PDA

Zobacz pełną wersję : D800 mały problem

lvqe
30-06-2014, 15:04
Witam serdecznie ;)
Pytanie kieruję do osób mających to Body D800. mam taki mały problem gdy kupiłem aparat po małych testach okazało się ze punkty boczne AF nie pracują tak jak powinny, oddałem aparat do serwisu gdy z niego wrócił mogę powiedzieć ze było wszystko okej... ale prawdę mówiąc mało robiłem zdjęć na punktach bocznych

po pewnym czasie około roku użytkowania, problem powrócił czy jest to możliwe ze zdjęcia na bocznych ptk af są bardziej mydlane niż na centralnym ? jest to na większosci obiektywów... wydaję mi się też ze przy punktach bocznych zdjęcie jest ostre troszkę za celowanym miejscem... czy jest szansa na to ze na punktach bocznych AF posiada BF ? a na centralnym działa idealnie ?

bo jeśli faktycznie jest coś nie tak to wysyłam na serwis, tylko wolę się upewnić lub jakieś sprawdzone sposoby na sprawdzenie AF bocznych :)

norty
30-06-2014, 15:11
o problemach z AF w d800 na tym forum to juz chyba wszystko napisano,zapraszam do wielogodzinnej lektury:)

lvqe
30-06-2014, 15:16
czytam czytam ale nic takiego nie znalazłem co by mnie interesowało więc napisałem tego posta ;) na forum jestem praktycznie codziennie i śledzę prawie wszystko ;)

R
30-06-2014, 15:20
w skrocie - AF w d800 fabrycznie nie dziala, oddajesz do serwisu, jakis czas dziala i pozniej znow nie dziala, oddajesz znow do serwisu, jakis czas dziala, pozniej znow nie dziala. w serwisie wreszcie robia naprawe TYP 2 polegajaca na tym ze rozbieraja korpus i ukladaja lustra od nowa. jak masz gwarancje i nie udowodnia ze pokrzywiles aparat sam, to jest ok. jak nie masz to masz problem finansowy. po takiej naprawie af dziala przez jakis czas, pozniej znow nie dziala.

to tak w telegraficznym skrocie. ;)

lvqe
30-06-2014, 15:28
no właśnie działało przyzwoicie przez pewien czas, ale teraz mi się znowu zaczynają rózne zlecenia jak to mówią sezon rozpoczety, i znowu zauważyłem mydełko na bocznych punktach AF, jak czasem trafi 1/20 zdj to jest przyzwoicie ale dalej nie jest to samo co na centralnym :(....
co do gwarancji to na szczęście jeszcze posiadam 6 miesięcy gwarancji niecałe... to chyba nie pozostanie mi nic innego jak znowu oddać aparat na gwarancję ;/ ehh...

norty
30-06-2014, 15:28
jak wyzej:),chyba,ze miales szczescie i kupiles d800 z dobrym Af ,ale wtedy bys nie prosil o pomoc wiec pakuj i do serwisu

lvqe
30-06-2014, 15:31
coś sądzę ze nie ma jak stary poczciwy D700 ;) bo mam dość tego ze na bocznych to loteria przy zrobieniu ujęcia, nie mówię już o przesłonach 1.4-2,0 ;)

Jacek_Z
30-06-2014, 15:36
czytam czytam ale nic takiego nie znalazłem co by mnie interesowało więc napisałem tego posta ;) na forum jestem praktycznie codziennie i śledzę prawie wszystko ;)
Hm, naprawdę? No to przeoczyłeś jedynie 2216 postów z tego tematu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214573
dlatego kolega norty pisał o godzinach czytania :)

lvqe
30-06-2014, 15:44
to spróbuję jeszcze raz sobie to przeczytać powoli powoli ;) chociaz tutaj by była taka skrócona wersja, jeśli już ktoś "przechodził" przez ponowną kalibrację lub serwis ;) uwagi mile widziane ;)

HYPER
30-06-2014, 15:47
w wiekszosc przyadkow serwis nie daje sobie rady z naprawa. usterka nienaprawialna :(

lvqe
30-06-2014, 15:49
No ale to jesli serwis nie daje rady z naprawa to czy w teori nie powinen byc sprzet wymieniony na nowy lub caly system af zostac wymieniony na nowy...?

Bartek
30-06-2014, 16:12
Witam serdecznie ;)
Pytanie kieruję do osób mających to Body D800. mam taki mały problem gdy kupiłem aparat po małych testach okazało się ze punkty boczne AF nie pracują tak jak powinny, oddałem aparat do serwisu gdy z niego wrócił mogę powiedzieć ze było wszystko okej... ale prawdę mówiąc mało robiłem zdjęć na punktach bocznych

po pewnym czasie około roku użytkowania, problem powrócił czy jest to możliwe ze zdjęcia na bocznych ptk af są bardziej mydlane niż na centralnym ? jest to na większosci obiektywów... wydaję mi się też ze przy punktach bocznych zdjęcie jest ostre troszkę za celowanym miejscem... czy jest szansa na to ze na punktach bocznych AF posiada BF ? a na centralnym działa idealnie ?

bo jeśli faktycznie jest coś nie tak to wysyłam na serwis, tylko wolę się upewnić lub jakieś sprawdzone sposoby na sprawdzenie AF bocznych :)

Używam D800 od prawie roku i nie mam (jak na razie) żadnych problemów z AF na żadnym z punktów czy to środkowy czy skrajne ostrzy idealnie, więc jak dla mnie wygląda że powinieneś puszkę jeszcze raz im odesłać do kalibracji.