PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki filtr polaryzacyjny do D3100 z NIKKOR 18-55mm

Spotter Patryc
30-06-2014, 22:34
Witam !
Który wybrać filtr polaryzacyjny do Nikon D3100 z obiektywem NIKKOR AF-S 18-55mm ?
Proszę od odpowiedź

amirez
30-06-2014, 22:37
Z pewnością kołowy. Im droższy tym lepszy. Aby filtr miał sens, trzeba go odpowiednio ustawić czyli pokręcić pierścieniem. Ceny rozsądnych zaczynają się od ok. 200 zł. Warto taki z "dzyndzolem" do kręcenia filtrem. Poszukaj np. tutaj (http://www.raysfoto.pl/DefaultPage.aspx?pageId=0).

AdamC2
30-06-2014, 22:41
a masz 18-55 który kreci przednią soczewką czy ten który wyszedł w tym roku? Bo jak kreci przednią soczewką to używanie polara jest nieco skomplikowane aczkowliek da się.

mmluty
02-07-2014, 15:42
Witam !
Który wybrać filtr polaryzacyjny do Nikon D3100 z obiektywem NIKKOR AF-S 18-55mm ?
Proszę od odpowiedź
Wątków na temat polarów jest na tym forum sporo podam tylko jeden z nich http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=246798
Dodam tylko, żeby kupić filtr o większej średnicy np. 67mm lub większy, ale 67mm wydaje się takim optimum. Do tego dokupujesz redukcje za kilka/kilkanaście PLN która dopasuje filtr do każdej mniejszej średnicy, zamiast filtra do każdego obiektywu za kilkaset PLN.

buma2
02-07-2014, 20:29
Wątków na temat polarów jest na tym forum sporo podam tylko jeden z nich http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=246798
Dodam tylko, żeby kupić filtr o większej średnicy np. 67mm lub większy, ale 67mm wydaje się takim optimum. Do tego dokupujesz redukcje za kilka/kilkanaście PLN która dopasuje filtr do każdej mniejszej średnicy, zamiast filtra do każdego obiektywu za kilkaset PLN.

Czy to wyjscie jest praktyczne? Jesli filtr 67mm bedzie poprzez reduktor nakrecony np. na 35/ 1.8 to chyba latwo go uszkodzic, niepraktycznie! Poza tym na filtr o srednicy stosownej do obiektywu mozna zalozyc dekielek, schowac kamere do torby bez odkrecania filtra.

motyl
02-07-2014, 20:48
Czy to wyjscie jest praktyczne? Jesli filtr 67mm bedzie poprzez reduktor nakrecony np. na 35/ 1.8 to chyba latwo go uszkodzic, niepraktycznie! Poza tym na filtr o srednicy stosownej do obiektywu mozna zalozyc dekielek, schowac kamere do torby bez odkrecania filtra.

Kiedyś kupisz obiektyw o większej średnicy i co ? kupować kolejny filtr. Ja od lat mam 77 mm i z redukcjami pasuje do wielu obiektywów.

buma2
02-07-2014, 20:55
Kiedyś kupisz obiektyw o większej średnicy i co ? kupować kolejny filtr. Ja od lat mam 77 mm i z redukcjami pasuje do wielu obiektywów.

Nie neguje faktu, ze wiekszy filtr pasuje z redukcja do innych obiektywow, to jest oczywiste. Jednakze chyba nie jest to praktyczne. Odnosnie Twojego pytania: Tak, wowczas kupie kolejny filtr, jesli go bede potrzebowac.

motyl
02-07-2014, 21:14
Nie neguje faktu, ze wiekszy filtr pasuje z redukcja do innych obiektywow, to jest oczywiste. Jednakze chyba nie jest to praktyczne. Odnosnie Twojego pytania: Tak, wowczas kupie kolejny filtr, jesli go bede potrzebowac.

Oczywiście, każdy zrobi jak uzna za stosowne i jak mu odpowiada. Mi nie pasuje wydawanie kasy na kilka filtrów i targanie ich ze sobą. Wolę jeden.

buma2
02-07-2014, 21:43
kilka filtrów i targanie ich ze sobą. Wolę jeden.[/QUOTE]

Oczywiscie, Kazdy moze miec swoje upodobania, czy tez chec lub mozliwosc zakupu czegokolwiek, ale argument ''targania'' kilka filtrow jakos malo przekonuje biorac pod uwage fakt ''targania'' calej reszty...

Alcatraz
02-07-2014, 22:50
...ale co jest niepraktycznego w redukcjach? Dla mnie to rozsądne i wygodne rozwiązanie.

buma2
02-07-2014, 22:56
...ale co jest niepraktycznego w redukcjach? Dla mnie to rozsądne i wygodne rozwiązanie.

Napisalem w poscie #5

Alcatraz
02-07-2014, 23:05
Czytałem post nr 5 ale te argumenty mnie nie przekonują. Co uszkodzić? Wszystko można uszkodzić jak się nie uważa:-) A dekielek? Nakręcony filtr m.in. chroni soczewkę więc jak nie masz w torbie gwoździ to raczej nie problem. Można też pomyśleć coś z tulipanem i w ogóle po sprawie.

buma2
02-07-2014, 23:22
Czytałem post nr 5 ale te argumenty mnie nie przekonują. Co uszkodzić? Wszystko można uszkodzić jak się nie uważa:-) A dekielek? Nakręcony filtr m.in. chroni soczewkę więc jak nie masz w torbie gwoździ to raczej nie problem. Można też pomyśleć coś z tulipanem i w ogóle po sprawie.

Kamera z dekielkiem chyba latwiej pasuje do torby niz z ''tulipanem'' i chyba tez ten dekielek chroni filtr.

Alcatraz
02-07-2014, 23:28
Wszystko zależy od torby / plecaka. Jeśli wszystko jest na milimetry to tak. Dlatego proponuję nie ciągnąć dalej tego wątku - każdy zrobi jak zechce:-)

buma2
02-07-2014, 23:46
Wszystko zależy od torby / plecaka. Jeśli wszystko jest na milimetry to tak. Dlatego proponuję nie ciągnąć dalej tego wątku - każdy zrobi jak zechce:-)

Tal wlasnie napisalem wczesniej, ''jak, kto woli''

GonzoG
03-07-2014, 01:58
Nie neguje faktu, ze wiekszy filtr pasuje z redukcja do innych obiektywow, to jest oczywiste. Jednakze chyba nie jest to praktyczne.

Co nie jest praktyczne ?? Nakręcenie redukcji ?? Przecież to zajmuje 1-2 sekundy, a oszczędzasz nawet kilkaset PLNów ja każdym filtrze.
Ja zawsze kupuję filtry po jednej sztuce, w największym używanym rozmiarze. Oo zastosowania na reszcie szkieł są redukcje.

Odnosnie Twojego pytania: Tak, wowczas kupie kolejny filtr, jesli go bede potrzebowac.

No to teraz weź pod uwagę, że taki filtr kosztuje po ok 350-400zł... używasz na 4-5 obiektywach o różnych średnicach, czyli jesteś jakieś 1400zł (1500-koszt redukcji) w plecy.