Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Z fotograficznego notatnika
Od dłuższego czasu odczuwałem potrzebę posiadania małego aparatu, czegoś w rodzaju fotograficznego notatnika który będę miał zawsze ze sobą.
Poniżej kilka notatek.
1.
31396
2.
31397
3.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://copy.com/WqmIFKHPPOBl)
A na dwójce to on karne pompki robi czy zaliczył "glebe" ? A zdjęcia bardzo, bardzo przyjemne - dawaj więcej tych notatek.
A na dwójce to on karne pompki robi czy zaliczył "glebe" ? A zdjęcia bardzo, bardzo przyjemne - dawaj więcej tych notatek.
Żadna "gleba"... dojechał do czerwonego światła, zsiadł z roweru i zaczął robić pompki. Zmiana światła... wsiadł na rower i pojechał dalej.
Alkinoos
30-06-2014, 13:50
Pozytywnie. Zdecydowanie 1 i 2, na trójce nieco za gęsto, i w związku z tym gubi się pierwszy plan, ale ogólnie jest dobrze - się podoba.
Pozostając w rowerowych klimatach...
4.
31404
Kartofelinder
01-07-2014, 12:34
Jacek,
Sytuacje sie dzieja, ale kadry masz niepozamykane, bezkierunkowe, niepowypelniane z wielkimi polaciami przestrzeni ktorej nie zagospodarowales. Nie bardzo tez czytam akcje na pierwszym zdjeciu.
Wspominales o rozdarciu miedzy dokumentacja a grafika. Jesli cos dokumentujesz, to moze warto sobie poudawac potencjalnego odbiorce. No i warto trzymac w glowie, ze jedna rzecz to cos wypatrzyc, a druga to pokazac. Jak to McNally wspomnial, kazdemu brakuje tchu kiedy odwiedza Grand Canyon, ale wiekszosc zdjec tam zrobionych nie wywoluje tego samego wrazenia u ludzi, ktorzy tam nie byli. Co je odroznia od tych ktore to robia?
...
Wspominales o rozdarciu miedzy dokumentacja a grafika. Jesli cos dokumentujesz, to moze warto sobie poudawac potencjalnego odbiorce. ...
Owszem mam pewne dylematy dotyczące kierunku w którym będę zmierzał. To o czym mówisz to poważny temat do przemyślenia i wybór drogi którą chcę pójść. Zapewne kiedy będę znał kierunek w którym idę... pójdę po prostu szybciej. ;-)
te zdjęcia są naprawdę świetne.
Ja przez rok robiłam zdjęcia codziennie (miałam taki projekt aby zmusić się do systematyczności) i uważam, że noszenie ze sobą aparatu non stop to najlepsze co fotograf może zrobić. Jest tyle momentów, które mogą uciec gdy akurat zostawiliśmy aparat w domu.
Fakt - gabaryty dużego aparatu nie są najwygodniejsze... ale czasami po prostu jakimś telefonem zdjęcia wychodzą marnie.
te zdjęcia są naprawdę świetne.
Ja przez rok robiłam zdjęcia codziennie (miałam taki projekt aby zmusić się do systematyczności) i uważam, że noszenie ze sobą aparatu non stop to najlepsze co fotograf może zrobić. Jest tyle momentów, które mogą uciec gdy akurat zostawiliśmy aparat w domu.
Fakt - gabaryty dużego aparatu nie są najwygodniejsze... ale czasami po prostu jakimś telefonem zdjęcia wychodzą marnie.
Co do świetności zdjęć... cieszę się że się Tobie podobają. Jednak sam mam świadomość że można było zrobić to lepiej. ;-)
Mały aparat który zawsze mamy ze sobą jest dużą zaletą. Na co dzień widzimy dużo ciekawych sytuacji które warto uwiecznić. Jednak nie zawsze da się zdążyć na czas... miałem niedawno ciekawą sytuację gdzie małżeństwo w tzw. średnim wieku kupiło nową lampę do salonu, stali na przystanku z nowym zakupem i Pan małżonek w pewnej chwili założył ogromny abażur na głowę. Wyglądało to dosyć interesująco, niestety byłem zbyt daleko i na dodatek po drugiej stronie ulicy. Jednak nawet gdybym był bliżej nie mam pewności że udało by się uchwycić jakiś ciekawy kontekst do tej sytuacji.
