PDA

Zobacz pełną wersję : plecak foto - wizzair

hostman22
02-07-2014, 18:49
Czeka mnie lot ww liniami ;), plecak foto missin jest tylko trochę większy ma 47 x 30 x 15cm, zamiast 42x32x25cm. Ktoś z doświadczenie wie puszczają czy liczą sobie extra 300 zeta ?

Slon
02-07-2014, 18:53
Różnie bywa, zależy, na jakiego "kontrolera" trafisz

stock
02-07-2014, 18:56
Nie ma reguły - albo przejdziesz albo wybulisz. Postaraj się go jakoś ścisnąc i nie zwracaj na siebie specjalnie uwagi. I raczej na pewniaka niż strachliwie :)

elanek
02-07-2014, 18:58
Ale jaja, 42 cm? Sukinkoty pozmieniali...

stock
02-07-2014, 19:06
już dawno :)

gatewayfl
02-07-2014, 19:16
Leciałem ostatnio dwa razy (w marcu i kwietniu) bagaż znacząco rozmiarowo przekraczał dopuszczalne wymiary, wagowo tylko był ok.
Najważniejsze byś go tak zapakował aby była możliwość go trochę "ścisnąć" by się mięścił i będzie ok.

hostman22
02-07-2014, 19:16
właśnie w tym rzecz 42 cm, odpada 90% pleckaów i małych toreb bowlingowych;).

doktor
02-07-2014, 19:27
Jest różnie. Czasem puszczają, a czasem się*czepiają. Przede wszystkim czepiają się*jednej sztuki bagażu, nawet jeśli tą drugą jest damska torebka typu kopertówki. Do tego potrafią się*przyczepić na bramce (gate). W regulaminie jest nawet zapis, że mają prawo sprawdzić bagaż przy wychodzeniu z samolotu, choć z tym nigdy się nie spotkałem. Na zagranicznych lotniskach też jest różnie. W Bolonii (Forli) torby sprawdzali 3 razy - check-in, przed wejściem do strefy biletowej (przed kontrolą bezpieczeństwa) i na gejcie. Dwa razy ważyli. W Brukseli raz popatrzyli, a drugi nawet nie chcieli oglądać. Zauważyłem, że jak masz opłacony bagaż kabinowy to nie robią problemów (poza 1 sztuką bagażu). Aha, można wnieść bez opłat 1 torbę*z duty free.

lortek
02-07-2014, 22:04
spokojnie przejdziesz, jakby Ci kazali go do tej formy włożyć żeby sprawdzić wymiar to go lekko wciśniesz i będzie gitara. ostatnio taki miałem właśnie plan w razie jakby chcieli sprawdzić wymiary a miałem dużo dużo większy plecak :-P nawet nie zwrócili na jego wymiar uwagi

moro
02-07-2014, 22:28
Jak by Ci się nie mieścił w ramkę, wyjmij coś z niego aby można było go wcisnąć i przepakuj do torby dutty free (tam kup cokolwiek).

sailor
02-07-2014, 22:48
wagowo tylko był ok.

wizzair nie ma ograniczenia wagowego bagazu podrezcnego - jedynie rozmiarowe.
lecialem ze 3 miechy temu z 2 laptopami, 2 bowensami, obiektywami i cla masa kabli. miny celnikow bezcenne :) kolejka na bramce plus znienawidzenie u reszty czekajacych rowniez :)

Ale jaja, 42 cm? Sukinkoty pozmieniali...
od dluzszego czasu maja rozgraniczenie na maly bagaz podreczny: 42x32x25 cm oraz duzy bagaz podreczny: 56 x 45 x 25 cm

dosc rygorystycznie tego przestrzegaja. w poznaniu nawet z zapalem godnym lepszej sprawy

Jak by Ci się nie mieścił w ramkę, wyjmij coś z niego aby można było go wcisnąć i przepakuj do torby dutty free (tam kup cokolwiek).

a jak upierdliwy celnik poprosi o paragon an zawartosc torby to co zrobisz? - zeby nie bylo - pytanie praktyczne bo juz pare sprawdzen paragonu mialem.

elanek
03-07-2014, 00:34
od dluzszego czasu maja rozgraniczenie na maly bagaz podreczny: 42x32x25 cm oraz duzy bagaz podreczny: 56 x 45 x 25 cm

dosc rygorystycznie tego przestrzegaja. w poznaniu nawet z zapalem godnym lepszej sprawy
No tak, ostatnio leciałem tą linią w 2011 z Barcelony.
Wtedy kupiliśmy plecaki Vaude, po 350 zł, w sam raz na Ryanair'a. Służą znakomicie na wyjazdy tygodniowe (50 l).

