Zobacz pełną wersję : wyzwalanie lampy sb 910
pawcio0404
01-07-2014, 20:39
Witam Posiadam lampę sb 910 i nikona d610
zastanawia mnie jedna rzecz w CLS...
ustawiam sterowanie lampy wbudowanej - sterownik błysku (daje --)
w lampie REMOTE
ustawiam kanały itp wszystko działa... tylko czy da się wyłączyć żeby nie było na zdjęciu widocznego błysku lampy wbudowanej? według instrukcji jak ustawię -- to powinna błyskać tylko w celu wyzwolenia zewnętrznej lampy...
dodatkowo w aparacie w kalane lampy dodatkowej daje TTL - i czy dam 0 czy na minus czy plus lampa błyska z taką samą mocą...
czy o czymś zapomniałem ? czy da się inaczej zmienić moc lampy zewnętrznej ?
z góry dziękuję za pomoc :)
Art Erie
01-07-2014, 21:23
System CLS komunikuje się za pomocą podczerwieni, więc sterownik (lampa) błyska emitując prócz światła widzialnego, równiez podczerwień.
Ustawienie -- powoduje to, że lampa błyska z naprawdę małą mocą, ale taki błysk jest często widoczny na przykład jako odbicie. Myślę, że o to chodzi.
Rozwiązaniem jest Nikon SG-3IR, lub jakieś rozwiązanie made in home - czyli kawałek kliszy, czy innego plastiku, który nie przepuści widma widzialnego, a tylko podczerwień.
Osobiście CLS nie używam już od dawna; wyzwalacze radiowe są bardziej nazwijmy to "kreatywne" ;)
Osobiście CLS nie używam już od dawna; wyzwalacze radiowe są bardziej nazwijmy to "kreatywne" ;)
W niedużych pomieszczeniach sygnał z nadajnika zawsze jakoś znajdzie drogę do lampy (pomijam przypadki skrajne, jak zasłonięcie fotoceli palcem). Ale w plenerze wydaje mi się, że CLS to spore ryzyko braku komunikacji. Oczywiście wszystko zależy od przypadku...
W plenerze, gdy lampa i aparat są w rękach, więc odległość między nimi jest niewielka, nabiera sensu zwykły kabel. Jest niezawodny, nie wymaga wymiany baterii jak radiowe triggery, tańszy.
pawcio0404
03-07-2014, 20:46
dzięki wielkie.
a czy jak ustawiam moc lampy zewnętrznej w aparacie (ustawienie TTL) np na -0.7 to nie za bardzo widzę słabsze błyskanie w porównaniu do 0.0
i nie wiem w jaki iny sposób mogę zmienić moc błysku w lampie jak przy CLS.
lampa wbudowana - czy nie lepiej zamiast ustawiać "--" nie lepiej ustawić TTL i dać maksymalnie na minus moc w aparacie
a czy jak ustawiam moc lampy zewnętrznej w aparacie (ustawienie TTL) np na -0.7 to nie za bardzo widzę słabsze błyskanie w porównaniu do 0.0
Jeśli chcesz tylko doświetlić to można dać wyraźnie mocniejszą korektę.
Np. ok. -2.0 a nawet ciut więcej.
Jako, że temat świeży jak poranne bułki bardzo proszę o wypowiedź praktyków czy warto kupić lampę Nikon SB 910 czy raczej istnieje zamiennik w tak samo dobrej klasie ale wyraźnie niższej cenie ? Do podpięcia pod mojego Nikona D 800, zakup aktualny od jutra - ino nie chcę wtopić stąd pytanie do ZNAWCÓW TEMATU. Z góry dziękuję za pomoc, nakierowanie, sugestie.
Swoją sb910 kupiłem jakieś 1,5 miesiąca temu.Dużo czytałem,szukałem,wkońcu trafiłem na promocje na amazonie za 271 funtów.LAmpa jest poprostu super,szeroki zakres zoomu do 200mm,regulacja mocy,łatwość obsługi.Warta swojej ceny,polecam
Dziękuję. Ktoś jeszcze ? Jakieś opinie ?