Tak przy okazji kolejna notatka.
5.
źródło (https://copy.com/3aO9gc6RxxTk)
ja podpisuje się w 100% pod słowami kolegi Kartofelinder.
Widać, że coś się dzieje, jesteś w dobrym miejscu i o dobrej porze, ale ja jako widz nie moge się skupić i ogarnąc co jest tak naprawde tematem.
A ja nie do końca.
Bo o ile 3,4,5 - jakoś mnie zupełnie nie przekonują
To jedynka według mnie jest idealnie zamkniętą kompozycją w trójkącie gdzie każdy z wierzchołków opowiada własną historię :)
Zdjęcie numer 2 od pierwszej chwili skupia uwagę na rowerzyście - nie widze tu "problemu"
Chętnie posłucham co tam jest źle ?
Kartofelinder
24-07-2014, 11:00
Czuje, ze pytanie jest posrednio do mnie, to moge pogadac ;)
Jak dla mnie nie ma tam po prostu kontekstu. Pompkarz zajmuje tak malo miejsca w kadrze, ze moje oczy od razu szukaja jakiegos dopelnienia. Proporcje to po prostu wymuszaja, a niczego tam niestety nie ma wiec kadr jest mocno niedomkniety. Wnioskuje, ze taki kadr byl przypadkiem bardziej niz rezultatem jakiegokolwiek komponowania z konkretnym zamyslem w glowie. Jak mozna mu zatem przypisywac jakies znaczenie, skoro od poczatku znaczenia nie mial. ('picture taken, not made' - ze tak przytocze Sama Abella)
Trojkatna jedynka, jest trojkatna i w zasadzie chyba tyle. Kompozycja jest zamknieta, ale co tak naprawde jest tam zamkniete? To, ze kazdy cos tam robi mozemy interpretowac jako trzy rozne historie, ale jak sie temu przyjrzec, to te historie raczej mnie nie porywaja. Trojkat jest z ksiazki, a znowu mamy cale polacie przestrzeni, ktora moglaby byc czymkolwiek innym bo tak naprawde nie ma znaczenia. Problemu nie ma, ale to ciagle malo.
Na jedynce nie moge sobie dorobić żadnej ideologii, coś tam się poprostu dzieje w każdym rogu i tyle.
Co do 2 to oczywiście pierwsze co rzuca się w oko to kolarz-pompkarz (w dodatku mało kto chyba domyślił się odrazu, że on robi pompki a nie łapie zająca), ale odrazu po tym moje oko ucieka do góry i znowu nie wiem o co chodzi.
dla mnie 1 jest bardzo dobra, nie zgodzę się, że te historie się nie łączą i nie uzupełniają
No to ją mam problem.
Bo dla mnie liczy się i to bardzo element pamięciowy.
Foty 1i2 zapamiętać. Coś co zmusza mnie do przejrzenia się zdjęcie, zaciekawia, scena to już jest dużo...
Ze słowem autorskiego komentarza jednak robią się z tego jakieś opowieści, dla mnie nawet ciekawe. Pierwsze zdjęcie - bomba: półprzytomne dzieci, parka rodziców robiąca sobie zdjęcia, pan młody depce pannie suknię, zamiast ślubnego fotografa jest jakaś suchotniczka, do pełni dekadencji brak tylko wszechobecnych u nas kiepów i wysychających kałuż moczu, ale może tam, gdzie było zrobione to zdjęcie, jest radośniej.
W kwestii kadru, cóż, wróżę, że powszechne wśród forumowiczów będzie wymaganie ultrapoprawnego reporterskiego warsztatu - moim zdaniem niesłusznie. Chociaż parę spraw mnie wkurza, to chyba jednak przemilczę, popatrzę:D
Dla odmiany coś w kolorze ;-)
6.
