Zobacz pełną wersję : LR5 i poziom bieli z plików NEF
Zdaję sobie sprawę, że pytanie trochę się powieli, ale ostatnio mało czasu mam i w LR jestem amatorem. Obrabiam czasem pliki NEF z D90 i D7100 i najbardziej denerwującą mnie rzeczą w programie jest, że zazwyczaj kolory, a szczególnie kolor skóry mają względem tego co wygeneruje aparat (plik jpg czy podgląd w nef) taki odcień purpurowo - zielony czasem uciekający w brąz. Wiele czasu trzeba czasem poświęcić aby uzyskać efekt zbliżony albo lepszy niż oryginalnie w pliku jpg jeśli chodzi o kolory, szczególnie jeśli zdjęcia w domu z lampą np. Nawet jakieś takie ułatwienia typu posłużenie się białym kolorem na zdjęciu, to może i biały jest biały, ale skóra u ludzi wygląda nie najlepiej. Dokucza mi to szczególnie, jak na szybko trzeba coś zrobić i nie mam czasu na zabawę suwaczkami. Domyślam się, że są sposoby aby to jakoś kalibrować co pewnie wynika z innych postów, które przejrzałem poniżej - profile camera calibration itd. Jednak jest może coś co w jakiś prosty sposób przybliży mojego LR2 w zakresie odwzorowania kolorów do tego co wychodzi z Capture NX2 np. może coś wystarczy przełączyć, wyłączyć, wgrać jakieś uniwersalne profile do nikonów z których NEF'y używam? Mam nadzieję, że problem jest znany i przepraszam, jak był może wcześniej gdzieś mocno maglowany. Kiedyś używałem Rawshootera i też mi jakieś "zielone" te zdjęcia wychodziły :-) Mam z tym problem.
A czy przypadkiem w LR nie można zmienić profilu koloru z Adobe Standard na inny np. Camera Standard ?
Dzięki za podpowiedź. Rzeczywiście ustawiając w module camera calibration profil Camera Standard obraz jest bardziej miękki i mniej purpurowy, łatwiej ogarnąć chyba te kolory skóry, w sumie tyle co testowałem, to wystarczyło trochę żółtego zdjąć najczęściej. To teraz pytanie jak najprościej ustawić, aby ten profil, czy ewentualnie on po drobnych modyfikacjach był domyślnym profilem używanym przy importowaniu NEF'ów? I jeszcze taka ciekawostka przy części fotek oprócz standardowych profilów landscape, standard, vivid itd. miałem do wyboru profile dx2mode1 itd. - przypuszczam, że to w przypadku zdjęć z d90, bo kiedyś wgrałem do niego te profile. Nie wiem czy one są osadzane potem jako niestandardwe w nefach, czy jak - szkoda, że oryginalnych tak nie można przetransferować.
To teraz pytanie jak najprościej ustawić, aby ten profil, czy ewentualnie on po drobnych modyfikacjach był domyślnym profilem używanym przy importowaniu NEF'ów?
Zapisz preset z odpowiednimi ustawieniami. Później możesz wybrać aby był wrzucany przy imporcie.
I jeszcze taka ciekawostka przy części fotek oprócz standardowych profilów landscape, standard, vivid itd. miałem do wyboru profile dx2mode1 itd. - przypuszczam, że to w przypadku zdjęć z d90, bo kiedyś wgrałem do niego te profile. Nie wiem czy one są osadzane potem jako niestandardwe w nefach, czy jak - szkoda, że oryginalnych tak nie można przetransferować.
LR masz dostępne tylko profile stworzone do LR. Do starszych puszek były w LR profile wzorowane na d2x, do nowych już nie ma.
2pompony
02-07-2014, 14:00
To teraz pytanie jak najprościej ustawić, aby ten profil, czy ewentualnie on po drobnych modyfikacjach był domyślnym profilem używanym przy importowaniu NEF'ów?
Przejdź do panelu Develop, wybierz nowe, nieedytowane zdjęćie i niczego z suwaczków na razie nie ruszaj (a jeśli, to rób to z głową). Przejdź do profili na samym dole, wybierz odpowiedni profil, jaki chciałbyś, żeby się ładował defaultowo i popatrz na dwa guziki na samym dole panelu Develop (ale powyżej miniaturek na filmstripie). Teraz naciśnij Alt a zobaczysz, jak prawy guzik Reset zmienia się na Set Defaults. Jak go klikniesz i w drugim oknie zaakceptujesz, od tej pory wszytko co się będzie importować będzie się importowało z takimi ustawieniami jakie masz w Develop (czyli z tym zmienionym profilem) bez dalszych zbędnych utrudnień*.
Nie bój się, bo to drugie, potwierdzające okno ma przynoszący ulgę guzik pod nazwą Restore Adobe Defaults - więc jeśli coś strasznie przegniesz albo za jakiś czas ogląd Ci się zmieni, łatwo będziesz mógł albo poprawić swoje defaultowe ustawienia według procedury powyżej, albo przywrócić fabryczne.
------------
Wyjątkiem jest WB, które mimo defaultowych ustawień się zmienia ze zdjęcia na zdjęcie - ale to inna sprawa i tak ma być.
Dzięki za pomoc. Ustawiłem sobie jako domyślny profil camera standard i wydaje mi się, że rzeczywiście kolory są bardziej zbliżone do oryginalnych z aparatu.