PDA

Zobacz pełną wersję : Camera Raw i nikon D7100 pomo

member18
06-07-2014, 11:31
Witam, mój photoshop nie czyta NEF'ów z D7100 pewnie musze wgrać jakiś upgrade. Ktoś może mi powiedzieć skąd moge pobrać najnowszą aktualizację Camera Raw ? Na stronie Adobe jest DNG Converter ale nie chce tego to raz a dwa mam windowsa viste i mi nie czyta wcale :/

sokolnik
06-07-2014, 12:00
Adobe ma własny program do aktualizacji. Wchodzisz w niego klikasz aktualizuj i aktualizujesz camera RAW. Masz stara wersje po prostu

member18
06-07-2014, 12:39
No dobra ale gdzie to dokładnie ?

sokolnik
06-07-2014, 12:41
Nie pamiętam. Szukaj.

Jacol
06-07-2014, 13:15
No dobra ale gdzie to dokładnie ?

Adobe Application Manager w menu start.

Schwefel
06-07-2014, 13:35
Aktualizować to sobie może, ale jak ma PSa starszego niż CS6 to nie zainstaluje CR 7.4, który dodaje wsparcie dla D7100.

member18
06-07-2014, 20:41
a nie ma jakiegoś linku prosto do downloadu ?

GonzoG
07-07-2014, 04:14
a nie ma jakiegoś linku prosto do downloadu ?

Zaktualizować możesz jedynie CS 6. Starsze już nie działają z nowym ACR, które obsługuje D7100.

Jeśli chodzi o linka, to Adobe nie udostępniło najnowszych (8.4 i 8.5) w pełnych wersjach do samodzielnego ściągania. Tylko wersje RC.

A aktualizację w CS 6 masz w ostatniej pozycji w menu - "Pomoc"

Alcatraz
14-07-2014, 19:11
Podłączę się pod temat, ponieważ moje pytanie również dotyczy PS Camera Raw oraz D7100. Chodzi mi o to, że w folderze ze zdjęciami, otwartym w Adobe Bridge, kiedy klikam na poszczególne NEFy widzę "głębia bitowa: 16" (przy jpg jest 8) Jednak kiedy otworzę danego NEFa w CR, pod podglądem zdjęcia mam: "Adobe RGB (1998); 8 bitów; 6000x4000; 300 ppi". Dlaczego nie 16 bit?

W body ustawiona jest przestrzeń sRGB (do wyboru jest jeszcze Adobe RGB) - którą stosujecie częściej?

GonzoG
14-07-2014, 19:13
Podłączę się pod temat, ponieważ moje pytanie również dotyczy PS Camera Raw oraz D7100. Chodzi mi o to, że w folderze ze zdjęciami, otwartym w Adobe Bridge, kiedy klikam na poszczególne NEFy widzę "głębia bitowa: 16" (przy jpg jest 8). Jednak kiedy otworzę danego NEFa w CR, pod podglądem zdjęcia mam: "Adobe RGB (1998); 8 bitów; 6000x4000; 300 ppi". Dlaczego nie 16 bit?

W body ustawiona jest przestrzeń sRGB (do wyboru jest jeszcze Adobe RGB) - którą stosujecie częściej?

To co masz na dole w oknie ACR możesz sobie ustawić samodzielnie. To są parametry EKSPORTU, a nie dane zdjęcia.

Alcatraz
14-07-2014, 19:18
Właśnie ale łatwiej byłoby gdyby domyślne parametry eksportu były zgodne z danymi zdjęcia. Przynajmniej tak myślę. GonzoG, piszesz EKSPORTU, czy chodzi Ci o lewy przycisk "zapisz obraz"? Jeśli po edycji NEFa wybiorę otwórz, to otwiera mi się zdjęcie w PS ale też 8 bit. Przestawianie tego za każdym razem jest uciążliwe.

Edit: widzę, że CR zapamiętuje ostatnie ustawienie.

Czyli rozumiem, ze dla zdjęć wykonanych w sRGB (ustawienie w body) najlepiej wybrać sRGB IEC61966 / 16 bit a dla zdjęć wykonanych w Adobe RGB (ustawienie w body) najlepiej Adobe RGB (1998) / 16bit?

Generalnie w którym trybie lepiej fotografować? Instrukcja "melduje", że dla zdjęć, które będą mocno obrabiane (czyli NEFy się "łapią") lepsza będzie przestrzeń Adobe RGB. Jednak nie wiem czy właściwie to rozumiem.

Trzeba na to uważać, bo otwierając zdjęcie z 16 bitowym kolorem jako 8 bit od razu tracę. Może nie zawsze jest to widoczne ale...

GonzoG
14-07-2014, 19:27
Właśnie ale łatwiej byłoby gdyby domyślne parametry eksportu były zgodne z danymi zdjęcia. Przynajmniej tak myślę. GonzoG, piszesz EKSPORTU, czy chodzi Ci o lewy przycisk "zapisz obraz"? Jeśli po edycji NEFa wybiorę otwórz, to otwiera mi się zdjęcie w PS ale też 8 bit. Przestawianie tego za każdym razem jest uciążliwe.