źródło (https://copy.com/giJhijo8i0OV)
...
W kwestii kadru, cóż, wróżę, że powszechne wśród forumowiczów będzie wymaganie ultrapoprawnego reporterskiego warsztatu - moim zdaniem niesłusznie. Chociaż parę spraw mnie wkurza, to chyba jednak przemilczę, popatrzę:D
Jednak bardzo chętnie wysłucham Twoich uwag odnośnie tego co Cię wkurza. ;-)
Liczyłem właśnie na jakąś dyskusję nad tymi zdjęciami. Chciałbym poznać inne punkty widzenia, być może dzięki temu sam spojrzę na te kadry z pewnym dystansem i zauważę to co dotychczas mi umykało.
Jak się mam czepiać, zdjęciu z kolarzem i karibu (?) brak kompozycyjnej równowagi. Na ostatnim zdjęciu (7) niebo jest za ciężkie i całość wygląda nieprzyjemnie ostro. Przypomina trochę tego gościa: https://www.flickr.com/photos/wijnandschouten/ - chociaż tematy różne, to obróbka odrobinę w tę stronę. Ciekawe, że takie pikniki w kraju praktycznie nie występują, a wszędzie indziej ludzie to lubią. Tak czy inaczej - temat ciekawy i pomimo szorstkości, kanciatości i ilości szczegółów przyjemnie mi się to ogląda ze względu na to ile ciekawego się dzieje w kadrze. I się chce wracać raz za razem, co Wijnandowi udaje się statystycznie rzadziej :D
Jak się mam czepiać, zdjęciu z kolarzem i karibu (?) brak kompozycyjnej równowagi. Na ostatnim zdjęciu (7) niebo jest za ciężkie i całość wygląda nieprzyjemnie ostro. ...
Faktycznie, teraz i mnie już coś nie pasuje w tym zdjęciu z kolarzem. Fajny moment ale coś jest nie tak.
Z kolei ostatnie zdjęcie (7) chyba raz jeszcze do niego usiądę. ;-)
Poprzednie zdjęcie w nowej odsłonie. Wszelkie uwagi mile widziane... ;-)
8.
źródło (https://copy.com/jM6eijN7j07x)
Wracam jednak do punktu wyjścia...
9.
źródło (https://copy.com/XZEWeEmCPPDA)
Przy okazji...
10.
źródło (https://copy.com/rNQDJLktr2c8)
smilecasper
07-08-2014, 13:02
A mnie się podobają :) Może nie jestem za bardzo wymagający ale coś w nich jest skoro potrafią zatrzymać me oko na dłużej :)
Niezle sie zapuscilem. Prawie dwa lata bez fotografowania... dramat normalnie.
Pora nadrobic zaleglosci...
11.
źródło (https://szd17q.bn1301.livefilestore.com/y3m9GkKhkPNZMoew0PQe0spQ-zGA42c1k_wTtHZMjJwWqZR3ctfnYtKvOb65gF8dvc2MM64EAia MvK5_SIazIca1PyQ3vQtOmSqCeERsYqQSaHWULqmveru1ub4og 0dHi6byDlvQijIX5s_B9hOIPeBA_Z-0DxmSVW3TysN2-54dkE/JMZ02747.jpg?psid=1)
12.
źródło (https://qdaoka.bn1301.livefilestore.com/y3mxaFfVVo3CjLL8fm1VQ8BLUpGx716_-HhrrlWoeZpBiCVqFMb1pu0ENXbBiYRx4zXkN8m9_ZOi1_9aznj qGI-_aEVQdJZCLKJyLrzph2yjyydIDVH3zu5Dg68lMVbcK6l_tbzgy xXlgqF6qo6AosMeJ_6kyMkN2ZBrXnATcD6kKw/JMZ03078.jpg?psid=1)
13.
