PDA

Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Natalia bez mokrego makijażu :)

kurczeblade
27-06-2014, 15:02
"kosmitka" :) została wyzywana, od dużych głów i alienowatości więc może innym wydaniu... :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/mae-2.jpg
źródło (http://www.lukaszsztybe.pl/wp-content/uploads/2014/05/małe.jpg)

shaolin
27-06-2014, 15:08
Ciecie na gorze chyba troszke niezdecydowane, a dol cialbym pod drugimi guzikami bo trzecia para wisi brzydko, do tego rece w takiej ilosci (i nie mowie tu o 2 sztukach :razz:) nic nie wnosza dla mnie do kadru wiec mozna sie ich pozbyc ;)

fafniak
27-06-2014, 15:25
Autorze... Naprawdę ta fota ci się podoba?

kurczeblade
27-06-2014, 16:00
Ciecie na gorze chyba troszke niezdecydowane, a dol cialbym pod drugimi guzikami bo trzecia para wisi brzydko, do tego rece w takiej ilosci (i nie mowie tu o 2 sztukach :razz:) nic nie wnosza dla mnie do kadru wiec mozna sie ich pozbyc ;)

Ciąłem tak, i zdawało mi się strasznie ciasno. Ale dokładnie mam drugą wersje tego zdjęcia, jak opisałeś :)
jedną i drugą wersje zdjęcia znajdziesz na stronie: http://www.lukaszsztybe.pl/retouch/

Andrzej1974
27-06-2014, 18:25
Za... fafniak-iem:

dammiz
27-06-2014, 18:44
M/z mocna przesada dawać taki komentarz. Jest kilka mankamentów - krzywo głowa, cięcie mogłoby być trochę lepsze, ale zdjęcie jest ogólnie bardzo OK. Retusz lalkowo-plastikowy, ale takie foty też się robi i sprzedaje.

fafniak
27-06-2014, 19:43
Myślę że to nie komentarz a pytanie.
Faktem jest że także wiele mówi o moim odbiorze tego zdjęcia.
Ale nie wydaje mi się żeby przekraczało normy kulturalnej rozmowy, czego nie można powiedzieć o wielu innych komentarzach (akurat nie z tego wątku)
Według mnie cały make-up powoduje że z bardzo ładnej i ciekawej kobity robi się lalko-alien. Taki rodzaj karykatury
Owszem jest to fascynujące i być może jest to jakiś "trynd" - nie wiem
Poziom odejścia w sztuczność jest tak daleki .....a z drugiej strony brakuje "czegoś" co mówiło by - tak specjalnie zrobiłem żeby była "koszmarna" bo mnie to fascynuje
Tym bardziej w takim dziale.
W to zdjęcie "uwierzyłbym"/akceptował w jakiejś przesadzonej scenograficznie scence. Taka fota czysta/studyjna - nie kupuję

sufenta
27-06-2014, 20:32
Horror... gdybysmy siedzieli na tarasie i pili alkohole i sie swoimi pseudomadrosciami dzielili to ja, ladnie juz whisky spremedykowany, powiedzialbym, ze ladna kobieta to taka z ktora mozna by...od tego monstrum (zrobionego przez pania wizazystke i nastepnie sfotografowanego) wialbym az sie kurzy i nie mialaby tu zastosowania ludowa madrosc, ze nie ma brzydkich kobiet- jest tylko za malo alkoholu. p.s. mysle, ze dama, bez dzialan pani wizazystki i bez pana fotografa wyglada calkiem normalnie i jest mila, pelna kobiecego ciepla osoba.

Andrzej1974
27-06-2014, 20:42
Według mnie cały make-up powoduje że z bardzo ładnej i ciekawej kobity robi się lalko-alien. Taki rodzaj karykatury[...]

Horror... [...] od tego monstrum (zrobionego przez pania wizazystke i nastepnie sfotografowanego) [...]

