Zobacz pełną wersję : Stara książeczka oszczędnościowa PKO
Witam
Wczoraj przy porządkach tata znalazł starą książeczkę z 1987 mojej mamy. Ostatni kapitał to 442 zł. Ktoś się orientuje czy przez te lata nazbierały się jakieś grube miliony? :D
Żartuję. Z ciekawości chciałbym wiedzieć ile po denominacji mogło się nazbierać - może nawet złotówka będzie ;)
" może nawet złotówka będzie" pewnie masz racie to złodziejski system
KolczastyNorman
29-06-2014, 16:02
odetnij 4 zera (bo chyba tyle denominacja odcinała od wałęsowych milionów) od wpłaconej kwoty i tyle powinni wypłacić :D
odetnij 4 zera (bo chyba tyle denominacja odcinała od wałęsowych milionów) od wpłaconej kwoty i tyle powinni wypłacić :D
otóż nie
jeszcze oprocentowanie rośnie z tego ;)
Taaaaa, jeszcze dostaniesz wezwanie do us by zapłaić podatek od wzbogacenia sie, nałożą 75% dodatkowy od ukrywania dochodów :D
KolczastyNorman
29-06-2014, 16:35
hehe no właśnie lepiej się nie przyznawaj że coś takiego posiadasz bo ci dowalą albo podatek albo koszty prowadzenia a raczej podtrzymywania rachunku lub reanimacje rachunku wiesz koszty szukana rachunków w archiwum :D hehe
Amadeusz
29-06-2014, 16:36
Ostatni kapitał to 442 zł.
W tamtym okresie ta kwota odpowiadała obecnym 442 złotym (plus/minus)
RobertMiernik
29-06-2014, 16:48
Pewnie, że idź zobaczyć.
Wprawdzie z tego co pamiętam z 10 lat temu był ostatni termin na likwidację książeczek (swoją likwidowałem) ale nie mogę znaleźć nic o tym w internecie, więc może źle pamiętam...
Sprawdzić warto!
Borat1979
29-06-2014, 17:05
otóż nie
No milionerem zostaniesz z samych tylko procentów :D
Nie zdziwiłbym się jak każą ci dopłacić ;)
Nie słuchaj "pouczających ciekawych podpowiedzi". zgłoś się do PKO, niech ci przeliczą stan na książeczce. Nie daj się jednak zbyć, jakimiś sugerowanymi problemami w PKO. Przeliczenie nic Cię nie kosztuje. Raz na jakiś okres czasu muszą zrobić to bezpłatnie. Do tego jest jeszcze premia. Wniosek o wyliczenie musi złożyć właściciel książeczki. Miałem podobną sytuację kilka niesięcy temu. Sam się zdziwiłem pozytywnie naliczoną sumą wraz z premią. Podadzą ci zarazem na co możesz to przeznaczyć.
KolczastyNorman
29-06-2014, 17:40
otóż nie
na pewno rośnie tak samo jak na moim koncie po połączeniu banków. Przed połączeniem miałem 3,5% przez cały czas a teraz mnie rzeźbneli i po połączeniu 1,7 % normalnie kasa tak rośnie mi co miesiąc że zastanawiam się nad kupnem Detroit i mieć całe miasto dla siebie. Po tylu zmianach w bankach, połączeniach, zmianach oprocentowania, zmianach kilku rządów zusach, krusach, ofe, zmianach przez unie w normach, i innych oczywistościach typu ślimak to ślimak a nie ryba prostowaniu ogórków i bananów zmian warzyw w owoce i na odwrót nie liczyłbym na wiele. Może na dobrą flaszkę odłożyłeś będzie na grilla :)
KolczastyNorman
29-06-2014, 17:45
Nie słuchaj "pouczających ciekawych podpowiedzi". zgłoś się do PKO, niech ci przeliczą stan na książeczce. Nie daj się jednak zbyć, jakimiś sugerowanymi problemami w PKO. Przeliczenie nic Cię nie kosztuje. Raz na jakiś okres czasu muszą zrobić to bezpłatnie. Do tego jest jeszcze premia. Wniosek o wyliczenie musi złożyć właściciel książeczki. Miałem podobną sytuację kilka niesięcy temu. Sam się zdziwiłem pozytywnie naliczoną sumą wraz z premią. Podadzą ci zarazem na co możesz to przeznaczyć.
dobrze mówi lepiej podejść i pogadać przekonać się na żywo niż przepuszczać czy będzie coś czy nie będzie z tego, jak to w wojsku mówili w przyrodzie nic nie ginie czasem tylko zmienia właściciela. Bank to bank co innego jakby to był zus
Ja ponad rok temu likwidowalem swoja ksiazeczke, nie pamietam teraz kwoty, ale chyba kilkadziesiat tysiecy starych zlotych bylo. Dostalem z tego ok 400 zl, PKO zabralo mi z tego jeszcze 40 zl za likwidacje ksiazeczki.
KolczastyNorman
29-06-2014, 17:53
heheh no ładnie jeszcze rzeźbneli cię za to że chcesz wybrać swoją własną kase
Podadzą ci zarazem na co możesz to przeznaczyć.
