PDA

Zobacz pełną wersję : ZUS czy ZUS+OFE

elanek
02-07-2014, 09:46
Wiem, wiem. To wybór między dżumą a cholerą, ale coś wybrać trzeba. Nie wiem jak tam w moim życiu będzie, ale widzę możliwość (niewielką) doczekania emerytury. Chętnie poczytam Wasze opinie, zwłaszcza, że artykuły w necie są wyraźnie pisane pod czyjeś dyktando. Mamy jeszcze miesiąc na wybór.

stock
02-07-2014, 09:53
nie wiem czy tu się zaraz politycznie nie zrobi. A znając zycie i to że niektórzy potrafia od wyboru pralki dojśc do polityki to może być nieciekawie. Róznica jest tak niewielka że moim zdaniem pomijalna. Ja wybieram ZUS i OFE.

PiotrekW
02-07-2014, 09:58
U mnie zostaje sam ZUS. Zamiast OFE postaram się samemu odkładać kasę na starość. Trzeba zminimalizować możliwość tego, że rząd znowu wyciągnie łapę po nasze pieniądze uzbierane w OFE.

emet_b
02-07-2014, 10:00
też jestem ciekaw tematu. Słucham w pracy Tok-fm, tam dużo o tym trąbią.
Namawiają aby nie pozostawić wyboru ZUSowi, jednak między słowami można wyczytać że wielkiej różnicy nie ma ;)

elanek
02-07-2014, 10:29
nie wiem czy tu się zaraz politycznie nie zrobi.
Może się uda jakoś, bo to nie był mój cel.
Może ktoś da jakieś za czy przeciw?

U mnie zostaje sam ZUS. Zamiast OFE postaram się samemu odkładać kasę na starość. Trzeba zminimalizować możliwość tego, że rząd znowu wyciągnie łapę po nasze pieniądze uzbierane w OFE.
No właśnie nie ma "zamiast". Albo całość idzie do ZUSu, albo ZUS dzieli się z OFE. Składka ta sama.

qualin
02-07-2014, 10:48
Jak to dobrze, ze mnie zus i ofe nie dotyczy :)

stock
02-07-2014, 10:50

A ile tych pieniędzy będzie - zobacz jaki procent idzie do OFE - toż to grosze sa

!AGresT
02-07-2014, 11:02
Planowałem ZUS+OFE, ale jest jedno ale. OFE ma sens (czytaj opłacalność), jeśli jest powszechne, znaczy ma bardzo dużo klientów. Jak znam rodaków, to do OFE zapisze się kilka-kilkanaście procent i wyjdzie z tego kicha. Dodatkowo, gwarancje państwa (jakie by ono nie było) są chyba pewniejsze, niż prywatnego przedsiębiorcy. O ile się nie mylę, były już przypadki bankructw OFE. Dodatkowo to, co OFE pokazały w kwestii trzeciego filaru (który okazał się niewypałem) jakoś do nich nie zachęca. Coraz bardziej sie skłaniam do pozostania w ZUSie. Zresztą, i tu i tu będzie kichowa emeryturka.

GonzoG
02-07-2014, 11:10
A po co się tym martwić ??
Przecież i jedno i drugie zaraz się skończy. Jak się samemu na starość nie odłoży, albo nie wychowa dzieci, aby mogły pomóc, to się nic nie będzie miało.

lechupe
02-07-2014, 11:33
Pomijając skrajne opinie o rychłym końcu ZUSu czy OFE :-) to przy takim podziale składki, odkładanie w funduszach traci sens.
Mam co prawda małą nadzieję, ze i w Polsce doczekamy sie w końcu alternatywy emerytalnej w postaci prężnego systemu prywatnych funduszy, ale w obecnej sytuacji mamy to co mamy i chyba trzeba byc realistą

krzychun
02-07-2014, 11:40
Gdyby ktoś chciał bez polityki a od strony prawa i ekonomii to polecam ten artykuł.
http://mises.pl/blog/2014/05/12/sieron-ofe-zus-falszywy-dylemat-emerytalny/

Jest tu moim zdaniem kilka kwestii, ktorych sie w mediach nie porusza chociazby dlatego że cięzko pewne pojęcia wyjaśnić w dwuminutowym reportażu a przy spokojnej lekturze jest to wykonalne.

Jeśli o mnie chodzi to mam jeszcze troche pokemonów, licze na to że nabiora wartości do mojej emerytury.

elanek
02-07-2014, 12:30
Przecież i jedno i drugie zaraz się skończy.
ZUS nigdy się nie skończy. Będzie wypłacał coraz mniej, obniży waloryzację.

