Zobacz pełną wersję : Przegląd używanego aparatu
Witam. Kupiłem używane body D300. Czy powinienem zlecić jakiś podstawowy przegląd już używanego aparatu? Coś wyregulować, przeczyścić, jakieś inne konserwacje?
Zależy od przebiegu puszki i warunków w jakich pracowała. Sprawdź czy matryca jest czysta oraz czy aparat ustawia poprawnie ostrość. Jeżeli sprzęt nie pracował na stolarni czy na budowie to nie ma sensu bawić się i płacić za przeglądy.
Podstawowe sprawy:
- czy trafia z jasnymi szkłami na różnych dystansach
- czy stopka lampy jest żywa i nie ma luzu
- jak wygląda bagnet, czy nie ma luzu
- co widzisz w wizjerze
- kilka serii do zapełnienia bufora
- zdjęcia z najkrótszymi czasami, sprawdzasz jak są naświetlone
nikoniarz
01-07-2014, 06:57
Jak już kupiłeś to używaj. Po co szukać problemów. Jak bedą miały być to same się ujawnią :D
gregorek
01-07-2014, 08:10
Jak już kupiłeś to używaj. Po co szukać problemów. Jak bedą miały być to same się ujawnią :D
Dokładnie, pobaw się nim najpierw, rób zdjęcia. Ewentualne (jeśli jakieś będą) problemy wyjdą z czasem i wtedy pomyślisz o przeglądzie. Ja swoje d700 wysłałem do serwisu na przegląd dopiero jak przekroczyłem 150 tyś zdjęć i zaczęły się problemy z wyzwalaniem lampy i zasilaniem, gdyby nie te problemy to pewnie jeszcze by nie pojechał do serwisu.
Dziękuję za odpowiedzi.
Podszedłem do tematu aparatu jako mechanik, gdy podczas zmiany właściciela samochodu są rzeczy, które po prostu zwyczajowo się serwisuje :)