Właściwie to wszystko już zostało napisane w powyższych cytatach. Ja dodam od siebie, że modelka ciekawa ale podana w tak koszmarny sposób... hmm... jestem na NIE.

galaza
27-06-2014, 20:59
Mi przekornie podoba się obróbka, widziałbym ją jednak jako element przemyślanej sesji w klimatach gdzie modelki stylizowane są na manekiny.
W zaproponowanym obrazku traktuję ją jako ciekawostkę.

sufenta
27-06-2014, 21:05
krytyka bezprzedmiotowa jest krytykanctwem, psim jazgotem, halasem pozbawionym jakichkolwiek tresci. dlatego male uzupelnienie mojego poprzedniego postu: takze i na tym forum mozna czasem czegos sie nauczyc lub naprawde dobre zdjecia zobaczyc. z calym szacunkiem dla kolegow i kolezanek, ktorzy uwazaja, ze robia dobre zdjecia pozwole sobie koledze kurczeblade zacytowac jedna z kolezanek, ktora laskawie maluczkim swoje zdjecia tu pokazuje i polecic brac przyklad z najlepszych a nie bogu ducha winne panie modelki swoim ekperymentom paraestetycznym poddawac http://www.joannakustra.com/#/beauty drogi kolego, widzi kolega roznice? jesli chcemy gosciom zaserwowac steak, otwieramy lodowke a w niej jedynie baked beans firmy heinz to albo idziemy do restauracji albo jemy z mina smetna fasolke i nie wmawiamy, ze fasolka to to samo prawie co steak. jak w reklamie firmy adidas: all in or nothing.

6868
27-06-2014, 21:31
http://www.joannakustra.com/#/beauty.

...to teraz co?... wszyscy maja miec taki sam styl? Nie zebym bronil autora watku, ale ...

kurczeblade
27-06-2014, 21:38
Kurcze, ciężko mi zrozumieć niektóre komentarze, które mają - zero ładu składu i logiki. Bardzo bym prosił chociaż o napisanie czego w czytelny sposób, minimalnie utrzymując zasady interpunkcji, i podstawy zasad pisowni.

emet_b
27-06-2014, 21:40
nie dziw się, piątek jest, pewnie lekko połowa społeczeństwa "piwkuje" ;)

Od siebie dodam, że to co zrobiła wizażystka, wygląda jak karykatura.

kurczeblade
27-06-2014, 21:51
nie dziw się, piątek jest, pewnie lekko połowa społeczeństwa "piwkuje" ;)

Od siebie dodam, że to co zrobiła wizażystka, wygląda jak karykatura.

Jest taka zasada, jak się pije to się nie wsiada...
... na krzesło przed komputer. Prościej mówiąc, są lepsze, atrakcyjniejsze sposoby na piwkownie. Ja dziś nie mogę, ale jutro nadrobię, na szczęście na grillu w doborowym towarzystwie :)

Co do zdjęcia, z tych "chmielowych" komentarzy, można wywnioskować że zdjęcie się nie podoba, bo?(ciężko tutaj znaleźć dlaczego) też chyba obiło mi się o oczy, że poszła treść że to nie kategoria beauty, rozumiem że u kolegi "fafniak" http://www.pbase.com/fafniak/beauty ta kategoria przy zaprezentowanych zdjęciach znalazła się przez przypadek?!

Nie jestem Kustrą, i nie zamierzałem robić zdjęć wedle jej autorytetu, powielając jej styl - chociaż zdjęcia mi się jej bardzo podobają! Cała seria, wraz z mokrym makijażem miała intrygować, to nie było planowane subtelne, delikatne beauty tarzające się w kwiatach na tle tęczy :) Zdjęcie lepiej się ogląda, w większej rozdzielczości :
http://www.lukaszsztybe.pl/wp-content/uploads/2014/06/DSC_6310fb.jpg

fafniak
28-06-2014, 00:43
Masz problem ze sobą.
Kolejny raz widzę że na krytykę reagujesz wchodzeniem na czyjeś folio i wyciąganiem czegoś co akurat podpasowało ci do "kontry"
(ten system "dyskusji" jakoś się nazywa....)
Trudno. Jeżeli mam być szczery to wisi mi to :smile:
Wydaje mi się że jasno opisałem w czym widzę problem i co według mnie należałoby zrobić.
Nie pasuje - trudno.

sailor
28-06-2014, 00:54
Wydaje mi się że jasno opisałem w czym widzę problem i co według mnie należałoby zrobić.
Nie pasuje - trudno.

