Zobacz pełną wersję : panorama - jakie ustawienia aparatu wybrać?
witam wszystkich nikoniarzy :)
chciałabym zadać pytanie, na które na forum jak i w całych internetach nie znalazłam odpowiedzi takiej jak bym chciała. przejdę do rzeczy.
przymierzam się do zrobienia pierwszej w życiu panoramy z kilku zdjęć. nic strasznie ambitnego, widoczek z brzegu jeziora. jeszcze tego nie robiłam, a wydaje się być czyms ciekawym do zrobienia, więc uznałam że spróbuję. ale wszędzie piszą to samo: że potrzebny statyw, specjalna głowica ale że też da się z powodzeniem z ręki, że kilka ujęć z zakładkami 20-30% , tryb manualny, jak później to złożyć i w czym. okej, tylko dla mnie to trochę mało informacji aby zrozumieć jak wykonać panoramę, ponieważ jestem amatorem. może zadam pytania w punktach.
1. jaką ogniskową wybrać?
2. polegać na autofocusie czy ostrzyć manualnie?
3. zablokować parametry ekspozycji czyli nacisnąć przycisk na body "AE-L AF-L" ?
4. jaki wybrać pomiar światła (na stronie nikona jest napisane że przy blokowaniu ekspozycji nie korzystamy z pomiaru matrycowego) ?
5. czy można użyć filtra polaryzacyjnego, aby uatrakcyjnić kolor nieba?
5. gdy mam już kilka rawów, to co wtedy z obróbką? najpierw otworzyć je razem w ACRze i na wszystkich naraz dokonać podstawowych korekt aby zdjęcia składowe były poprawnie naświetlone, odpowiednio kontrastowe etc (korygować wady obiektywu?)... i dopiero później ładować to do składania w panoramę?
proszę o jak najprostsze wytłumaczenie i porady :)
pozdrawiam.
Borat1979
30-06-2014, 15:14
1. Zależy co fotografujesz nie ma uniwersalnej.
Można zrobić panoramę szerokim kątem np. przy 16 mm a można teleobiektywem przy 200 mm.
Przykładowe panoramy na ogniskowej: 40 mm (http://digart.img.digart.pl/data/img/vol5/25/88/download/6685232.jpg), 180mm (http://www.norbertmaksymiuk.pl/wp-content/uploads/2014/04/panorama_001.jpg)
2. manual
3. po co?
4. zależy od sytuacji
5. dużo zależy od obiektywu i warunków. W przypadku UWA nie ma to sensu.
5. najpierw wywołanie RAWa później łączenie
1. tak jak napisałam, zamierzam fotografować jezioro (przeciwległe brzegi, a więc kawałek wody, lasu, nieba etc) . jaka ogniskowa ma szanse najlepiej sprawdzić się w tej sytuacji?
3. no chyba aby każde zdjęcie składowe było naświetlone tak samo... wszędzie w tematach o panoramach o tym piszą że trzeba to zablokować, dlatego dopytuję.
4. w sytuacji wyżej opisanej?
5. obiektyw standardowy zoom 18-105. co masz na myśli że zależne jest od warunków? ryzyko że niebo na poszczególnych zdjęciach nie będzie jednakowo spolaryzowane z powodu obrotu aparatem a więc zmianie kąta względem słońca?
przepraszam, w numerację w pierwszym poście wkradł się błąd.
marszull
30-06-2014, 16:36
jak pracujesz w manualu nie musisz nic blokowac
Borat1979
30-06-2014, 16:56
1. tak jak napisałam, zamierzam fotografować jezioro (przeciwległe brzegi, a więc kawałek wody, lasu, nieba etc) . jaka ogniskowa ma szanse najlepiej sprawdzić się w tej sytuacji?
A skąd mamy to wiedzieć nie widząc tego jeziora?
3. no chyba aby każde zdjęcie składowe było naświetlone tak samo... wszędzie w tematach o panoramach o tym piszą że trzeba to zablokować, dlatego dopytuję.
