PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Deszcz na Volksfest

zielasz
06-07-2014, 23:43
Tak sie zrobiło pusto :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/07/m5zgA7uh-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/m5zgA7uh.jpg)

Co poprawić? Doradzicie? Ostrości brakuje, w oryginale lepiej wygląda ;)

lechupe
07-07-2014, 10:27
Ostrość jest tu najmniejszym problemem.
Znacznie większym jest brak tematu zdjęcia i jakiejś ciekawej kompozycji.

Do poprawy jest zatem podejście do zdjęcia.

zielasz
07-07-2014, 15:26
OK, dzięki. Muszę zmienić więc podejście ;)

Davit
07-07-2014, 15:31
to się nazywa konstruktywna krytyka i zdrowe podejście do krytyki ;-) bravo

sedrox
07-07-2014, 15:37
OK, dzięki. Muszę zmienić więc podejście ;)

najlepiej od razu zmienić podejście do tego forum i nastawić się raczej "zimny" odbiór swoich fotek

Zostaw zdjęcie takie jak jest, mi się podoba.

Kartofelinder
07-07-2014, 17:00
najlepiej od razu zmienić podejście do tego forum i nastawić się raczej "zimny" odbiór swoich fotek

Zostaw zdjęcie takie jak jest, mi się podoba.

No tak, poklepujmy sie lepiej po plecach i degradujmy poziom fotografii dalej... Powiedz moze, co konkretnie podoba Ci sie w tym zdjeciu, bo jestem ciekawy.

Mi sie nie podoba, bo jak to pierwszy komentarz sugeruje, zdjecie ani o niczym nie opowiada, ani nie jest specjalnie wyszukane graficznie. Rowniez polecalbym zmiane nastawienia. Najpierw zawartosc, a potem technikalia. Takich, dla ktorych wartosc zdjecia jest mierzona brakiem szumu, lub proporcjami bokeh/reszta jest tu chyba az zbyt wiele.

sedrox
07-07-2014, 18:24
Np. zdjęcie opowiada o osobie która wbrew pogodzie (losowi) żądza do obranego przez siebie celu, a nie tak jak inni chowają się po kontach, byle im się nic złego nie stało.

lechupe
07-07-2014, 19:54
Np. zdjęcie opowiada o osobie która wbrew pogodzie (losowi) żądza do obranego przez siebie celu, a nie tak jak inni chowają się po kontach, byle im się nic złego nie stało.

generalnie sedrox mnie przekonałeś.
Nie mogę tylko zrozumieć relacji żądzy z kontem.... Może chodziło ci o kota ? I nie o żądzę a nędzę.
Wtedy faktycznie przekaz rozumiem jako ucieczkę w niepogodę, bo w domu nędza i kot...

Franek_
07-07-2014, 22:12
A jak jeszcze nedza na koncie, to już w ogole..

Ostrosc nie jest problemem. Sprzedaje nawet obecnie aparat z zestawem szkiel, bo sa za ostre. Problem tkwi w fakcie, ze to zdjecie kompletnie o niczym.

sedrox
08-07-2014, 00:06
macie racje,
pisząc tego posta na tapatalku okryłem się hańbą i jest mi wstyd, wasze odpowiedzi i tak były bardzo wyważone, pełne taktu i łaskawości, dziękuję za wyrozumiałość

lechupe
08-07-2014, 08:33
No i mamy piękny przykład, że można się trochę kulturalnie ponabijać, można mieć do siebie dystans, zachować rozsądne granice w dyskusji i nie kreować niepotrzebnej agresji.

moderatorzy mogą wykorzystać ten wątek do stosownych szkoleń :-)

zielasz
08-07-2014, 15:51
No cóż, zdjęcie jest o deszczu na festynie (i jednej babeczce która gdzieś się wybiera) :D Może w secie z kilkoma innymi miałoby większy sens...a może powinienem fotoszopem go całkiem przerobić? Pozdrawiam :)

Alkinoos
08-07-2014, 16:36
Zdecydowanie lepiej zrobić większy set. Jeśli akurat to zdjęcie byłoby częścią jakiejś większej narracji, wówczas nabrałoby zupełnie innego wymiaru, innego znaczenia, widzielibyśmy je po prostu inaczej.

Jai pur
09-07-2014, 12:09
zgadzam sie - lubię takie zdjęcia wykorzystać w większym zestawie, są dobrym przerywnikiem, mogą być oddechem pomiędzy zdjęciami ważniejszymi lub wyciszeniem opowieści, w pojedynkę nie broni się niestety

Kartofelinder
09-07-2014, 14:38
Ja jestem zdania, ze nie warto ladowac slabych zdjec do zadnego zestawu. Kombinujecie pewnie na zasadzie 'szerszy kadr - wiecej oddechu', ale taki kadr tez musi sie bronic. Temu zdjeciu nie pomoze ani fotoszop ani sasiedztwo innych fotografii. Czasem jest i tak - nie ma co sie lamac.