Jako, że temat świeży jak poranne bułki bardzo proszę o wypowiedź praktyków czy warto kupić lampę Nikon SB 910 czy raczej istnieje zamiennik w tak samo dobrej klasie ale wyraźnie niższej cenie ? Do podpięcia pod mojego Nikona D 800, zakup aktualny od jutra - ino nie chcę wtopić stąd pytanie do ZNAWCÓW TEMATU. Z góry dziękuję za pomoc, nakierowanie, sugestie.
Wszystkie tańsze lampy, to zamienniki w niższych cenach. Pytanie co lampa mieć musi, a czego nie ??
Ma być full wypas - co tylko sobie wymyślę do zrobienia z lampą - ona musi to akurat mieć :)
Ma być full wypas - co tylko sobie wymyślę do zrobienia z lampą - ona musi to akurat mieć :)
To nie ma takich zamienników... no ewentualni Metz 76 MZ-5, ale ten jest droższy.
No i mam SB 910 - cudo :)
Ale czy to powod by robić offtop?
Poddaję się i zadaję pytanie: aby wyzwolić bezprzewodowo SB 910 muszę uruchomić ją na fotocelę błyskiem z lampy wbudowanej w D 800 ? Byłem przekonany, że w puszce jest jakiś "cyngwajs" umożliwiający mi wyzwolenie lampy bezprzewodowo bez potrzeby uruchamiania tej wbudowanej :( ... No chyba, że czegoś nie rozumiem i w związku z tym bardzo proszę o pomoc :(
PS. Jest taka możliwość czy niestety trzeba kupić jakiś nadajnik i wyzwalacz radiowy ??
Poddaję się i zadaję pytanie: aby wyzwolić bezprzewodowo SB 910 muszę uruchomić ją na fotocelę błyskiem z lampy wbudowanej w D 800 ? Byłem przekonany, że w puszce jest jakiś "cyngwajs" umożliwiający mi wyzwolenie lampy bezprzewodowo bez potrzeby uruchamiania tej wbudowanej :( ... No chyba, że czegoś nie rozumiem i w związku z tym bardzo proszę o pomoc :(
PS. Jest taka możliwość czy niestety trzeba kupić jakiś nadajnik i wyzwalacz radiowy ??
Żaden Nikon nie ma radia do wyzwalania lampa. Możesz to zrobić tylko i wyłącznie błyskiem lub sterownikiem IR (np. SU-800), ale ten też bazuje o światło.
Jak chcesz całkowicie ominąć błysk i mieć zdalne sterowanie, a nie tylko wyzwolenie, to tylko i wyłącznie kupując wyzwalacze radiowe z TTL.
Dziękuję za expresową odpowiedź. Rozumiem, że w grę wchodzi taka wypasiona zabawka : http://fotozakupy.pl/pixel-king-pro-ittl-do-nikon/39554s?ceneo_spo=true ewentualnie coś w rozsądnych pieniądzach czyli np: no właśnie nie wiem co :( http://fripers.pl/product_info.php/info/p4225_Wyzwalacz-radiowy-TTL-Yongnuo-622N-TX-do-Nikon.html ??
czy może http://www.multifoto.pl/yongnuo-yn-622n-ttl-nikon-zestaw,46,9613.html ??
YN-622N-TX to tylko sam nadajnik. Do niego trzeba kupić jeszcze przynajmniej jeden YN-622N jako odbiornik.
Albo zestaw dwóch YN-622N, ale wtedy sterowanie z poziomu nadajnika jest bardzo uciążliwe.
Pixel King Pro, to jest już zestaw nadajnik + odbiornik.
Mimo iż PK Pro jest bardziej dopracowany i mniej zawodny niż YN-622, to jednak polecałbym zestaw YN-622N-TX + YN-622N. Jest bardziej zbliżony zachowaniem do CLS, czy pracy lampy na aparacie. Przy Kingu trzeba poznać jego pewne "mankamenty" i nauczyć się je omijać - oczywiście przy pracy z lampami w trybie TTL.
Gdy używa się do manualnego sterowania mocą, to King Pro jest trochę wygodniejszy i pewniejszy.
Dziękuję. Mam nadzieję, że szczegółowe info będę mógł uzyskać od kolegi przez tel. Pozdrawiam.
Poszło info na PW
Dziękuję. Ktoś jeszcze ? Jakieś opinie ?
Mam N910 od ponad 15 roku. Zdarza mi się błyskać w połączeniu z N600. W aparacie ustawiam max korektę na - i jest ok.