Zobacz pełną wersję : Zamrażanie piłki tenisowej
Jakich mniej więcej czasów będę potrzebował do zamrożenia ruchu piłki tenisowej przy serwisie?
Po prostu, nie wiem czy muszę gdzieś jaśniejsze szkło pożyczyć czy wystarczy to co mam.
Jak dobrze trafisz, to wystarczy ok 1/1000
A dlaczego chcesz zamrozić?
To oczywiście moje zdanie, ale lekko ruszona piłka wygląda znacznie ciekawiej
Myślę, że dla urozmaicenia warto zrobić zdjęcia zamrożone i z widocznym ruchem. Tak czy inaczej, chcę mieć technicznie taką możliwość.
//EDIT
Googlam sobie właśnie różne tenisowe fotki. Krótko mówiąc, masz rację :)
Wszystko zależy od poziomu tenisisty, który serwuje. Zakładając poziom profesjonalny i prędkość piłki na poziomie 200 km/h (rekord to zdaje się 262 km/h), czyli 55,55 m/s, mamy 1 m czyli 1000 mm w ~1/60 s. Teraz musisz sobie przyjąć jakie poruszenie uznasz za "zamrożenie", powiedzmy że 1 mm. W rezultacie czas potrzebny żeby piłka przebyła dystans nie większy niż 1 mm to... 1/60 000 s. Wniosek: nie dasz rady.
Nawet jak zmniejszymy poziom tenisisty do 100 km/h (27,78 m/s czyli 1000 mm w ~1/30 s), to wychodzi czas i tak daleko poza możliwościami zwykłych aparatów.
Jeśli najkrótszy czas w twoim aparacie to 1/8000 s, to piłka musi poruszać się z prędkością maks. 8 m/s czyli ~29 km/h.
Nie gram w tenisa, więc nie wiem, czy taka mała prędkość jest do uzyskania :-)
ecml, tym tematem przypomniałeś mi o zdjęciach, które miałem przygotować ;)
Jeśli będziesz zainteresowany: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=249861
Wszystko zależy od poziomu tenisisty, który serwuje. Zakładając poziom profesjonalny i prędkość piłki na poziomie 200 km/h (rekord to zdaje się 262 km/h), czyli 55,55 m/s, mamy 1 m czyli 1000 mm w ~1/60 s. Teraz musisz sobie przyjąć jakie poruszenie uznasz za "zamrożenie", powiedzmy że 1 mm. W rezultacie czas potrzebny żeby piłka przebyła dystans nie większy niż 1 mm to... 1/60 000 s. Wniosek: nie dasz rady.
Nawet jak zmniejszymy poziom tenisisty do 100 km/h (27,78 m/s czyli 1000 mm w ~1/30 s), to wychodzi czas i tak daleko poza możliwościami zwykłych aparatów.
Jeśli najkrótszy czas w twoim aparacie to 1/8000 s, to piłka musi poruszać się z prędkością maks. 8 m/s czyli ~29 km/h.
Nie gram w tenisa, więc nie wiem, czy taka mała prędkość jest do uzyskania :-)
Te wyliczenia są kompletnie błędne już na początku. Wielkość poruszenia trzeba przyjąć z matrycy, a nie w rzeczywistości, a następnie z uwzględnieniem ogniskowej i odległości (lub jak kto woli skali odwzorowania) można przeliczyć na wymiar rzeczywisty.
Drugą sprawą jest ten 1mm przy blisko 70mm piłce - dziwne założenie.
Wracając do tematu - przy zawodowym tenisie i ciasnych kadrach zamrożenie piłki serwisowej raczej będzie ciężkie do uzyskania przy aparatach z migawką szczelinową. Przy szerokich kadrach nie powinno to stanowić większego problemu. Pytanie tylko czy będzie na tyle światła.
Te wyliczenia są kompletnie błędne już na początku. Wielkość poruszenia trzeba przyjąć z matrycy, a nie w rzeczywistości, a następnie z uwzględnieniem ogniskowej i odległości (lub jak kto woli skali odwzorowania) można przeliczyć na wymiar rzeczywisty.
Wyliczenia nie są błędne - to tylko proste mnożenie i dzielenie, ale masz rację, co do metody. Przyszło mi to do głowy już po wysłaniu.
Drugą sprawą jest ten 1mm przy blisko 70mm piłce - dziwne założenie.
Założenie całkowicie arbitralne i bez uzasadnienia. Można przyjąć dowolne.
Panowie, wielkie dzięki za wszelkie informacje, naprawdę sporo mi pomogliście.
Slon, super zdjęcia, gratuluję! Będę się starał choć odrobinę dotrzymać kroku :)
Miło, że zostawiłeś EXIFy - jest tm praktycznie wszystko co chciałem wiedzieć a nawet więcej.