PDA

Zobacz pełną wersję : Czasopisma Foto

KolczastyNorman
29-06-2014, 01:17
Witam zaglądnąłem dziś do Empiku poprzeglądać co nowego mają na pólkach znalazłem na pólkach kilka fajnych filmów kilka płyt z muzyka na wyprzedaży nawet komiksy z młodych lat znalazłem (Kajko i Kokosz, czy Tytus Romek i A'tomek Papcia Chmiela :D) na koniec przeszedłem na półkę z prasą i pomijając różnego rodzaju poradniki dla pań domu programy tv Wprosty Polityki i temu podobne znalazłem kilka fajnych rzeczy, były czasopisma Digital Photographer Polska, Digital Camera Polska, Photoshop Kreatywny chyba jeszcze jakiś inny magazyn poświęcony Photoshopowi z poradami, Canon EOS - Poradnik Użytkownika, między nimi był też Nikon DSLR - Poradnik Użytkownika przerzuciłem kilka kartek z 220 stron i wszystko ładnie pięknie kolorowo, nie zdążyłem niestety poczytać treści musiałem się zbierać zdążyłem tylko zerknąć na nagłówki, tematy były ciekawe począwszy od podstaw po edycje RAW i porównania obiektywów.

http://ulubionykiosk.pl/wydawnictwo/118-nikon-dslr-poradnik-uzytkownika

Moje pytanko do tych co kupili lub czytali i nie tylko, co sądzicie o tej pozycji czy warto kupić cena jak na gazetę jest spora 38 zł ale czy adekwatna do treści dodam że była też dołączona płyta z dziesięcioma wideo poradnikami programu Capture NX 2 i chyba Pr Lightroom ale co do tego drugiego nie jestem pewien.

Czy spotkaliście się żeby któreś z czasopism dołączało jakieś podobne z w/w programów do swoich numerów czy tylko same wideo poradniki lub dodatkowe narzędzia (filtry, pędzle itp.) do samego programu który trzeba kupić osobno. Wiem że te programy sporo kosztują więc proszę bez sarkazmu i uszczypliwych odpowiedzi tylko konkretne odpowiedzi i ewentualnie konkretną dyskusje jeżeli temat się rozwinie. Nieraz gazety dołączają (lub dołączały kiedyś mam na myśli magazyny komputerowe nie FOTO) jakieś starsze wersje (płatnych) programów które nieraz niczemu nie ustępują nowym programom brakuje w nich niektórych nowych narzędzi troszkę pozmieniane poprzestawiane menu ale działają i robią to co się od nich oczekuje.

RobertMiernik
29-06-2014, 01:39
Raczej nie ma co liczyć, że ktoś do gazety doda LRa czy PSa, czasem może jakaś wersja Elements, która od biedy da radę w prostszych zastosowaniach ale to raczej wszystko na co możesz liczyć.

KolczastyNorman
29-06-2014, 03:03
Któraś z gazet mogłaby pomyśleć nad tym i spróbować pogadać z dystrybutorem i zamieścić na CD LRa w wersji 2,3 lub 4 albo wcześniejsze wersje Capture NX, albo coś w tym stylu cena gazety mogłaby się wahać w granicach 40-70 zł a nawet 100 zł (zależnie od wersji) zawsze to pełna wersja poza tym z gazetą więcej sprzedanych egzemplarzy oryginałów lepiej pare groszy zarobić niż wyrzucić starą wersje z poprawkami do śmieci. Jednym słowem i producent zarabia i gazeta, a na rynku więcej oryginalnego oprogramowania.
A co z gazetą co sądzicie o niej?

salvdali
29-06-2014, 06:27
Jak d,a mnie to Foto kurier trzyma jeszcze sensowny poziom i wnosi cos nowego. Reszta to trochę taka fotograficzna przyjaciółka....

sailor
29-06-2014, 12:56
Jak d,a mnie to Foto kurier trzyma jeszcze sensowny poziom i wnosi cos nowego. Reszta to trochę taka fotograficzna przyjaciółka....

Ostatniego fotokuriera kupilem w czerwcu 2009 tylko dlatego ze po 3 miesiacach opublikowali wyniki sony world photography awards i chcialem miec do archiwum. Od mniej wiecej 2008 fk powinien nazywac sie "reklama fotograficzna". Ostatnim dobrym periodykiem byl swietej pamieci Pozytyw. Szkoda ze padl ale nie dziwie sie Gudzowatemu ze go zlikwidowal bo ile mozna dokladac do interesu.
Moim zdaniem nie ma w Polsce rynku na solidne czasopismo fotograficzne. Pozostaja edycje internetowe - jest kilka interesujacuch

morzon
29-06-2014, 13:03
Pozostaja edycje internetowe - jest kilka interesujacuch

Możesz podrzucić tytuły? Chętnie rzuce okiem, o ile nie znam jeszcze.

jahu4
29-06-2014, 16:03
nie kupuj żadnych gazet foto to przeżytki, jak sailor napisał to "reklama fotograficzna" , wszystko znajdziesz w necie.

m3nt0r13
29-06-2014, 16:08
Sailor podaj jakieś konkretne nazwy portali internetowych czy tam zinòw

mini21
29-06-2014, 17:22
To ja mogę polecić Pokochaj Fotografię (http://pokochajfotografie.pl/)
Jest to nie tylko czasopismo, ale także telewizja internetowa, której programy osobiście uważam za bardzo interesujące.
Np.: cykl "Okiem Mistrza" gdzie Tomasz Tomaszewski opiniuje przesłane zdjęcie, wskazując jego wady i zalety itp.
Inny program to 3 klatki - fotograficzny reality show, gdzie trzech fotografów dostaje temat i każdy ma go pokazać na swój sposób.

ja chyba najbardziej lubię "Foto rentgen" - program w którym prowadzący otrzymuje zdjęcie i jego zadaniem jest powtórzenie go.

KolczastyNorman
29-06-2014, 20:19
nie kupuj żadnych gazet foto to przeżytki, jak sailor napisał to "reklama fotograficzna" , wszystko znajdziesz w necie.

każda gazeta to reklama czegoś lub kogoś tak jak napisałem na samym początku
Photoshop Kreatywny reklamuje Photoshopa
Canon EOS - Poradnik Użytkownika, reklama marki Canon
Nikon DSLR - Poradnik Użytkownika i oczywiście Nikon
pozatym reklamują wszystko z czegoś muszą się utrzymać a przy okazji można coś dowiedzieć.

RobertMiernik
29-06-2014, 20:35
W przypadku czasopism nastawionych na reklamę niestety wiarygodność tych informacji zwykle jest wątpliwa...

W każdym razie jak chcesz czytać to poszukaj aplikacji ZINIO (android na przykład). Dużo zagranicznych czasopism, trzymających dobry poziom i niedostępnych w Polsce.

KolczastyNorman
29-06-2014, 21:12
Spokojnie nie przesadzajcie nie chce kupować zaraz całej budki z prasą pytałem o jedną z wielu pozycji na rynku którą znalazłem w empiku :D a z reklam to wole takie http://www.youtube.com/watch?v=oAq7JBWtZFI

japaz59
15-04-2017, 20:06
Witam. Czy ma ktoś do odsprzedania Poradnik użytkownika Nikon DSLR ? Ale to pierwsze wydanie z 2014 roku o ile się nie mylę.

Rycerz
15-04-2017, 20:15
ach Pozytyw był fajnym magazynem na początku, potem mi się przestał podobać.