Zobacz pełną wersję : Bezpieczne ISO w kościele D5100
MackEstrite
03-07-2014, 22:01
Witam,
jako, że nie jestem ślubniakiem i jakoś nie było mi dane cykanie jeszcze niczego w kościołach czy podobnych obiektach, zastanawiam się do jakiej czułości mogę dobić swojego nikona D5100 by szumy nie były zbyt uciążliwe...
zależy mi raczej na subiektywnej ocenie użytkoników D5100 lub D7000(chyba ta sama matryca była stosowana), bo dane katalogowe zwykle są zbyt optymistyczne.
Słowem wyjaśnienia: zostałem poproszony o pstryknięcie kilku zdjęć znajomym, którzy w ramach oszczędności nie zdecydowali się na profesjonalnego fotografa... do dyspozycji mam jedynie sprzęt opisany w stopce - więc wieje amatorką, ale znajomi są świadomi ryzyka które ponoszą to też i oczekiwań nie mają, nie mniej jednak chciałbym zmajstrować im mimo wszystko jakąś fajną pamiątkę a nie zdjęcia z wykropkowanymi twarzami ;)
Alcatraz
03-07-2014, 22:10
Najlepiej będzie chyba jeśli wejdziesz do kościoła (pustego) i zrobisz serię zdjęć. Sam przekonasz się na co możesz sobie pozwolić. Prosisz o opinie, zaznaczając jednocześnie, że zależy Ci na opiniach subiektywnych. Subiektywnie oznacza wg siebie czyli dla każdego subiektywne maksymalne ISO może być inne. Na dodatek to, co dla kogoś będzie bardzo dobre, dla Ciebie może być już nie do zaakceptowania. Moim zdaniem bez lampy może być ciężko ale dużo też zależy od kościoła (w sensie oświetlenia).
[QUOTE=MackEstrite;3393421]Witam,
jako, że nie jestem ślubniakiem i jakoś nie było mi dane cykanie jeszcze niczego w kościołach czy podobnych obiektach, zastanawiam się do jakiej czułości mogę dobić swojego nikona D5100 by szumy nie były zbyt uciążliwe...
Skoro masz ta kamere, to sprobuj moze sam, do jakiego ISO te szumy nie sa dla Ciebie zbyt uciazliwe. Wylacz automatyke ISO, ustaw rozne wartosci, popstrykaj nieco np. do 1600 lub , jak wolisz i ocen sam.
Mam tą matrycę w Nex5n i ISO 1600 bez zastrzeżeń, 3200 przyzwoite ale dla perfekcjonisty już może być za słabe.
sokolnik
03-07-2014, 22:33
2 zdjęcia z D7100. Zdjęcia w dzień. Robione z 18-105 na 3,5. Oczywiście nef po lekkim wywołaniu.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://copy.com/dCJXUnEZvGfh)
źródło (https://copy.com/6Cf9DQDlE8xO)
D5100 i D7000 ma bardzo podobną matrycę - żeby nie powiedzieć taką samą. D7100 jest bez filtra AA.
Zdjęcia jakie są, takie są, każdy może ocenić inaczej.
Andrzej1974
03-07-2014, 22:52
W Bazylice w Licheniu wystarczy np. ISO... 100 (takie wartości uzyskałem na swoim D5100+N35). W innym kościele 3200 może być potrzebne albo i więcej... Najlepiej udać się do tego kościoła (jeśli jest niedaleko) i pstryknąć kilka/kilkanaście fot. A w najgorszym wypadku przed "imprezą" to zrobić...
Nie ma reguły na "bezpieczne" iso. Każdy pstryk jest tak naprawdę inny i nie powtarzalny / nie mówię o chwili ujęcia/ ale o warunkach jakie panują. Każdy fotograf zna swój sprzęt i swoje możliwości. Ale zawsze przed sesją warto się wybrać w podobnych godzinach do kościoła/budynku/miejsca gdzie będzie wykonywać się foty. Pstryknąć 2 - 3 testowe i sam wiesz jakie bezpieczne iso jest dla Ciebie
Sokolnik, na 3200 bardzo ładnie to wyszło. Choć chyba w tym kościele jest raczej jasno?
