Zobacz pełną wersję : Olympus OMD E-M5, Sony NEX6, 7?
Witam!
Jak w temacie, który i dlaczego?
MariuszJ
01-07-2014, 13:40
Myślę że tak.
Obojętnie, a dlaczego nie? ;)
Ten dzień to prezent... :wink:
A poważnie, to może spróbuj rozwinać nieco pytanie, będzie łatwiej odpowiedzieć.
Większa matryca, stabilizacja, obiektywy, wizjer? Lepsze video, który bardziej nadałby się do timelapse, zastąpił lustrzankę (D90)
MARS CooL
01-07-2014, 18:22
Miałem Nikona mam E-M5 z 12-40, 40-150, 25. 2 pokrętła, Wodo i kurzo, świetna stabilizacja ze wszystkimi obiektywami. Dobry obrazek. Użyteczne ISO. Dużo szklarni w większości użytecznej na pełnej dziurze. Zamiast E-M5 można jeszcze E-M10. Nowszy, mniejszy, z lampa, lepiej rozmieszczone przyciski, więcej bajerów ale brak uszczelnień. Co mi brakuję to fajnej bardzo szerokiej stałki. Poza rybim samyangiem 7,5 nie ma nic. Szukałem w sony, samsungu i fuji ale tam jeszcze nie ma takiego komfortu z wyborem obiektywów. Kupując bezlustro jest znacznie lżej na ramieniu i pusto w kieszeni :)
Stach2008
01-07-2014, 21:00
Jeśli cena nie gra roli to OMD EM-1. Jeśli gra to sony a6000.
Sony a6000? Ciągnie mnie do Sony, ze względu na fizycznie większą matrycę, ale jak z dostępnością szkiełek? W zasadzie zostałbym przy D90, albo nawet zamieniłbym na D7000, ale zakochałem się w samplach z e-m5:
http://vimeo.com/61322556
.. i według mnie niesamowitej redukcji drgań w puszce(?)
Dodatkowo moje "ambicje" związane z timelapse, a szczególnie ruchem gwiazd (wysokie ISO)...
@MARS CooL 9-18 to nie jest użyteczne szkiełko (krajobraz itp.)?
...Ciągnie mnie do Sony, ... W zasadzie zostałbym przy D90, albo nawet zamieniłbym na D7000... ale zakochałem się w samplach z e-m5...
To się nazywa sprecyzowane preferencje :D
Wybierz Fuji.
X-Pro? W czym Fuji może być bardziej zaskakujące od Olympusa? :D
Wiedziałem, że ten wątek nie ma przyszłości, w zasadzie odpowiedź Pana Tomasza mnie po części satysfakcjonowała :)
MARS CooL
02-07-2014, 09:35
Niestety 9-18 nie miałem przypiętego do body. Koncepcyjnie dla mnie jest za wąski, za drogi i za ciemny. Przy świetnym 12-40 wystarczy jasna stalka 7-8mm. Są zwolennicy i przeciwnicy tego szkła.
Trzeba to wszystko przekalkulować, za 12-40 kupiłbym dwie Tokiny 16-50 i jeszcze zostałoby mi na statyw, hmm. Nawet ten 12-40 jakby przekalkulować na DX to ciemny obiektyw. Jeszcze nie wiem za co pokochać bezlusterkowce, bo na razie tylko video i timelapse...
Samyang 12mm dla Olympusa to ogniskowa 16mm dla małego obrazka, a 12mm dla Sony to 12mm, dla tegoż właśnie DX?
Jeśli przeliczasz na mały obrazek (24x36), to Samyang 12 mm w Olympusie będzie miał kąt widzenia jak 24 mm w FX, a w DX 12 mm odpowiada kątowi widzenia 18 mm w FX.
MARS CooL
02-07-2014, 15:02
Kochać bezlusterkowce można za to weźmiesz tam gdzie nie weźmiesz lustrzanki. Za to że są częścią bagażu a nie jego podstawą. Przez rok nie zabierałm plecaka z lustrzanką bo miałem dość akcji na lotniskach, wybebeszania wszystkiego, pogubionych części i pytań po co mi taki profi sprzęt. Druga sprawa w olku mam wszystkie obiektywy użyteczne od pełnej dziury i na każdej ogniskowej do tego świetnie stabilizowane. Oczywiście świadom jestem że nie jest to sprzęt do wszystkiego.
Jeszcze nie wiem za co pokochać bezlusterkowce, bo na razie tylko video i timelapse...
Tylko pamiętaj, że przy Timelapsach możesz szybko zajechać mechaniczną migawkę... przysłona w obiektywie też przeważnie będzie pracować.
Elektroniczną migawkę posiadają Panasoniki GM1, GH3, GH4, chyba? G5 i bezlusterkowce Nikona. Panas ma też dobre video.
NiKtos, gdybyś zastanawiał się czy Olympus, czy Fuji, to polecam lekturę:
http://www.epicure.pl/olympusa-strzal-w-dziesiatke/
To test E-M10, ale z odniesieniami do Fuji X-E1, którego używam.
Tylko pamiętaj, że przy Timelapsach możesz szybko zajechać mechaniczną migawkę... przysłona w obiektywie też przeważnie będzie pracować.
Elektroniczną migawkę posiadają Panasoniki GM1, GH3, GH4, chyba? G5 i bezlusterkowce Nikona. Panas ma też dobre video.
Nie doczytałem, myślałem, że wszystkie bezlusterkowce bazują na elektronicznej migawce... czyli sprawa ma sie jak w lustrzankach? Tak samo mogę zajechać migawkę?
Dzięki epicure, jak znajdę chwilę do zastanowienia to przeczytam!
...Nawet ten 12-40 jakby przekalkulować na DX to ciemny obiektyw...
możesz wyjaśnić to co napisałeś?
MARS CooL
02-07-2014, 18:25
Tak możesz zajechać migawkę. Trzech moich znajomych ostatnio naprawiało migawkę w NEX 3. Przebiegi jakieś dziwnie małe a aparaty parę miesięcy po gwarancji. Koszt naprawy w serwisie 580zł a prywatnie ok 300zł.
Hej,
Tez się bije z myślami co kupić a6000 czy em 10.
Z jednej strony matryca z drugiej systemowe obiektywy :/, i bądź tu mądry :p
Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
ja polecam pokochać AF w olympusie ;)
Hamarama
03-07-2014, 23:42
Tak możesz zajechać migawkę. Trzech moich znajomych ostatnio naprawiało migawkę w NEX 3. Przebiegi jakieś dziwnie małe a aparaty parę miesięcy po gwarancji. Koszt naprawy w serwisie 580zł a prywatnie ok 300zł.
To a6000 ma migawkę? U mnie je gołe lustro. Przepraszam jeżeli zadaję głupie pytanie ale do tej pory tylko na lustrze pracowałem :D Ja właśnie myślałem, że tu nie ma migawek fizycznych.
superkomornik
03-07-2014, 23:45
Nie ma lustra, migawka jest.
Hamarama
03-07-2014, 23:49
Nie ma lustra, migawka jest.
No faktycznie. Pstryknąłem zdjęcie bez szkła i coś tam lata. Ale lipa ;/ A ja wczoraj ok godziny bawiłem się w filmy poklatkowe :D
Szukam jaką żywotność ma ta migawka ale znalazłem tylko A77 - 150 000 cykli.
możesz wyjaśnić to co napisałeś?
Racja, chodziło mi o głębie ostrości.