jeszcze nie zdarzyl sie watek w ktorym kurczak przyjalby krytyke na klate nie usilujac pojechac komus po folio - ot taki folklor i proba zaistnienia. nie ma sie czym przejmowac

fafniak
28-06-2014, 01:15
nie przejmuję się
to co napisałem dotyczyło tylko mojego zdania co mozna by zrobić ze zdjęciem aby tego typu zabiegi jakie zastosowano miało swoje uzasadnienie/sens czy jakby tego nie nazwać

sufenta
28-06-2014, 08:52
Bog i moderatorzy kasujacy (to temat na osobny thread) moje zawierajace bardzo malo las palabras de amor slowa kierowane do niektorych kolegow sa swiadkami, ze nie naleze do zadnej koterii a juz napewno nie do tej, do ktorej nalezy kolega fafniak, ale uzywanie jako argumentu w dyskusji o wlasnym niedolestwie domniemanych niedociagniec w jego pracach dowodzi, drogi kolego kurczeblade, ze, inaczej nie mozna tego sformulowac, ze bladego pojecia nie masz o tym, jak rozmowe na wlasny temat mozna prowadzic. Zakladajac, ze nie zrozumiales, poprzedniego, nieco przydlugiego (Goethe, wybacz!), wielokrotnie zlozonego zdania, pozwole sobie na prosta prosbe: zrob serie zdjec "wedle jej autorytetu" (jezyk polski bardzo sie zmienil przez ostatnie 25 lat) i pokaz, ze potrafisz. Moglbys tez wykonac pare zdjec "wedle autorytetu" kolegi fafniaka lub kolegi sailora i pokaz, ze stac cie na drogi sprzet, ladne modelki i profesjonalne wizazystki. Milego weekendu zycze (i nie jest to zlosliwosc lub ironia).

6868
28-06-2014, 12:05
Bog i moderatorzy kasujacy (to temat na osobny thread) moje zawierajace bardzo malo las palabras de amor slowa kierowane do niektorych kolegow sa swiadkami, ze nie naleze do zadnej koterii a juz napewno nie do tej, do ktorej nalezy kolega fafniak, ale uzywanie jako argumentu w dyskusji o wlasnym niedolestwie domniemanych niedociagniec w jego pracach dowodzi, drogi kolego kurczeblade, ze, inaczej nie mozna tego sformulowac, ze bladego pojecia nie masz o tym, jak rozmowe na wlasny temat mozna prowadzic. Zakladajac, ze nie zrozumiales, poprzedniego, nieco przydlugiego (Goethe, wybacz!), wielokrotnie zlozonego zdania, pozwole sobie na prosta prosbe: zrob serie zdjec "wedle jej autorytetu" (jezyk polski bardzo sie zmienil przez ostatnie 25 lat) i pokaz, ze potrafisz. Moglbys tez wykonac pare zdjec "wedle autorytetu" kolegi fafniaka lub kolegi sailora i pokaz, ze stac cie na drogi sprzet, ladne modelki i profesjonalne wizazystki. Milego weekendu zycze (i nie jest to zlosliwosc lub ironia).

Sorry, ale w dalszym ciagu mam problemy z czytaniem Twoich postow, nie mowiac juz o ich zrozumieniu.

kurczeblade
28-06-2014, 12:29
Sorry, ale w dalszym ciagu mam problemy z czytaniem Twoich postow, nie mowiac juz o ich zrozumieniu.

Chyba mamy podobne wrażenie :)

sailor
28-06-2014, 12:39

dziwne. ja zrozumialem bez problemu. moze dlatego ze budowa zdan wielokrotnie zlozonych nie jest mi obca choc niezbyt za nia przepadam. niestety w obecnych czasach zdanie dluzsze niz 5cio wyrazowe jak widac stanowi wyrazny problem komunikacyjny.

kurczeblade
28-06-2014, 12:50
Bo trzeba się wryć w tekst, w wyobraźni powstawiać znaki interpunkcyjne i sobie przetłumaczyć na ojczysty język:) Chyba zacznę doceniać Sailor Twoją krytykę, mimo że czasami jest przesadzona i pchająca zdjęcie wyimaginowanych do ideałów, to z łatwością można Cie zrozumieć i w niektórych aspektach jest trochę racji :P

Passiv
28-06-2014, 12:55
Odnosząc się do zdjęcia, nie urody modelki, czy dzieła wizażystki to. Tło jest puste nie ma żadnej scenerii, brak gry modelki, więc wg mnie aż się prosi o symetrię. Cięcie głowy, na kiego grzyba to w tym miejscu? I to co rzuciło mi się najbardziej w oczy to dziwnie przygaszone w światłach ramiona.

