Zobacz pełną wersję : wysyłka za "free"
nied0bry
03-07-2014, 12:52
Witajcie,
Zwracam się do szerszego grona z prośbą o jakąś podpowiedź, bo ja nie potrafię pomóc osobie, która mnie o to poprosiła.
Sprawa wygląda następująco: znajomy sprzedał sprzęt na Alledrogo, kupujący wybrał paczkę za pobraniem. Tu zaczynają się schody: paczka pojechała kurierem, ale zamiast za pobraniem została wysłana bez COD. Kupujący twierdzi, że paczkę odebrała w jego imieniu inna osoba, która zapłaciła kurierowi i nie poczuwa się do zapłacenia za towar.
Co w takiej sytuacji robić? Próbować się jeszcze jakoś dogadywać (jak?), zgłosić się na Policję (wyłudzenie?), wsiąść w czarne BMW ze smutnymi panami i pojechać po pieniądze (głośno myślę...), czy pogodzić się ze stratą 1k pln (za gapowe się płaci...)?
Pozdr,
kris
Policja - wyłudzenie.
Kiedyś kupowałem D700 i miała być paczka za pobraniem. Kurier przyjeżdża, daje paczkę i nic nie chce :). Zapłaciłem facetowi przelewem, ale nie wiem w jaki sposób on to wysłał. Zaproponowałem mu zadzwonić do firmy kurierskiej i poprosić dla jaj o pieniążki. nie wiem gdzie był błąd, ale takie rzeczy się zdarzają.
Zgłosić na policje. To ze ktos zapomniał dac COD, nie znaczy ze ma być w plecy, ew. e sąd.
Witajcie,
Zwracam się do szerszego grona z prośbą o jakąś podpowiedź, bo ja nie potrafię pomóc osobie, która mnie o to poprosiła.
Sprawa wygląda następująco: znajomy sprzedał sprzęt na Alledrogo, kupujący wybrał paczkę za pobraniem. Tu zaczynają się schody: paczka pojechała kurierem, ale zamiast za pobraniem została wysłana bez COD. Kupujący twierdzi, że paczkę odebrała w jego imieniu inna osoba, która zapłaciła kurierowi i nie poczuwa się do zapłacenia za towar.
Co w takiej sytuacji robić? Próbować się jeszcze jakoś dogadywać (jak?), zgłosić się na Policję (wyłudzenie?), wsiąść w czarne BMW ze smutnymi panami i pojechać po pieniądze (głośno myślę...), czy pogodzić się ze stratą 1k pln (za gapowe się płaci...)?
Pozdr,
kris
No przecież można chyba namierzyć, który kurier paczkę dostarczał i dowiedzieć się, czy ktoś rzeczywiście zapłacił czy też nie. Moim zdaniem trzeba zacząć do firmy kurierskiej.
Kilka dni temu miałem podobny przypadek, kupiłem towar na allegro, przesyłka miała być za pobraniem, listonosz przyniósł paczkę i okazało się że na przekazie nie ma pobrania.
Towar odebrałem nie płacąc za niego, ale zaraz po odbiorze skontaktowałem się ze sprzedawcą i wyjaśniłem sprawę, za towar zapłaciłem przelewem.
W nagrodę za uczciwość sprzedawca zaoferował mi 20% rabat na cały swój asortyment.
Jeśli nawaliła firma kurierska to oni powinni poczuwać się do winy, z drugiej strony, jeśli kupujący odebrał towar bez zapłaty to powinien postąpić tak jak ja.
sprawdź przez kuriera kto odebrał paczkę
jeśli kupujący kręci - oszustwo jest dość poważnym paragrafem KK...
nied0bry
08-07-2014, 12:17
Witam wszystkich po przerwie, ale byłem ze smutnymi panami odebrać pieniądze...
[żart]
A teraz na poważnie: dziękuję za wszystkie odpowiedzi - pomogło to trochę wyszukać poprawną formę dialogu z 'drugą stroną'. Po przedstawieniu naszej wersji, czyli złożenia doniesienia o wyłudzaniu sprzętu i oszustwie firmy kurierskiej, przez twierdzenie o uiszczeniu płatności, kupujący zmiękł i zrobił przelew. Kolega ma nauczkę na przyszłość, żeby dwa razy sprawdzić przed wysyłką, co klika.
W imieniu kolegi, dziękuję wszystkim za poświęcony czas i dobre chęci.
Pozdr,
kris
PS. Proszę o zamknięcie wątku.