PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Egzorcyzmy

fafniak
28-06-2014, 20:13
Trochę tytuł przesadzony ;)

Fota zrobiona pod okładkę do filmu opowiadającego o egzorcyzmach.
Tak wiem - pierwsze skojarzenia to inscenizacja z wykonywania egzorcyzmów.
Ale klient nie chciał czegoś takiego. Chciał "normalne" zdjęcie ;)
Moja wersja:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/156333892-1.jpg
źródło (http://www.pbase.com/fafniak/image/156333892.jpg)

Niestety na okładkę poszła zupełnie inna kolorystyka. A może dobrze że inna ....

Dla tych co woleliby zobaczyc oryginalny kadr i poprzedni projekt :

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/original-1.jpg
źródło (http://www.pbase.com/fafniak/image/156344651/original.jpg)

Guciol
28-06-2014, 20:32
Dla mnie to zdjęcie ma tyle wspólnego z egzorcyzmami co kwasek cytrynowy z cytryną. Fajny portret :)

lodzermensch
28-06-2014, 20:39
A mnie się trochę skojarzyło się z Wish You Were Here Pink Floydów...

ecml
28-06-2014, 21:22
O co chodzi z palcami?

fafniak
28-06-2014, 22:00
Nie rozumiem?

ecml
28-06-2014, 22:01
Wydaje mi się czy nie wszystkie palce są modela? Nie potrafię tak ręki ułożyć, a próbowałem. Może to złudzenie?

Onsajt
28-06-2014, 22:02
Nie rozumiem?

Wygląda jakby para była sklonowana.

A w ogóle widać symbole na gazecie, które wyglądają jak 99 , mogłeś wstawić 666 :)

fafniak
28-06-2014, 23:10
jedyne manipulacje na tym zdjęciu to zabawa kolorami i kontrastem

W pierwszych zdaniach napisałem - miało być w miarę normalnie (taki był wymóg)

Przyjrzałem się na dużym powiększeniu - dwa palce są trochę odsunięte i w efekcie optycznie nakładają się na następne - przyznam że nikt jeszcze nie zwrócił na to uwagi.

ecml
28-06-2014, 23:15
Widocznie to tylko dziwne złudzenie, sorry za zamieszanie. Co do kolorków, wyszły przefajnie - zimny klimat tła + blask ognia, bardzo mi się ten zestaw spodobał.

Onsajt
28-06-2014, 23:47
To jak szukamy detali...
To był celowy zabieg, że gazeta "pali się od góry"?
Zazwyczaj jak coś się podpala to "od dołu".

fafniak
28-06-2014, 23:57
To pomyśl jakie byłyby fizyczne konsekwencje podpalenia od dołu dla trzymającego gazetę

Najważniejszy był efekt ognia - na jednym (tym) zdjęciu mamy płomień który spokojnie można uznać za sylwetkę diabełka :)

kurczeblade
29-06-2014, 00:12
Jakim telefonem robiłeś zdjęcie ?

fafniak
29-06-2014, 00:15
Jakim telefonem robiłeś zdjęcie ?
LG 9 albo 7

kurczeblade
29-06-2014, 00:16
Moja narzeczona ma ten telefon i jakościowo zdjęcia o niebo lepiej wychodzą. Kompozycja też rozumiem celowa była ? Nie lepiej było zostawić przy lewym ramieniu modela więcej przestrzeni, zamiast tak brutalnie ciąć i robić takiego "cropa" ?

Egzorcyzmy ? Model patrzy sympatycznie w obiektyw, gazeta płonie od góry, ubrany w czystą wyprasowaną koszulę, elegancko ubrany, z radosnym uśmiechem na twarzy, co to ma wspólnego z tematem "egzorcyzmów" - zapewne tak wygląda opętanie ? chyba że to chodziło o egzorcyzmy, niczym na filmach z "czarnym humorem"? to zwracam honor. Totalnie stylizacja, kompozycja, jakość, wygląd i stylizacja modela nie gra ze wszystkim. Słaby pomysł, wykonanie tym bardziej.

fafniak
29-06-2014, 08:01
Trochę tytuł przesadzony ;)

Tak wiem - pierwsze skojarzenia to inscenizacja z wykonywania egzorcyzmów.
Ale klient nie chciał czegoś takiego. Chciał "normalne" zdjęcie ;)
....

