Zobacz pełną wersję : FM2 z problemem
Przemkowski
26-04-2007, 21:06
Witam
Na wstępie chciałem przeprosić jeśli gdzieś się temat już pojawił ale naprawdę szukałem i nic nie mogłem znaleźć.
Mam Nikona FM2 i mały problem, no może nie taki mały. Dzisiaj sięgnąłem do szafy po aparacik a tu ZONG :(
Migawka naciągnięta, a spust nie chce jej wyzwolić, wygląda tak jakby spust dawał się wcisnąć tylko do pozycji ustawiania ekspozycji. Może ktoś może mi poradzić czy coś się da z tym zrobić w warunkach domowych czy to trzeba by gdzieś do jakiegoś machera oddać. No i czy oddanie do machera się opłaci?
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
sprocket
27-04-2007, 01:09
Moze samowyzwalaczem da sie poruszyc migawke. Sprawdz.
Władca Pixeli
27-04-2007, 02:58
W Zenicie dzwignia chyba nie wracała kiedy migawka nie była całkowinie naciągnięta.
W FM2 można naciągnąć częściowo migawkę i dzwignia wraca po położenia początkowego.
Przy częściowym naciągnięciu nie da się wyzwolić migawki.
Zobacz więc czy da się delikatnie naciągnąć mały kawałek.
W Zenicie dzwignia chyba nie wracała kiedy migawka nie była całkowinie naciągnięta.
W FM2 można naciągnąć częściowo migawkę i dzwignia wraca po położenia początkowego.
Przy częściowym naciągnięciu nie da się wyzwolić migawki.
Zobacz więc czy da się delikatnie naciągnąć mały kawałek.
Zgadza sie, mozna dzwignie naciagu naciagac czesciami.
1. Sprawdz zatem czy mozna naciagnac dzwignie do konca, tak jak radzi Wladca.
2. Potem samowyzwalaczem za Sprocketem
3. jest jeszcze jeden sposob na wyzwolenie migawki!!!!
Pod spodem aparatu, ponizej przycisku blokady zwijania, ponizej takiego kluczyka (okragle gniazdo naciagu filmu dla motorow)..... jest maly otworek w ktorym jest!!!!! Jest spust dla motoru! Da sie tam wcisnac chociazby dlugopis i wyzwolic migawke!
A na przyszlosc jesli aparat ma byc dlugo nie uzywany, lepiej pozostawic go z nienaciagnieta migawka! Bedzie bezpieczniej i zdrowiej dla zycia tego precyzyjnego "serduszka".
Ps. daj znac jesli sie udalo.
O prosze cos wymajstrowalem:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (www.fotosik.pl)
Jest jeszcze jedna sprawa, otóż mój FM2 ma identyczną przypadłość, ale po zdjęciu motoru. Pomaga wtedy przekręcenie sprzęgła od motoru monetą czy choćby paznokciem o kilka stopni, tak żeby coś tam zaskoczyło w środku. I potem już działa :)
Przemkowski
27-04-2007, 11:49
Witam
Dziękuję za pomocne informacje. Aparat działa, migawka sie wyzwala.
I teraz rozwiązanie konkursu, zadziałała podpowiedź kiemlo :)
Jeszcze raz wielkie dzięki :)
Pozdrawiam