Ostatnio mam szczęście i odpowiednio wcześniej bookuję, więc omijam od dwóch lat Ryana i Wizza. W Norwegianie są wyluzowani, jak się nie mieści to pod siedzenie idzie. I tak najważniejsza jest wysokość, żeby luk się zamknął.

a jak upierdliwy celnik poprosi o paragon an zawartosc torby to co zrobisz? - zeby nie bylo - pytanie praktyczne bo juz pare sprawdzen paragonu mialem.
Wtedy, niezależnie od pory roku wyciąga się z plecaka kurtkę z wieloma kieszeniami :). Po obiektywie do kieszeni :) Stary sposób.
Obsłudze gate'a powie się, że zawartość torby 'DUTY FREE" została wypita w oczekiwaniu na lot :)

J1
03-07-2014, 12:47

Ja leciałem tymi liniami w połowie maja. Miałem ze sobą spory plecak foto wypełniony po brzegi. Dopłaciłem do dużego bagażu podręcznego i po problemie. W praktyce i tak nikt tego nie sprawdzał (wielkość plecaka) przy wsiadaniu do samolotu.

moro
03-07-2014, 16:05
@sailor celnik ? A nie ktoś z lini lotniczej ? przecież sklepy są już za odprawą celną. Oczywiście celnik też może ale nie spotkałem się z taką praktyką.

sailor
07-07-2014, 16:42
@sailor celnik ? A nie ktoś z lini lotniczej ? przecież sklepy są już za odprawą celną. Oczywiście celnik też może ale nie spotkałem się z taką praktyką.

1) sprawdzenie przy odprawie
2) sprawdzenie na bramce
3) sprawdzenie na wejsciu do gate'a

w 2 zawsze celnicy w 3 obsluga i bardzo czesto celnik.
oczywisice w zaleznsoci do linii lotniska i humoru celnikow.

qualin
07-07-2014, 19:23
1) sprawdzenie przy odprawie
2) sprawdzenie na bramce
3) sprawdzenie na wejsciu do gate'a

w 2 zawsze celnicy w 3 obsluga i bardzo czesto celnik.
oczywisice w zaleznsoci do linii lotniska i humoru celnikow.

Celnicy? Jestes pewien? Celnicy przeswietlaja tylko bagaze na przylotach (kazdy bagaz, ktory jedzie na tasmie po rozladowaniu z samolotu), na odlocie celnikow nie ma przy kontroli bagazy, przynajmniej nie w PL.

Johny42
07-07-2014, 19:40
Celnicy? Jestes pewien? Celnicy przeswietlaja tylko bagaze na przylotach (kazdy bagaz, ktory jedzie na tasmie po rozladowaniu z samolotu), na odlocie celnikow nie ma przy kontroli bagazy, przynajmniej nie w PL.
Sailorowi się chyba służby pomyliły. Celnicy czy Straż Graniczna (ochrona lotniska) co za różnica. ;)
Nie czepiam się Naprawdę często zauważam takie pomyłki.

qualin
07-07-2014, 19:54
Dla mnie duza roznica bo robie w SG i na lotnisku ciagle nas mylili z celnikami lub wojskiem :P

Johny42
07-07-2014, 20:07
Dla mnie duza roznica bo robie w SG i na lotnisku ciagle nas mylili z celnikami lub wojskiem :P

A ja w SC:)

sailor
07-07-2014, 22:36
masz racje - roznica miedzy sg a celnikami jest duza. choc dla przecietnego zjadacza chleba nie ma to zadnej roznicy. biorac pod uwage poplatanie polskich sluzb
chodzilo mi o czywiscie o straz graniczna / sol
przepraszam za pomylke - choc nie ma to znaczenia dla watku :)

moro
08-07-2014, 00:27
To skoro już sobie wszystko wjaśnilismy wróćmy do plecaków. Ja od pewnego czasu używam plecaka "militarnego" jest bardziej uniwersalny i idealnie pasuje do miarki wizzair.

shaolin
08-07-2014, 02:41
Latajcie normalnymi liniami to nie bedzie problemow z bagazem. Albo przerzuccie sie na mikrosprzety ;)

zdyboo
10-07-2014, 09:32
Latajcie normalnymi liniami to nie bedzie problemow z bagazem. Albo przerzuccie sie na mikrosprzety ;)

Dokładnie. Z NEXem na trzy dni do Kopenhagi spakowałem się w plecak 14 l.
Wymiary darmowego bagażu w Wizzar wypełnia niemal idealnie Kata 3N1-30.

Maxx-69
10-07-2014, 20:05
Powiem tak, pakuj manele byle nie za bardzo był wypchany ten plecak i śmiało leć. Chyba że jesteś cykor to dopłać do dużego bagażu podręcznego i bez żadnych stresów jedź na lotnisko. O 5 cm robisz aferę i zamieszanie jakby chodziło o duuuużo większe wymiary.Pozdrawiam

freefly
11-07-2014, 18:59

Podobno Air France kupuje Wizzaira, więc niech sobie popiszą o bagażowych problemach, bo już niedługo będzie to normalny przewoźnik z normalnymi cenami i skończą się dylematy. ;)

moshica
11-07-2014, 19:47
Z "normalnymi" cenami czyli wyższymi i skończy się tanie latanie z polszy.

Big Z
13-07-2014, 09:35
Ja latałem z różnymi torbami/plecakami i jedyne do czego się czepiali (jeszcze na starym lotnisku we Wrocku) to o wagę. Z Uk nigdy, z Polski prawie zawsze. Wyciągałem więc co nieco i upychałem po kieszeniach (latem gorzej) i po przejściu przez wagę wkładałem do torby/plecaka.
Z moich obserwacji (latam w obie strony 5-6 razy w roku) wynika, że mniej czepiają się plecaków - bardziej walizek. Kilkukrotnie widziałem jak kazali dopłacić bo np. kółeczka od podręcznej walizki nie mieściły się w tefj foremce z rurek, którą zawsze podstawiają.