kurczeblade
28-06-2014, 12:57
wchodzeniem na czyjeś folio i wyciąganiem czegoś co akurat

Często z ciekawości wchodzę pod linki ludzi piszących, na forach. Twoje przeglądałem dawno. i plus za odwagę że to pokazujesz.

shaolin
28-06-2014, 13:31
A moje? ;)

6868
28-06-2014, 14:00
dziwne. ja zrozumialem bez problemu. moze dlatego ze budowa zdan wielokrotnie zlozonych nie jest mi obca choc niezbyt za nia przepadam. niestety w obecnych czasach zdanie dluzsze niz 5cio wyrazowe jak widac stanowi wyrazny problem komunikacyjny.
Czy pozwolisz, ze bede mial prawo do własnej opinii nt. postów kol. sufenta? Dziękuje.
Po drugie, nie interesuje mnie Tfoje zdanie nt. budowy zdań i tychże rozumieniu.
Pozdrawiam.

sailor
28-06-2014, 14:20
Czy pozwolisz, ze bede mial prawo do własnej opinii nt. postów kol. sufenta? Dziękuje.
Po drugie, nie interesuje mnie Tfoje zdanie nt. budowy zdań i tychże rozumieniu.
Pozdrawiam.

nie zaczynaj glupiej wojenki, bardzo cie prosze. ty napisales ze nie rozumiesz. ja napisalem ze rozumiem. to ze nie rozumiesz slowa pisanego to nie jest problem autora tych zdan tylko czytajacego. umiejetnosc czytania ze zrozumieniem nie jest sprawa trudna ale da sie bez niej zyc. skoro domagasz sie prawa do wlasnej opinii nie odbieraj go innym. koniec tematu mam nadzieje - nie widze by powodow by zasmiecac kurczakowi watek.

kurczeblade
28-06-2014, 14:43
To nie zmienia faktu, że pisząc, ktoś powinien w minimalnym stopniu postarać się o to żeby było czytelne. Chociaż się postarać.. Są słowniki, są inne programy które podkreślają błędy, oraz nawet wstawiaja znaki interpunkcyjne :) niech wszyscy teraz zaczną układać zdania w jednej lini, bez przecinkow, chaotycznie i logicznie, będzie miło :)

FHR
28-06-2014, 15:08
minimalnie utrzymując zasady interpunkcji, i podstawy zasad pisowni.

Twoje przeglądałem dawno. i plus za odwagę że to pokazujesz.

Są słowniki, są inne programy które podkreślają błędy, oraz nawet wstawiaja znaki interpunkcyjne :) niech wszyscy teraz zaczną układać zdania w jednej lini, bez przecinkow, chaotycznie i logicznie, będzie miło :)

Będzie miło jak zadbasz też o siebie ;) A teraz proszę wszystkich, by wrócili do sedna wątku czyli do zdjęcia :)

6868
28-06-2014, 15:19
nie zaczynaj glupiej wojenki, bardzo cie prosze. ty napisales ze nie rozumiesz. ja napisalem ze rozumiem. to ze nie rozumiesz slowa pisanego to nie jest problem autora tych zdan tylko czytajacego. umiejetnosc czytania ze zrozumieniem nie jest sprawa trudna ale da sie bez niej zyc. skoro domagasz sie prawa do wlasnej opinii nie odbieraj go innym. koniec tematu mam nadzieje - nie widze by powodow by zasmiecac kurczakowi watek.
Jakież to ja prawo innym odbieram?
Jakoś nie zauważyłem u siebie problemu z czytaniem i rozumieniem, niemniej jednak dziękuje za troske.
W wolnej chwili polecam przeanalizowanie postu #27 (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3390487&postcount=27)
Pozdrawiam słodko.

KaarooL
28-06-2014, 15:45
Zdjęcie (czy to jeszcze zdjęcie?) prezentuje się makabrycznie... Nadmiar tapety, sztuczność, blur na skórze... efekt zalatuje groteską i w sumie nie wygląda na zdjęcie żywej osoby. Szkoda, bo w realu pewnie fajna dziewczyna.

fafniak
28-06-2014, 16:13
Często z ciekawości wchodzę pod linki ludzi piszących, na forach. Twoje przeglądałem dawno. i plus za odwagę że to pokazujesz.

udało sie zacytować !!!

