Zobacz pełną wersję : sztuczka fotograficza.Pomieszczenie większe na fotografi niz w rzeczywistości
pensieroso
03-07-2014, 01:01
Witam mam problem natury technicznej. Czy ktos z was moze mi powiedziec jak sfotografowac pomieszczenie zeby na fotografi wydawalo sie wieksze niz jest w rzeczywistosci??
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Użyj obiektywu szerokokątnego.
obiektyw szeroki, ale nie fish eye i brak w kadrze elementów wyposażenia o przewidywalnych rozmiarach.
i się potem turyści nabierają :mrgreen:
Zamiast szerokiego obiektywu, a raczej ultra szerokiego, można zrobić np. 6 (2x3) - 8 (2x4) zdjęć i je następnie połączyć jak panoramę.
obiektyw szeroki, ale nie fish eye i brak w kadrze elementów wyposażenia o przewidywalnych rozmiarach.
i się potem turyści nabierają :mrgreen:
A czy nie lepiej na pierwszym planie właśnie umieścić jakiś przedmiot o znanych rozmiarach aby spotęgować perspektywę i dać punkt zaczepienia?
Mam na myśli efekt jak na tym zdjęciu:
http://spoonfulzine.com/wp-content/uploads/2011/05/wide-angle-interior-sharper2.jpg
A czy nie lepiej na pierwszym planie właśnie umieścić jakiś przedmiot o znanych rozmiarach aby spotęgować perspektywę i dać punkt zaczepienia?
Mam na myśli efekt jak na tym zdjęciu:
http://spoonfulzine.com/wp-content/uploads/2011/05/wide-angle-interior-sharper2.jpg
Ale to zdjęcie, to nic innego jak użycie UWA.
Ale to zdjęcie, to nic innego jak użycie UWA.
Wiem, że UWA, ale kolega kux napisał aby usunąć przedmioty o znajomych/przewidywalnych rozmiarach aby nie było skali porównania i wnętrze wyglądało na większe. Ja się pytam, czy właśnie nie lepiej na pierwszym planie umieścić jakiś znajomy przedmiot aby w ten sposób "pogłębić" perspektywę.
Np filiżanki na pokazanym zdjęciu wydają się nieproporcjonalnie duże w porównaniu z przedmiotami w głębi pokoju - przez co wydaje się, że jest między nimi większa odległość niż w rzeczywistości.
szymon708
03-07-2014, 13:09
Najprościej szerokim kątem, najefektowniej panoramą 360 stopni.