PDA

Zobacz pełną wersję : Który Obiektyw pomóżcie wybrać proszę

WhiteCraft
27-06-2014, 02:01
Nikkor 18-300 mm F3.5-6.3G AF-S DX ED VR nikon czy Nikkor 18-300 mm F3.5-5.6 G AF-S DX ED VR II nikon

Pod spodem opis obu proszę doradzić jestem nowym użytkownikiem Nikon D7100 (jestem zielony)
Proszę o wypisanie czym kierujecie się w wyborach i z jakiego powodu z góry dziękuję

Nikkor 18-300 mm F3.5-6.3G AF-S DX ED VR nikon

Obiektyw Nikon DX – AF-S DX NIKKOR 18–300mm f/3,5–6,3G ED VR
Nowy model charakteryzuje się szerokim zakresem ogniskowych, zaawansowanym układem optycznym oraz lekką, kompaktową konstrukcją, zapewniającymi doskonałej jakości obraz oraz pełną wygodę pracy w różnorodnych sytuacjach zdjęciowych.

„AF-S DX NIKKOR 18–300mm f/3,5–6,3G ED VR to propozycja dla aktywnych fotoamatorów. Zaawansowana konstrukcja optyczna i mechaniczna, opracowane z myślą o maksymalnej elastyczności i poręczności, umożliwiły zastosowanie kompaktowej obudowy bez uszczerbku na jakości zdjęć.
Zmniejszenie otworu przysłony do f/6,3 przy maksymalnej ogniskowej pozwoliło inżynierom firmy Nikon na znaczną redukcję wymiarów w porównaniu z obiektywem AF-S DX NIKKOR 18–300mm f/3,5–5,6G ED VR. Jako jego mniejszy i lżejszy następca, nowy model zaspokaja zapotrzebowanie na uniwersalny, niedrogi obiektyw o dużym zakresie ogniskowych, stanowiąc doskonałe uzupełnienie oferty obiektywów zmiennoogniskowych firmy Nikon formatu DX” – mówi Zurab Kiknadze, kierownik produktu w dziale obiektywów, akcesoriów i oprogramowania firmy Nikon Europe.

Dzięki szerokiemu zakresowi ogniskowych (odpowiednik zakresu 27–450 mm w fotografii małoobrazkowej) oraz 16,7-krotnemu zoomowi, obiektyw AF-S DX NIKKOR 18–300mm f/3,5–6,3G ED VR, doskonale sprawdza się w różnorodnych sytuacjach zdjęciowych, zarówno w przypadku fotografii portretowej, krajobrazowej, jak i zdjęć sportowych czy przyrodniczych.

Doskonały obraz gwarantuje zaawansowana konstrukcja optyczna, obejmująca 16 soczewek w 12 grupach. Dzięki zastosowaniu trzech soczewek ze szkła ED i trzech soczewek asferycznych, skutecznie obniżono ryzyko aberracji występujących w przypadku obiektywów typu superzoom – soczewki firmy Nikon ze szkła o superniskiej dyspersji (ED) minimalizują aberrację chromatyczną nawet przy maksymalnie otwartej przysłonie, a soczewki asferyczne praktycznie eliminują inne aberracje.

Technologia redukcji drgań (VR) firmy Nikon pozwala fotografować z dłuższymi czasami otwarcia migawki bez rozmycia spowodowanego drganiami aparatu. Dodatkowo, system optycznej redukcji drgań stabilizuje obraz w wizjerze, umożliwiając dokładniejsze wskazywanie punktu ostrości i kadrowanie.
Jest to szczególnie przydatne przy dłuższych odległościach ogniskowych, bliskich jej maksymalnej wartości 300 mm. Ponadto, opracowana w firmie Nikon technologia kompaktowego, cichego silnika falowego zapewnia szybką, dokładną i bezgłośną pracę autofokusa w całym rozszerzonym zakresie zooma z intuicyjną funkcją ustawiania ręcznego.

Dzięki wadze 550 g oraz kompaktowym rozmiarom AF-S DX NIKKOR 18–300mm f/3,5–6,3G ED VR doskonale sprawdza się nawet w przypadku najdłuższych wypraw. Przełącznik blokady zoomu, zapobiega niekontrolowanemu wysuwaniu się obiektywu pod wpływem własnego ciężaru w razie przechylenia w dół, zabezpieczając go dodatkowo podczas transportu. Obiektyw charakteryzuje się także uszczelnionym mocowaniem.