Gdybyś przeczytał to co napisałem w pierwszym poście , to nie palnął byś takiego tekstu:

Egzorcyzmy ? Model patrzy sympatycznie w obiektyw, gazeta płonie od góry, ubrany w czystą wyprasowaną koszulę, elegancko ubrany, z radosnym uśmiechem na twarzy, co to ma wspólnego z tematem "egzorcyzmów" - zapewne tak wygląda opętanie ? chyba że to chodziło o egzorcyzmy, niczym na filmach z "czarnym humorem"? to zwracam honor. Totalnie stylizacja, kompozycja, jakość, wygląd i stylizacja modela nie gra ze wszystkim. Słaby pomysł, wykonanie tym bardziej.

Napiszę jeszcze raz.
Klient nie chciał inscenizacji takiej sytuacji. Chciał normalne zdjęcie. To wszystko.
Co do reszty wypowiedzi, to ochłoń.

kurczeblade
29-06-2014, 09:01
Rozumiem, chciał normalne zdjęcie, jakościowo jak z kalkulatora, kompozycyjne agresywnie pocietego cropa. Pod pseudo tematem "egzorcyzmami" które nie są "egzorcyzmami" tylko normalnym zdjęciem.

W takiej jakości dodajesz zdjęcia klientom ?

Ale co się stało, że mam ochłonąć?

Co do reszty... Klient ? W takiej formie oddales zdjęcie klientowi?

Co do treści Twej i wyglądu tej pracy... Rozumiem, chciał normalne zdjęcie, jakościowo jak z kalkulatora, kompozycyjne agresywnie pocietego cropa. Pod pseudo tematem "egzorcyzmami" które nie są "egzorcyzmami" tylko normalnym zdjęciem.

Pomysł słaby, sam nie do końca chyba go rozumiesz, pomijając ta jakość i przekaz tej fotografii , chociaż gdyby technika była poprawna, nawet ten ogarnięty kadr. Musisz popracować nad podstawami.

fafniak
29-06-2014, 09:29
Ale co się stało, że mam ochłonąć?

Co do reszty... Klient ? W takiej formie oddales zdjęcie klientowi?

Co do treści Twej i wyglądu tej pracy... Rozumiem, chciał normalne zdjęcie, jakościowo jak z kalkulatora, kompozycyjne agresywnie pocietego cropa. Pod pseudo tematem "egzorcyzmami" które nie są "egzorcyzmami" tylko normalnym zdjęciem.

Pomysł słaby, sam nie do końca chyba go rozumiesz, pomijając ta jakość i przekaz tej fotografii , chociaż gdyby technika była poprawna, nawet ten ogarnięty kadr. Musisz popracować nad podstawami.

ulżyło ?

Jakość udaje ci się ocenić po obrazku 850x850 px - gratuluję i podziwiam

Gdybyś doczytał, czego wyraźnie nie czynisz, albo nie rozumiesz słowa pisanego, albo ja niezrozumiale piszę - jest to moja wersja barwowa i kadrowa.

Założenia zdjęcia ustalone między dwoma stronami są faktem. Możesz się z nimi nie zgadzać, ale zarzucać komuś że popełnił błąd robiąc takie a nie inne zdjęcie - to już jest głupota. Rozumiem ze jak twój klient chce zdjęcie sześcianu to ty mu fotografujesz kulę i wmawiasz ze to artystyczne?

Zdjęcie nie miało przedstawiać egzorcyzmów, tylko autora filmu - koniec kropka.

Jakość? Myślę że silenie się na złośliwości w ramach działań odwetowych, jest bardzo niskie i żałośnie dziecięce.
Jakie pliki oddaję klientom to sprawa pomiędzy mną i klientami.
Czasem są to obrobione pliki, czasem "surowe"/płaskie tiffy a czasem wręcz zmniejszone jpg.