źródło (https://rkxqmg.bn1301.livefilestore.com/y3mKTuxzU5lqcT6TdbmNGVlw85C6pmDncltoYY6NrKtAxo2Wg3 QCcG1dLgq62GPtol4T4V5fEVjeCWvngeuEWAHUZgA5dTJfBdni Hn1qEET8ePRqI1TJTKPlS95qMwhNeq_fDignPQstwIXsi1tdTI veJtKEJkZrO5mp9fTQuHOxgM/JMZ02521.jpg?psid=1)
11 i 13 są świetne. Podoba mi się gra cieni.
Kolorystyka czarno białe i kolor są też dobrane korzystnie.
Szkoda, że starszych zdjęć nie widać.
Wygląda, że mogło być ciekawie.
Kojarzę nick, ale avatar jakiś inny...
stanseba
02-04-2016, 01:08
Zdjęcia 1-10 nie ma ich. Z tych co są, to 11 jest fajna.
14.
31395
Zdjecie zrobione aparatem w komorce. ;-)
Dziekuje za komentarze. Postaram sie na dniach zaladowac chociaz kilka ze zdjec ktore byly w watku a ich nie widac.
Poki co mozna je zobaczyc tutaj (http://www.ishootshows.co.uk/street-notes/).
Zdjęcia z linku są naprawdę dobre! Świetne oko!
prosze nie regulowac odbiornikow... maly psikus i zdjecie sie nie zaladowalo
Nowy obiektyw w koncu dojechal... jest wiec szerzej ;-)
15.
31398
Pomysł i miejsce świetne. Ludzie się ladnie wkomponowali.
Symetria wygląda ogólnie dobrze, tylko szkoda, że nie jest bardziej dopracowana, tzn lewa strona pokazuje minimalnie więcej. Mały szczegół ale może kłuć w oko.
Ogólny odbiór zdjęcia bardzo dobry.
Pomysł i miejsce świetne. Ludzie się ladnie wkomponowali.
Symetria wygląda ogólnie dobrze, tylko szkoda, że nie jest bardziej dopracowana, tzn lewa strona pokazuje minimalnie więcej. Mały szczegół ale może kłuć w oko.
Ogólny odbiór zdjęcia bardzo dobry.
Masz racje z zachowaniem idealnej symetrii. Niestety... jak to zwykle w takich sytuacjach... czasu jest bardzo ale to bardzo malo...
Mi tam się symetria podoba, pomimo że trochę ucieka. Co to za miejsce ?
Mi tam się symetria podoba, pomimo że trochę ucieka. Co to za miejsce ?
Londyn, Canary Wharf, Adams Plaza Bridge
Generalnie bardzo ciekawe miejsce, jak tylko czas dopisze pojawia sie kolejne zdjecia z tej okolicy.
Pusto tutaj jakos... zdjecia poginely... kolejne lata minely... ;-( Nic to... nie ma co biadolic tylko nadrabiac zaleglosci.
Poki co bede przeplatal zdjecia nowe z tymi ktore zniknely z watku. Numeracje zaczne od nowa. Tym razem bede uzywal forumowego hostingu zdjec co da gwarancje ze zdjecia nie znikna w przyszlosci.
1.
15322
Hurtowe nadrabianie zaleglosci w moim zapomnianym watku ;-(
2.
29604
3.
29605
4.
29606
6.
29607
7.
29608
8.
29609
9.
29610
10.
29611
11.
29612
12.
29613
13.
29614
14.
29615
15.
29616
Ciag dalszy nastapi...
PS.
W tym watku mozna komentowac zdjecia ;-)
Kolejna pelnia ksiezyca i kolejne "zabawy" z ogniem nad rzeka.
16.
30678
Obrazek2000
14-09-2019, 13:43
Czy mi się zdaje, czy tutaj jest lepsza jakość niż na poprzednich "zabawach z ogniem"?
Bardzo się cieszę, że wstawiasz zdjęcia na forum regularnie. Ja się powoli przekonuję do ML po tym, jak czytam Wasze doświadczenia i porównuje do własnych.
Czy mi się zdaje, czy tutaj jest lepsza jakość niż na poprzednich "zabawach z ogniem"?
Bardzo się cieszę, że wstawiasz zdjęcia na forum regularnie....
