PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne problemy z Nikon D7000

Kostek7
30-06-2014, 16:16
Witam,
mam nikona D7000 do tej pory spisywał się bez zarzutów, aparat nie upadł, nie miał kontaktu z wodą (dbam o sprzęt). podczas ostatniej sesji robiąc zdjęcia aparat się wyłączył i nie zadział na szczescie mam jeszcze drugie body. po powrocie do domu jak gdyby nigdy nic się nie stało aparat zadziałał. ale postanowiłem go przetestować robiąc zdjęcia i działał przez tydzień, później już się wogóle włączyć nie chciał. wysłałem go do serwisu stwierdzili że działa i robili nim zdjęcia bez problemów, aparat wrócił do mnie podziałał trochę i znowu nic. wysłałem go do serwisu Nikona tam również stwierdzili że aparat działa poprawnie i nie stwierdzono takich problemów. co mogłoby się stać ? zapomniałem wspomnieć że aparat wyłączy się po podpięciu obiektywu gdy ten jest na AF, na manualu działa bez problemu.

akumulator oryginalny nowy, podpinane obiektywy: nikkor 50 1.8 na AF nie działa, nikkor 18-105 również z AF nie działa
tamron 70-300 z AF jak również na manualu nie działa

prosiłbym o jakieś rady co mogłoby się stać, bo strasznie dziwna sprawa
z góry dziękuję

Andi74
30-06-2014, 16:43
aku nowy z allegro czy nowy ze sklepu ??

Kostek7
30-06-2014, 17:53
nowy z allegro również sprawdzony przez serwis Nikona

AndBed
30-06-2014, 20:31
Miałem kiedyś taki jeden przypadek z D7100. Jak później doszedłem winna była karta. Zawiesił mi się w tę sam sposób D7100. Ale tylko raz. Nie działało nic. Po kilka krotnym sformatowaniu karty i w aparacie i w kompie problem ustał... aż po dziś dzień.

A cała historia wyglądała w ten sposób, że podczas sesji wył się aparat i koniec. W****... wróciłem zgrać zdjęcia na kompa. Zauważyłem, że dograły się dziwne pliki na karcie. Skasowałem je. Włożyłem karte do aparatu. Włączyłem, parę zdjęć i znowu umarł. Znowu karte w kompa. I znowu jakiś dziwny pliczek. Format karty na kompie. Do aparatu znowu to samo. Format w kompie, format w aparacie i problem ustał.

Kostek7
01-07-2014, 13:47
Sprawdziłem, kartę ale żadnych innych plików nie było, mimo to sformatowałem kartę, ale to nic nie dało. Tak jak pisałem wyżej problem pojawia się po podłączeniu obiektywu na AF, na manualu oprócz Tamrona 70-300 aparat działa bez zarzutów. Podłączając na manualnym autofokusie aparat działa, po przełączeniu na obiektywie na AF aparat automatycznie się wyłącza i trzeba wyłożyć i włożyc ponownie baterię żeby zadziałał.

Kostek7
02-07-2014, 12:16
Dzisiaj podpiąłem nikkora 18-55 vr i aparat nie działa przy A (automatyczny AF) na obiektywie jak również na M-manual. Ktoś ma jeszcze może jakieś pomysły co może być nie tak?

AndBed
03-07-2014, 22:57
A może po prostu uwaliła się elektronika puszki... Szkoda, że jeszcze TOP67 się nie wypowiedział... To jest mózg fototechniki.

Kostek7
04-07-2014, 16:40
Własnie nie wiem już co jest nie tak był w 2 serwisach w tym u Nikona, i dziwne że żaden z serwisów nie wykrył takiego problemu.