Zobacz pełną wersję : Tematy na fotoreportaż
No właśnie.
Chciałbym zająć się fotoreportażem z tym, że tematami długoterminowymi. Przyznam jednak, że brakuje mi pomysłów. Większość w moim małym miescie jest oklepan (bezdomni, żydzi, cyganie).
Jak znajdować tematy blisko siebie? Jakie są wasze sposoby?
Kreatyność? Wg mnie dobry sposób.;)
Gdzie jak gdzie, ale w Mordorze to tematów nie powinno brakować.
Przyznam jednak, że brakuje mi pomysłów
w hodowli pieczarek nie wymagaja kreatywnosci a calkiem dochodowa jest. przynajmniej nickiem bys nie obrazal pamieci po jednym z najlepszych fotografow
sailor, zazdroszcze, ze Ty masz tysiąc pomysłów na minutę. Niestety nie każdy jest tak nieprzeciętnie kreatywny. Liczyłem na rady typu: Przegladam lokalne gazety w poszukiwaniu mniejszy newsów, wypytuje znajomych etc jednak widzę, że nic z tego. Mam coraz większe wrażenie, że tutaj jedyne o czym się lubi gadać to o sprzęcie. Coraz mniej wątków o fotografii samej w sobie (nie żebym miał na myśli ten). Ale to już taka myśl na marginesie...
Brzmi to trochę jak: "sfociłbym coś, ale nie wiem co - doradźcie"...
jak nie masz pomysłu to zacznij łapać motyle. Wymyśl sobie ze łapiesz tylko te żółto niebieskie i popylaj po łące całe dnie z siatką na motyle. Proste, prawda ? Fotografia a reportażowa w szczególności to działka dla ludzi o otwartych głowach, pomysłowości, kreatywności, ciekawości świata, chęcia poznania, doświadczania. A z tego co piszesz to Tobie bliżej w tej materii do rycerza... (nie mam tu na myśli użytkownika forum o takim nicku rzecz jasna)
Brak pomysłu?
Poczekaj do 1 stycznia i zacznij focić WSZYSTKIE imprezy w Mordorze ;) począwszy od fajerwerków poprzez msze, bale, matury, 100-dniówki, dożynki, komunie św itp itd aż po 31. grudnia.
Powinieneś mieć ok 10k zdj (myślę, że nikt nie będzie miał większego reportażu :P). Później to sklej w jakąś fajną filmiko-prezentację, wrzuć na YT i licz wyświetlenia.
Oczywiście I-szego stycznia następnego roku nie olewasz roboty i robisz kolejny reportaż i tak w koło Macieju :D
sailor, zazdroszcze, ze Ty masz tysiąc pomysłów na minutę. Niestety nie każdy jest tak nieprzeciętnie kreatywny. Liczyłem na rady typu: Przegladam lokalne gazety w poszukiwaniu mniejszy newsów, wypytuje znajomych etc jednak widzę, że nic z tego.
sorry facet ale jesli nie jestes w stanei znalezc tematu do zdjec wokol siebei to oznacza to jedynie ze nie umiesz patrzec. i nikt cie tego nie nauczy. mozna nauczyc sie techniki, dopiescic warsztat, kupic lepszy sprzet ale kreatywnosci nie kupisz. a skoro nie umiesz zauwazyc wokol siebie niczego ciekawego do sfotografowania to najnormalniej w swiecie nie jest to zabawa dla ciebie wiec pomysl na zajecie sie fotografia reporterska jest z zalozenia chybiony.
ciekawy reporaz mozna zrobic nawet z pekniecia rury kanalizacyjnej lub tego ze sie konferencja nie odbyla.
Avedon, myślę, że bardzo pomocne będzie rzetelne odpowiedzenie sobie na 2 główne pytania:
1/ czym jest dla mnie reportaż ? Jakie uniwersalne przesłania chciałbym w nim przekazać ?
2/ właściwie w jakim celu i dlaczego chcę robić reportaże ?
Zabrzmi banalnie ale po to żeby zmieniać świat.
w porządku, ale to trochę zbyt ogólne jest. Jeżeli tego nie doprecyzujesz to możesz mieć kłopoty z (szybką) realizacją celu, co niechybnie prowadzi do frustracji.