Kadr był poziomy - w tej chwili wydaje mi się że kwadrat jest dla mnie atrakcyjniejszy - za tydzień może wrócę do poziomu :D

Zwracasz uwagę (nie ty jeden) na gazetę palącą się od góry. Bo rzeczy palą sie od dołu.... a niby dlaczego ?
Jak budynek zapala się na dachu bo robotnicy coś spieprzyli albo piorun przywalił czy cokolwiek innego - to już to jest nienaturalne? Litości.
Druga sprawa - to kwestia czysto techniczna i bezpieczeństwa człowieka. Podpalenie od dołu powoduje szybkie zajęcie się całej gazety i niebezpieczeństwo poparzenia. Problem w trzymaniu gazety i bardzo szybkie "złamanie" jej pierwotnej sztywności.

Jai pur
29-06-2014, 10:04
bardzo podobają mi się kolory, świetnie wyszedł ogień - jego światło na twarzy i zimne tło, kadr dla mnie za ciasny, ciekaw jestem jaki był wyjściowo,
co do tytułowych egzorcyzmów, to już wyjaśniłeś - mi jednak bardziej się kojarzy z mediami i polityką,
nie do końca jestem przekonany do tego, że bohater patrzy w nasza stronę, może po prostu powinien czytać gazetę...

morzon
29-06-2014, 10:11
Musisz popracować nad podstawami.

:D:D:D

Dla mnie sporo zmieniło w odbiorze zdjęcia jak napisałeś, że jest to AUTOR filmu. Wcześniej jakoś było dla mnie za "słabe" nieco w odbiorze, w połączeniu z tytułem - teraz jestem w stanie sobie to poukładać i mi siedzi. Do kompozycji absolutnie nie mam zarzutów, faktycznie nieco te palce mogłyby być naturalniej ułożone. Podoba mi się połączenie kolorów, ładnie ze sobą kontrasują - chociaż ja jestem zboczony na tym punkcie, to mój ulubiony mix (taki filmowy nieco) więc mogę być nieobiektywny ;D Światło też bardzo dobrze ogarnięte - na twarzy bardzo fajnie się układa, a na koszuli świetnie się miesza.

RomanZWrocławia
29-06-2014, 10:24
Ciekawe czy w efekcie końcowym - grafik, klient czy kto tam jeszcze miał okazje majdrować przy tym zdjęciu, nie oparł się pokusie podkręcania zdjęcia? Jest szansa na jakiś link jak wygląda Twój materiał po wszystkich przekształceniach, tak jak ukaże się w druku?
Bardzo dobry pomysł na przedstawienie tytułowego tematu. Wszelkie banalne pomysły inscenizacyjne upodobniły by ten plakat do amerykańskiej bezrefleksyjnej kiepścizny rodem z plakatów do filmów klasy B i niżej. To zamierzone niedopasowanie dodaje zdjęciu dodatkowego kopa. Burząc wyorany w mózgu schemat zaskakuje i każe MYSLEĆ, a nie łykać co podano bez zastanowienia.
Odkąd wspomniano o palcach nie dają mi spokoju, Przyjmuję, ze to szatańska interwencja ;)

Jai pur
29-06-2014, 11:02
nie wiem, jak ja czytałem, ale umknęło mi, ze to autor filmu, cofam więc uwagę o czytaniu gazety;)
mogłeś czytelniej opisać kontekst w pierwszym poście - tak, czy inaczej ciekawe zdjęcie i się podoba:)

fafniak
29-06-2014, 11:03
Nie mam wersji okładkowej

W tym jest cały problem. Mi także w pierwszej chwili przyszły do głowy obrazy związane z inscenizacją.
Jak ktoś oglądał LOST SOULS Janusza Kamińskiego - to będzie wiedział w jakie klimaty chciałem pójść.
Potem okazało sie że jednak założenie jest inne... i chyba dobrze (pomijając moją chęć kreacji)
Sam film jest zapisem rozmów i wspomnień/doświadczeń podczas egzorcyzmów - od strony osób wierzących.
Tutaj ogień układający się w taka"diabelską postać" był głównym atutem i tyle.
PAluchów kurde nikt nie zauważył :( - pewnie można by wyciąć je z innej foty

ecml
29-06-2014, 11:11
Nie przejmuj się paluchami, najwyżej fota trafi do sieci jako kolejna wpadka photoshopowa ;)
Na trzeźwo podoba mi się w zdjęciu o wiele więcej niż tylko kolory. Wczoraj diabełka nie widziałem :)

kurczeblade
29-06-2014, 11:14
Jakość udaje ci się ocenić po obrazku 850x850 px - gratuluję i podziwiam