zielasz
09-07-2014, 15:25
Nie mam zamiaru się łamać :) gdybym nie liczył na opinie znawców nie wstawiałbym tematu. Słabe zdjęcie, trudno...zresztą to pierwsze na forum. Można jeżdzić jak po kobyle :P Ale uważam, że miałoby większy sens w secie jako kompletna opowieść. Kolorowy wesoły festyn, tłumy bawiących się ludzi i nagle deszcz, cisza i spokój :)

Franek_
09-07-2014, 20:28
Szczerze, to znow zgodze się z Kacprem Kartoflem. Nie wiem o czym mialby byc ten set, zeby jego temat uzasadnial nie wyrzucenie tego zdjecia przy edycji materialu. To, ze jest sobie reportaz, w ktorym sa i plany ogolne, i szczegolowe, i zarysowanie kontekstu tematu, i jakis portret czasem, to wszystko nie powoduje, ze na 7 zdjec mozna wrzucic 5 dobrych i 2 przypadkowe, ktore zgina w temacie i odbior calosci bedzie pozytywny.

Jak mowilem - nie wiem, o czym mialby byc ten set, zeby uzasadnionym było robienie tego zdjecia. Do tego - jak również zauwazyl Kartofel - graficznie nie jest to 'ladny obrazek' (choc ladne obrazki Kacper pewnie bardziej lubi ode mnie).

I zeby autor dobrze zrozumial, nie jest to krytyka dla samej krytyki. Nie odnajduje satysfakcji w tego typu dzialaniu. Mam po prostu wrazenie, ze z dystansem rzadko tutaj spotykanym podchodzisz do oceny tego zdjecia, więc moze cos z tych postow spowoduje, ze drugim razem spalisz papierosa / dokonczysz w spokoju piwo / cokolwiek, zamiast wychodzic spod dachu i robic zdjecie.

Jai pur
09-07-2014, 22:44
Ja jestem zdania, ze nie warto ladowac slabych zdjec do zadnego zestawu. Kombinujecie pewnie na zasadzie 'szerszy kadr - wiecej oddechu', ale taki kadr tez musi sie bronic. Temu zdjeciu nie pomoze ani fotoszop ani sasiedztwo innych fotografii. Czasem jest i tak - nie ma co sie lamac.

tak właśnie kombinowałem, a z resztą Twojej wypowiedzi sie zgadzam, a więc i z Frankiem:)

pisałem po prostu bardziej ogólnie

Alkinoos
11-07-2014, 10:27

Czasami jak najbardziej warto, a niekiedy trzeba, dlatego pisałem o narracji, czyli tworzeniu opowieści, jakaś historia – jakaś choćby szczątkowa fabuła – i narracja – opowiadanie o zdarzeniu. W fotografii jest to niewątpliwie trudne, ale jak najbardziej możliwe (znamy też narracje w malarstwie). Innymi słowy; można set pokazać kładąc nacisk na wartość estetyczną każdego ujęcia (łączy go temat), a można opowiedzieć, skupiając się jedynie na spójności opowiadania – oczywiście te dwa ujęcia mogą być (i najlepiej powinny) komplementarne. Natomiast w drugim przypadku dopuszczalne byłyby, powiedzmy, gorsze estetycznie kadry – gdyby stanowiły nieodzowną część opowieści.

Wracam do zdjęcia... Gdyby osoba z parasolem (w następstwie czasowym) uległa wypadkowi i zginęła (można sobie wyobrazić dalszy set – świadkiem jest fotograf), to fotografia zrobiona tuż przed wypadkiem raczej współtworzyłaby całość... czy może jednak lepiej byłoby z niej zrezygnować, bo jest zła kadrowo? Albo inna historyjka; zdjęcie przedstawia miejsce, które nawiedzi potworne gradobicie i inne pioruny, doszczętnie niszcząc budynki itp., fotograf posiada jedno zdjęcie wykonane przed zdarzeniem (deszcz jest zapowiedzią), jak myślicie, lepiej go nie pokazywać, bo jest tzw. słabe? Przykłady można mnożyć.

Kartofelinder
11-07-2014, 12:53
Ja zgadzam sie z tym, ze jesli cos jest czescia historii i nie mamy z czego wybierac, to niestety nalezy po takie zdjecia siegnac. Tu trafiamy jednak w kwestie kompletnosci dziela, gdzie czesc reportazowa moze byc udana, lecz pozostale czesci pozostaja ponizej standardu. W oczywisty sposob taki reportaz bedzie slabszy niz taki, w ktorym narracja jest na podobnym poziomie, dodatkowo posiadajac atut w postaci swietnych kompozycji - niekoniecznie estetycznych.
Naturalnie, zgrywanie wszystkich elementow w klikajaca calosc to element mistrzostwa, ktorego pewnie zaden z nas nie osiagnie. Niemniej jesli juz cos oceniac, to chyba najlepiej wlasnie z perspektywy takiego celu, a nie czegos ponizej. Tak przynajmniej ja na to patrze, chociaz przeciez sam nie potrafie tego zastosowac w praktyce :D