Poprzednie zabawy z ogniem zrobilem Z6 i 35/50mm 1.8 S na f1.8. Tym razem uzylem N24-70 f2.8 S na f2.8. Akurat to nowe zdjecie ma taki uklad ognia, swiatla tla ze wyglada faktycznie lepiej. Aczkolwiek warunki oswietleniowe byly trudniejsze niz miesiac temu. Zdjecia robilem o tej samej godzinie (okolo 21.30) jednak miesiac temu zachod slonca byl o godzine pozniej niz teraz a na dodatek wtedy uzywalem f1.8 a teraz f2.8. Te zabawy z ogniem odbywaja sie w tym samym miejscu w kazdy piatek po pelni ksiezyca. Zobaczymy jak sytuacja bedzie wygladala w kolejnych miesiacach.
To mile ze ktos sie cieszy z ogladania tych zdjec. Mialem troche przerwy w fotografowaniu... pochlonal mnie rozwoj "kariery zawodowej". Teraz juz wrocilem do regularnego fotografowania i mysle ze w przyszym roku wroce do tego co robilem fotograficznie zanim wyjechalem z PL (koncerty, ciekawe eventy kulturalne, troche sportu itp.)
Ja się powoli przekonuję do ML po tym, jak czytam Wasze doświadczenia i porównuje do własnych.
Jeden z powodow publikacji zdjec jest taki aby pokazac ze Zetkami da sie pracowac w roznych warunkach i ogarnac prawie kazdy temat na zadowalajacym poziomie. Jeszcze nie tak dawno moj glowny plan jezeli chodzi o sprzet to byl zestaw D750 (ktory juz mialem) i D850. Finalnie skonczylem na Z6 i Z7 i powiem ze jestem mega zadowolony. Owszem stracilem troche na wydajnosci AF-C jednak do tego co ja fotografuje bilans zyskow i strat jest na duzy plus. Aczkolwiek nie mialem jeszcze sytuacji zeby AF-C nie dal rady. Najwieksza korzyscia jest wizjer elektroniczny... czesto fotografuje w trudnych warunkach oswietleniowych i wiezjer elektroniczny umozliwia mi panowanie nad ekspozycja z aptekarska dokladnoscia oraz umozliwia bardziej kreatywne podejscie do ekspozycji. Mniejszy gabaryt i waga tez sa zaleta. No i dyskrecja... pamietam jak kiedys na kameralnych koncertach mialem problem z robieniem zdjec z uwagi na glosnosc lustra w D700. Musialem czekac na glosniejsze partie muzyki ktora zagluszala dzwiek lustra. Dzisiaj z bezlusterkowcem mozna fotografowac wszystko i wszedzie koniec z ograniczeniami. Probowalem wczesniej Fuji... jednak to nie ten poziom.
17.
30684
Obrazek2000
14-09-2019, 14:37
Teraz widzę. Na 16 była jedna osoba, a 17 już jest podobna do poprzednich. Duże masz na tych zdjęciach ISO?
Ja tam z przyjemnością oglądam Twoje zdjęcia; dobrze się też Ciebie czyta, bez napinki i off topów - konkretnie i na temat.
Ja się ciągle uczę, niestety chroniczny brak czasu spowalnia mnie jak może ;-)
Teraz widzę. Na 16 była jedna osoba, a 17 już jest podobna do poprzednich. Duże masz na tych zdjęciach ISO?
Ja tam z przyjemnością oglądam Twoje zdjęcia; dobrze się też Ciebie czyta, bez napinki i off topów - konkretnie i na temat.
Ja się ciągle uczę, niestety chroniczny brak czasu spowalnia mnie jak może ;-)
16 ISO 3200 i 17 ISO 1250. Poprzedni zestaw to czesto bylo w okolicach ISO6400 i wyzej kolo ISO10000. Czasami im cos nie wyjdzie w tych zabawach wiec trzeba wyczuc kto na ile jest dobry jak chcesz podejsc blizej. Dodatkowo kiedy jest ich wiecej a jestes pomiedzy nimi to robi sie naprawde goraco ;-)
Zeby bylo milej to sa tez grajkowie grajacy rytmiczna muzyke na bebnach. Jest male ognisko. Atmosfera tej imprezy jest bardzo sympatyczna. Zobaczymy jak bedzie zima ;-)
Dziekuje za mily komplement.
