Zobacz pełną wersję : nowy n85 1,4d czy 1.8g?
jak w temacie bedzie to podpiete pod d600/10
cena 1,8g jest 2 razy tansza, ale moge pozowolic sobie na 1,4d warto doplacac?
Wiem ze 1,8d bywaly mydlaste na 1,8 a jak to jest z 1.4? bo jesli mam i tak przymykac 1,4 do poziomu 1,8 to chyba lepsza wersja 1,8g bedzie bo i tansza i af-s
A do czego będziesz używał? Jeśli stricte portret to bym brał 1.4 (swoją drogą masz jeszcze sigme przecież w tej cenie), jeśli np jakieś śluby/wesela/sport/cokolwiek dynamicznego - to odpuściłbym wersje śrubokrętowe nawet na rzecz gorszego światła.
Andrzej1974
04-07-2014, 12:33
Temat co jakiś czas się pojawia i zawsze wywołuje emocje. ;-)
MZ jak jest kasa to N85/1.4...
EDIT:
Tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=248713) masz trochę na temat tego szkiełka (str. #9 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=248713&page=9) to przykładowe zdjęcia ;-)).
portret, aczkolwiek faktycznie sigma cena jest ok, a lepsza od wersji d? bo akurat tu nie śledziłem wątku tej sigmy
czy bez sensu pchac sie 1.4 skoro i tak i tak bede kupowac 2.0 dc albo 105 albo 135, a w roznicy miedzy 1,4 a 1.8g szybciej kupic 2.0dc ktore i tak i tak u mnie wyladuje
portret, aczkolwiek faktycznie sigma cena jest ok, a lepsza od wersji d? bo akurat tu nie śledziłem wątku tej sigmy
Ja jak miałem ten dylemat - 1.4d czy sigma - to sporo sampli się naoglądałem, bo bałem się, że sigma nie da mi tej plastyki co legendarny nikkor. No i w końcu chyba Fatman wrzucił porównawcze obrazki i nie potrafiłem odróżnić jednego od druegiego pod kątem rozmycia i bokehu - bo to była dla mnie jedna z kluczowych kwestii. Przy czym ja nie zwracam specjalnej uwagi na abery, winiety (w sumie lubię naturalna winiete ktora daje szklo) czy jest żyleta w rogach etc. Choć sigma jest cholernie ostra, ale testów to mi się nie chce robić. Miałem do wyboru używanego N albo nówkę S - więc wybór był dość prosty. Zwłaszcza, że zależało mi na silniku - przy AF-C i śledzeniu 3d jak dla mnie śrubokręt jest zbyt mało precyzyjny, więc koniecznie chciałem coś z własnym silnikiem.
sigma do mnie troszke przemawia coraz bardziej ale juz wyzej napisalem:
czy bez sensu pchac sie 1.4 skoro i tak i tak bede kupowac 2.0 dc albo 105 albo 135, a w roznicy miedzy 1,4 a 1.8g szybciej kupic 2.0dc ktore i tak i tak u mnie wyladuje a posiadac 1,8g nowke...
dobrze ze przy 50 niemam tego problemu bo odrazu sie zdecydowalem na 50 1,8g i 50 1.2 ais
adrianek32
04-07-2014, 14:15
sigmy nie mialem, nikkorow 1.4 G i D tez ale 1.8 to bardzo fajne szklo procz sytuacji gdzie jest ostre swiatlo w kadrze, swoj kupilem w stanie idealnym za 1400zl, mam jeszcze falcona 85 ktory w/g mnie ladniej rysuje ale nie ma AF, tez myslalem o sprzedazy obu 85-tek i kupnie sigmy 85 albo nikkora w wersji G ale dalem sobie chwilowo spokoj, czlowiek czasem niepotrzebnie chce cos zmieniac, (ten co ma 1.8 chce 1.4 inny ma sigme i chce cos innego), dodam ze plusem 1.8G jest waga ostatnio z klamotami lazilem na slubie cywilnym kumpla (2xbody, 2xgrip, kilka szkiel) i gdybym zamiast 1.8G mial zalozone 1.4G albo najciezsza sigme 1.4 to bym napewno to odczul, tyle ode mnie, udanego wyboru
cenowo będzie to wydatek jeden z ważniejszych, bo dojdzie droższy tylko dc do kompletu, reszta szkieł jest bardziej budżetowa...stad nad 85 chce się mocniej zastanowić ale sigma zaczyna kusić i to coraz bardziej
adrianek32
04-07-2014, 15:06
ale to jednak ok 1500zl wiecej i duzo ciezsze szklo, jesli nie zalezy Ci na swietle 1.4 to bierz 1.8G
bardziej zalezy mi na plastyce do portretu, stad 1.4 wiem falcon manual optycznie ok, ale mam juz jupitera uzywalem tez heliosa i w koncu chce sie przestac bawic manualem skoro moge kupic af
adrianek32
04-07-2014, 16:37
no manual deczko lipa pod FX idzie wyostrzyc ale tylko statyczny portret itp
Ja jak miałem ten dylemat - 1.4d czy sigma - to sporo sampli się naoglądałem, bo bałem się, że sigma nie da mi tej plastyki co legendarny nikkor. No i w końcu chyba Fatman wrzucił porównawcze obrazki i nie potrafiłem odróżnić jednego od druegiego pod kątem rozmycia i bokehu - bo to była dla mnie jedna z kluczowych kwestii. Przy czym ja nie zwracam specjalnej uwagi na abery, winiety (w sumie lubię naturalna winiete ktora daje szklo) czy jest żyleta w rogach etc. Choć sigma jest cholernie ostra, ale testów to mi się nie chce robić. Miałem do wyboru używanego N albo nówkę S - więc wybór był dość prosty. Zwłaszcza, że zależało mi na silniku - przy AF-C i śledzeniu 3d jak dla mnie śrubokręt jest zbyt mało precyzyjny, więc koniecznie chciałem coś z własnym silnikiem.
A jak ta sigma spisuje się w reportażach pod względem af ?
A jak ta sigma spisuje się w reportażach pod względem af ?
Świetnie, nie mam żadnych uwag w zasadzie. Szybko, celnie, precyzyjnie.