Jak się samemu na starość nie odłoży, albo nie wychowa dzieci, aby mogły pomóc, to się nic nie będzie miało.
Odłożyć i zainwestować w coś, co będzie przynosiło realny dochód. Działka pod działalność gospodarczą (wynajem) na przykład. Jedną już mam, dokupię sąsiednią. Średnio opłacalne teraz, ale nie potrafię inaczej pewnie zainwestować moich mikrych pieniążków. Ci, co mają większą wiedzę i obycie w świecie pewnie potrafią lepiej to zrobić. Naród ma jednak ograniczone zaufanie do oszczędzania czy inwestowania w jakiekolwiek fundusze, zwłaszcza po ujawniających się aferach parabanków.
Z dziećmi też różnie może być.

stock
02-07-2014, 12:44
A po co się tym martwić ??
Przecież i jedno i drugie zaraz się skończy. Jak się samemu na starość nie odłoży, albo nie wychowa dzieci, aby mogły pomóc, to się nic nie będzie miało.

Zdecydowanie pewniejsze jest odkładanie :) Bo dzieci to najpierw koszt bo zysk niepewny.

seler
02-07-2014, 13:45
Nie lubię jak mnie ktoś okrada w biały dzień więc tylko na przekór (bo na jakąkolwiek państwową czy funduszową emeryturę nie liczę) wybrałem o-fe.
Beszczelność tego manewru przekraczała wszelkie granice.

zbyszekD7000
02-07-2014, 14:39
Przychylam się do zdania kolegi :-)
Zostaję w OFE, na złość ZUS'owi i politykom ;-)

sailor
02-07-2014, 14:51
Dodatkowo, gwarancje państwa (jakie by ono nie było) są chyba pewniejsze

jedyne pewne co panstwo moze ci zagwarantowac i dotrzymac slowa to ze jesli bedzie okazja by cie wydymac to zrobi to konkursowo. numer z ofe jest tego najlepszym przykladem. kazda inna gwarancja jest modyfikowalna wedle widzimisie politykow wszystkich stron bez wzgledu na to czy jest zgodna z konstytucja czy nie.

na emeryture nie licze. w ofe zostane, choc za rok czy dwa te resztkii tak rozdrapia na ratowanie kolejnej dziury w zusie. przede wszystkim mam nadzieje ze niedlugo przestane miec ten problem jakim jest zus :)

doktor
02-07-2014, 19:52
Przecież i jedno i drugie zaraz się skończy.

przede wszystkim mam nadzieje ze niedlugo przestane miec ten problem jakim jest zus

Nie trzeba aż takich drastycznych rozwiązań, choć śmierć świadczeniobiorcy w prosty sposób rozwiązuje problem.

elanek
03-07-2014, 00:41
Nie trzeba aż takich drastycznych rozwiązań, choć śmierć świadczeniobiorcy w prosty sposób rozwiązuje problem.
Popierajmy partię czynem, umierajmy przed terminem.
:)

kux
03-07-2014, 01:05
a robi wam jakąkolwiek różnicę kto was okradnie?

ukiszenie kasy w jakiejś nieruchomości to chyba jedyne sensowne rozwiązanie.
jak ktoś nie ma dzieci to jeszcze ewentualnie wsteczna hipoteka mieszkania/domu wchodzi w grę.
warunki bandyckie, ale chociaż jasne w przeciwieństwie do zusu/ofe :mrgreen:

Amadeusz
06-07-2014, 12:54
Słucham w pracy Tok-fm, tam dużo o tym trąbią.
Namawiają aby nie pozostawić wyboru ZUSowi
Słuchając tego szamba musisz odcedzać wodę od gówna.

J1
06-07-2014, 13:05
... przede wszystkim mam nadzieje ze niedlugo przestane miec ten problem jakim jest zus :)

To jest moim zdaniem najlepsze rozwiązanie... ;-)

sailor
06-07-2014, 17:23
owszem, nie trzeba. zbyt kocham zycie by z niego rezygnowac. ale nikt nie mowi ze trzeba zyc w republice bananowej :)

sokolnik
06-07-2014, 17:47
OFE przestaje mieć sens ze względu na marny kapitał do inwestowania. Do tego pewnie prowizje i opłaty od zysków. OFE swoje pewnie zarobi a klient nie.
Samemu trzeba oszczędzać. Inwestować w ziemię/mieszkania i wynajmować.

obuch
06-07-2014, 17:49
Jak to już ktoś napisał wcześniej - taki sztuczny dylemat, aby ludzie myśleli że mają wybór.
Ułamek składki będzie trafiał do OFE aby na koniec i tak trafić do ZUS, bez praktycznie żadnego znaczenia i wpływu na wysokość przyszłych świadczeń.

