Zobacz pełną wersję : Prawo jazdy na Ukrainie
Cześć
Robił może ktoś z Was prawo jazdy u naszych wschodnich sąsiadów? Jak to się ma do prawa jazdy w Polsce?
Mam kat. B i chciałbym sobie zrobić na A jednak u nas trzeba czekać do 24. roku życia. Miałem nazbierane pieniądze na kat. A i chciałem zrobić rok po zrobieniu na samochód ale matura niestety pokrzyżowała plany i oszczędzoną kasę trzeba było wydać na korki z matmy :/
Ktoś się orientuje w takiej sytuacji?
RobertMiernik
29-06-2014, 19:25
To nie jest unia, nie możesz tam zrobić prawka przecież...
To aby PJ robione za granicą było ważne w Polsce to owy kraj musi być w unii? ********a UE.
Jak coś to bym musiał na Słowację albo do Czech śmigać ale tam nikogo znajomego nie ma co by można w tydzień zamieszkać :/
Na ukr mam kumpla to bym spokojnie to w tydzień zrobił i u niego bez problemu zamieszkał.
Nawet gdy zrobił, to nic tego nie wyniknie. Bo i tak mógłby jeździć zgodnie kat. A po ukończeniu 24 lat, jeśli uprawnienie zdobyłby w czasie obowiązywania obecnej ustawy.
Czyli jak zrobię za granicą kat. A to i tak nie będę mógł jeździć w PL do ukończenia 24l ?
Coś mi się to mało podejrzane wydaje.
Dokładnie tak jest. Ja zdałem prawko w NI (Irlandia Północna) i mam ograniczenie prędkości przez rok. Jednak dotyczy się tylko UK i NI. Jadąc do IRL obowiązują mnie ich przepisy a u nich takiego ograniczenia nie ma. To samo byłoby w Polsce.
Czyli jak zrobię za granicą kat. A to i tak nie będę mógł jeździć w PL do ukończenia 24l ?
24 lat na kat. A to efekt dyrektywy UE w 2013 w całej UE. Więc obecnie w UE też nie zrobisz.
Holender. Już myślałem, że się nauczę jeździć na motorze i pośmigam po mieście dnieprem znajomego :D
Czyli czekam na 24. rok życia
Ale czekaj...jak zrobię na Ukr prawko to w PL będę miał tylko ograniczenie przez rok czy do 24. roku życia?
Jak na razie nie mam swojego motoru więc rok przeboleję. Z resztą ścigacze mi się nie podobają więc szybko bym nie jeździł ;)
Jedyny demon prędkości to się u mnie odzywa jak golfem 130 wyciągnę :D
stoodent1
29-06-2014, 21:02
zolton Zresztą ścigacze mi się nie podobają więc szybko bym nie jeździł to jest typowo powielana bzdura...
Wiesz ile ludzi zabiło się na wszelkich WSK 125/175 MZ Jawach??
Wśród nich większość zapewne myślała jak Ty.
Sam musisz sobie odpowiedzieć czy masz żelazny charakter i nie będziesz przyciskał.
Zabić się na "ścigaczu" jest tak samo prosto jak na "armaturze" czy "crossie".
Na pierwszy motocykl polecam lekką konstrukcję z mniejszym silnikiem.
Jak się "wjeździsz" szukaj czegoś następnego.
W nauce jazdy na motocyklu najważniejsza jest właściwa kolejność.
stoodent
Gdybym kupował jakiś mocniejszy motcykl to tylko chopper i jeździłbym dla lansu ;)
Na motocyklu bym nie popierdzielał.
Na początek chciałbym coś ciężkiego z wózkiem ;)
Na Ukrainie nie zrobisz prawa jazdy, jeśli nie masz tam prawa pobytu i stałego meldunku.
Zresztą bez meldunku w danym kraju to nigdzie nie zrobisz prawa jazdy.
Poza tym, jak obywatel Polski, to w Polsce musisz mieć polskie prawo jazdy, zgodne z polskimi przepisami. Nawet jak zrobisz na UA, to wydział komunikacji nie wyda Ci polskiego prawka z kat. A do czasu ukończenia 24 lat. Będą mogli wydać Ci tylko A1 lub A2, jeśli spełnisz wymagania dla tych kategorii.
Jako Polak z prawkiem z UA nie możesz legalnie jeździć w Polsce.