Wiesz- ja też bardzo często wchodze na czyjeś folio żeby zobaczyć z kim mam doczynienia.
Tylko nie wyciągam ( o ile sobie przypominam) zdjęć takiego człowieka jako argumentu jakiegokolwiek.
Tym bardziej że to nie o innych zdjęciach rozmawiamy tylko o tym konkretnym.
Jedno muszę przyznać - to forum jest szalenie proste w odbiorze zdjęć. Odstępstwa od jakiejś regułu/standardu są albo przemilczane albo wręcz wyśmiane.
Problem z twoimi fotami polega według mnie na tym że bardzo chcesz zrobić coś innego ale posiłkując sie uatalonymi sposobami/schematami . W efekcie obróbką , stylizacją starasz się być inny (?) tylko wychodzi czasem śmiesznie czasem fajnie ale czasem karykaturalnie. Tylko ze nie potrafisz przyjąć że komuś może się to nie podobać.
Mało tego, nie zauważasz ze ktoś podpowiada ci ew. rozwiązania - szkoda. Bo może byłoby to dobre wyjście.
Czasem wystarczy porozmawiać
Na tym forum to ostatnie jest najrzadziej spotykaną formą.
Jak już lubisz wpaść na czyjeś zdjęcia - to zajrzyj tutaj:
http://www.mojesmoje.pl/blog/
będziesz mógł pojeździć sobie do woli, ja nawet nie pisnę bo to nie ma sensu :)
(ach - część zddjęć mojej żony część moja)

kurczeblade
28-06-2014, 19:28
Nie rozumiem po co się tak tlumaczysz.

sailor
28-06-2014, 20:12
Jakoś nie zauważyłem u siebie problemu z czytaniem i rozumieniem

taaaak sam potwierdzasz pare postow wyzej:

przy czym jak ktos pisze ze w przeciwienstwie do ciebie nie ma problemow ze zrozumieniem i przeczytaniem odpowiadasz

Pozdrawiam.

uzywajac jakze pieknej gimnazjalnej polszczyzny - patrz "Tfoje"
i oznajmiajac calemu swiatu ze nie interesuje cie zdanie innych - liczy sie tylko to ze ty masz problemy ze zrozumieniem twierdzac ze ich nie masz :) zdecyduj sie na ktoras opcje i sie jej trzymaj - bedzie latwiej :)

kolega sufenta nie mieszka, jak to wielokrotnie twierdzil, w naszym najlepszym z krajow od ladnych paru lat - wolno mu czasem napisac cos stylistycznie mniej skladnego. Ale i tak jego wypowiedzi sa logiczne i trzeba sie czepiac by sie czegos doszukac. A ze pisze zdaniami wielokrotnie zlozonymi - coz .. kiedys nie bylo to problemem, ale kiedys matura byla opisowac a nie trzeba bylo pokolorowac drwala.
I naprawde skonczmy watek poprawnej polszczyzny bo to ani forum do tego ani miejsce.
co prawda dzieki temu kurczka ma wieksza ogladalnosc watku ale nie wiem czy o to konkretnie chodzi w tym wypadku :)

fafniak
28-06-2014, 20:18
Nie rozumiem po co się tak tlumaczysz.
łał po raz drugi udało się zacytować !!!

autorze - to nieprawdopodobne ale prawdziwe, nie rozumiesz prostych zdań ... To już nawet nie chodzi o wypowiedzi sufenty ( całkowicie zrozumiałych od strony znaczenia słów/zdań) - pisałem prostymi zdaniami.
Nie tłumaczę się, tylko wytykam błędy które popełniasz, także przy dyskusji.
Wytykam/piszę o najwiekszym problemie tego forum.

A zdanie :

ach - część zddjęć mojej żony część moja - jest czysto informacyjne. Choć już pisząc je obawiałem się takiej interpretacji jaką zaprezentowałeś. No cóż...

kurczeblade
28-06-2014, 20:21
W zdaniach wielokrotnie złożonych, poszczególne zdania łączone są spójnikami, a w powyżej wypowiedzi wygląda to, co najmniej tak jakby osoba nie potrafiła stosować zwyczajnie prostej interpunkcji. Mam znajomych/rodzinę którzy mieszkają ponad 20 lat poza granicami naszej ojczyzny, a jednak pisownia w naszym języku nie sprawia im żadnych problemów.