Specyfikacja obiektywu:
Producent Nikon Nikkor
Model AF-S DX 18-300 mm f/3.5-6.3G ED VR
Typ obiektywu Uniwersalny zoom
Ogniskowa 18 - 300 mm
Światłosiła f/3.5 - 5.6
Pole widzenia 76 - 5.3 o
Ostrość od 0.48 m
Maksymalne powiększenie
Minimalna przysłona 40
Liczba listków na przysłonie 7
Mechanizm autofokusa SWM
Konstrukcja 16 elementów / 12 grup
Rozmiar filtra 67 mm
Stabilizacja Tak
Wymiary 78.5 x 99 mm
Waga 550 g
Dodatkowe informacje
3 soczewki ze szkła ED
3 soczewki asferyczne
Premiera 10.04.2014

Nikkor 18-300 mm F3.5-5.6 G AF-S DX ED VR II nikon

14 czerwca 2012 r. Firma Nikon przedstawia nowy, rewelacyjny obiektyw w formacie DX z zoomem, możliwością fotografowania ujęć szerokokątnych, zasięgiem teleobiektywu i redukcją drgań. Dzięki wyjątkowo wysokiemu współczynnikowi zoomu (16,7x) i niesamowicie szerokiemu zakresowi ogniskowej (18-300 mm) ten nowy obiektyw to świetny, uniwersalny sprzęt dla fotografów o rozległych zainteresowaniach.

Zurab Kiknadze, kierownik produktu w dziale obiektywów, akcesoriów i oprogramowania firmy Nikon Europe, mówi: — Najwspanialszą cechą nowego obiektywu 18-300 mm DX jest to, że można wybrać się na całodzienną wyprawę fotograficzną, nie taszcząc torby pełnej sprzętu. Fotografowie, którzy nie lubią nosić dużej ilości bagażu, nie muszą już rezygnować z najciekawszych ujęć, ponieważ niezwykły zakres zoomu doskonale sprawdza się w znakomitej większości sytuacji.

Superwszechstronny
Dzięki uniwersalnemu zakresowi ogniskowej (od szerokiego kąta do zasięgu teleobiektywu) ten obiektyw z zoomem 16,7x idealnie sprawdza się w podróży i w momentach, w których można zabrać ze sobą tylko jeden obiektyw. Niesamowity zakres długości ogniskowej 18-300 mm (format FX/odpowiednik dla formatu 35 mm: od 27 do 450 mm) doskonale sprawdzi się we wszystkich najczęstszych zastosowaniach i przewyższa wiele porównywalnych obiektywów, oferując zasięg teleobiektywu 300 mm przy otworze względnym 5,6. Od rozległych krajobrazów po ciasno kadrowane portrety i zdjęcia reporterskie — tym obiektywem można sfotografować wszystko.

Ostrość i stabilność
Uzupełnieniem uniwersalnego zakresu ogniskowych jest druga generacja opracowanego przez firmę Nikon systemu redukcji drgań (VRII), który gwarantuje o wiele ostrzejsze zdjęcia z ręki w całym zakresie zoomu i znacznie mniejsze rozmycie obrazu, nawet podczas wykonywania zdjęć teleobiektywem. Szkło o superniskiej dyspersji (ED) i trzy soczewki asferyczne zapewniają wysoką rozdzielczość i wspaniały kontrast, a dziewięciolamelkowa przysłona o zaokrąglonym otworze — naturalne rozmycie i miękkość obiektów w tle. Opracowany przez firmę Nikon kompaktowy Cichy silnik fazowy umożliwia szybkie i precyzyjne ustawianie ostrości, a przy tym pracuje wyjątkowo cicho.

Stworzony do podróżowania
Praktyczna blokada zoomu zabezpiecza obiektyw, gdy nie jest używany, a metalowe mocowanie z gumową uszczelką chroni go przed kurzem i wilgocią.

Do obiektywu dołączone są futerał CL-1120 i osłona HB-58.

Specyfikacja:
Producent Nikon Nikkor
Model AF-S DX 18-300 mm f/3.5-5.6G ED VR
Typ obiektywu Uniwersalny zoom
Ogniskowa 18 - 300 mm
Światłosiła f/3.5 - 5.6
Pole widzenia 76 - 5.33 o
Ostrość od 0.45 m
Maksymalne powiększenie 1:3.2
Minimalna przysłona 32
Liczba listków na przysłonie 9
Mechanizm autofokusa SWM
Konstrukcja 19 elementów / 14 grup
Rozmiar filtra 77 mm
Tryb Makro Nie
Stabilizacja Tak
Dostępne mocowania Nikon F
Wymiary 83 x 120 mm
Waga 830 g
Dodatkowe informacje Premiera 14.06.2012 (nieoficjalnie 26.03.2012).
3 soczewki asferyczne
3 soczewki ze szkła ED
Stabilizacja VRII o wydajności do 4 EV (wg. producenta)

adrianek32
27-06-2014, 02:30
matko Boska nie wklejaj calej specyfikacji obiektywow na forum, do czego ma byc to szklo i jaki masz fundusze??, mi sie wydaje ze napliles sie na obojetnie jakie szklo z logiem nikona i musisz cos kupic zeby bylo... D7100 masz z kitem 18-105?

