PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 i dwie zdalne lampy

Xeon.
01-07-2014, 12:35
Witam, chciał bym się dowiedzieć co musiał bym posiąść aby mieć możliwość zdalnego błyskania dwoma lampami. Zaczynając od najtańszych rozwiązań z obsługą i-TTL.

GonzoG
01-07-2014, 12:38
Najtaniej:
YN-622N-TX i 2x YN-622N jako odbiorniki.
lub
Pixel King Pro (zestaw) + dodatkowy odbiornik Pixel King lub Pixel King X

apaw
01-07-2014, 12:59
Najtaniej:
YN-622N-TX i 2x YN-622N jako odbiorniki.
lub
Pixel King Pro (zestaw) + dodatkowy odbiornik Pixel King lub Pixel King X

D5100 nie obsługuje CLS-a?
- sprawdzilem: jak najbardziej obsługuje.
Więc najtaniej będzie chyba użyć CLS przy pomocy lampy wbudowanej jako kontrolera.

MariuszJ
01-07-2014, 13:21
D5100 nie obsługuje CLS-a?
- sprawdzilem: jak najbardziej obsługuje.
Więc najtaniej będzie chyba użyć CLS przy pomocy lampy wbudowanej jako kontrolera.

Niestety, wbudowana D5xxx nie może pracować jako kontroler.

apaw
01-07-2014, 13:25
Niestety, wbudowana D5xxx nie może pracować jako kontroler.

Więc podejrzewam, że jednen nadajnik IR CLS wyjdzie taniej niż łącznie trzy urządzenia YN.

Xeon.
01-07-2014, 13:28
Znalazłem jeszcze takie cudo: Debao SU-800 który kosztuje ok $100. Zważając na fakt, że jest sporo lamp które obsługują i-TTL i CLS będzie chyba całkiem rozsądnym rozwiązaniem ponieważ nie trzeba dokupywać odbiorników do lamp?

MariuszJ
01-07-2014, 13:36
Znalazłem jeszcze takie cudo: Debao SU-800 który kosztuje ok $100. Zważając na fakt, że jest sporo lamp które obsługują i-TTL i CLS będzie chyba całkiem rozsądnym rozwiązaniem ponieważ nie trzeba dokupywać odbiorników do lamp?
Tak.

Tym niemniej pamiętaj że SU-800 czy jej odpowiednik komunikuje się w podczerwieni. Rozwiązania radiowe są dużo mniej kłopotliwe.

W pewnych konfiguracjach wystarczy kabel TTL, na nim lampa master - i to jest prawdopodobnie najtańsze rozwiązanie na start wielolampowy.

GonzoG
01-07-2014, 14:02

Można, ale:
- Trzeba lampy zdalne z CLS
- jest to nadal sterowanie światłem, więc podatne na wszelkie przeszkody, dużą ilość światła dziennego
- lampy inne niż Nikona mają bardzo krótki zasięg i obowiązkowo muszą być skierowane odbiornikiem w kierunku sterownika
- nie wyzwolisz jednocześnie lamp przed i za sterownikiem, czy po jego bokach. Nie mówiąc już o używaniu jakiś dużych modyfikatorów, które przesłonią ci błysk sterownika.

Takie rozwiązanie może sprawdzi się w studio, gdzie masz białe ściany i możliwość odbicia sygnału od nich. W plenerze - zapomnij. Będziesz mocno ograniczony jeśli chodzi o pozycjonowanie lamp.

Xeon.
02-07-2014, 01:22
Doszedłem do wnisku, że zbyt wczesnie założyłem temat niezagłębiwszy się lepiej w temat. Teraz już jestem prawie przekonany iż wszystkie lampy powinny być sterowane manualnie bo aparat przecież jest w stanie obliczyć siłę błysku tylko dla lampy która znajduje się na aparacie a nie wszystkich które są w pobliżu. Tak więc czy jest sens posiadania np YN-622N TX w którym można ustawić parametry zdalnie dla każdej lampy ale przy moim założeniu, że nie będzie ich więcej niż dwie czy poprostu najtańszy trigger i lampe YN-560 III oraz jedną YN-565EX ogólnego przeznaczenia.

GonzoG
02-07-2014, 02:54
Korzystając z CLS aparat może robić pomiar światła dla 3 grup zdalnych i lampy na aparacie.

YN-622N próbuje oszukać aparat, że jest sterownikiem CLS, ale działa to tak samo jak CLS, bardziej jak jedna lampa. Może w przyszłości będzie lepiej.

Przy Pixel King Pro działa to jako jedna lampa.

Pomysł z użyciem jednej TTL na aparacie i jednej manualnej zdalnej - też w wielu wypadkach się nie sprawdza, bo przy pomiarze TTL aparat nie bierze pod uwagę błysku lampy zdalnej.

Ja wolę mieć wyzwalacze TTL z możliwością zdalnego sterowania lampami, niż wyzwalacze bez TTL i latanie co chwila do lamp, aby zmienić ich moc.
Choć ma się pojawić YN-560-TX - czyli zdalne sterowanie lampami YN-560III, które umożliwi ustawianie mocy w 6-ciu grupach.

marcin szyszkowski
02-07-2014, 10:48
Dla trzech lamp w TTL ten pomiar będzie można sobie między bajki włożyć.
Natomiast obsługa TTL da Ci to, że nie będziesz musiał zasuwać do każdej z lamp aby zmienić jej parametry.
Warto jednak pomyśleć zanim się kupi zestaw - chodzi o to, że jeżeli kupisz wyzwalacze YN, to masz pewność, że będą działały z lampami YN.
Ja kupiłem Pixel Kingi Pro a potem do tego lampy YN i teraz cos muszę sprzedać - trafiło na lampy, bo w TTL z tymi wyzwalaczami nie pracują niestety.

MariuszJ
02-07-2014, 12:21
Dla trzech lamp w TTL ten pomiar będzie można sobie między bajki włożyć.
Natomiast obsługa TTL da Ci to, że nie będziesz musiał zasuwać do każdej z lamp aby zmienić jej parametry.
Warto jednak pomyśleć zanim się kupi zestaw - chodzi o to, że jeżeli kupisz wyzwalacze YN, to masz pewność, że będą działały z lampami YN.
Ja kupiłem Pixel Kingi Pro a potem do tego lampy YN i teraz cos muszę sprzedać - trafiło na lampy, bo w TTL z tymi wyzwalaczami nie pracują niestety.

CLS działa tak samo źle/tak samo dobrze (w zależności od wymagań) dla jednej jak i czterech lamp - w trybie automatyki pomiaru TTL nasze ustawienia pozwalają na jedynie/aż balans mocy lamp i światła zastanego. Pomiar nie jest zainteresowany tym, czy scena w przedbłyskach jest kreowana przez zero, jedną czy cztery lampy - optymalizuje ekspozycję i już. Dla moich zastosowań, gdzie często nie ma czasu na wykonywanie serii zdjęć próbnych, sprawdza się całkiem nieźle i daleki jestem od konstatacji że jest to system bezużyteczny.