Jak ustawisz manualnie to nic nie trzeba zmieniać bo ustawiania dla każdego kadru będą takie same
4. w sytuacji wyżej opisanej?
W większości przypadków matrycowy.
5. obiektyw standardowy zoom 18-105. co masz na myśli że zależne jest od warunków? ryzyko że niebo na poszczególnych zdjęciach nie będzie jednakowo spolaryzowane z powodu obrotu aparatem a więc zmianie kąta względem słońca?
Zależy o jakiej porze dnie robisz zdjęcia i co chcesz uzyskać.
Robiąc panoramę uważaj na obiekty blisko aparatu, bo one sprawiają największą trudność w późniejszym łączeniu. Kiedyś robiłem panoramę 360x180 stopni z ręki na kitowym 18-55 mm Nikonie D40x ! i nawet wyszło nieźle.
Robiąc taką panoramę z ręki warto trzymać aparat w pozycji pionowej (portretowej).
dziękuję Wam za odpowiedzi, "rozjaśniło" mi to trochę temat :)
zawsze lepiej zapytać przed niż po, zrobi się mniej błędów.
jeśli jest coś istotnego, o co nie przyszło mi do głowy zapytać - to piszcie :)
Borat1979
30-06-2014, 19:43
dziękuję Wam za odpowiedzi, "rozjaśniło" mi to trochę temat :)
zawsze lepiej zapytać przed niż po, zrobi się mniej błędów.
jeśli jest coś istotnego, o co nie przyszło mi do głowy zapytać - to piszcie :)
Lepszym sposobem będzie praktyka. Zrób kilka panoram testowych nawet przed domem czy w mieszkaniu i spróbuj połączyć. Jak coś nie wyjdzie to od razu wiadomo gdzie jest błąd i co trzeba poprawić.
A i najważniejsze zdjęcia do panoramy robi się "na zakładkę" tzn. każdy kadr powinien zawierać 15-20% poprzedniego aby soft miał wystarczająco dużo wspólnych punktów do poprawnego połączenia.
PiotrekW
30-06-2014, 20:03
Jak już stworzysz pierwszą panoramę to pochwal się na forum. Uczynni koledzy z pewnością napiszą co jest nie tak :)
sokolnik
07-07-2014, 21:48
Właśnie, właśnie :) pokaż, koledzy z Olsztyna doradzą :)
technosasiad
10-04-2015, 23:10
Hej.
Pytanie trochę z innej beczki.
Ostatnio zakupiłem za grosze obiektyw 50mm F 1.8 manual od analoga EM. Chciałem zrobić panoramętym obiektywem ale nie skleja mi go w Photoshopie.
Czy ktoś miał podobną przygodę? Nie skleja bo nie podaje do aparaty informacji o przysłonie?
Borat1979
11-04-2015, 11:56
Hej.
Pytanie trochę z innej beczki.
Ostatnio zakupiłem za grosze obiektyw 50mm F 1.8 manual od analoga EM. Chciałem zrobić panoramętym obiektywem ale nie skleja mi go w Photoshopie.
Czy ktoś miał podobną przygodę? Nie skleja bo nie podaje do aparaty informacji o przysłonie?
A co ma informacja o przysłonie ze składaniem panoramy?
Prawdopodobnie źle zrobiłeś zdjęcia dając za mało "zapasu" na każdym zdjęciu aby program to poprawnie złożył.
Ta informacja może mieć coś do rzeczy. Program składający panoramę usiłuje ogarnąć ogniskową po EXIF-ie, z którego wypruwa ogniskową. Obiektyw 100% manualny nie przekazuje tej informacji do body, więc EXIF ma ogniskową 0 mm - przez co gubi się w momencie nakładania korekty perspektywy. Tak przynajmniej można zgnębić Hugina - PSową składarką się nie bawiłem za dużo.