Wystarczy wrzucić fote w większej rozdzielczości pod linkiem, chętnie zobaczę :)

fafniak
29-06-2014, 11:16
nie wiem, jak ja czytałem, ale umknęło mi, ze to autor filmu, cofam więc uwagę o czytaniu gazety;)
mogłeś czytelniej opisać kontekst w pierwszym poście - tak, czy inaczej ciekawe zdjęcie i się podoba:)

Dlatego wspomniałem właśnie że może niejasno to napisałem.
Tak czy inaczej - mnie nauczono że realizuje się ustalony pomysł.

Wystarczy wrzucić fote w większej rozdzielczości pod linkiem, chętnie zobaczę :)

Po co ?
Przecież tobie wystarczy 850px ?

Myślę że temat jest zakończony. Swój profesjonalizm i doświadczenie udowodniłeś.

kurczeblade
29-06-2014, 11:24
Poprosiłem Cie o zdjęcie w większej rozdzielczości i automatycznie rzucasz hasłem "temat zakończony" zdaje sobie sprawę że często zdjęcia w małych rozmiarach nie pokazują swoich walorów, dlatego często też zostawiam link ze zdjęciami o wysokiej rozdzielczości (ciężko stwierdzić że mi wystarcza 850skoro dodaje większe foty). Co ma wspólnego hasło "mój profesjonalizm i doświadczenie" z prośbą pokazania fotki w lepszej wersji - skoro sam uznałeś że ta wersja może być gorzej odebrana przez odbiorców, to pewnie masz lepszą jakość ? :)

fafniak
29-06-2014, 11:27
Nie stary.... profesjonalizm pokazałeś wydając opinię o jakości obrazka na podstawie obrazka który ma 850px

morzon
29-06-2014, 11:27
Poprosiłem Cie o zdjęcie w większej rozdzielczości i automatycznie rzucasz hasłem "temat zakończony" zdaje sobie sprawę że często zdjęcia w małych rozmiarach nie pokazują swoich walorów, dlatego często też zostawiam link ze zdjęciami o wysokiej rozdzielczości. Co ma wspólnego hasło "mój profesjonalizm i doświadczenie" z prośbą pokazania fotki w lepszej wersji ?

No chyba to, że bez dużej wersji oceniłeś, że zdjęcie jest "kalkulatorowej" jakości, a teraz piszesz, że bez dużej wersji cięzko ocenić. Gdzie logika?

kurczeblade
29-06-2014, 11:30
no więc "stary" teraz pokaż zdjęcie w dużej rozdzielczości - co Ci szkodzi ? :)

ecml
29-06-2014, 11:39
S4INT, cel kolejnych wypowiedzi Łukasza jest widoczny na pierwszy rzut oka. Po co więc pytać go o niekonsekwencje?

Łukaszu, dlaczego to robisz? Pewnie na żywo jesteś sympatycznym facetem i dobrym fotografem (zdjęcia technicznie zawsze na najwyższym poziomie), dlaczego na forum wylewasz tyle żalu i frustracji? Masz coś do Marcina, dlaczego nie porozmawiasz o tym z nim zamiast bić pianę publicznie?

kurczeblade
29-06-2014, 11:41
ecml - zwykła ciekawość, i chęć zobaczenia tego zdjęcia w "lepszej jakości" nic nie ma wspólnego z żalem :)

To było takie oczywiste, że nie doczekamy się tego zdjęcia w większej rozdzielczości :) Szkoda.

Milej niedzieli :)

fafniak
29-06-2014, 11:47
Oczywiście że oczywiste.
Jak mogę wkleić zdjęcie które jest technicznie skopane i robione LG 9 ?