@fafniak- pokaż mi chociaż jedną część tekstu, gdzie konstruktywnie opisałeś problem tego zdjęcia lub poprzedniego zdjęcia pod którym podobnie zawistne teksty zostawiłeś. Bo jak na razie widzę dziwne "wyśmiewki" z Twojej strony, ze strasznym ciśnieniem!

Jak już pisałem, zwracam honor Sailorowi, bo w poprzednich sytuacjach chociaż mógł wskazać błąd/mankament. i opisywał to często w sposób przesadny ale technicznie było wyrażone, pokazane!

fafniak
28-06-2014, 20:35
Myślę że to nie komentarz a pytanie.

Według mnie cały make-up powoduje że z bardzo ładnej i ciekawej kobity robi się lalko-alien. Taki rodzaj karykatury
Poziom odejścia w sztuczność jest tak daleki .....a z drugiej strony brakuje "czegoś" co mówiło by - tak specjalnie zrobiłem żeby była "koszmarna" bo mnie to fascynuje
Tym bardziej w takim dziale.
W to zdjęcie "uwierzyłbym"/akceptował w jakiejś przesadzonej scenograficznie scence. Taka fota czysta/studyjna - nie kupuję

Mam nadzieję że wyeksponowałem to co najważniejsze.
Gdybyś choć zagadnął o rozwinięcie - można by dyskutować, ale dla Ciebie są tylko wypowiedzi pochlebne - vide przypadek wypowiedzi qstry - gdzie napisałeś "wreszcie konstruktywna wypowiedź" pomimo tego że kilka osób wcześniej pisało dość konkretnie i sensownie

Spadam bo pokonasz mnie doświadczeniem

kurczeblade
28-06-2014, 20:41
Wyraziłeś dawno swoje zdanie, więc jakim cudem dalej spuszczasz tu dalej swoje żale ?

Niektórzy lubią "koszmarnie" wyglądające modelki, z alienowatą urodą, zrobione na kosmitkę, ja Ci pokazałem jakie Ty masz modelki/zdjęcia u siebie w PF (w kategorii beauty) żeby pokazać że jednak nasz warsztat i styl się różni i jednak nie dogadamy się co do gustów, bo jeżeli zapytałeś się czy mi się to zdjęcie podoba, więc ja się zapytam czy Ci się Twoje zdjęcia podobają - i się nie dogadamy, bo raczej żyjemy w 2- różnych światach. I przeglądając swoje prace(wzajemnie) mamy chyba zupełnie inny styl, umiejętności, warsztat i gusta.

6868
28-06-2014, 21:24
(...)
i oznajmiajac calemu swiatu ze nie interesuje cie zdanie innych - liczy sie tylko to ze ty masz problemy ze zrozumieniem twierdzac ze ich nie masz :) zdecyduj sie na ktoras opcje i sie jej trzymaj - bedzie latwiej :)

Tak, mam problemy z czytaniem i rozumieniem. Myslalem, ze jakos zataje ta moja ulomnosc ... niestety.
Widze jednak, ze ty rowniez masz problemy ze zrozumieniem tak prostych i nie wielokrotnie zlozonych zdan - patrz post #27 (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3390487&postcount=27) z naciskiem na druga czesc.
Pozdrawiam milutko.

Andrzej1974
28-06-2014, 21:26
Jejku, Wy jeszcze?
Na poważnie?
Więcej luzu... bo o tym zdjęciu już chyba wszystko zostało powiedziane/napisane...

ecml
28-06-2014, 21:36
Dla mnie to zdjęcie wygląda wulgarnie, modelka zbyt mocno przypomina lalkę ze sklepu dla dorosłych. Przepraszam za szczerość.

kurczeblade
30-06-2014, 23:21
Całą serię i zdjęcia z przygotowań, można zobaczyć na blogu : http://www.lukaszsztybe.pl/uncategorized/natalia-gwozdz-sesja-w-studio-i-troche-materialu-z-przygotowan/

nimnull
03-07-2014, 09:28
Znawcą tematu nie jestem i o gustach ponoć się nie dyskutuje.
Za każdym razem kiedy wchodzę w Twoje wątki, widzę karykatury osób fotografowanych.
Masz styl, który pewnie się podoba dość sporej grupie osób ale pewnie równie duża liczba nic ciekawego nie widzi, poza przekombinowaniem - ja do tej grupy się zaliczam.
Pozdrawiam Mirek

