PDA

Zobacz pełną wersję : D40 - problem z ostrością, migawka czy coś !!!!!!

andrew235
01-07-2014, 21:46
Witam serdecznie. Posiadam następujący problem, mój nikon D40 odmówił posłuszeństwa i cóż robić, otworzyć śmietnik czy próbować z nim walczyć.

Objawy: aparat przestał łapać ostrość zdjęć, obiektyw nie reagował, dalej wymieniony (pożyczony obiektyw) i teraz tak, przy włączonym automacie lampy błyskowej jeszcze jako tako, łapie ostrość lampa wychodzi robi z lampą, jakoś to wygląda, jednak wyłączenie lampy powoduje jakieś dziwnie wydłużone mignięcie migawki i w efekcie nieostre zdjęcie...Im bliżej obiekt tym lepiej tym nieostrość mniejsza, reset ustawień zrobiony, styki przeczyszczone, próba z inną kartą SD co jeszcze mogę zrobić.
A zapomniałem... podczas robienia zdjęć w wizjerze pojawia się...r08,r06,r11 różnie. Czytałem że ma to związek z buforem pamięci...
Dziękuję za odpowiedź wszystkim

P.S Znowu tej Argentynie się fuksnęło....

puciek
02-07-2014, 08:04
Przedmuchaj czujnik AF.

Andrzej1974
02-07-2014, 10:20
P.S Znowu tej Argentynie się fuksnęło....

Szczęście sprzyja lepszym.
Hmm... a poza tym jak przeciwnik od 1. minuty gra ewidentnie na 0:0 to później za to płaci dość wysoką cenę, jak było w tym przypadku. ;-)

andrew235
04-07-2014, 20:59
Puciek...dzięki szukałem i nie doszukałem się, a Ty jedno zdanie i pomogło, wprawdzie obiektyw jest do śmieci, ale body działa dobrze. Dzięki.
P.s Brazylia musi wygrać, tylko po to aby walnąć niemców....:-)