Wszyscy sie ciagle uczymy... i to jest w tym najlepsze. Brak czasu... ja zaliczylem dobre 4 lata przerwy w fotografowaniu. Przy okazji zapomnialem stare zle nawyki... zrobilem miejsce na nowe ktore wcale nie musza byc lepsze ;-)
Obiecalem ze uzupelnie watek o zdjecia ktore sie nie wyswietlaja.
18.
30848
19.
30852
20.
30853
21.
30854
22.
30855
19
20
21 - fajne :)
Ojej... Witaj szanowny gosciu w moich skromnych progach. Bo juz myslalem ze nikt nic...
Do zdjecia 21 mam duzy sentyment.
18 i 20 najfajniejsze.
Dobry wybor ;-)
Dziekuje za odwiedziny. Zdjec bedzie wiecej... niebawem. Zapraszam ponownie. ;-)
21 - na duuuży format !
Jest taki plan na przyszlosc. Zdjecie zrobione analogiem. Musze dorwac jakis dobry skaner dedykowany bo poki co plaskim skanowalem i nie bylem zadowolony. Robilem z tego wydruki w okolicach a4 moze ciut wiecej (nie pamietam dokladnie rozmiaru) na prezent dla kogos.
Swoja droga fajnie dac komus swoje wydrukowane zdjecie w prezencie.
kolejna wrzutka starszych zdjec
23.
31037
24.
31038
25.
31039
23 lubię takie, podoba mi się. A na 25 nie wiem, czy koloru mi nie brak.
25 analogiem robione... koloru brak niestety.
Dobre zdjęcia robisz. Czemu ja tu wcześniej nie zaglądałem?;-)
Dobre zdjęcia robisz. Czemu ja tu wcześniej nie zaglądałem?;-)
Dziekuje. Przerwa techniczna byla... zdjecia zniknely. Obecnie przeplatam nowe ze starymi ktore zniknely. Zapraszam ;-)
30. tym razem cos ze starszych zdjec
31355
Keszelski
28-09-2019, 21:55
Dużo świetnych prac tych starszych i tych zdzisiów :). Coś już zgłosiłem (tam gdzie trzeba).
Dużo świetnych prac tych starszych i tych zdzisiów :). Coś już zgłosiłem (tam gdzie trzeba).
Dziekuje za dobre slowo...
to teraz mam sie bac ze przyjda po mnie Faceci w czerni? ;-)
Cos ze starszych... znaczy sie krajowe.
31.
31367
32. To nie jest moja reka i nie mam z ta reka nic wspolnego ;-)
31368
33.
31369
34. Avatar ;-)
31370
Street importowany... albo zagraniczny jak kto woli.
35.
31371
36.
31372
37.
31373
38.
31374
39.
31375
40. Cwiczenia fizyczne na czerwonym swietle. Pompki mowiac wprost.
31376
41.
31377
42.
31378
43.
31379
44.
31380
45.
31381
46.
31382
47.
31383
48.
31384
49.
31385
Powrot do zdjec krajowych
50.
31386
Keszelski
28-09-2019, 22:29
Dziekuje za dobre slowo...
to teraz mam sie bac ze przyjda po mnie Faceci w czerni? ;-)
Cos ze starszych... znaczy sie krajowe.
Toś teraz dorzucił do pieca! Będzie się trzeba zatrzymać na dłużej i posmakować. A jest czego!
Faceci w czerni (o ile myślimy o tych samych, bo chyba nie o tych naszych?), ewentualnie niech się zajmą 39 :wink:
Toś teraz dorzucił do pieca! Będzie się trzeba zatrzymać na dłużej i posmakować. A jest czego!
...