WhiteCraft
27-06-2014, 03:08
zgadza sie z kitem wymienionym przez ciebie do ogólnego użytku fotki z dziećmi i przyroda , wyładowania atmosferyczne itp fundusz do 4 tys

adrianek32
27-06-2014, 03:22
jak masz kita to i chcesz dluzsza ogniskowa to kup np tamrona 70-300 USD VC, jakas jasna stalke 35-50-85 i cos szerszego 10-20, 11-16, 12-24, szklo 18-300 nie ma sensu, chyba ze chcesz miec jedno szklo do wszystki i do niczego (bo jakosc takich szkiel jest przecietna) a majac szklo 18-105 zakup szkla 18-105 IMO mija sie z celem

WhiteCraft
27-06-2014, 03:34
może i masz racje ale ja często nie mam czasu na wymienianie obiektywów bo jest coś w danej chwili i trzeba tu i teraz i nie mam często czasu na zmienianie obiektywów chciałbym własnie taki do wszystkiego robię amatorskie fotki do użytku domowego nie profesjonalne wiec prosił bym o opisanie tak dla laika tych 2 obiektywów i co w którym jest leprze np.

adrianek32
27-06-2014, 09:47
nie znam tych szkiel to nie wypowiem sie, pewnie nowsza wersja VRII bedzie troche lepsza

Misher
27-06-2014, 11:22
Jak masz kasę to bierz VRII i tak nie zobaczysz różnicy, przy tak mocno średnim szkle.

...kalkulatorowane...

Alcatraz
27-06-2014, 14:55
i co w którym jest leprze np.

litości...

Odpuść oba szkła, tak jak rodzą Ci koledzy. Przy tak wielkim zakresie ogniskowych jest tyle kompromisów w jakości, że zysk z posiadania świetnego jakościowo D7100 w sporej części zanika...

Borat1979
27-06-2014, 16:34
może i masz racje ale ja często nie mam czasu na wymienianie obiektywów bo jest coś w danej chwili i trzeba tu i teraz i nie mam często czasu na zmienianie obiektywów chciałbym własnie taki do wszystkiego robię amatorskie fotki do użytku domowego nie profesjonalne
To po co ci lustrzanka? Kup sobie megazooma za połowę tej kwoty i wystarczy. Mniejszy, lżejszy, tańszy i nie trzeba zmieniać obiektywów.

adrianek32
27-06-2014, 21:41
ano czasem ktos kupic lustrzanke i mysle ze jedno szklo za 3-4 tys zalatwi wszystko ja bym w zyciu nie kupil takiego szkla jak 18-300 szczegolnie do D7100 szczegolnie ze masz kita to dokup Tamrona 70-300 VC USD i masz w kieszeni ponad 2 tys a jakosc bedzie o wiele lepsza jesli chcesz fotki dziecia robic to kup stalke olej wszystkie mega-zoomy moze to i uniwersalne ale te co podales to drogie a ciemne i przecietnej jakosci

nikoniarz
27-06-2014, 22:02
Przy takim budżecie warto rozważyć tamrona 70-200/2.8 w cenie 2.500 zł

jalone
27-06-2014, 22:55
A nie możecie zrozumieć, że komuś taki obiektyw może w zupełności wystarczyć i nie potrzebuje ani jaśniejszego, ani lepszego optycznie? Kolega robi amatorsko i nie chce mu się przepinać.
Znajomy odkąd kupił 18-200 nie ściąga go z puchy i jest bardzo zadowolony, dlatego że nie interesują go potem 100% cropy. Różni ludzie, różne potrzeby.
Można by oczywiście stwierdzić po co mu w takim razie lustrzanka, może lepiej kompakt/bezlusterkowiec/telefon. Może lubi większe aparaty, z dobrą matrycą, lubi optyczne wizjery, stać go itp.
Więc jeśli możecie to odpowiedzcie koledze na zadane pytanie a nie udowadniajcie, że obiektyw, który chce kupić jest bez sensu i a on sam nie wie czego potrzebuje.
Pewnie, że obrazek z niektórych szkieł jest dużo lepszy na pierwszy rzut oka ale nie każdemu o to chodzi.