MackEstrite, może poćwicz z lampą? Jeśli czujesz się mocny w błyskaniu, to nawet zdjęcia zrobione Twoim sprzętem mogą usatysfakcjonować młodych.
MackEstrite, może poćwicz z lampą? Jeśli czujesz się mocny w błyskaniu, to nawet zdjęcia zrobione Twoim sprzętem mogą usatysfakcjonować młodych.
D5100 35mm 1.8 to już naprawdę dobrej jakości zdjęcia robi.
Jakość jest porównywalna z FF i zoomem 2.8.
Na forum było kilka reportaży ze ślubów robionych za pomocą 35mm 1.8
i pod względem technicznym robiły dobre wrażenie.
Ten obiektyw jest ostry nawet bez przymykania.
O ile oczywiście trafia tam gdzie chcemy z ostrością.
I ogólnie zawsze najważniejsze by zdjęcia nie były poruszone.
Lepiej dać o oczko wyższe ISO.
Zwłaszcza przy spontanicznych, szybkich zdjęciach łatwo poruszyć zdjęcie,
Andrzej1974
04-07-2014, 12:22
D5100 35mm 1.8 to już naprawdę dobrej jakości zdjęcia robi.
Nie inaczej. :-) Ten zestaw spokojnie daje radę w kościołach czy innych "ciemnych" pomieszczeniach.
Poniżej wspomniane przeze mnie wcześniej foto z Bazyliki w Licheniu, które zrobiłem zestawem D5100+N35 (ISO 100, f/2.8, 1/100 s).
źródło (http://img31.otofotki.pl/obrazki/aj544_Lichen-1.jpg)
P.S. @MackEstrite MZ z zestawem, który masz w stopce, spokojnie dasz radę:-)
cocodrillo
04-07-2014, 14:10
W D7000 iso w kościele zależy od oświetlenia miejsca, gdzie stoją młodzi co nie zawsze jest jednoznaczne z oświetleniem reszty kościoła. Żeby nie uprawiać tu filozofii z doświadczenia mogę poradzić, że max 1600 a lepiej do 1100. Wyższe iso może przeszkodzić potem w obróbce ponieważ każda ingerencja w RAW potem znacznie pogarsza wynik końcowy. Tym gorsze jakościowo zdjęcie im więcej trzeba potem ingerować w zdjęcie. Takie moim zdaniem najlepsze wyjście to 800 -1100.
m.pietia
04-07-2014, 14:57
W D7000 iso w kościele zależy od oświetlenia miejsca, gdzie stoją młodzi co nie zawsze jest jednoznaczne z oświetleniem reszty kościoła. Żeby nie uprawiać tu filozofii z doświadczenia mogę poradzić, że max 1600 a lepiej do 1100. Wyższe iso może przeszkodzić potem w obróbce ponieważ każda ingerencja w RAW potem znacznie pogarsza wynik końcowy. Tym gorsze jakościowo zdjęcie im więcej trzeba potem ingerować w zdjęcie. Takie moim zdaniem najlepsze wyjście to 800 -1100.
Dokładnie, 1600 to max, 3200 to ewentualnie do BW, ale to już w ostateczności, ja z reguły nie przekraczam 1600 :)
Choć D7000 służy mi tylko jako zapas, więc zbyt często go nie używam.
Nie zgodzę się s tym 800-1100 bo nawet takiego ustawienia w D5100 nie ma czyli radzisz tylko 800 albo 1000 w tym momencie bo kolejny przeskok to ISO 1250 (skok o 1/3).
Powiem tak, że ISO 1600 daje rade nawet na słabszym/starszym sprzęcie. Na odbitkach wychodzi ładnie, wiadomo że zbliżając na ekranie monitora o 1000 razy zobaczy się szum, ale na formacie powiedzmy 15x21 jest ok.
