Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Droga Mleczna

vwbanan
05-07-2014, 05:14
Witam,
Przedstawiam dwa zdjęcia Drogi Mlecznej zrobione w piękna bez księżycowa noc na środku prerii.
Zapraszam
1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)

2.
http://www.iv.pl/images/54842103479222078594.jpg

Pozdrawiam

zbyszekD7000
05-07-2014, 08:06
Super :-)
A może zdradzisz coś z techniki wykonania tych zdjęć ;-)

loki_p
05-07-2014, 10:57
Piękna miejscówka. Masz idealne warunki do takich zdjęć.

vwbanan
05-07-2014, 15:27
Super :-)
A może zdradzisz coś z techniki wykonania tych zdjęć ;-)

Zdjecia zrobilem moim D7000, iso 800 czas 30 sek, f/4, recznie ostrzylem do nieskonczonosci.
Oswietlenie dolu zalatwila zarowka z przystani lodek, troche zajelo mi znaienie miejsca w ktorym nie bylo widac odblasku zarowki w jeziorze.

Miejsce jakies 100 - 150 km od duzego miasta, czas robienia zdjecia okolo 1 w nocy.

Pozdrawiam

zbyszekD7000
05-07-2014, 15:39
Nie są to żadne sklejki ? pojedyńcze naświetlenie ?
A jakim obiektywem ?

vwbanan
05-07-2014, 16:42
Nie są to żadne sklejki ? pojedyńcze naświetlenie ?
A jakim obiektywem ?

Tak pojedyncze naswietlanie, nie sklejalem zdjec, obiektyw Sigma 10-20 zmienne swiatlo.
Mysle ze efekt ilosci gwiazd jest tylko dzieki temu, ze byly tam idealne warunki do takiego zdjecia. Bez chmurne niebo, bezwietrzne i bez ksiezyca. Tak jak wczensiej mowilem bylem jakies 100 do 150km od najblizeszgo miasta niebo bylo idealnie czarne. Bylo tak ciemno ze sie kilka razy zgubielem zanim doszedlem do tego jeziora.
Pozdrawiam

zbyszekD7000
05-07-2014, 16:49
dzięki za wyjaśnienia :-)
Muszę też tego spróbować kiedyś bo bywam w miejscach z dala od cywilizacji gdzie niebo wygląda jak choinka ( od gwiazd oczywiście), dlatego dociekałem :-)

pawl_s
05-07-2014, 17:31
Bardzo ładne. Ostatnio też naświetlałem moim d200 przez 30s na f/4, tylu kolorowych gwiazd jeszcze nie widziałem ;)

vwbanan
05-07-2014, 17:53
dzięki za wyjaśnienia :-)
Muszę też tego spróbować kiedyś bo bywam w miejscach z dala od cywilizacji gdzie niebo wygląda jak choinka ( od gwiazd oczywiście), dlatego dociekałem :-)

Nie ma problemu, w koncu od tego jest forum zeby sie wymieniac doswiadczeniami.
Powodzenia w polownaiu na Droge Mleczna

tbogdanowicz
06-07-2014, 09:01
Zdecydowanie 2. Widać na niej więcej Drogi Mlecznej i ciemnego nieba, z którym kontrastuje. NA 1 coś niedobrego dzieje się z jakością przy horyzoncie. Wygląda jakby podczas obróbki pojawiło się trochę artefaktów. Ale sam lepszego nigdy nie zrobiłem więc się nie czepiam :-).

sowart
06-07-2014, 12:20
iso 800 czas 30 sek, f/4,

hmmm Zastanawia mnie to Ustawienie
Albo miałeś mega ciemne miejsce i mega jasne gwiazdy, z własnego doświadczenia wiem że ciężko zrobić gwiazdy na takich ustawieniach.
Miejsce masz fajne Aczkolwiek Widzie duży spadek jakości Wnioskuje że zdjęcie było mocno wyciągane

vwbanan
06-07-2014, 17:05
hmmm Zastanawia mnie to Ustawienie
Albo miałeś mega ciemne miejsce i mega jasne gwiazdy, z własnego doświadczenia wiem że ciężko zrobić gwiazdy na takich ustawieniach.
Miejsce masz fajne Aczkolwiek Widzie duży spadek jakości Wnioskuje że zdjęcie było mocno wyciągane

To była moja druga próba na tego tupu zdjęcie wcześniejsze robiłem z iso 1600 i jakość jest podobna. Aczkolwiek zgadzam się lepiej robić tego typu zdjęcia na wyższej czułości,

Pozdrawiam

Nikonozaur
06-07-2014, 23:21
Zdjęcie zjedzone przez szumy, w/g mnie kompletnie nie nadające się do pokazania.