Zima idzie... opal zbieralem cale lato. ;-)
Dziekuje za dobre slowo i odwiedziny. Obiecalem juz wczesniej odswiezyc watek i zaladowac wiecej starych zdjec i staram sie slowa dotrzymac.
Zeby nie generowac pustych przebiegow... kolejna porcja zdjeciowa.
Zdjecia starsze... krajowe.
51.
31387
52.
31388
53.
31389
Nowsze
54.
31390
55.
31391
56.
31392
57.
31393
58.
31394
Keszelski
28-09-2019, 23:09
Zima idzie... opal zbieralem cale lato. ;-)
Dziekuje za dobre slowo i odwiedziny. Obiecalem juz wczesniej odswiezyc watek i zaladowac wiecej starych zdjec i staram sie slowa dotrzymac.
Zeby nie generowac pustych przebiegow... kolejna porcja zdjeciowa.
Zdjecia starsze... krajowe.
Ależ masz tempo! I szufladę! A ja bym chciał coś jeszcze zgłosić, a zgłoszę z pewnością, bo jest co. Ale muszę to jakoś ... ogarnąć ... :wink: więc potrzeba troszkę czasu ...
btw, Czy 41 (chyba 41, bo nie wiem czy nadążam i kontroluję (co piszę)) to tunel pod Tamizą?
I czy przypadkiem nie wychodzi na 50? :D
Tak, jak mówiłem wcześniej, masz dobre oko. To foty, na których warto się zatrzymać. Masz stałego bywalca.
Ależ masz tempo! I szufladę! A ja bym chciał coś jeszcze zgłosić, a zgłoszę z pewnością, bo jest co. Ale muszę to jakoś ... ogarnąć ... :wink: więc potrzeba troszkę czasu ...
btw, Czy 41 (chyba 41, bo nie wiem czy nadążam i kontroluję (co piszę)) to tunel pod Tamizą?
I czy przypadkiem nie wychodzi na 50? :D
Spowolnie troche tempo... chociaz zdjec jest jeszcze sporo.
Z kontekstu wypowiedzi udalo mi sie odgadnac kilka zaginionych zdjec z poczatku watka. Widze ze moderacja juz to poprawia. Dziekuje.
Tak 41 to tunel pod Tamiza. Obawiam sie ze "tunel" na 50tce to inny tunel jest ;-)
Tak, jak mówiłem wcześniej, masz dobre oko. To foty, na których warto się zatrzymać. Masz stałego bywalca.
Zapraszam... pozniej bedzie troche zdjec z wydarzen kulturalnych i koncertow. Jednak poki co glownie ulica.
Keszelski
28-09-2019, 23:46
Tak 41 to tunel pod Tamiza.
Szedłem nim jakieś 27 lat temu (lub innym podobnym). Nie było wówczas nawigacji, smartfonów, google'a itp . Wyszukałem sobie go na mapie papierowej jako cel mojej kolejnej eskapady. A mapa to była taka ksiązka, kilkadziesiąt stron formatu B5 ...
Obawiam sie ze "tunel" na 50tce to inny tunel jest ;-)
Z pewnością ...
Szedłem nim jakieś 27 lat temu (lub innym podobnym). Nie było wówczas nawigacji, smartfonów, google'a itp . Wyszukałem sobie go na mapie papierowej jako cel mojej kolejnej eskapady. A mapa to była taka ksiązka, kilkadziesiąt stron formaty B5 ...
...
Pamietam jak dawniej kiedy pojawialem sie w nowym dla mnie miescie to pierwsze co robilem to kupowalem papierowa mape na dworcu kolejowym. To byly inne czasy...
Dzisiaj "madre" telefony ulatwiaja zycie podroznika. Aczkolwiek... mam jakies szczescie do przyciagania ludzi pytajacych sie o droge. Tak bylo w PL i tak jest w UK. Bywa ze pytaja sie o droge trzymajac w rece "madry" telefon. ;-) No i jeszcze ludzie ktorzy prosza zeby im zrobic zdjecie ich telefonem. To druga kategoria tych ktorzy mnie zaczepiaja na ulicy. Kiedys nawet tak dla zartu zapytalem dlaczego akurat mnie prosili o zrobienie zdjecia (wyjasnilem ze czesto slysze takie prosby) odpowiedzieli ze wygladam na tyle sympatycznie ze nie boja sie odezwac no i ze sam ide z aparatem.