Andrzej1974
04-07-2014, 15:03
Do 1600 spokojnie możesz focić D5100 + stałeczkami, które posiadasz. Przynajmniej ja tak robię podobnym zestawem.
cocodrillo
04-07-2014, 15:24
Nie zgodzę się s tym 800-1100 bo nawet takiego ustawienia w D5100 nie ma czyli radzisz tylko 800 albo 1000 w tym momencie bo kolejny przeskok to ISO 1250 (skok o 1/3).
Powiem tak, że ISO 1600 daje rade nawet na słabszym/starszym sprzęcie. Na odbitkach wychodzi ładnie, wiadomo że zbliżając na ekranie monitora o 1000 razy zobaczy się szum, ale na formacie powiedzmy 15x21 jest ok.
Napisałem w D7000 ;). Oczywiście każdy może robić jak mu pasuje. Jedni oglądają te zdjęcia na monitorze 17` inni na 27 ` a jeszcze inni na TV 40`. Jedni chcą odbitki 15X21 inni takich małych już nie robią. Rzecz gustu.
Pozdrawiam
MackEstrite
04-07-2014, 15:56
Generalnie pytałem o wasze subiektywne opinie - bo ja jestem na tym punkcie przewrażliwiony, poprzedni aparat strasznie szumiał i ISO 400 było nieakceptowalne... W tym jest lepiej, żeby nie powiedzieć dużo lepiej, ale osobiście nie lubię wyższych wartości niż 800. W związku z tym chciałem wiedzieć jak inni użytkownicy się zapatrują na tę kwestię, bo tym razem to nie ja mam być zadowolony ze zdjęć, a młodzi ;)
Dzięki zatem za wszystkie wasze opinie, pora ładować akumulatory, przygotować sprzęt. W sytuacji kryzysowej nie będę się już tak obawiał przeskoku na ISO 1600. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie jak należy, mimo, że kościół nie należy do najjaśniejszych.
PS. Jestem pozytywnie zaskoczony reakcją grupy, obawiałem się tony ziejących agresją i plujących kwasem wpisów pod tytułem "jak śmiem o takie rzeczy pytać"... Dzięki wam nabieram wiary w społeczność internetową! :)
Pozdrawiam serdecznie!
oczywiscie to wszystko dotyczy nefów?
Andrzej1974
04-07-2014, 16:43
Generalnie pytałem o wasze subiektywne opinie - bo ja jestem na tym punkcie przewrażliwiony, poprzedni aparat strasznie szumiał i ISO 400 było nieakceptowalne... W tym jest lepiej, żeby nie powiedzieć dużo lepiej, ale osobiście nie lubię wyższych wartości niż 800.
Ja również staram się nie przekraczać ISO 800 a najlepiej to jak jest maks. 400 ale nie zawsze tak się da. Wtedy lampa zewnętrzna pomaga, jak np. ostatnio na weselu kolegi, gdzie trio D5100 + N85/1.8G + SB-700 spisało się rewelacyjnie. Myślę, że i przy Twoim sprzęcie, wszystko będzie ok. Powodzenia! :-)
D7000 - iso 3200 bez problemu.
Alcatraz
04-07-2014, 21:08
Nie zgodzę się s tym 800-1100 bo nawet takiego ustawienia w D5100 nie ma
Jeśli ustawisz auto iso np. z limitem 3200 to możesz mieć i 1100 i 900.
josephebeloki
04-07-2014, 22:09
Ale co Ci nawet z ISO 1600 w kościele czy 800? Jeśli chcesz mieć wszystko jasne, lampę musisz mieć zawsze... przy sporych kontrastach młodzi będą niedoświetleni. NIe mówię, o waleniu lampą na maxa... a jedynie o wypełnienie światła zastanego.
Wyciąganie z matrycy powiedzmy o 0,5EV ma sens, ale dobrze doświetlona sylwetka lampą z zastanym to podstawa.... i żaden aparat, żadne ISO Ci tego nie da... twarze w cieniu i nic nie zrobisz.
Polecam popracować nad ekspozycją i lampą w praktyce.
W przypadku D7000 i dobrze naświetlonego zdjęcia użyteczne ISO z powtarzalnymi rezultatami to 4500-6400.