vwbanan
07-07-2014, 01:59
Zdjęcie zjedzone przez szumy, w/g mnie kompletnie nie nadające się do pokazania.
Wiem, że zdjęcia są niedoskonałe dopiero się uczę i dlatego zamieszczam te zdjęcia na forum żeby dostać jaką konstruktywną krytykę ale tez rady jak unikać błędów w przyszłości. Druga sprawa to obróbka tych zdjęć następny temat rzeka, który małymi krokami próbuje opanować.
A co do tego czy nadają do pokazywania to myślę, że to nie są aż takie gnioty żeby ich nie poddać krytyce. Fotografia interesuję się dopiero od roku więc cudów też nie można się po nich spodziewać.
Pozdrawiam

sowart
07-07-2014, 11:01
To była moja druga próba na tego tupu zdjęcie wcześniejsze robiłem z iso 1600 i jakość jest podobna. Aczkolwiek zgadzam się lepiej robić tego typu zdjęcia na wyższej czułości,

Pozdrawiam

Zobacz sobie na mój post gwiazdki z iso 3200

Nikonozaur
07-07-2014, 11:59
Wiem, że zdjęcia są niedoskonałe dopiero się uczę i dlatego zamieszczam te zdjęcia na forum żeby dostać jaką konstruktywną krytykę ale tez rady jak unikać błędów w przyszłości. Druga sprawa to obróbka tych zdjęć następny temat rzeka, który małymi krokami próbuje opanować.
A co do tego czy nadają do pokazywania to myślę, że to nie są aż takie gnioty żeby ich nie poddać krytyce. Fotografia interesuję się dopiero od roku więc cudów też nie można się po nich spodziewać.
Pozdrawiam
Każdy się uczy, nie ma takich co umieją wszystko.
Jeśli wystarczy Ci poziom fotek turystycznych to Twoja, zgodnie z tym, co niektórzy tu piszą jest mega-super-rewela i cymes na dokładkę. Dorównuje, a być może przewyższa fotki zachodów słońca składające się z czarnych konturów, czerwono-pomarańczowego nieba i wypalonej dziury udającej naszą gwiazdę.
Zadam, a raczej sam powinieneś sobie zadać pytanie: czemu rzucam się na rzeczy trudne? Tzn. czy nie lepiej byłoby zacząć od fotek w dzień ze słoneczkiem oświetlającym elementy warte pokazania, stopniowo podwyższając poprzeczkę? Naucz się panować nad światłem, na tym Forum znajdziesz masę rad i wskazówek jak można świadomie robić i obrabiać fotki. Ale nie martw się, mówią, że na początku też był chaos. ;)S
przęt masz dobry, trochę czasu upłynie do momentu aż wyprzedzisz umiejętnościami jego osiągi - oby jak najkrócej to trwało. Czego Ci serdecznie życzę.

biegly
07-07-2014, 17:44
Ładnie to wyszło, tylko w wodzie gwiazdki mają ruch - a na niebie są piękne ;)

vwbanan
08-07-2014, 19:58
Zobacz sobie na mój post gwiazdki z iso 3200
bede musil sprobowac z wyzszym iso, zeby nie wyciagac zdjecia z "ciemnosci"
Pozdrawiam

vwbanan
08-07-2014, 20:02
Jeśli wystarczy Ci poziom fotek turystycznych to Twoja, zgodnie z tym, co niektórzy tu piszą jest mega-super-rewela i cymes na dokładkę. Dorównuje, a być może przewyższa fotki zachodów słońca składające się z czarnych konturów, czerwono-pomarańczowego nieba i wypalonej dziury udającej naszą gwiazdę.
Zadam, a raczej sam powinieneś sobie zadać pytanie: czemu rzucam się na rzeczy trudne? Tzn. czy nie lepiej byłoby zacząć od fotek w dzień ze słoneczkiem oświetlającym elementy warte pokazania, stopniowo podwyższając poprzeczkę? Naucz się panować nad światłem, na tym Forum znajdziesz masę rad i wskazówek jak można świadomie robić i obrabiać fotki. Ale nie martw się, mówią, że na początku też był chaos. ;)S
przęt masz dobry, trochę czasu upłynie do momentu aż wyprzedzisz umiejętnościami jego osiągi - oby jak najkrócej to trwało. Czego Ci serdecznie życzę.

Hej, Rzucielm sie na to zdjecie poniewaz warunki byly wymarzone, (bez chmurne niebo, "ciepla" noc itd...) fakt skopalem je ale nie wiedzialem tego dopoki nie zwrociles mi na to uwagi. Wiec cel pokazania zdjecia do publicznej oceny osiagniety.
Dzieki za odpowiedz i pozdrawiam.

NiKtos
10-07-2014, 14:33

Ja tam się nie zgodzę, bo zdjęcia wcale nie wyszły najgorzej, szczególnie patrząc, że to trudny temat (uchwycenie drogi mlecznej).