PDA

Zobacz pełną wersję : wyzwalanie lampy sb 910

pawcio0404
01-07-2014, 20:39
Witam Posiadam lampę sb 910 i nikona d610

zastanawia mnie jedna rzecz w CLS...

ustawiam sterowanie lampy wbudowanej - sterownik błysku (daje --)
w lampie REMOTE

ustawiam kanały itp wszystko działa... tylko czy da się wyłączyć żeby nie było na zdjęciu widocznego błysku lampy wbudowanej? według instrukcji jak ustawię -- to powinna błyskać tylko w celu wyzwolenia zewnętrznej lampy...

dodatkowo w aparacie w kalane lampy dodatkowej daje TTL - i czy dam 0 czy na minus czy plus lampa błyska z taką samą mocą...

czy o czymś zapomniałem ? czy da się inaczej zmienić moc lampy zewnętrznej ?

z góry dziękuję za pomoc :)

Art Erie
01-07-2014, 21:23
System CLS komunikuje się za pomocą podczerwieni, więc sterownik (lampa) błyska emitując prócz światła widzialnego, równiez podczerwień.
Ustawienie -- powoduje to, że lampa błyska z naprawdę małą mocą, ale taki błysk jest często widoczny na przykład jako odbicie. Myślę, że o to chodzi.
Rozwiązaniem jest Nikon SG-3IR, lub jakieś rozwiązanie made in home - czyli kawałek kliszy, czy innego plastiku, który nie przepuści widma widzialnego, a tylko podczerwień.
Osobiście CLS nie używam już od dawna; wyzwalacze radiowe są bardziej nazwijmy to "kreatywne" ;)

apaw
02-07-2014, 14:00
Osobiście CLS nie używam już od dawna; wyzwalacze radiowe są bardziej nazwijmy to "kreatywne" ;)

W niedużych pomieszczeniach sygnał z nadajnika zawsze jakoś znajdzie drogę do lampy (pomijam przypadki skrajne, jak zasłonięcie fotoceli palcem). Ale w plenerze wydaje mi się, że CLS to spore ryzyko braku komunikacji. Oczywiście wszystko zależy od przypadku...
W plenerze, gdy lampa i aparat są w rękach, więc odległość między nimi jest niewielka, nabiera sensu zwykły kabel. Jest niezawodny, nie wymaga wymiany baterii jak radiowe triggery, tańszy.

pawcio0404
03-07-2014, 20:46
dzięki wielkie.
a czy jak ustawiam moc lampy zewnętrznej w aparacie (ustawienie TTL) np na -0.7 to nie za bardzo widzę słabsze błyskanie w porównaniu do 0.0
i nie wiem w jaki iny sposób mogę zmienić moc błysku w lampie jak przy CLS.

lampa wbudowana - czy nie lepiej zamiast ustawiać "--" nie lepiej ustawić TTL i dać maksymalnie na minus moc w aparacie

tomek67
04-07-2014, 05:30
a czy jak ustawiam moc lampy zewnętrznej w aparacie (ustawienie TTL) np na -0.7 to nie za bardzo widzę słabsze błyskanie w porównaniu do 0.0
Jeśli chcesz tylko doświetlić to można dać wyraźnie mocniejszą korektę.
Np. ok. -2.0 a nawet ciut więcej.

Panerai
07-07-2014, 15:14
Jako, że temat świeży jak poranne bułki bardzo proszę o wypowiedź praktyków czy warto kupić lampę Nikon SB 910 czy raczej istnieje zamiennik w tak samo dobrej klasie ale wyraźnie niższej cenie ? Do podpięcia pod mojego Nikona D 800, zakup aktualny od jutra - ino nie chcę wtopić stąd pytanie do ZNAWCÓW TEMATU. Z góry dziękuję za pomoc, nakierowanie, sugestie.

raf1313
07-07-2014, 16:04
Swoją sb910 kupiłem jakieś 1,5 miesiąca temu.Dużo czytałem,szukałem,wkońcu trafiłem na promocje na amazonie za 271 funtów.LAmpa jest poprostu super,szeroki zakres zoomu do 200mm,regulacja mocy,łatwość obsługi.Warta swojej ceny,polecam

Panerai
07-07-2014, 16:32
Dziękuję. Ktoś jeszcze ? Jakieś opinie ?

GonzoG
07-07-2014, 18:08
Jako, że temat świeży jak poranne bułki bardzo proszę o wypowiedź praktyków czy warto kupić lampę Nikon SB 910 czy raczej istnieje zamiennik w tak samo dobrej klasie ale wyraźnie niższej cenie ? Do podpięcia pod mojego Nikona D 800, zakup aktualny od jutra - ino nie chcę wtopić stąd pytanie do ZNAWCÓW TEMATU. Z góry dziękuję za pomoc, nakierowanie, sugestie.