GonzoG - w UK nie ma czegos takiego jak meldunek...
GeperdD, chodzi o zasadę. Nie ważne czy to nazywa się meldunek, pobyt stały, czasowy, czy National Insurance Number etc.
Mało podejrzane, czyli w porządku. :)
Dowiedziałem się od kolegi właśnie, że kat. A kosztuje tam 250 zł. 1/3 tego co u nas.
Na 100% mi nic nie da tamte prawko w Polsce? Wiem, że kiedyś można było tam zrobić i w PL starać się na tej podstawie o normalne.
Dowiedziałem się od kolegi właśnie, że kat. A kosztuje tam 250 zł. 1/3 tego co u nas.
Na 100% mi nic nie da tamte prawko w Polsce? Wiem, że kiedyś można było tam zrobić i w PL starać się na tej podstawie o normalne.
Możesz zrobić tam, a następnie przenieść na nasze, ale przy naszym musisz spełnić wymagania obowiązujące u nas.
Czyli najwyżej dostaniesz A2.
Możesz zrobić tam, a następnie przenieść na nasze, ale przy naszym musisz spełnić wymagania obowiązujące u nas.
Czyli najwyżej dostaniesz A2.
Aha.
W sumie to i tak taniej wyjdzie na ukr robić. Jak skończę 24l to od razu miałbym A czy musiał bym coś robić jeszcze?
Doczytałem w sieci, że jak się zacągnę do jakiś służb mundurowych to mogę od razu na A robić :D
Aha.
W sumie to i tak taniej wyjdzie na ukr robić. Jak skończę 24l to od razu miałbym A czy musiał bym coś robić jeszcze?
O to musiałbyś się spytać już wydziale komunikacji, albo WORDzie.
Doczytałem w sieci, że jak się zacągnę do jakiś służb mundurowych to mogę od razu na A robić :D
I tak, i nie, bo sam sobie pójść nie możesz, jeśli nie spełniasz warunków.
Tylko mając służbowe skierowanie na kurs możesz robić wcześniej, a takie dostaniesz po roku, czy 2 latach w policji.
W wojsku możesz szybciej, ale tam najpierw NSR przez 4-6 miesięcy i jeśli przebrniesz, to kontrakt na minimum 5 lat i dopiero wtedy możesz liczyć na skierowanie, choć podejrzewam, że prędzej dostaniesz na C, D czy specjalne niż na A.
Pójść do wojska, żeby szybciej zrobić prawo jazdy? Coż za desperacja...
Kup skuter 50cc, zakatuj go na śmierć do 24-tego roku życia, jak się do tej pory nie zabijesz się, to może nauczysz się odrobinę jeździć i wtedy pomyślisz o kat A i czymś większym
No albo 125cc jeżeli masz B od 3 lat chociaż. Ludziki z B będą mogli śmigać na 125tkach przecież całkiem niedługo jak przeczytałem gdzieś.
Ile kosztuje tam na ciężarówkę? I autobus?
RobertMiernik
02-07-2014, 12:49
Panowie nie napalajcie się, bo tych z poza uni nie da się raczej nostryfikować jeśli się nie jest ukraińcem a chyba paszportu ukraińskiego nie macie co?
Robert?! Nie masz ukrainskiego paszportu?!
To juz masz!
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/07/f6op-2.jpg
źródło (http://imageshack.com/a/img834/3530/f6op.jpg)
zolton, chcesz jezdzic na motocyklu czy miec kategorie A? Bo to roznica, chyba ze ktos za motocykl uznaje tylko >litr pojemnosci. Nie, zebym Cie namawial do jazdy bez prawka - nie! Rob po kolei i tyle, nie zaszkodzi Ci jak polatasz na jakichs slabiakach na poczatek.
Takie akcje trochę zalatują druciarstwem, to już kup sobie crossa lub enduro i polataj 2 lata po lesie a potem legalnie wejdź na szlifierę. Nie ma co się śpieszyć do motoru na siłę.
Nie przepadam za crossami :P
Lubię ciężkie z wózkiem lub choppery ;)
A to nie trzeba podrosnąć do takiego sprzętu aby nie wyglądać jak:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/07/theevelknievelkidschopper-2.jpg
źródło (http://www.itrush.com/wp-content/uploads/2009/08/the-evel-knievel-kids-chopper.jpg)
<stereotyp><zatroskana_minka>