Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 i dwie zdalne lampy
Witam, chciał bym się dowiedzieć co musiał bym posiąść aby mieć możliwość zdalnego błyskania dwoma lampami. Zaczynając od najtańszych rozwiązań z obsługą i-TTL.
Najtaniej:
YN-622N-TX i 2x YN-622N jako odbiorniki.
lub
Pixel King Pro (zestaw) + dodatkowy odbiornik Pixel King lub Pixel King X
Najtaniej:
YN-622N-TX i 2x YN-622N jako odbiorniki.
lub
Pixel King Pro (zestaw) + dodatkowy odbiornik Pixel King lub Pixel King X
D5100 nie obsługuje CLS-a?
- sprawdzilem: jak najbardziej obsługuje.
Więc najtaniej będzie chyba użyć CLS przy pomocy lampy wbudowanej jako kontrolera.
MariuszJ
01-07-2014, 13:21
D5100 nie obsługuje CLS-a?
- sprawdzilem: jak najbardziej obsługuje.
Więc najtaniej będzie chyba użyć CLS przy pomocy lampy wbudowanej jako kontrolera.
Niestety, wbudowana D5xxx nie może pracować jako kontroler.
Niestety, wbudowana D5xxx nie może pracować jako kontroler.
Więc podejrzewam, że jednen nadajnik IR CLS wyjdzie taniej niż łącznie trzy urządzenia YN.
Znalazłem jeszcze takie cudo: Debao SU-800 który kosztuje ok $100. Zważając na fakt, że jest sporo lamp które obsługują i-TTL i CLS będzie chyba całkiem rozsądnym rozwiązaniem ponieważ nie trzeba dokupywać odbiorników do lamp?
MariuszJ
01-07-2014, 13:36
Znalazłem jeszcze takie cudo: Debao SU-800 który kosztuje ok $100. Zważając na fakt, że jest sporo lamp które obsługują i-TTL i CLS będzie chyba całkiem rozsądnym rozwiązaniem ponieważ nie trzeba dokupywać odbiorników do lamp?
Tak.
Tym niemniej pamiętaj że SU-800 czy jej odpowiednik komunikuje się w podczerwieni. Rozwiązania radiowe są dużo mniej kłopotliwe.
W pewnych konfiguracjach wystarczy kabel TTL, na nim lampa master - i to jest prawdopodobnie najtańsze rozwiązanie na start wielolampowy.
Można, ale:
- Trzeba lampy zdalne z CLS
- jest to nadal sterowanie światłem, więc podatne na wszelkie przeszkody, dużą ilość światła dziennego
- lampy inne niż Nikona mają bardzo krótki zasięg i obowiązkowo muszą być skierowane odbiornikiem w kierunku sterownika
- nie wyzwolisz jednocześnie lamp przed i za sterownikiem, czy po jego bokach. Nie mówiąc już o używaniu jakiś dużych modyfikatorów, które przesłonią ci błysk sterownika.
Takie rozwiązanie może sprawdzi się w studio, gdzie masz białe ściany i możliwość odbicia sygnału od nich. W plenerze - zapomnij. Będziesz mocno ograniczony jeśli chodzi o pozycjonowanie lamp.
Doszedłem do wnisku, że zbyt wczesnie założyłem temat niezagłębiwszy się lepiej w temat. Teraz już jestem prawie przekonany iż wszystkie lampy powinny być sterowane manualnie bo aparat przecież jest w stanie obliczyć siłę błysku tylko dla lampy która znajduje się na aparacie a nie wszystkich które są w pobliżu. Tak więc czy jest sens posiadania np YN-622N TX w którym można ustawić parametry zdalnie dla każdej lampy ale przy moim założeniu, że nie będzie ich więcej niż dwie czy poprostu najtańszy trigger i lampe YN-560 III oraz jedną YN-565EX ogólnego przeznaczenia.
Korzystając z CLS aparat może robić pomiar światła dla 3 grup zdalnych i lampy na aparacie.
YN-622N próbuje oszukać aparat, że jest sterownikiem CLS, ale działa to tak samo jak CLS, bardziej jak jedna lampa. Może w przyszłości będzie lepiej.
Przy Pixel King Pro działa to jako jedna lampa.
Pomysł z użyciem jednej TTL na aparacie i jednej manualnej zdalnej - też w wielu wypadkach się nie sprawdza, bo przy pomiarze TTL aparat nie bierze pod uwagę błysku lampy zdalnej.
Ja wolę mieć wyzwalacze TTL z możliwością zdalnego sterowania lampami, niż wyzwalacze bez TTL i latanie co chwila do lamp, aby zmienić ich moc.
Choć ma się pojawić YN-560-TX - czyli zdalne sterowanie lampami YN-560III, które umożliwi ustawianie mocy w 6-ciu grupach.
marcin szyszkowski
02-07-2014, 10:48
Dla trzech lamp w TTL ten pomiar będzie można sobie między bajki włożyć.
Natomiast obsługa TTL da Ci to, że nie będziesz musiał zasuwać do każdej z lamp aby zmienić jej parametry.
Warto jednak pomyśleć zanim się kupi zestaw - chodzi o to, że jeżeli kupisz wyzwalacze YN, to masz pewność, że będą działały z lampami YN.
Ja kupiłem Pixel Kingi Pro a potem do tego lampy YN i teraz cos muszę sprzedać - trafiło na lampy, bo w TTL z tymi wyzwalaczami nie pracują niestety.
MariuszJ
02-07-2014, 12:21
Dla trzech lamp w TTL ten pomiar będzie można sobie między bajki włożyć.
Natomiast obsługa TTL da Ci to, że nie będziesz musiał zasuwać do każdej z lamp aby zmienić jej parametry.
Warto jednak pomyśleć zanim się kupi zestaw - chodzi o to, że jeżeli kupisz wyzwalacze YN, to masz pewność, że będą działały z lampami YN.
Ja kupiłem Pixel Kingi Pro a potem do tego lampy YN i teraz cos muszę sprzedać - trafiło na lampy, bo w TTL z tymi wyzwalaczami nie pracują niestety.
CLS działa tak samo źle/tak samo dobrze (w zależności od wymagań) dla jednej jak i czterech lamp - w trybie automatyki pomiaru TTL nasze ustawienia pozwalają na jedynie/aż balans mocy lamp i światła zastanego. Pomiar nie jest zainteresowany tym, czy scena w przedbłyskach jest kreowana przez zero, jedną czy cztery lampy - optymalizuje ekspozycję i już. Dla moich zastosowań, gdzie często nie ma czasu na wykonywanie serii zdjęć próbnych, sprawdza się całkiem nieźle i daleki jestem od konstatacji że jest to system bezużyteczny.