Borat1979
15-04-2015, 14:03
Ta informacja może mieć coś do rzeczy. Program składający panoramę usiłuje ogarnąć ogniskową po EXIF-ie, z którego wypruwa ogniskową. Obiektyw 100% manualny nie przekazuje tej informacji do body, więc EXIF ma ogniskową 0 mm - przez co gubi się w momencie nakładania korekty perspektywy. Tak przynajmniej można zgnębić Hugina - PSową składarką się nie bawiłem za dużo.
Kompletna bzdura. Składałem panoramy w PSie wykonane obiektywem manualnym bez jakikolwiek elektroniki (czyli bez żadnych danych EXIF obiektywu). Jak zdjęcia są dobrze zrobione to nie ma żadnych problemów z prawidłowym złożeniem panoramy.
Zrób na próbę ze trzy zdjęcia złóż panoramę a później zrób to samo drugi raz tylko usuwając wcześniej dane EXIF ze zdjęć i obie panoramy złożą się tak samo.
Remoolus
23-04-2015, 16:30
Ogniskowa przy panoramie to raczej wybór fotografa.
Jeśli chodzi o ostrzenie, to przy pierwszym zdjęciu używam autofocusa, ale tylko do złapania ostrości bez wykonywania zdjęcia (wciskam spust do połowy). Jak już ustawi ostrość, to przełączam na manual, żeby nie ostrzył podczas wykonywania kolejnych zdjęć.
Ekspozycję należy zablokować przyciskiem AE-L.
Koledzy przedmówcy w tym punkcie chyba nie do końca doczytali o co pytasz, bo z tego co widzę to pisząc słowo "manualnie" chodziło Ci o autofocus a nie o ekspozycję :)
A ekspozycję TRZEBA zablokować jeśli używasz priorytetu przysłony lub czasu. Jeśli nie zablokujesz ekspozycji to będzie inna na każdym zdjęciu i po złożeniu będą różnice w jasności każdego zdjęcia.
Borat1979
23-04-2015, 18:00
Jeśli chodzi o ostrzenie, to przy pierwszym zdjęciu używam autofocusa, ale tylko do złapania ostrości bez wykonywania zdjęcia (wciskam spust do połowy). Jak już ustawi ostrość, to przełączam na manual, żeby nie ostrzył podczas wykonywania kolejnych zdjęć.
Jak robisz ze statywu to AF najlepiej wyłączyć i korzystać z LV powiększając fragment obrazu i ostrząc ręcznie.
Ekspozycję należy zablokować przyciskiem AE-L.
Koledzy przedmówcy w tym punkcie chyba nie do końca doczytali o co pytasz, bo z tego co widzę to pisząc słowo "manualnie" chodziło Ci o autofocus a nie o ekspozycję :)
A ekspozycję TRZEBA zablokować jeśli używasz priorytetu przysłony lub czasu. Jeśli nie zablokujesz ekspozycji to będzie inna na każdym zdjęciu i po złożeniu będą różnice w jasności każdego zdjęcia.
Nic nie trzeba blokować bo panoramę robi się ustawianiach manualnych. Wszystkie z tym samym czasem i przesłoną żeby nie było rozjazdu w jasności między kadrami. Później wyjdzie "łaciate" niebo w części panoramy jaśniejsze w innej ciemniejsze.
Kompletna bzdura. Składałem panoramy w PSie wykonane obiektywem manualnym bez jakikolwiek elektroniki (czyli bez żadnych danych EXIF obiektywu). Jak zdjęcia są dobrze zrobione to nie ma żadnych problemów z prawidłowym złożeniem panoramy.
Zrób na próbę ze trzy zdjęcia złóż panoramę a później zrób to samo drugi raz tylko usuwając wcześniej dane EXIF ze zdjęć i obie panoramy złożą się tak samo.
Czy ja mam już kiepskie oczy, czy mój ekran coraz gorzej wyświetla? Bo zdawało mi się, że zdążyłem coś napisać o tym, że wiem jak brak info w EXIFie potrafi wpływać na składanie w Huginie (zaś o PS wręcz powiedziałem, że się nie znam).