Tak naprawdę jest totalnie nieostre,krzywe i ruszone - ledwo uratowałem je podostrzając tak żeby względnie wyglądało w 850px.
Jedynie twój sokoli wzrok i doświadczenie pozwoliło dostrzec że jest kupa.
Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak pomstowali graficy żeby banner z tych 850px zrobić ;)

Chłopie - litości. Nie mam zamiaru kopać sie z koniem. Czego bym nie wstawił i tak napiszesz ze jest źle. I stosując twoją technikę rozmowy - to takie oczywiste.

kurczeblade
29-06-2014, 11:54
Czego bym nie wstawił i tak napiszesz ze jest źle. I stosując twoją technikę rozmowy - to takie oczywiste.

Aż taki złośliwy nie jestem, lecz, ciekawość we mnie duża jest:) Ale jak tak bardzo się martwisz, i obawiasz mojej opinii, to możemy umówić się tak: wrzuć zdjęcie w dużej rozdzielczości a ten komentarz będzie moim ostatnim, nie wypowiem się! A jeżeli coś pisnę to honorowo ban dla mnie ! :)

fafniak
29-06-2014, 12:16
wiesz co...?
bardzo proszę - dostaniesz plik zrobiony z lightrooma - bez ostrzenia (wyłączone podstawowe wyostrzanie jakie jest w lightroomie) - płaszczaka ( z NEFa) ale tylko cropa
Jeżeli to nie wystarczy trudno - wisi mi to.

kurczeblade
29-06-2014, 12:19
Prosiłem o oryginał, nie tylko żebym mógł sam zobaczyć, lecz też inni :) ale skoro nie chcesz pokazać, to jest coś na rzeczy.

Cokolwiek, to i tak kółeczko adoracyjne mafii forumowej, stanie w obronie. Dlatego nie ma sensu.

fafniak
29-06-2014, 12:22
Zaznaczam że WYŁĄCZONE zostało podstawowe wyostrzanie jakie jest w lightroomie
Masz plik i pobaw się ostrością

http://www.pbase.com/fafniak/image/156344344/original

daj znać jak będziesz miał dosyć

mam RAWa ci przesłać ?

fafniak
29-06-2014, 12:50
Z tego co zobaczyłem to z 10 osób już widziało - jak kurczak nie widział to na pewno da znać - zdjąłem bo nie będzie w sieci wisieć 100% crop klienta bez retuszu - wystarczy

Dla tych co woleliby zobaczyc oryginalny kadr i poprzedni projekt :

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/original-1.jpg
źródło (http://www.pbase.com/fafniak/image/156344651/original.jpg)

shaolin
29-06-2014, 13:31
Kolory w 1 srednio mi pasuja bo wyglada jakby calosc byla pod woda (a ciezko o palaca sie gazete w takich warunkach ;)). Kadrowo - troche mi ciasno za plecami. To co teraz Marcinie pokazales pasuje mi 100x bardziej, ale trzeba ciac z lewej, najlepiej miedzy studzienka, a tym oknem na dole. Delikatnie obrocic bo leci w prawo i bedzie miod malina. Oczywiscie klient najwazniejszy, pozniej autor, pozniej forum ;)

O dloni wspominac nie bede bo o tym juz bylo.

PS. Nie myslales, zeby strzelic cos w guscie McNally'ego? (http://www.joemcnally.com/blog/wp-content/uploads/2009/02/0321580141_hotshoes_cvr_r3-copy.jpg)

fafniak
29-06-2014, 13:38
Widzisz - całe założenie opierało się na zwykłości/naturalności i osadzeniu tego w normalnej miejskiej przestrzeni, więc to co zaprezentowałeś w linku to w tym przypadku SF :)
Prawy koniec kadru chciałem efektowo zmienić w jakąś inną rzeczywistość (taki rejon przejścia między światami) ale sprawa upadła bo klient i tak chcia inaczej

shaolin
29-06-2014, 13:50
Ok ;) mam nadzieje, ze przy prezentacji zdjecia klientowi pusciles O FOOOORTTUUUNNAAA (z Carmina Burana Carla Orffa :twisted:)!

morzon
29-06-2014, 13:55
W pełnym kadrze podoba mi się cień, którzy rzuca postać, nieco demonicznie wygląda. Przyciąłbym chyba w 4x5, ucinając lewą stronę.

shaolin
29-06-2014, 14:02
Cien mozna wzmocnic, dorysowac rogi i egzorcyzm jak sie patrzy ;)

Pawulon160883
29-06-2014, 17:07
Ten szary blok jest slabym tlem dla egzorcysty.