59. Banksy... Croydon UK
31629
60. Banksy... Croydon UK
31635
Dla odmiany troche starszych zdjec.
61.
31674
62.
31675
63.
31676
64.
31677
65.
31678
67. dawno takiego zdjecia nie popelnilem... Jako ze dzisiaj wlazlem dosyc wysoko... to mnie pokusilo. ;-)
32284
Fajnie wypaczone.
No dobra, wypatrzone.;-)
Robi wrażenie. I pomyśleć, że to wszystko ludzką ręką zbudowane...
A swoją drogą, dosyć ostra wydaje się być ta trzysetka.
Dziekuje ;-)
Lubie okolice City... czasami pojsc na spacer pomiedzy tymi budynkami. Jednak od jakiegos czasu szukalem innej perspektywy. W koncu znalazlem fajna miejscowke. ;-) Oni wciaz tam buduja... jak idziesz tam w tygodniu w godzinach roboczych to uslyszysz ogrom odglosow z placow budowy. Generalnie Londyn to wielki plac budowy.
No nie jest zly ten obiektyw. Najwieksza zaleta to waga i gabaryt. Mam nadzieje ze Nikon zrobi kiedys wersje natywna do Zetki i nie bedzie trzeba uzywac adaptera FTZ.
Dla odmiany powrot do staroci.
68.
32943
69.
32944
70.
32942
Ktos... cos ? Nie... trudno... jedziemy dalej ;-)
Odrobina sportu... podana w alternatywny sposob ;-)
71.
32965
72.
32966
73.
32967
74.
32968
75.
32969
76.
32970
PS.
Tak wiem... jako zdjecia scisle sportowe to one sa do d..y ;-) Dlatego nazywam to alternatywnym podejsciem ;-)
2pompony
02-11-2019, 19:54
Mogłeś pozostać tylko przy 71; byłaby i 'odrobina' i 'alternatywnie' - i smacznie jak dla mnie. A łącznie z dalszym ciągiem to cały smak się rozwodnił i spłynął...
Całkiem niezłe :)
Dziekuje za dobre slowo i odwiedziny.
Mogłeś pozostać tylko przy 71; byłaby i 'odrobina' i 'alternatywnie' - i smacznie jak dla mnie. A łącznie z dalszym ciągiem to cały smak się rozwodnił i spłynął...
Dziekuje za opinie. Rozumiem Twoj punkt widzenia... mniej znaczy wiecej. Problem w tym ze chcialem to ujac szerzej... w odrobine opowiesci z odpowiednim zakonczeniem. Z tego co mowisz nie udala mi sie ta sztuka. Trudno... moze nastepnym razem.
wojtekd3
04-11-2019, 11:11
Generalnie nie lubię zaglądać do cudzego notatnika, ale jak już publikujesz, to jest to jeden z moich ulubionych wątków. Z ostatniej serii też kupuję tylko pieewsze. Reszta tu po prostu nie pasuje, co nie znaczy, że zdjęcia są słabe.
Generalnie nie lubię zaglądać do cudzego notatnika, ale jak już publikujesz, to jest to jeden z moich ulubionych wątków. Z ostatniej serii też kupuję tylko pieewsze. Reszta tu po prostu nie pasuje, co nie znaczy, że zdjęcia są słabe.
Dziekuje za komentarz i dobre slowo. Zdaje sobie sprawe ze profil tego notatnika jest bardziej streetowy i nie wszystkie zdjecia moga zaspokoic gusta odwiedzajacych. Chociazby dlatego moje zdjecia z notatnika przyrodniczego znajduja sie w innym watku ;-)
Zeby nie generowac pustych przebiegow... bardzo stare zdjecie ;-)
77.
33064