Wszystkie tańsze lampy, to zamienniki w niższych cenach. Pytanie co lampa mieć musi, a czego nie ??

Panerai
07-07-2014, 18:21
Ma być full wypas - co tylko sobie wymyślę do zrobienia z lampą - ona musi to akurat mieć :)

GonzoG
07-07-2014, 18:30
Ma być full wypas - co tylko sobie wymyślę do zrobienia z lampą - ona musi to akurat mieć :)
To nie ma takich zamienników... no ewentualni Metz 76 MZ-5, ale ten jest droższy.

Panerai
11-07-2014, 11:41
No i mam SB 910 - cudo :)

raf1313
12-07-2014, 01:34
A jednak :)

EMILjo
12-07-2014, 09:26

Ale czy to powod by robić offtop?

Panerai
14-07-2014, 18:30
Poddaję się i zadaję pytanie: aby wyzwolić bezprzewodowo SB 910 muszę uruchomić ją na fotocelę błyskiem z lampy wbudowanej w D 800 ? Byłem przekonany, że w puszce jest jakiś "cyngwajs" umożliwiający mi wyzwolenie lampy bezprzewodowo bez potrzeby uruchamiania tej wbudowanej :( ... No chyba, że czegoś nie rozumiem i w związku z tym bardzo proszę o pomoc :(

PS. Jest taka możliwość czy niestety trzeba kupić jakiś nadajnik i wyzwalacz radiowy ??

GonzoG
14-07-2014, 18:39
Poddaję się i zadaję pytanie: aby wyzwolić bezprzewodowo SB 910 muszę uruchomić ją na fotocelę błyskiem z lampy wbudowanej w D 800 ? Byłem przekonany, że w puszce jest jakiś "cyngwajs" umożliwiający mi wyzwolenie lampy bezprzewodowo bez potrzeby uruchamiania tej wbudowanej :( ... No chyba, że czegoś nie rozumiem i w związku z tym bardzo proszę o pomoc :(

PS. Jest taka możliwość czy niestety trzeba kupić jakiś nadajnik i wyzwalacz radiowy ??

Żaden Nikon nie ma radia do wyzwalania lampa. Możesz to zrobić tylko i wyłącznie błyskiem lub sterownikiem IR (np. SU-800), ale ten też bazuje o światło.

Jak chcesz całkowicie ominąć błysk i mieć zdalne sterowanie, a nie tylko wyzwolenie, to tylko i wyłącznie kupując wyzwalacze radiowe z TTL.

Panerai
14-07-2014, 18:52
Dziękuję za expresową odpowiedź. Rozumiem, że w grę wchodzi taka wypasiona zabawka : http://fotozakupy.pl/pixel-king-pro-ittl-do-nikon/39554s?ceneo_spo=true ewentualnie coś w rozsądnych pieniądzach czyli np: no właśnie nie wiem co :( http://fripers.pl/product_info.php/info/p4225_Wyzwalacz-radiowy-TTL-Yongnuo-622N-TX-do-Nikon.html ??
czy może http://www.multifoto.pl/yongnuo-yn-622n-ttl-nikon-zestaw,46,9613.html ??

GonzoG
14-07-2014, 19:39
YN-622N-TX to tylko sam nadajnik. Do niego trzeba kupić jeszcze przynajmniej jeden YN-622N jako odbiornik.
Albo zestaw dwóch YN-622N, ale wtedy sterowanie z poziomu nadajnika jest bardzo uciążliwe.

Pixel King Pro, to jest już zestaw nadajnik + odbiornik.

Mimo iż PK Pro jest bardziej dopracowany i mniej zawodny niż YN-622, to jednak polecałbym zestaw YN-622N-TX + YN-622N. Jest bardziej zbliżony zachowaniem do CLS, czy pracy lampy na aparacie. Przy Kingu trzeba poznać jego pewne "mankamenty" i nauczyć się je omijać - oczywiście przy pracy z lampami w trybie TTL.
Gdy używa się do manualnego sterowania mocą, to King Pro jest trochę wygodniejszy i pewniejszy.

Panerai
14-07-2014, 19:44
Dziękuję. Mam nadzieję, że szczegółowe info będę mógł uzyskać od kolegi przez tel. Pozdrawiam.

Poszło info na PW

AndBed
21-07-2014, 22:39
Dziękuję. Ktoś jeszcze ? Jakieś opinie ?

Mam N910 od ponad 15 roku. Zdarza mi się błyskać w połączeniu z N600. W aparacie ustawiam max korektę na - i jest ok.