Badyl81
29-06-2014, 17:33
Pewnie dlatego, że to nie jest egzorcysta?

Amadeusz
29-06-2014, 17:47
Druga wersja lepsza. Nie pasuje mi ten czerwony kolor bo podświadomie szukam żółtego (ogień) :) Druga rzecz to zbyt ostry pierwszy plan ściany. Poza tym fajnie płonie ta gazeta i gościu dość naturalny.

fafniak
29-06-2014, 18:17
Ogień to biel żółć czerwień

dammiz
29-06-2014, 21:43
M/Z bardzo przeciętne zdjęcie. Ani scena, ani światło, ani kadr. Pomysł z płonącą gazetą jako taki, ale wykonanie bardzo przeciętne. Palce rzeczywiście wyszły dziwnie.

JAP
30-06-2014, 03:54
Co do zdjęcia to na pierwszy rzut oka też wydało mi się przeciętne, ale jednocześnie w jakiś sposób zatrzymało/zaintrygowało.
Informacja o tym, że model jest reżyserem oraz zwrócenie uwagi na diabełka (sam nie zauważyłem :( sprawiła, że teraz odbieram to zdjęcie jako bardzo ciekawą pracę.

!AGresT
30-06-2014, 09:00
Co do prac fafniaka. Wiele z nich średnio mi się podoba, jednak zawsze są przemyślane i dobrze wykonane. Jak i tym razem, nie ma tu przypadkowości.

fafniak
30-06-2014, 10:14
M/Z bardzo przeciętne zdjęcie. Ani scena, ani światło, ani kadr. Pomysł z płonącą gazetą jako taki, ale wykonanie bardzo przeciętne. Palce rzeczywiście wyszły dziwnie.

http://www.pbase.com/fafniak/image/156333892/original
to wersja ostatnia która mi wpadła do głowy

pierwotna była taka :
http://www.pbase.com/fafniak/image/156344651/original

a klient wolał jeszcze inną - taka sytuacja ;)

Przy założeniu że na zdjęciu ma być reżyser filmu a nie inscenizacja (o czym pisałem wcześniej) - to zdjęcie wydawało się najatrakcyjniejsze na okładkę i banner.
Diabeł który utworzył sie z płomieni przesądził sprawę - niestety nikt nie dostrzegł palców .
Płonąca gazeta - jako pomysł - to też mogę wyjaśnić choc dla niektórych to wyjaśnienie może być absurdalne lub śmieszne ale to przemyślana sprawa. Mieliśmy użyć konkretnej gazety ale sprawa upadła ze wzgledów prawnych :)

Pewnie że zdjęcie moze się nie podobać - takie jest zbójeckie prawo oglądającego ;)

basket
30-06-2014, 21:53
Prześledziłem wątek i wyrobiłem sobie jako tako zdanie.
Zdjęcie IMHO jest poprawne technicznie(jak zwał tak zwał, ale światło i ostrość jest na miejscu) i to tyle w nim fajności. Tytuł jest zupełnie niespójny z tym co prezentuje sobą zdjęcie. Tak sobie dumam, że lepiej by było jakby facet nie patrzył w obiektyw, a na płonącą gazetę. Tak jak teraz jest zbyt delikatnie.

fafniak
30-06-2014, 22:30
basket - zajrzyj do postu 61
powinien sporo wyjaśnić

gdyby jakiś moderator faktycznie wziął się za sprzatanie to tylko upraszam o wklejenie drugiego zdjęcia do pierwszego postu

choć uważam ze dla dobra historii - paranoję sokolego oka należy zachować dla potomnych

nigel
01-07-2014, 08:14
Co do samego tematu tego wątku. Mnie zdjęcie nie porwało, chociaż pewnie sam technicznie bym tego nie zrobił. Bo pewnie to tylko wygląda jak przypadkowy pstryk a wymagało sporo przygotowań. Zdaję sobie jednak sprawę, że klient tak chciał, więc można się unieść honorem "ahtysty" i nie mieć kasy, czy po prostu wykonać zlecenie i mieć kasę.