ACR to oddzielny program. Bez znaczenia czy dasz "zapisz", czy "otwórz", to jest to eksport.

Domyślnie jest 8b, to taki jest standard. Jak zmienisz, to będziesz miał to na co zmieniłeś.

Limax7
14-07-2014, 20:38
Hola, hola, Alcatraz!

Pora co nieco wyjaśnić ;)

1) robisz w NEFach to nie ma znaczenia jaką przestrzeń w aparacie wybierzesz, czy to będzie sRGB czy szersze AdobeRGB to i tak nie ma znaczenia
2) robiąc w NEFach znaczenie ma głębia bitowa 12bit czy 14 bit oraz kompresja lub brak

3) otwierasz więc NEFa i na dole ACR klikasz i wybierasz sobie jaką przestrzeń roboczą (sRGB, AdobeRGB, ProPhoto) i jaką głębię 8 bit lub 16 bit ma edytować i eksportować ACR
4) jeśli wybierzesz sRGB i 16 bit a zapiszesz wynik do JPG to ci wyeksportuje do JPG 8 bit bo JPG mają najwyżej 8 bit
5) jeśli wybierzesz sRGB i 16 bit a zapiszesz wynik do TIFF to ci do takiego formatu TIFF 16 bit wyeksportuje

6) całe te zabawy czy sRGB czy AdobeRGB ustawić w puszce to tyczą się gdy robisz w JPG

To chyba tyle. Poleciłbym ACR ustawić na sRGB 16 bit. Możesz też dać ProPhoto 16 bit ale nie zapisywać w JPG tylko w TIFF lub PSD a potem dalej obrabiać a finalnie przekonwerować do profilu sRGB.

manfred
22-07-2014, 11:57
Pozwolę sobie zapytać czy w najnowszej jakiejkolwiek wersji można rawa szybko wywołać do jpg w kilku ustawieniach kolorystycznych?

siedemczwartych
22-07-2014, 13:14
Pozwolę sobie zapytać czy w najnowszej jakiejkolwiek wersji można rawa szybko wywołać do jpg w kilku ustawieniach kolorystycznych?

1.
mam nadzieję, ze rozumiem Twoje pytanie... :)
Ale jeśli potrzebujesz kilku wersji, to bym wywoływał z ACR "jako obiekt inteligentny" w PS powielił warstwę tyle razy ile potrzebujesz wersji i potem wracał do ACR i wprowadzał zmiany.
Potem w PS tylko aktywujesz kolejną każdą warstwę i zapisujesz jako jpg.

Lub inny sposób.

2.
W Bridge robisz kopie rawa, tyle ile wersji chcesz mieć. Zaznaczasz wszystkie i otwierasz w ACR wszystkie razem.
Dla każdego robisz inne ustawienia i otwierasz w PS lub robisz "zapisz obraz" i eksportujesz sobie jpg.

Takie dwa sposoby mi przychodzą do głowy.

A i tak ja to robię w C1P gdzie można sobie tworzyć "clony" :)

manfred
22-07-2014, 14:10
Najbardziej własnie odpowiada mi sposob w C1 no ale trudno muszę spróbować w CR.

dymitr78
11-08-2014, 09:25
a ja pozwole sobie wrócić do tematu camery ra do D7100.... szlak mnie trafia i dlatego pisze bo może pomożecie.... mam cs6, aktualizacje porobione, a adobe sciagniete 7.4 i nowsze conwerty dng ... i nadal nic, sprawdzam cs a tam nadal aktualizacja camery raw 7.1.00.026..... nie kumam tego, pomóżcie prosze

Limax7
11-08-2014, 10:11
a ja pozwole sobie wrócić do tematu camery ra do D7100.... szlak mnie trafia i dlatego pisze bo może pomożecie.... mam cs6, aktualizacje porobione, a adobe sciagniete 7.4 i nowsze conwerty dng ... i nadal nic, sprawdzam cs a tam nadal aktualizacja camery raw 7.1.00.026..... nie kumam tego, pomóżcie prosze

Zaktualizuj ACR poprzez Photoshopa. Powinno zadziałać.

GonzoG
11-08-2014, 10:17
Czyli masz coś nie tak z instalacją PS'a.

Odinstaluj, restart systemu, następnie instalacja PS'a, pierwsze uruchomienie i od razu aktualizacja.

dymitr78
12-08-2014, 09:27
Zaktualizuj ACR poprzez Photoshopa. Powinno zadziałać.

Robiłem już uktualizacje przez PSa, nie pomogło

dymitr78
12-08-2014, 09:28
Czyli masz coś nie tak z instalacją PS'a.

Odinstaluj, restart systemu, następnie instalacja PS'a, pierwsze uruchomienie i od razu aktualizacja.

Cyba już tylko to mi pozostało bo już brakło mi pomysłów

manfred
12-08-2014, 09:29
Ale co nie pomogło? Wyświetla Ci sie okienko Adobe i co tam pisze?

sufenta
12-08-2014, 10:09
Czy nie jest najprosciej zadzwonic do servisu? To jeden z tych (servisow), o ktorych mozna powiedziec, ze jest przyjazny klientowi (doswiadczenia wlasne).