Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-200, nie ostrzy
Witam, ostatnio zauważyłem, że mój obiekt Nikkor 18-200 VR nie łapie ostrości przy kadrowaniu dalekich obiektów.
Do około 200m jest okej, dalsze odległości i niestety brak ostrości. Aparat nie jest w stanie ustawić ostrości. Manualne ustawienie na nieskończoność tez nie pomaga, zdjęcia są nieostre. Sprawdzałem na 2 puszkach D90 i D7100 i wada taka sama.
Czy ktoś spotkał się z podobnymi objawami? Podejrzewam, że czeka mnie serwis, ale nie wiem ile może kosztować taka naprawa.
2pompony
05-07-2014, 17:41
Miałem identycznie, przy czym dawniej tego nei notowałem - np. na księżyc ostrzył normalnie.
Dotyczy to tylko w pełni wysuniętej lufy, poczynając od mniej więcej 170 mm w dół, ostrzy znakomicie - choć w innym wątku gość ma tro samo, ale jakby znacznie pogłębione.
Wizyta w serwisie ujawniła, że przednia soczewka, którą zawsze miałem pod filtrem była poluzowana.
Czy tak się dzieje na każdej ogniskowej?
Jeśli na 18 mm, to podkładki pod bagnetem
Jeśli na 200 mm, to pod przednią soczewką.
Sprawdź, czy ta soczewka przypadkiem się nie wykręciła.
Kiedyś mój 18-200 w ogóle przestał ostrzyć. Oddałem do serwisu przy Placu Wolności w Poznaniu (panowie byli troszkę przerażeni, bo wcześniej najprawiali głównie zenity i analogowe obiektywy), ale problem okazał się błahy i za 80 zł (o ile pamiętam, a było to z 5 lat temu) naprawili. Spadła jakaś taśma, która łączyła silnik focusa z jakimiś soczewkami. Wystarczyło rozebrać obiektyw i założyć taśmę na zębatkę.
Właśnie wczoraj odebrałem z serwisu na osiedlu Śmiałego w Poznaniu. poszedł jakiś czujnik od AF. Części i robocizna 350 zł. Dużo i mało, ale wreszcie działa. Dzięki za Wasze informacje.
Czy tak się dzieje na każdej ogniskowej?
Jeśli na 18 mm, to podkładki pod bagnetem
Jeśli na 200 mm, to pod przednią soczewką.
Sprawdź, czy ta soczewka przypadkiem się nie wykręciła.
miałem też dokładnie ten problem - brak ostrości przy 200 (ob 18-200)
WIELKIE DZIĘKI !!!
dokładnie "to" było pod filtrem więc nie widać było.poluzował się pierścień dokręcający ostatnią soczewkę
swoją drogą ciekawe ... dlaczego ? z powodu różnic temperatur i rozszerzalności różnej "rury" i soczewki ? fakt że użytkowałem od -25 do +35...
po dokręceniu wszystko działa tip-top
...