PDA

Zobacz pełną wersję : wysyłka za "free"

nied0bry
03-07-2014, 12:52
Witajcie,

Zwracam się do szerszego grona z prośbą o jakąś podpowiedź, bo ja nie potrafię pomóc osobie, która mnie o to poprosiła.

Sprawa wygląda następująco: znajomy sprzedał sprzęt na Alledrogo, kupujący wybrał paczkę za pobraniem. Tu zaczynają się schody: paczka pojechała kurierem, ale zamiast za pobraniem została wysłana bez COD. Kupujący twierdzi, że paczkę odebrała w jego imieniu inna osoba, która zapłaciła kurierowi i nie poczuwa się do zapłacenia za towar.

Co w takiej sytuacji robić? Próbować się jeszcze jakoś dogadywać (jak?), zgłosić się na Policję (wyłudzenie?), wsiąść w czarne BMW ze smutnymi panami i pojechać po pieniądze (głośno myślę...), czy pogodzić się ze stratą 1k pln (za gapowe się płaci...)?

Pozdr,
kris

elanek
03-07-2014, 13:10
Policja - wyłudzenie.

Kiedyś kupowałem D700 i miała być paczka za pobraniem. Kurier przyjeżdża, daje paczkę i nic nie chce :). Zapłaciłem facetowi przelewem, ale nie wiem w jaki sposób on to wysłał. Zaproponowałem mu zadzwonić do firmy kurierskiej i poprosić dla jaj o pieniążki. nie wiem gdzie był błąd, ale takie rzeczy się zdarzają.

251kris
03-07-2014, 15:56
Zgłosić na policje. To ze ktos zapomniał dac COD, nie znaczy ze ma być w plecy, ew. e sąd.

prz3mo
03-07-2014, 21:18
Witajcie,

Zwracam się do szerszego grona z prośbą o jakąś podpowiedź, bo ja nie potrafię pomóc osobie, która mnie o to poprosiła.

Sprawa wygląda następująco: znajomy sprzedał sprzęt na Alledrogo, kupujący wybrał paczkę za pobraniem. Tu zaczynają się schody: paczka pojechała kurierem, ale zamiast za pobraniem została wysłana bez COD. Kupujący twierdzi, że paczkę odebrała w jego imieniu inna osoba, która zapłaciła kurierowi i nie poczuwa się do zapłacenia za towar.

Co w takiej sytuacji robić? Próbować się jeszcze jakoś dogadywać (jak?), zgłosić się na Policję (wyłudzenie?), wsiąść w czarne BMW ze smutnymi panami i pojechać po pieniądze (głośno myślę...), czy pogodzić się ze stratą 1k pln (za gapowe się płaci...)?

Pozdr,
kris

No przecież można chyba namierzyć, który kurier paczkę dostarczał i dowiedzieć się, czy ktoś rzeczywiście zapłacił czy też nie. Moim zdaniem trzeba zacząć do firmy kurierskiej.

zgera
03-07-2014, 21:42
Kilka dni temu miałem podobny przypadek, kupiłem towar na allegro, przesyłka miała być za pobraniem, listonosz przyniósł paczkę i okazało się że na przekazie nie ma pobrania.
Towar odebrałem nie płacąc za niego, ale zaraz po odbiorze skontaktowałem się ze sprzedawcą i wyjaśniłem sprawę, za towar zapłaciłem przelewem.
W nagrodę za uczciwość sprzedawca zaoferował mi 20% rabat na cały swój asortyment.
Jeśli nawaliła firma kurierska to oni powinni poczuwać się do winy, z drugiej strony, jeśli kupujący odebrał towar bez zapłaty to powinien postąpić tak jak ja.

m737
07-07-2014, 19:09
sprawdź przez kuriera kto odebrał paczkę
jeśli kupujący kręci - oszustwo jest dość poważnym paragrafem KK...

nied0bry
08-07-2014, 12:17
Witam wszystkich po przerwie, ale byłem ze smutnymi panami odebrać pieniądze...

[żart]

A teraz na poważnie: dziękuję za wszystkie odpowiedzi - pomogło to trochę wyszukać poprawną formę dialogu z 'drugą stroną'. Po przedstawieniu naszej wersji, czyli złożenia doniesienia o wyłudzaniu sprzętu i oszustwie firmy kurierskiej, przez twierdzenie o uiszczeniu płatności, kupujący zmiękł i zrobił przelew. Kolega ma nauczkę na przyszłość, żeby dwa razy sprawdzić przed wysyłką, co klika.

W imieniu kolegi, dziękuję wszystkim za poświęcony czas i dobre chęci.

Pozdr,
kris

PS. Proszę o zamknięcie wątku.