PDA

Zobacz pełną wersję : Stara książeczka oszczędnościowa PKO

zolton
29-06-2014, 15:23
Witam
Wczoraj przy porządkach tata znalazł starą książeczkę z 1987 mojej mamy. Ostatni kapitał to 442 zł. Ktoś się orientuje czy przez te lata nazbierały się jakieś grube miliony? :D
Żartuję. Z ciekawości chciałbym wiedzieć ile po denominacji mogło się nazbierać - może nawet złotówka będzie ;)

jahu4
29-06-2014, 15:42
" może nawet złotówka będzie" pewnie masz racie to złodziejski system

KolczastyNorman
29-06-2014, 16:02
odetnij 4 zera (bo chyba tyle denominacja odcinała od wałęsowych milionów) od wpłaconej kwoty i tyle powinni wypłacić :D

zolton
29-06-2014, 16:10
odetnij 4 zera (bo chyba tyle denominacja odcinała od wałęsowych milionów) od wpłaconej kwoty i tyle powinni wypłacić :D

otóż nie
jeszcze oprocentowanie rośnie z tego ;)

Dex
29-06-2014, 16:18
Taaaaa, jeszcze dostaniesz wezwanie do us by zapłaić podatek od wzbogacenia sie, nałożą 75% dodatkowy od ukrywania dochodów :D

KolczastyNorman
29-06-2014, 16:35
hehe no właśnie lepiej się nie przyznawaj że coś takiego posiadasz bo ci dowalą albo podatek albo koszty prowadzenia a raczej podtrzymywania rachunku lub reanimacje rachunku wiesz koszty szukana rachunków w archiwum :D hehe

Amadeusz
29-06-2014, 16:36
Ostatni kapitał to 442 zł.
W tamtym okresie ta kwota odpowiadała obecnym 442 złotym (plus/minus)

RobertMiernik
29-06-2014, 16:48
Pewnie, że idź zobaczyć.
Wprawdzie z tego co pamiętam z 10 lat temu był ostatni termin na likwidację książeczek (swoją likwidowałem) ale nie mogę znaleźć nic o tym w internecie, więc może źle pamiętam...

Sprawdzić warto!

Borat1979
29-06-2014, 17:05
otóż nie
No milionerem zostaniesz z samych tylko procentów :D
Nie zdziwiłbym się jak każą ci dopłacić ;)

wist
29-06-2014, 17:30
Nie słuchaj "pouczających ciekawych podpowiedzi". zgłoś się do PKO, niech ci przeliczą stan na książeczce. Nie daj się jednak zbyć, jakimiś sugerowanymi problemami w PKO. Przeliczenie nic Cię nie kosztuje. Raz na jakiś okres czasu muszą zrobić to bezpłatnie. Do tego jest jeszcze premia. Wniosek o wyliczenie musi złożyć właściciel książeczki. Miałem podobną sytuację kilka niesięcy temu. Sam się zdziwiłem pozytywnie naliczoną sumą wraz z premią. Podadzą ci zarazem na co możesz to przeznaczyć.

KolczastyNorman
29-06-2014, 17:40
otóż nie

na pewno rośnie tak samo jak na moim koncie po połączeniu banków. Przed połączeniem miałem 3,5% przez cały czas a teraz mnie rzeźbneli i po połączeniu 1,7 % normalnie kasa tak rośnie mi co miesiąc że zastanawiam się nad kupnem Detroit i mieć całe miasto dla siebie. Po tylu zmianach w bankach, połączeniach, zmianach oprocentowania, zmianach kilku rządów zusach, krusach, ofe, zmianach przez unie w normach, i innych oczywistościach typu ślimak to ślimak a nie ryba prostowaniu ogórków i bananów zmian warzyw w owoce i na odwrót nie liczyłbym na wiele. Może na dobrą flaszkę odłożyłeś będzie na grilla :)

KolczastyNorman
29-06-2014, 17:45
Nie słuchaj "pouczających ciekawych podpowiedzi". zgłoś się do PKO, niech ci przeliczą stan na książeczce. Nie daj się jednak zbyć, jakimiś sugerowanymi problemami w PKO. Przeliczenie nic Cię nie kosztuje. Raz na jakiś okres czasu muszą zrobić to bezpłatnie. Do tego jest jeszcze premia. Wniosek o wyliczenie musi złożyć właściciel książeczki. Miałem podobną sytuację kilka niesięcy temu. Sam się zdziwiłem pozytywnie naliczoną sumą wraz z premią. Podadzą ci zarazem na co możesz to przeznaczyć.

dobrze mówi lepiej podejść i pogadać przekonać się na żywo niż przepuszczać czy będzie coś czy nie będzie z tego, jak to w wojsku mówili w przyrodzie nic nie ginie czasem tylko zmienia właściciela. Bank to bank co innego jakby to był zus

qualin
29-06-2014, 17:51
Ja ponad rok temu likwidowalem swoja ksiazeczke, nie pamietam teraz kwoty, ale chyba kilkadziesiat tysiecy starych zlotych bylo. Dostalem z tego ok 400 zl, PKO zabralo mi z tego jeszcze 40 zl za likwidacje ksiazeczki.

KolczastyNorman
29-06-2014, 17:53
heheh no ładnie jeszcze rzeźbneli cię za to że chcesz wybrać swoją własną kase

zolton
29-06-2014, 18:28
Podadzą ci zarazem na co możesz to przeznaczyć.