kurczeblade
01-07-2014, 11:04
Jest na to lekarstwo, żeby zdjęcie nie wyglądało jak przypadkowy pstryk, z aparatu malpki. Zrobić dobrze techniczne zdjęcie, dobrze obrobic, a jak ma być prosta tematyka bez fajerwerków , to chociaż postarać się nie zryc jakości. Bezsensu jest tłumaczenie, że to klient, że to proste zdjęcie dla reżysera, gdy można było się chociaż postarać o poprawne jego wykonane. Dla mnie jak to zdjęcie gdziekolwiek się pokaże, to będzie jedno z tych milionów, co się człowiek zastanawia nad autorem: chyba zmowili się kumple na sesje, wzięli malpke i poszli w plener (stań tu, patrz się w obiektyw, uśmiechnij się, ja podpale gazetę i szybko pobiegnę zrobić pstryk). Bo jeszcze kasy na fotografa nie mają. :)

ale zapewne, moja opinia zostanę odparta, wyslylaniem mnie do lekarza, analiza psychologiczną mojej osoby, i przedstawianie mnie na zajęciach studenckich z wymyślona bajeczna historia "co bym zrobił gdybym znówu się narodził" :) lepsze to niż czytanie książek Masłowskiej :) Podziwiam :)

cz4rnuch
01-07-2014, 13:06
Mam nadzieję kurczaku, że nie dopiszesz mnie do kółeczka wzajemnej adoracji, tym bardziej że fafniaka nie znam a z tego co pamiętam to w większości przypadków w dyskusjach z twoim udziałem zazwyczaj trzymałem twoją stronę, niemniej jednak ciężko mi zrozumieć twoją aktywność w tym wątku inaczej niż próbę odwetu za innowątkowe komentarze składane pod twoim adresem przez fafniaka. Po pierwsze dlatego, że pamiętam jak sam miałeś pretensje do sailora, że odwiedza twoje wątki tylko po to by Ci dowalić, po drugie dlatego że z tego co pamiętam sam niedawno wrzucileś niezłego gniota (parka robiąca do siebie maślane oczy na tle krzaczorów) a linia obrony jaką przyjąłeś była podobna (coś na kształt: ważne że klientom się podoba a o to przecież chodzi). Mentalność Kalego, jak ktoś już to wcześniej ładnie ujął.

fafniak
01-07-2014, 14:25
Jest na to lekarstwo, żeby zdjęcie nie wyglądało jak przypadkowy pstryk, z aparatu malpki. Zrobić dobrze techniczne zdjęcie, dobrze obrobic, a jak ma być prosta tematyka bez fajerwerków , to chociaż postarać się nie zryc jakości. Bezsensu jest tłumaczenie, że to klient, że to proste zdjęcie dla reżysera, gdy można było się chociaż postarać o poprawne jego wykonane.

W takim razie wypunktuj konkrety co jest nie tak. Ostrość? Ekspozycja? Przejścia tonalne? Dokładnie proszę.
Druga sprawa - udostępniłem cropa 100% - rozumiem że jeżeli nie domagałeś się ponownego wstawienia to zapoznałeś sie z nim. Crop był bezpośrednio z lightrooma z wyłączonym firmowym ostrzeniem. (25/1/25,0) - czyli ustawiłem na same zera - tak abyś mógł pobawić się suwakami.

Teraz sprawa "tłumaczenia się"
Odniosłem się do zarzutów że zdjęcie nie koresponduje z tytułem watku. Wyjaśniłem już w pierwszym poście że tytuł przesadzony. Potem dodałem że chodziło o zdjęcie reżysera/autora filmu. W związku z tym nie mogło być mowy o inscenizacji jakiejś pomimo tego że i mi i pewnie wiekszości użytkowników takie coś przyszło na myśl.

