Zobacz pełną wersję : Nikon FG - nieszczelna pokrywa filmu
tristan8609
27-06-2014, 13:39
Szanowni forumowicze,
mam problem z moim Nikonem FG. Mianowicie mam gdzieś nieszczelność i zaświetla mi prawy dolny róg niektórych klatek. Uszczelki są w fatalnym stanie co z pewnością jest powodem problemu. Czy znacie jakiegoś speca z Wrocławia, który mógłby podjąć się wymiany uszczelek?
Dzięki!
Fotoplastikon (http://www.fotonaprawa.ovh.org/) - 200 złotych to kosztuje.
Można też kupić cienką podkładkę pod mysz i po oderwaniu wierzchniej warstwy z gąbki samemu wyciąć uszczelki.
tristan8609
27-06-2014, 19:33
Dzięki za odpowiedź.
200zł... w takim razie będę rzeźbił samemu. Aparat jest warty góra 150zł ;)
Czy orientujesz się jakiego kleju najlepiej użyć?
Teraz mi się przypomniało, że w dawnych czasach wyklejaliśmy obwody drukowane taśmą samoprzylepną w kolorze czarnym o różnej szerokośći: 0,5 mm, 1 mm, 2 mm... być może były także inne szerokości.
Mam wrażenie, że nadawałaby się ona także do uszczelnienia aparatu. Kiedyś kupowało się to na Wolumenie, teraz, niestety, nie wiem gdzie.
Czy orientujesz się jakiego kleju najlepiej użyć?
Najlepiej jakiegoś elastycznego, coś jak butapren. Tylko trzeba sprawdzić czy czasem nie stopi podkładki.
Jak wymieniałem uszczelki w Canonecie, to użyłem zwykłej taśmy dwustronnej. Trzyma jak umarły książeczkę.
pastwisko
28-06-2014, 12:11
i na pewno nie czegoś co lubi mocno parować typu super glue - ale dla pewnosci zasłoń komorę lustra i wizjer