Śprotek
04-07-2014, 12:25

Czy mógłbyś sprecyzować coś o tym make-upie? Bo często widzi się w róznych pismach np. podobne, ale może ja na coś uwagi nie zwracam, a sam chciałbym się czegoś nauczyć, na co zwracać uwagę bez kończenia kursu wizażu?

Na pewno bardzo podoba mi się światło, chociaż starałbym się aby ręce również były mocniej oświetlone.

mini21
21-07-2014, 06:41
Szczerze mówiąc nie wiem jak to napisać.... ale modelka wygląda dziwnie.
Nie wiem dlaczego, ale jak je zobaczyłem, przypomniał mi się filmik A. Dragana "Physics".
Jakieś to takie przerysowane.
Oczy chyba przeostrzone.
Z drobnych detali dolny guzik po lewej stronie brzydko odstaje.

Domyślam się, że taki typ fotografowania/obróbki jest jakimś Twoim Stylem, pewnie jednym się podoba, innym nie - ja jednak wolę w Twoim wykonaniu portrety bardziej naturalne.

fafniak
09-08-2014, 16:54
Czy mógłbyś sprecyzować coś o tym make-upie? Bo często widzi się w róznych pismach np. podobne, ale może ja na coś uwagi nie zwracam, a sam chciałbym się czegoś nauczyć, na co zwracać uwagę bez kończenia kursu wizażu?

Na pewno bardzo podoba mi się światło, chociaż starałbym się aby ręce również były mocniej oświetlone.

Dopiero teraz zauważyłem twoje pytanie.
Nie chcę produkować się już zbyt mocno w kurczakowych wątkach, ale proponuję ci dość prosty eksperyment który dość dużo wyjaśni.

Kopiujesz sobie zdjęcie i wyświetlasz w szopie. Bierzesz kartkę papieru i wysłaniasz poziomo oczy razem z nosem (zostawiasz tylko usta) potem zasłaniasz usta razem z nosem i widzisz tylko oczy. Potem powtarzasz to ale zostawiając nos "w kadrze" - gwarantuję ci że naprowadzi cię to na problem.
A dalej możesz kartkę obrócić pionowo i zobaczyć co dzieje przy oglądaniu pionowego wycinka twarzy z cięciem "na nosie" oraz z przesunięciem troszkę w lewo troszkę w prawo...

A na koniec można pobawić sie w podmienianie kolorów w makijażu... tak "na luzie"

kurczeblade
10-08-2014, 15:10
... i zawszę oglądać wszystkie zdjęcia na monitorze, przykładając sobie kartkę papieru do monitora - to samo z czasopismami :D

aha ...
można spróbować też z z szarym papierem toaletowym, przykładając do monitora, sprawdzi się tak czy jest poprawny balans bieli :-)

!AGresT
10-08-2014, 15:21
Reagując tak na rady naprawdę doświadczonych zawodowców, nigdy nie wyjdziesz ponad poziom poprawnego przeciętniaka. Twój wybór.

morzon
10-08-2014, 15:26
... i pamiętaj, zawszę oglądaj wszystkie zdjęcia na monitorze, przykładając sobie kartkę papieru do monitora :D

aha ...
spróbuj też z z szarym papierem toaletowym, przykładając do monitora, zobaczysz czy jest poprawny balans bieli :)

Serio, coraz bardziej przykre jest patrzenie na to co wypisujesz...

kurczeblade
10-08-2014, 15:33
Doświadczonych zawodowców :D

!AGresT
10-08-2014, 15:37
Jeśli nie zadałeś sobie nawet odrobiny trudu, żeby sprawdzić kim jest w realnym świecie fafniak, to szkoda słów.
Sam się zastanawiam, po jaką cholerę wypowiadam się w Twoich wątkach. Przecież Ty wszystko wiesz najlepiej.

kurczeblade
10-08-2014, 15:51
Proszę was, to był żart, w odwecie na żart z kartką :)

