Zobacz pełną wersję : D7000 czy S17-50 2,8
Cześć!
Mam dylemat i zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych kolegów.;)
Mianowicie chciałbym abyście mi pomogli w wyborze, waham się między zmianą body na D7000 a zakupem lepszego szkła Sigma 17-50 2,8.
Do tej pory używałem D5000 i byłem zadowolony. Dysponuję paroma groszami i nie wiem w co zainwestować !?
Jakie jest wasze zdanie? Szkło czy body?
Dzięki za wszelkie opinie.
Twoja stopka: D5000/ N50 1,8/ T18-270/N17-55
Na co Ci Sigma 17-50mm f/2.8 OS HSM ?
Miałem okazję pobawić się Sigmą i same pozytywne wrażenia. Tamron AF 18-270 mm f/3.5-6.3 Di II VC jest fajnym szkłem ale 2.8 to 2.8.
Czyli zostać przy szkłach i zmienić puszkę?
Miałem okazję pobawić się Sigmą i same pozytywne wrażenia. Tamron AF 18-270 mm f/3.5-6.3 Di II VC jest fajnym szkłem ale 2.8 to 2.8.
Czyli zostać przy szkłach i zmienić puszkę?
No ok, tylko mając Nikkora 17-55mm f/2.8 po co Ci ta Sigma?
Chyba kolega ma jednak N18-55. Nie czepiajmy się milimetra :)
Desperados
27-06-2014, 10:49
Jeden milimetr a jaka różnica :D
Cześć!
Mam dylemat i zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych kolegów.;)
Mianowicie chciałbym abyście mi pomogli w wyborze, waham się między zmianą body na D7000 a zakupem lepszego szkła Sigma 17-50 2,8.
Do tej pory używałem D5000 i byłem zadowolony. Dysponuję paroma groszami i nie wiem w co zainwestować !?
Jakie jest wasze zdanie? Szkło czy body?
Dzięki za wszelkie opinie.
Jeśli posiadasz Nikkora 17-55 jak widnieje w Twojej stopce to bez wahania bierz D7000. Jestem krótki czas po zmianie body z D5000 na D7000 i że tak powiem cała ergonomia, AF,wysokie ISO, obrazek to jednak przepaść jest.
Chyba kolega ma jednak N18-55. Nie czepiajmy się milimetra :)
Sorry chłopaki, mój błąd. To jest kitowy obiektyw 18-55. ;-)
W takim razie ja bym brał Sigmę. Świetne szkło, rok pomyślnego użytkowania za mną, polecam. I jednak światło robi wiele w porównaniu z kitem.
jakzim, dlaczego chcesz zmieniać sprzęt? Ludzie miewają rózne powody a decyzja zależy głównie od tego DLACZEGO.
Edit: I nie napisałeś do czego Ci to potrzebne, co i jak focisz. I czy guzikologia w d5000 Cie satysfakcjonuje.
jakzim, dlaczego chcesz zmieniać sprzęt? Ludzie miewają rózne powody a decyzja zależy głównie od tego DLACZEGO.
Edit: I nie napisałeś do czego Ci to potrzebne, co i jak focisz. I czy guzikologia w d5000 Cie satysfakcjonuje.
Fotografuję wszystko, głównie amatorsko. Mam parę szkieł manualnych i brakuje mi silnika w body, jak również brak podstawowych przycisków pod ręką ( pomijam przypisanie przycisku Fn ).
Ewentualnie zastanawiałem się aby zmienić na d90 - ma silnik ale i wiek.
Robson_zg
27-06-2014, 14:07
W takim razie brał bym na Twoim miejscu D7000. A za kase ze sprzedaży starej puszki, kup stałke 35 1,8
A ja bym brał Sigmę, to też mogłaby być "nowa jakość" fotografowania. Co do "przepaści" między D5000 a D7000 IMO trochę przesada ;) Lepsze body, wiadomo, ale żeby aż przepaść ?
pzdr Nix
Jeśli potrzebujesz śrubokręta i przycisków, to może D7100?
zbyszekD7000
27-06-2014, 18:19
Ja bym na Twoim miejscu kupił Sigmę, robiłem porównawcze foty D7000 i D5000 na tych samych obiektywach (różnych) ale kitowych i różnica jest prawie niezauważalna. Owszem jak przyzwyczaiłem się do D7000 i w łapki wezmę D5000 to....tragiczne....wszystkiego szukam i znaleźć nie mogę, no i od razu czuje się co się ma w ręce ;-) ale to jest kwestia przyzwyczajenia. Różnic wielkich w fotach się nie spodziewaj, a nowe szkło da wiele więcej możliwości ( też rozważam jego kupno:-))
Rozumiem że wstępna decyzja jest na D7000 albo na tę konkretnie Sigmę ? Bo jesli nie to
wybór jest, jest z czego wybierać, choćby jasnych szkieł jest kilka.
pzdr Nix
Andrzej1974
27-06-2014, 18:51
[...] brakuje mi silnika w body [...]
Ewentualnie zastanawiałem się aby zmienić na d90 - ma silnik ale i wiek.
Jeżeli brakuje Ci śrubokręta w body to... oczywista oczywistość... musisz zmienić aparat. Zakup zooma Sigmy do D5000 nic Ci nie da... ;-)
Wyrwiząb
27-06-2014, 23:06
Ja bym na Twoim miejscu kupił Sigmę, robiłem porównawcze foty D7000 i D5000 na tych samych obiektywach (różnych) ale kitowych i różnica jest prawie niezauważalna. Owszem jak przyzwyczaiłem się do D7000 i w łapki wezmę D5000 to....tragiczne....wszystkiego szukam i znaleźć nie mogę, no i od razu czuje się co się ma w ręce ;-) ale to jest kwestia przyzwyczajenia. Różnic wielkich w fotach się nie spodziewaj, a nowe szkło da wiele więcej możliwości ( też rozważam jego kupno:-))podpisuję się pod tym. Przesiadłem się z d80 na d7000 w zeszłym roku, różnica jest szczególnie przy wysokim iso, ale tak na prawdę poważne zmiany dla mnie w jakości zdjęcia przyniósł nikkor 17-55. Tyle, że trochę niewygodny teraz jest aparat, nie wiem jak to z sigmą jest, nikkor jest ciężki.
adrianek32
27-06-2014, 23:20
Sigma nie jest specjalnie ciezka a autora nie zapytalismy o budzet
Jeżeli chodzi o budżet to jest to do 2 tyś. zł.
Jeżeli druga puszka to używana.
Jaki obiektyw polecicie w tej kwocie?
Wyrwiząb
29-06-2014, 09:05
Jeżeli chodzi o budżet to jest to do 2 tyś. zł.
Jeżeli druga puszka to używana.
Jaki obiektyw polecicie w tej kwocie?
Z d7000 ja jestem bardzo zadowolony, ale czytając to forum można dojść do wniosku, że nie zawsze jest tak różowo. Ja bym kupił nowy obiektyw sigma. Chyba że sprzedaż 18-55 i łykniesz używanego n 17-55, ale to zawsze ryzyko. Jest to skomplikowana konstrukcja narażona na wady ukryte.
Popieram przedmówcę - nowy jest pewny, a do tego będzie możliwa ( złośliwi twierdzą że konieczna ) darmowa kalibracja obiektywu.
pzdr Nix
Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
Wybór padł na Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC
Pobawimy się trochę i zbieramy kaskę na nową puszkę.8)