Łączenie tych dwóch spraw (tej niby złej jakości i tłumaczenia że to zwykłe zdjęcie ) - to jest już twój pomysł. Ja nigdy sie do tego nie posunąłem. Jedynie poinformowałem że zamiar był taki jak napisałem - nie inscenizacja egzorcyzmów

Dla mnie jak to zdjęcie gdziekolwiek się pokaże, to będzie jedno z tych milionów, co się człowiek zastanawia nad autorem: chyba zmowili się kumple na sesje, wzięli malpke i poszli w plener (stań tu, patrz się w obiektyw, uśmiechnij się, ja podpale gazetę i szybko pobiegnę zrobić pstryk). Bo jeszcze kasy na fotografa nie mają. :)

Zastanawiam się czy śmiać się czy płakać. Wiesz.. tak było tylko zamiast małpki miałem mój niezawodny LG L9

Pozwól że zastosuję twoją technikę dyskusji - czyli przypnę się do twoich zdjęć - tylko w sposób bardziej cywilizowany.

Zanim ponownie zaczniesz toczyć jadem i złośliwościami - przeczytaj co dokładnie napisałem pod twoimi zdjęciami. Postaraj się przeczytać na spokojnie.
Pogadałem ze znajoma stylistką i spytałem dlaczego jeden alien w twoim wykonaniu mnie "kręci" :

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=249664

a drugi odrzuca:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=249681

Spytałem bo przyznam że nie miałem pojęcia jak to ubrać w słowa.
Dopiero kilka słów tej osoby rozjaśniło mi w głowie. Ciekawe doznanie.
Sporo się nauczyłem.

Za twoje wpisy w tym wątku także dziękuję - to także nauka i dobre doświadczenie.

Pozdrawiam razem z moim LG9

sailor
01-07-2014, 22:04
Po pierwsze dlatego, że pamiętam jak sam miałeś pretensje do sailora, że odwiedza twoje wątki tylko po to by Ci dowalić

moze cie to zdziwi ale ja odwiedzam cudze watki bynajmniej nie po to by komus dowalic. To ze umieszczam takei a nie inne komentarze jest efektem pracy autorow tychze watkow w konfrontacji do ich ego. Z olbrzymia przyjemnoscia uchyle kapelusza i powiem chapeau bas przy pracach znakomitych, bardzo dobrych czy tych ktore pokazuja rozwoj danej osoby. Glownie dlatego ze z wielka checia i usmiechem ogladam takie prace. Z jeszcze wieksza przyjemnoscia wyciagam z nich cos dla siebie - bo z kazdej dyskusji zawsze mozna cos dla siebei zabrac, o ile to dyskusja a nie pyskowka. Problem w tym ze w przypadku krzykaczy takich jak kurczak na takowa reakcje nie ma szans - bo niestety znacznie wiecej czasu poswiecaja na prace nad aplauzem i zenujace dokopywanie w watkach tym ktorzy odwazyli sie wyrazic krytyke ich boskich prac (patrz ten watek), niz na prace nad warsztatem i perfekcja.

cz4rnuch
02-07-2014, 08:49
Napisałem, że Kurczak ma pretensje do Ciebie o to że odwiedzasz jego wątki tylko po to by mu dowalić. To, że go (niedosłownie rzecz jasna) zacytowałem nie oznacza z automatu że się z nim zgadzam. Co sam sądzę o waszych pogaduszkach zostawię dla siebie.

Tommy
08-07-2014, 09:27
klient, klient, klient - mógł sobie sam zrobić skoro do autora należał chyba wyłącznie aparat w całej tej sesji.
"oryginalny kadr i poprzedni projekt" zdecydowanie lepszy niż "Moja wersja" - niestety to wygląda jak szybki wakacyjny pstryk na instagrama

napisałeś że "Niestety na okładkę poszła zupełnie inna kolorystyka. A może dobrze że inna ...."
podrzuć proszę jakiś skan, czy cokolwiek skoro tyloma wersjami nas już raczyłeś (klient tak chciał to chętnie i ja zobaczę finalną wersję)