Zabrzmi banalnie ale po to żeby zmieniać świat.
faktycznie banalnie. Moze zanim zmienisz ten świat w którakolwiek strone to zmien siebie i otwórz głowe na pomysły i ludzi. To może byc dobry poczatek.
avedon, co masz na myśli pisząc o "tematach długoterminowych"?
Nie ma czegoś takiego jak temat oklepany. Prawie o każdym człowieku i prawie o każdym wydarzeniu da się opowiedzieć ciekawie. Ci, którzy potrafią to zrobić niebanalnie, mają tzw talent (o fotografach mówi się, że mają "oko"). Talent można, a nawet należy ćwiczyć.
Zresztą akurat zarówno cyganie, żydzi, jak i bezdomni to barwne i różnorodne tematy, mnóstwo możliwości. Do tego dochodzi możliwość łączenia tych tematów... Na początek świetny punkt startowy.
Dla mnie świetnym tematem na reportaż jest zabranie dziecka (lub dzieci - znajomych) w jakieś fajne miejsce, na ścieżkę dydaktyczną, wyprawę po mieście, na łono natury, na plac zabaw i focenie go / ich jako odkrywców. Łapiesz świetne emocje, różne perspektywy, każda taka wyprawa jest zupełnie inna, niepowtarzalna.
Każda impreza odbywająca się w okolicy jest supertematem (od uroczystości kościelnych, odpustów, imprez w parkach, po zloty motocyklistów, zawody wędkarskie, wiejskie potańcówki). Tyle się wokół nas dzieje, że ja czasem z premedytacja nie zabieram aparatu, czego potem oczywiście żałuję :)
Zastanowić się nad tematem i potem dopiero pytać.
Czytać. Czytać. Czytać.
Otwierać głowę.
(Zrób reportaż z jakiejś budowy. Jak Cię nie przepędzą, pobiją, opiją - pierwszy krok za Tobą.)
w hodowli pieczarek nie wymagaja kreatywnosci a calkiem dochodowa jest.
Oj wymagają trochę, przecież koński obornik trzeba zastąpić jakimś świństwem :).
przynajmniej nickiem bys nie obrazal pamieci po jednym z najlepszych fotografow
No, z nickami to jest problem. Trochę mnie też to wkurza. Choć w sumie nawet na forum jest pewnie kilku żeglarzy ;)
sorry facet ale jesli nie jestes w stanei znalezc tematu do zdjec wokol siebei to oznacza to jedynie ze nie umiesz patrzec. i nikt cie tego nie nauczy. mozna nauczyc sie techniki, dopiescic warsztat, kupic lepszy sprzet ale kreatywnosci nie kupisz. a skoro nie umiesz zauwazyc wokol siebie niczego ciekawego do sfotografowania to najnormalniej w swiecie nie jest to zabawa dla ciebie wiec pomysl na zajecie sie fotografia reporterska jest z zalozenia chybiony.
ciekawy reporaz mozna zrobic nawet z pekniecia rury kanalizacyjnej lub tego ze sie konferencja nie odbyla.
Brutalne, choć prawdziwe. Pewnie nie da się nauczyć kreatywności, ale można ćwiczyć i rozwijać to, co się ma.
Szukać tematów i inspiracji to jeszcze nie grzech.
Polecam skrócony życiorys Capy z Wiki.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Robert_Capa
avedon, taki limeryk przyszedł mi do głowy:
"Stoi chłop na polu i drapie się w d**ę,
I tak myśli sobie w jaką wdepnął k**ę.
No bo żniwa blisko a kombajnu nie ma,
Bank dotacji nie dał bo to wielka ściema."
Uderz do jakiegoś gospodarza i zrób tam reportaż, który możesz np. zatytułować "Dzień z życia - orka" (orka, bo może faktycznie mieszkasz w Mordorze ;))
sorry facet ale jesli nie jestes w stanei znalezc tematu do zdjec wokol siebei to oznacza to jedynie ze nie umiesz patrzec. i nikt cie tego nie nauczy.
Niestety zgadzam się*w 100%. Gołębie srające na dachu też są tematem. A gospodarza nie uderzaj, to krzepkie chłopy są, jak odda, będzie bolało.
Temat na fotoreportaż znajdzie się sam. Wystarczy umiejętnie obserwować otoczenie, w którym się żyje ;)