Zobacz pełną wersję : EXIF - gdzie tego szukać ?
Damianus
05-08-2005, 10:17
Mam Photoshopa CE i NC i nie wiem gdzie mogę w tych dwóch programach znaleść informacje z tzn EXIFA .Czy plik musi byc zapisany w NEFie czy exif jest takze przy jpg-ach ?
Najpełniejszy EXIF odczytasz w Nicon Capture zarówno z JPGa jak i NEFa. ACDSee też pokazuje EXIF ale pomija ISO.
[ Dodano: Pią Sie 05, 2005 10:49 am ]
a w Windows XP wystarczy w Exploratorze kliknąć 'Właściwości' i wybrać zakładkę 'Podsumowanie'. Niestety nie uzyskasz w ten sposób informacji o ISO.
Najpełniejszy Exif uzyskasz np. w programie OpandaIExif łącznie z ilością zdjęć zrobioną aparatem.
Mam Opanda IExif 1.8 i jestem zadowolony wiem wszystko o fotce. Wiec polecam ten program.
I odczytujecie exifa z NEFa tym cudownym softem :?:
z Nefa nie ale i tak wynikowo powstaje jpeg lub tiff
Damianus
06-08-2005, 08:39
No faktycznie całkiem miły sofcik ten opanda Dzięki . :lol:
żółto-czarny
07-08-2005, 17:58
Mam IrfanWiew 3.95 i też pokazuje bardzo dużo (w tym ISO, nawet pole focusa). Jednak "przebiegu" nie widać, co więcej - użytych szkieł też nie. Może znacie jakieś stosowne pluginy :?:
Używam Opandy i PS 5. Bardzo proszę, niech mnie ktoś łaskawie oświeci, dlaczego wystarczy zmienić rozdzielczość w PS a Exif znika.
pozdrox!