Na kilka ciuchów w tanim armanim po złotówce w czwartki :D

Nawet jak się ta ww złotówka nazbiera to i tak będzie dobrze ;)
Nie dam im zarobić :P

freefly
29-06-2014, 19:37
Na kilka ciuchów w tanim armanim po złotówce w czwartki :D

Nawet jak się ta ww złotówka nazbiera to i tak będzie dobrze ;)
Nie dam im zarobić :P

Jeśli do tego nie dołożysz? Koszt dojazdu, czas itp. No chyba, że dla idei.:wink:

KolczastyNorman
29-06-2014, 20:24
Nie musi jechać ładna pogoda jest może przejść się spacerkiem :)

zolton
29-06-2014, 20:30
Nie musi jechać ładna pogoda jest może przejść się spacerkiem :)

Do Twojej miejscowości? Dzięki bardzo :D

Pojadę z mamą (bo to jej książeczka) kiedyś pozałatwiać jakieś sprawy to i przy okazji się do PKO wstąpi.
Czy można to załatwić w dowolnym banku PKO? W Pruchniku taki mamy więc nawet nie trzeba by było jechać.

cezet
29-06-2014, 20:47
Ja miałem odłożone dwie porządne niemieckie wypłaty w 1983 na 13% w skali trzyletniej. Likwidowałem w 2011 - starczyło na tosta i butelkę coli :-S

KolczastyNorman
29-06-2014, 20:56
Do Twojej miejscowości? Dzięki bardzo :D

Pojadę z mamą (bo to jej książeczka) kiedyś pozałatwiać jakieś sprawy to i przy okazji się do PKO wstąpi.
Czy można to załatwić w dowolnym banku PKO? W Pruchniku taki mamy więc nawet nie trzeba by było jechać.

no właśnie mówię jak jest bank na miejscu to można z buta uderzyć do niego a jak nie to rower motor szybowiec samochód samolot albo helikopter :D

sokolnik
29-06-2014, 23:34
Zolton - Napisz ile warta była książeczka

qualin
29-06-2014, 23:36
W kazdym oddziale pko zalatwisz temat.

zolton
30-06-2014, 00:03
Chyba do Jarosławia trzeba będzie mamuśkę wywieźć :D
U nas jest bank PEKAO a nie PKO :D

sokolnik
Jak się dowiem na ile to wycenią to napiszę ;)

Dex
30-06-2014, 08:46
Nie wydaj wszystkiego na raz :D

Radzilla
30-06-2014, 13:06
Likwidowałem taką książeczkę jakiś rok temu - oprocentowanie śmieszne (kiedyś było lepsze ;) jakieś 10 lat temu likwidowałem drugą książeczkę to tych odsetek było zdecydowanie więcej).
Nie pobierali żadnej opłaty za likwidacyjnej - cała operacja trwa 15min, ale załatwiane w dużym oddziale PKO.
Chciałem sobie zostawić książeczkę na pamiątkę, więc musiałem tylko napisać oświadczenie/prośbę o wydanie książeczki - kiedyś pokażę dzieciom jak korzystało się z konta offline bez aplikacji na smartfona ;)

zolton
30-06-2014, 13:51
Był dzisiaj ojciec w PKO. Kobita mu powiedziała, że bez przeliczania będzie to jakiś % z grosza :D
Tata postanowił, że się ww to bawić nie będzie i książeczka na pamiątkę zostanie :)

KolczastyNorman
30-06-2014, 19:48
bo z tą książeczką jest jak z otwarta flaszką piwa procenty ulatują i zostaje sam żółty płyn :) ale zawsze to będzie pamiątka jak się kiedyś ludzie bawili oddawali kasę a po jakimś czasie upierdzielili im wszystkie zera ze zebranej sumki i zbieranie zaczynało się od nowa tyle że już gdzie indziej taka syzyfowa praca:D zrób ładną gablotkę z ładnym podświetlaniem i umieść ją tam będzie ładnie wyglądać

zolton
30-06-2014, 19:56
I jeszcze z XVII-wiecznymi spluwami po bokach ;)
Ta z tą gablotą bez przesady :D

KolczastyNorman
30-06-2014, 20:33
heheh a czemu nie, to się nazywa ułańska fantazja jak się bawić to się bawić :D a może dwa bagnety skrzyżowane jak piszczele a zamiast czaszki książeczka PKO i podpis "Piraci z PRL-u: Klątwa Szkarłatnej Książeczki" heheh

zolton
30-06-2014, 20:45
Jako, że jestem w bractwie rycerskim to jeszcze nad gablotą postawię manekina ze strojem opartego o miecz :D

KolczastyNorman
30-06-2014, 20:56
hehehe tego jeszcze nie było rycerz z książeczka oszczędnościową na zamek hehehe coś czuje ze to dobry temat na sesję rycerze okrągłego stołu PRL i książeczka oszczędnościowa

zolton
30-06-2014, 22:11
Noo nie było bo książeczka nie jest moja :P
Na zamek to mieszkaniowa by sie przydała :D

A sesja do zrobienia i nagranie zajawki w planach ;)

pincerna
01-07-2014, 13:16
http://biznes.onet.pl/zlikwiduj-stara-ksiazeczke-mieszkaniowa-dostaniesz,18496,5645132,1,news-detal

zolton
01-07-2014, 13:24
http://biznes.onet.pl/zlikwiduj-stara-ksiazeczke-mieszkaniowa-dostaniesz,18496,5645132,1,news-detal

Tylko, że to jest do książeczki mieszkaniowej a nie oszczędnościowej ;)