PDA

Zobacz pełną wersję : Przegląd używanego aparatu

gumer
30-06-2014, 12:55
Witam. Kupiłem używane body D300. Czy powinienem zlecić jakiś podstawowy przegląd już używanego aparatu? Coś wyregulować, przeczyścić, jakieś inne konserwacje?

Obelix
30-06-2014, 13:03
Zależy od przebiegu puszki i warunków w jakich pracowała. Sprawdź czy matryca jest czysta oraz czy aparat ustawia poprawnie ostrość. Jeżeli sprzęt nie pracował na stolarni czy na budowie to nie ma sensu bawić się i płacić za przeglądy.

KaarooL
30-06-2014, 19:14
Podstawowe sprawy:
- czy trafia z jasnymi szkłami na różnych dystansach
- czy stopka lampy jest żywa i nie ma luzu
- jak wygląda bagnet, czy nie ma luzu
- co widzisz w wizjerze
- kilka serii do zapełnienia bufora
- zdjęcia z najkrótszymi czasami, sprawdzasz jak są naświetlone

nikoniarz
01-07-2014, 06:57
Jak już kupiłeś to używaj. Po co szukać problemów. Jak bedą miały być to same się ujawnią :D

gregorek
01-07-2014, 08:10
Jak już kupiłeś to używaj. Po co szukać problemów. Jak bedą miały być to same się ujawnią :D

Dokładnie, pobaw się nim najpierw, rób zdjęcia. Ewentualne (jeśli jakieś będą) problemy wyjdą z czasem i wtedy pomyślisz o przeglądzie. Ja swoje d700 wysłałem do serwisu na przegląd dopiero jak przekroczyłem 150 tyś zdjęć i zaczęły się problemy z wyzwalaniem lampy i zasilaniem, gdyby nie te problemy to pewnie jeszcze by nie pojechał do serwisu.

gumer
01-07-2014, 10:57
Dziękuję za odpowiedzi.
Podszedłem do tematu aparatu jako mechanik, gdy podczas zmiany właściciela samochodu są rzeczy, które po prostu zwyczajowo się serwisuje :)