PDA

Zobacz pełną wersję : Zamrażanie piłki tenisowej

ecml
02-07-2014, 13:26
Jakich mniej więcej czasów będę potrzebował do zamrożenia ruchu piłki tenisowej przy serwisie?
Po prostu, nie wiem czy muszę gdzieś jaśniejsze szkło pożyczyć czy wystarczy to co mam.

Slon
02-07-2014, 13:29
Jak dobrze trafisz, to wystarczy ok 1/1000

ecml
02-07-2014, 13:32
Uprzejmie dziękuję.

fafniak
02-07-2014, 13:34
A dlaczego chcesz zamrozić?
To oczywiście moje zdanie, ale lekko ruszona piłka wygląda znacznie ciekawiej

ecml
02-07-2014, 13:39
Myślę, że dla urozmaicenia warto zrobić zdjęcia zamrożone i z widocznym ruchem. Tak czy inaczej, chcę mieć technicznie taką możliwość.

//EDIT
Googlam sobie właśnie różne tenisowe fotki. Krótko mówiąc, masz rację :)

Jarkod
02-07-2014, 16:44
Wszystko zależy od poziomu tenisisty, który serwuje. Zakładając poziom profesjonalny i prędkość piłki na poziomie 200 km/h (rekord to zdaje się 262 km/h), czyli 55,55 m/s, mamy 1 m czyli 1000 mm w ~1/60 s. Teraz musisz sobie przyjąć jakie poruszenie uznasz za "zamrożenie", powiedzmy że 1 mm. W rezultacie czas potrzebny żeby piłka przebyła dystans nie większy niż 1 mm to... 1/60 000 s. Wniosek: nie dasz rady.
Nawet jak zmniejszymy poziom tenisisty do 100 km/h (27,78 m/s czyli 1000 mm w ~1/30 s), to wychodzi czas i tak daleko poza możliwościami zwykłych aparatów.
Jeśli najkrótszy czas w twoim aparacie to 1/8000 s, to piłka musi poruszać się z prędkością maks. 8 m/s czyli ~29 km/h.
Nie gram w tenisa, więc nie wiem, czy taka mała prędkość jest do uzyskania :-)

Slon
02-07-2014, 17:22
ecml, tym tematem przypomniałeś mi o zdjęciach, które miałem przygotować ;)
Jeśli będziesz zainteresowany: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=249861

GonzoG
02-07-2014, 17:45
Wszystko zależy od poziomu tenisisty, który serwuje. Zakładając poziom profesjonalny i prędkość piłki na poziomie 200 km/h (rekord to zdaje się 262 km/h), czyli 55,55 m/s, mamy 1 m czyli 1000 mm w ~1/60 s. Teraz musisz sobie przyjąć jakie poruszenie uznasz za "zamrożenie", powiedzmy że 1 mm. W rezultacie czas potrzebny żeby piłka przebyła dystans nie większy niż 1 mm to... 1/60 000 s. Wniosek: nie dasz rady.
Nawet jak zmniejszymy poziom tenisisty do 100 km/h (27,78 m/s czyli 1000 mm w ~1/30 s), to wychodzi czas i tak daleko poza możliwościami zwykłych aparatów.
Jeśli najkrótszy czas w twoim aparacie to 1/8000 s, to piłka musi poruszać się z prędkością maks. 8 m/s czyli ~29 km/h.
Nie gram w tenisa, więc nie wiem, czy taka mała prędkość jest do uzyskania :-)

Te wyliczenia są kompletnie błędne już na początku. Wielkość poruszenia trzeba przyjąć z matrycy, a nie w rzeczywistości, a następnie z uwzględnieniem ogniskowej i odległości (lub jak kto woli skali odwzorowania) można przeliczyć na wymiar rzeczywisty.

Drugą sprawą jest ten 1mm przy blisko 70mm piłce - dziwne założenie.

Wracając do tematu - przy zawodowym tenisie i ciasnych kadrach zamrożenie piłki serwisowej raczej będzie ciężkie do uzyskania przy aparatach z migawką szczelinową. Przy szerokich kadrach nie powinno to stanowić większego problemu. Pytanie tylko czy będzie na tyle światła.

Jarkod
02-07-2014, 22:15
Te wyliczenia są kompletnie błędne już na początku. Wielkość poruszenia trzeba przyjąć z matrycy, a nie w rzeczywistości, a następnie z uwzględnieniem ogniskowej i odległości (lub jak kto woli skali odwzorowania) można przeliczyć na wymiar rzeczywisty.

Wyliczenia nie są błędne - to tylko proste mnożenie i dzielenie, ale masz rację, co do metody. Przyszło mi to do głowy już po wysłaniu.

Drugą sprawą jest ten 1mm przy blisko 70mm piłce - dziwne założenie.

Założenie całkowicie arbitralne i bez uzasadnienia. Można przyjąć dowolne.

ecml
02-07-2014, 22:41
Panowie, wielkie dzięki za wszelkie informacje, naprawdę sporo mi pomogliście.

Slon, super zdjęcia, gratuluję! Będę się starał choć odrobinę dotrzymać kroku :)
Miło, że zostawiłeś EXIFy - jest tm praktycznie wszystko co chciałem wiedzieć a nawet więcej.