JAP
25-07-2014, 01:41
Macie rację; wybór o marginalnym znaczeniu.
Ale ja po przeczytaniu:
http://jakoszczedzacpieniadze.pl/ofe-czy-zus-jak-wybrac#more-4155
http://marciniwuc.com/finanse-osobiste-zus-czy-ofe/
zostanę w ofe
muszę tylko zdążyć złożyć/wysłać pismo..
platforma ponoć nie do przejścia..

marszull
25-07-2014, 02:17
ja mimo ze zdaje sobie sprawe z wszystkich ograniczen i minusow OFE i tak zostawie tam pieniadze i wysle (a w zasadzie to juz wyslalem wczoraj) odpowiedni kwitek, dlatego ze moge wybrac i zeby chociaz sprawiac wrazenie, ze nie wydymali mnie do konca ;) przynajmniej na razie ;)

freefly
25-07-2014, 07:15
ja mimo ze zdaje sobie sprawe z wszystkich ograniczen i minusow OFE i tak zostawie tam pieniadze i wysle (a w zasadzie to juz wyslalem wczoraj) odpowiedni kwitek, dlatego ze moge wybrac i zeby chociaz sprawiac wrazenie, ze nie wydymali mnie do konca ;) przynajmniej na razie ;)

Nie rób sobie żartów marszull. Składka do OFE, to 2,92% z 19,52% z podstawy wymiaru składki odprowadzanej na ubezpieczenie emerytalne. Co byś nie zrobił, to już możesz czuć się wydymany. ;)

zbyszekD7000
25-07-2014, 07:34
Ja już złożyłem osobiście w ZUS, polecam, trwało to 30 sekund, potwierdzenie na kopii, bez kolejek bo można składać w punkcie informacyjnym który jest czynny od 7:00 (sam ZUS czynny dopiero od 8:00)

Tak jak pisałem wcześniej, zrobiłem to na złość ZUS'owi i rządowi, mając świadomość że sam wybór przy takich wysokościach wpłat ma niewielkie znaczenie, ale zrobiłem to dla zasady i przeciw ZŁODZIEJOM.

pil74
25-07-2014, 12:18
Ja zostanę w zus. Niecałe 3% składki, minus prowizje itp zostaje marginalna kwota do sensownego obrotu. Oczywiście decyzję o pozostaniu w ofe można by potraktować, jako demonstrację przeciw złodziejom u koryta (czuję się okradziony i wydymany). Postanowiłem jednak, że przy najbliższych wyborach się wypowiem odpowiednio głosując. Najgorsze jednak jest to, że nie mam na kogo. :(

docxxx
25-07-2014, 12:41
Masz, tylko za slabo szukasz lub ogladasz TV zamiasta kanaly na YT.
Ok, nie drązymy dalej, bo zamkną wątek ;)

p4oj
25-07-2014, 14:07
A ja zostaje w ZUS bo to bez sensu karmić dodatkowa podwójną ilość złodziei którzy "obsługują" moją składkę. A czy nas okradli? Wątpie: Pieniądze w OFE są własnością państwa (http://www.wprost.pl/ar/418351/Tusk-pieniadze-wOFE-iZUS-niesa-wlasnoscia-Polakow/)

zbyszekD7000
25-07-2014, 14:08
no fakt ;-)

moshica
25-07-2014, 14:11
W necie piszą że lawinowo ludzie teraz te deklaracje składają o pozostaniu w OFE, pytanie czy to nie kaczka dziennikarska i wydymanie nas medialnie ?

zbyszekD7000
25-07-2014, 14:16
to i tak bez znaczenia ekonomicznego jest ;-)

moshica
25-07-2014, 14:24
Myślę że przy takiej krzywej koniunkturalnej, decyzjach rządzących jest tak jak mówicie, odsetek zysku bedzie marginalny dla nas, jak już to z tych to za te 2,92% "utuczą" się prezesi tych OFE ale nie przyszły emeryt.

zbyszekD7000
25-07-2014, 14:38
tu już nie chodzi o ekonomię ale o zasady;-)

moshica
25-07-2014, 14:39
zasadą chyba w tym rozumieniu jest wydymać społeczeństwo po raz drugi ;-) bo innej zasady się nie dopatruję, bo postępowanie ludu dla zasady nic tu nie wniesie ;-)

zolton
25-07-2014, 15:49
Śledził może ktoś tego typa co się przeciwstawił ZUS-owi? Wie jak się sprawa potoczyła?

"Owoc żywota Twojego je zus"