Chyba że faktycznie, "doświadczeni zawodowcy" mają nieograniczoną ilość czasu, siedząc dniami i nocami na forach, wymyślając po tygodniach takie absurdy: przeglądanie zdjęć zza kartki - nie ma nic związanego z doświadczeniem, tylko jakimś forumowym wymysłem malkontenta który po miesiącu w końcu wymyślił odpowiedź :)

Ale ok, idę, bo zaraz jakiś zawodowiec nauczy mnie, oceniania/krytykowania zdjęć, przyglądając się przez szklankę z wodą :)

Jacek_Z
13-08-2014, 20:57
Zdaje sę, że wszystkich co Cie krytykują wrzucasz do jednego wora - jako wrogów. I popełniasz tym samym błąd. Fafniak nie jest złośliwy, nie wiem dlaczego tak odbierasz jego posty, ja w nich widzę porady i "troskę".
Co do kartek i kadrowania. Dobrze jest mieć wiedzę jak się z czegoś chcesz nabijać. No to trochę wyjaśnię. Dawno, dawno, bardzo dawno temu ;) , gdy się robiło odbitki pod powiększalnikiem, to papier wkładało się w tzw maskownicę. I wybierało kadr. Tego się już dziś nie robi, a szkoda. Wtedy bardzo czesto brało się dwie czarne kartki, wycinało większość, zostawiało się jedynie dwa duże L. Obracając jedno wobec drugiego o 180 stopni otrzymywało się ramkę, którą można było (przesuwając jedno L względem drugiego) łatwiutko zmieniać kadr (tak się skłąda jak symbol, ikonka kadrowania w Photoshopie). To było podstawowe i bardzo przydatne narzędzie. Trochę gorzej kadruje się tym na monitorze, przyrząd do kadrowania musi być z grubego czarnego kartonu (by nie prześwitywał). Generalnie dziś ludzie używają narzędzia kadrowania w photoshopie, mało kto zasłania monitor by sprawdzić jak to by wyglądało.
Ale .. jak masz ocenić kadr z cudzego zdjęcia? By kadrować w PS byś musiał zapisać zdjęcie na dysk i otworzyć je w PS. Łatwiej zasłonić część zdjęcia i zobaczyć jaki ktoś by uzyskał kadr. Nic w tym śmiesznego. kartką zasłonisz jeden bok, literą L - dwa.
Zachowujesz się jak młody buntownik, który mówi - ja nie muszę wiedzieć co i jak, ważne są moje zdjęcia. Tylko, że brak wiedzy czasami (a nawet często) działa na twoją niekorzyść. Co widać i w zdjęciach i w dyskusji, gdzie czsami sie okazujesz partnerem niegotowanym do rozmowy.

fafniak
16-08-2014, 16:21
Ostatni post - postaram sie być twardy i się juz nie odzywać
Kadrowanie to jedno. Ale to co napisałem wspaniale pomaga zobaczyć błędy i "co nie pasuje" do czego.
Bardzo dobrze obrazuje brak symetrii twarzy i jak różne osoby są "po obydwu stronach twarzy" ;)

Wycięcie osobno ust, oczu, nosa daje pojęcie o wzajemnych relacjach tych elementów na zdjęciu

Koniec...

sailor
16-08-2014, 21:11
Chyba że faktycznie, "doświadczeni zawodowcy" mają nieograniczoną ilość czasu, siedząc dniami i nocami na forach

wystarczy na forum wejsc raz dziennie przy porannej kawie lub przy wieczornym sznapsie. nie trzeba siedziec 24h by przejrze kilka interesujacych dzialow.

przeglądanie zdjęć zza kartki - nie ma nic związanego z doświadczeniem, tylko jakimś forumowym wymysłem malkontenta

wlasciwie calosc wyjasnil Jacek, ktorego ciagle podziwiam ze mu sie jeszcze chce. kiedys powinni mu za to pomnik postawic.
a Twoja wypowiedz udowodnila jedynie ze o fotografii jako takiej masz nadal znikome pojecie i gdybys nagle zostal bez wszysktich gotowych pluginow i tutoriali do PSa to ciezko byloby Ci stworzyc poprawny kadr. I przy takim podejsciu bedzie tak jak napisal !AGresT - nie wyjdziesz poza poziom przecietnie poprawnej fotografii