PDA

Zobacz pełną wersję : Balans bieli a szyba obróbka

emilcabaj86
06-07-2014, 10:52
Witam. Chciałbym trochę przyspieszyć obróbę zdjęć (jestem fotografem ślubnym), wszystkie zdjęcia robię na balansie automatycznym bo nie mam czasu nastawiać manualnego do szarej kartki przy każdej zmianie pomieszczenia.
Chciałem zapytać czy może wypracowaliście jakiś sposób żeby nie męczyć się z balansem przy obróbce?
Wszystkie zdjęcia robię na RAW-ach. Już zaczynam nawet myśleć żeby po prostu nastawić na wszystkie zdjęcia 5000K i wszystko korygować potem w LR.

Marek
06-07-2014, 23:03
(jestem fotografem ślubnym...
To brzmi dumnie.

...wszystkie zdjęcia robię na balansie automatycznym ....
To już mniej.

...czy może wypracowaliście jakiś sposób żeby nie męczyć się z balansem przy obróbce?...
Tak. Patrzę na światło. I ustawiam wartość w K.

...Już zaczynam nawet myśleć żeby po prostu nastawić na wszystkie zdjęcia 5000K i wszystko korygować potem w LR.
To raczej nie najlepszy pomysł.

A tak z ciekawości spytam: od kiedy jesteś "fotografem ślubnym"?

manfred
07-07-2014, 06:47
Jeśli obrabiasz w ACR to zaznacz zdjęcia mniej więcej wykonane w tym samym miejscu uprzednio korygujac WB dla pierwszego zdjęcia i ustawienia przenos na pozostałe. W ten sposób szybko skorygujesz cały materiał.
PS Do przedmówcy daruj sobie chlopie te durne ironiczne teksty bo szkoda twojego cennego czasu.

emilcabaj86
07-07-2014, 08:05
Aktualnie tak właśnie robię :)

Marek
07-07-2014, 08:25
manfred polemizuj, ale proszę wstrzymaj się od ocen i wycieczek osobistych.

Jeżeli nie zrozumiałeś tego, co napisałem to postaram się wyjaśnić:
Jeżeli jest problem z obróbką balansu bieli, tym bardziej jak jest duża ilość zdjęć ( a mniemam, że jest) to najprostrzym wyjściem z sytuacji jest prawidłowe ustawienie balansu bieli na poziomie robienia zdjęcia a nie obróbki. Później można to skorygować. Ale skorygować a nie ustawiać wszystko od początku. Moim zdaniem to podstawa jeżeli chodzi o prawidłowy balans bieli. Przy odrobinie wprawy i doświadczenia nie jest to aż takie trudne. Pomysł, żeby robić wszystkie kadry na 5000K to, chyba się zgodzisz niezbyt dobry pomysł.

Tyle ode mnie. Miłego dnia życzę.

TomyLee
07-07-2014, 08:51
Moim zdaniem ustawianie WB do każdego zdjęcia w aparacie mija się z celem, tym bardziej jeśli robimy w RAWach.

Marek
07-07-2014, 09:09
Moim zdaniem ustawianie WB do każdego zdjęcia w aparacie mija się z celem, tym bardziej jeśli robimy w RAWach.

Rozumiem, że nawiązujesz do mojej wypowiedzi. Wskaż, proszę, gdzie to napisałem?

Bo:

...najprostrzym wyjściem z sytuacji jest prawidłowe ustawienie balansu bieli na poziomie robienia zdjęcia a nie obróbki...
nie znaczy, że ustawiamy balans bieli do każdego zdjęcia.

TomyLee
07-07-2014, 09:51
Rozumiem, że nawiązujesz do mojej wypowiedzi. Wskaż, proszę, gdzie to napisałem?

Nie napisałeś tego dosłownie, ale tak to ja mniej więcej zrozumiałem.
A moja wypowiedz jest raczej kierowana do autora, gdzie pisze, że nie ma czasu nastawiać WB.

Badyl81
07-07-2014, 11:01
Może zainteresuj się ColorChecker Passport?

mishaT
07-07-2014, 11:56
Wg mnie z balansem bieli jest tak, że albo poświęca się czas na jego ustawienie podczas fotografowania, albo później na kompie. Biorąc pod uwagę, że jest to jeden z niewielu parametrów zdjęcia, które można bezstratnie modyfikować w postprodukcji wydaje mi się, że robiąc zdjęcia lepiej skupiać się na innych rzeczach, które można skopać. Osobiście działam jak napisał kolega manfred. Stosowania ColorChecker Passport w dynamicznej sytuacji jakoś sobie nie wyobrażam: "Proszę księdza - proszę przez chwilę potrzymać ten notesik!"

PS Od razu dodam, że nie jestem fotografem ślubnym ani żadnym innym - aby nie narazić się na zjedzenie przez życzliwych.