Na kilka ciuchów w tanim armanim po złotówce w czwartki :D
Nawet jak się ta ww złotówka nazbiera to i tak będzie dobrze ;)
Nie dam im zarobić :P
Na kilka ciuchów w tanim armanim po złotówce w czwartki :D
Nawet jak się ta ww złotówka nazbiera to i tak będzie dobrze ;)
Nie dam im zarobić :P
Jeśli do tego nie dołożysz? Koszt dojazdu, czas itp. No chyba, że dla idei.:wink:
KolczastyNorman
29-06-2014, 20:24
Nie musi jechać ładna pogoda jest może przejść się spacerkiem :)
Nie musi jechać ładna pogoda jest może przejść się spacerkiem :)
Do Twojej miejscowości? Dzięki bardzo :D
Pojadę z mamą (bo to jej książeczka) kiedyś pozałatwiać jakieś sprawy to i przy okazji się do PKO wstąpi.
Czy można to załatwić w dowolnym banku PKO? W Pruchniku taki mamy więc nawet nie trzeba by było jechać.
Ja miałem odłożone dwie porządne niemieckie wypłaty w 1983 na 13% w skali trzyletniej. Likwidowałem w 2011 - starczyło na tosta i butelkę coli :-S
KolczastyNorman
29-06-2014, 20:56
Do Twojej miejscowości? Dzięki bardzo :D
Pojadę z mamą (bo to jej książeczka) kiedyś pozałatwiać jakieś sprawy to i przy okazji się do PKO wstąpi.
Czy można to załatwić w dowolnym banku PKO? W Pruchniku taki mamy więc nawet nie trzeba by było jechać.
no właśnie mówię jak jest bank na miejscu to można z buta uderzyć do niego a jak nie to rower motor szybowiec samochód samolot albo helikopter :D
sokolnik
29-06-2014, 23:34
Zolton - Napisz ile warta była książeczka
W kazdym oddziale pko zalatwisz temat.
Chyba do Jarosławia trzeba będzie mamuśkę wywieźć :D
U nas jest bank PEKAO a nie PKO :D
sokolnik
Jak się dowiem na ile to wycenią to napiszę ;)
Nie wydaj wszystkiego na raz :D
Radzilla
30-06-2014, 13:06
Likwidowałem taką książeczkę jakiś rok temu - oprocentowanie śmieszne (kiedyś było lepsze ;) jakieś 10 lat temu likwidowałem drugą książeczkę to tych odsetek było zdecydowanie więcej).
Nie pobierali żadnej opłaty za likwidacyjnej - cała operacja trwa 15min, ale załatwiane w dużym oddziale PKO.
Chciałem sobie zostawić książeczkę na pamiątkę, więc musiałem tylko napisać oświadczenie/prośbę o wydanie książeczki - kiedyś pokażę dzieciom jak korzystało się z konta offline bez aplikacji na smartfona ;)
Był dzisiaj ojciec w PKO. Kobita mu powiedziała, że bez przeliczania będzie to jakiś % z grosza :D
Tata postanowił, że się ww to bawić nie będzie i książeczka na pamiątkę zostanie :)
KolczastyNorman
30-06-2014, 19:48
bo z tą książeczką jest jak z otwarta flaszką piwa procenty ulatują i zostaje sam żółty płyn :) ale zawsze to będzie pamiątka jak się kiedyś ludzie bawili oddawali kasę a po jakimś czasie upierdzielili im wszystkie zera ze zebranej sumki i zbieranie zaczynało się od nowa tyle że już gdzie indziej taka syzyfowa praca:D zrób ładną gablotkę z ładnym podświetlaniem i umieść ją tam będzie ładnie wyglądać
I jeszcze z XVII-wiecznymi spluwami po bokach ;)
Ta z tą gablotą bez przesady :D
KolczastyNorman
30-06-2014, 20:33
heheh a czemu nie, to się nazywa ułańska fantazja jak się bawić to się bawić :D a może dwa bagnety skrzyżowane jak piszczele a zamiast czaszki książeczka PKO i podpis "Piraci z PRL-u: Klątwa Szkarłatnej Książeczki" heheh
Jako, że jestem w bractwie rycerskim to jeszcze nad gablotą postawię manekina ze strojem opartego o miecz :D
KolczastyNorman
30-06-2014, 20:56
hehehe tego jeszcze nie było rycerz z książeczka oszczędnościową na zamek hehehe coś czuje ze to dobry temat na sesję rycerze okrągłego stołu PRL i książeczka oszczędnościowa
Noo nie było bo książeczka nie jest moja :P
Na zamek to mieszkaniowa by sie przydała :D
A sesja do zrobienia i nagranie zajawki w planach ;)
pincerna
01-07-2014, 13:16
http://biznes.onet.pl/zlikwiduj-stara-ksiazeczke-mieszkaniowa-dostaniesz,18496,5645132,1,news-detal
http://biznes.onet.pl/zlikwiduj-stara-ksiazeczke-mieszkaniowa-dostaniesz,18496,5645132,1,news-detal
Tylko, że to jest do książeczki mieszkaniowej a nie oszczędnościowej ;)