Zobacz pełną wersję : Obiektywy na wczasy w Góry Stołowe
Poproszę o pomoc i sugestie Koleżanek i Kolegów. Za dwa tyg. wyjeżdżam na 10 dni na wczasy w Góry Stołowe. Zamierzam zabrać do torby nie więcej niż dwa obiektywy i jeden do walizki. Mój pomysł to: N10-24 i N70-300VR, w walizce 16-85N (dysponuję tym, co w stopce na dole) . Mam dylemat, czy nie powinienem w body zapiąć jako główny 16-85N, nim najwięcej focę krajobrazy i jestem bardzo zadowolony z jakości obrazka. Poproszę o wypowiedzi przede wszystkim osób, które mają doświadczenie w fotografowaniu w górach (oczywiście uwagi innych również mile widziane).
W Stołowych przyda się UWA (zwłaszcza w Błędnych Skałach lub po stronie czeskiej w Adršpašskoteplickich skálach). Latałem tam z N14-24 i bywało miejscami za wąsko ;)
Tele zostawiłbym do detalu. Koniecznie weź szarą połówkę lub przygotuj się na jakieś HDRy. W wąskich, zacienionych "uliczkach" niemal zawsze można przejarać niebo.
Byłem cztery razy w górach stołowych, polecam Kudowę jako miejsce wypadowe, praktycznie nie odpinałem sigmy 10-20, polecam też 35 1,8 lub 50 1.4 jeśli zachce ci się zrobić jakiś ładny portrecik. 70-300 można chyba użyć na Szczelińcu i to na samym szczycie, wszędzie jest bardzo ciasno czy to w błędnych skałach, skalnym mieście czy adrsprskich skałach. W błędnych skałach trzeba liczyć się z małą ilością światła, przydaje się statyw.
(...)wszędzie jest bardzo ciasno czy to w błędnych skałach, skalnym mieście czy adrsprskich skałach. W błędnych skałach trzeba liczyć się z małą ilością światła, przydaje się statyw.
Potwierdzam. W zasadzie statyw wszędzie się przyda i to w środku dnia. Dodam, że w Błędnych lepiej mieć mały, poręczny plecak, a aparat nosić w ręce, a nie przewieszony u boku. Łatwo porysować sprzęt o wąskie ściany, a widziałem też jak ktoś zablokował się z dużym plecakiem.
Dziękuję Panowie za sugestie.