Nie miałem styczności z tymi obiektywami ale przez jakiś czas miałem nikona 18-200 VRI i mogę powiedzieć, że bardzo fajne szkło.

adrianek32
27-06-2014, 23:08
A nie możecie zrozumieć, że komuś taki obiektyw może w zupełności wystarczyć i nie potrzebuje ani jaśniejszego, ani lepszego optycznie? Kolega robi amatorsko i nie chce mu się przepinać.
Znajomy odkąd kupił 18-200 nie ściąga go z puchy i jest bardzo zadowolony, dlatego że nie interesują go potem 100% cropy. Różni ludzie, różne potrzeby.
Można by oczywiście stwierdzić po co mu w takim razie lustrzanka, może lepiej kompakt/bezlusterkowiec/telefon. Może lubi większe aparaty, z dobrą matrycą, lubi optyczne wizjery, stać go itp.
Więc jeśli możecie to odpowiedzcie koledze na zadane pytanie a nie udowadniajcie, że obiektyw, który chce kupić jest bez sensu i a on sam nie wie czego potrzebuje.
Pewnie, że obrazek z niektórych szkieł jest dużo lepszy na pierwszy rzut oka ale nie każdemu o to chodzi.

Nie miałem styczności z tymi obiektywami ale przez jakiś czas miałem nikona 18-200 VRI i mogę powiedzieć, że bardzo fajne szkło.

tyle ze on juz ma 18-105 wiec lepiej albo dokupic jakis zoom albo sprzedac 18-105 o kupic chocby nowa Sigme 18-200 ktora niedawno byla testowana na optczne.pl bo w/g mnie szkoda 4tys na 18-300mm... ale to moje zdanie

nikoniarz
27-06-2014, 23:16
Pewnie, że szkoda 4k na N18-300...

Edit: lepiej pokryć ten zakres innymi szkłami. A przy takim budżecie da się to zrobić. Plusów będzie więcej- lepsza jakość obrazu i w razie awarii szkła pozostają nam inne...

Marek
27-06-2014, 23:23
Skoro wybór między dwoma szkłami to brałbym Nikkor 18-300 mm F3.5-5.6 G AF-S DX ED VR II nikon bo... jaśniejszy. Nie znam z autopsji Nikkor 18-300 mm F3.5-6.3G AF-S DX ED VR ale czuję że szybko robi sie 6,3.

jalone
27-06-2014, 23:25
18-105 to nie to samo.
4000 zł też by mi było szkoda na taki obiektyw. Pewnie wolałbym kupić używanego N18-200 VRI za 1000, bo zakres spokojnie wystarczy do większości zastosowań.
Może wspomniana sigma albo tamron 16-300 (ciekawy bo szerszy zakres) ale nie wiem jak one współpracują z nikonowymi puszkami.

Marek
27-06-2014, 23:45
Ja bym sprzedał 18-105, kupił 17-55/2,8 i cieszył się życiem.
Ciemnica 6,3 na niewiele pozwoli mimo stabilizacji. Przy minimalnym ruchu VR nic nie pomoże.

adrianek32
27-06-2014, 23:50
przy tym budzecie co ma autor tez bym tak zrobil albo zmienil kita na sigme 17-50 + tamrona 70-300 vc usd

WhiteCraft
28-06-2014, 03:23
Troche zabardzo oscylujecie do okola tych 4 tys cena tych obiektywow jest taka sama czyli okolo 2800 plus minus jak na razie z tych wszystkich postow na moje pytanie dowiedzialem sie ze 6.3 bedzie ciemniejsze i gorszy vr przy zdjeciach z reki szukam wiekszego zakresu nie robie zdjec w rozdzielczosciach na bilbordy w super jakosci tylko hobbystycznie to dzieci to natura itp jeszcze raz pytam jakie tak dla laika sa roznice pomiedzy tymi dwoma optykami z gory dziekuje za odpowiedzi.

Misher
28-06-2014, 09:10
Pisze poraz kolejny, dla Ciebie nie bedzie żadnych różnic, ale bierz nowszy. Przynajmniej będziesz miał świadomość, że masz "lepszy i nowszy" sprzet.

...kalkulatorowane...

Marek
28-06-2014, 09:33
WhiteCraft Masz popsutą klawiaturę czy jest to lenistwo i lekceważenie czytających?

... nie robie zdjec w rozdzielczosciach na bilbordy w super jakosci tylko hobbystycznie...
Nie trzeba robić zdjęć na bilbordy, żeby były w dobrej jakości. Jak dla mnie to tłumaczenie bez sensu.

... jak na razie z tych wszystkich postow na moje pytanie dowiedzialem sie ze 6.3 bedzie ciemniejsze i gorszy vr przy zdjeciach z reki...
Źle zrozumiałeś. 6,3 ciemniejsze od czego? Gorszy VR? A gdzie to napisane?

Napiszę raz jeszcze. W 18-300 szybciej zrobi się 6,3 i z tego można wnioskować, że przy 200mm (jak nie wcześniej) będzie już 6,3. 18-200 w tym miejscu będzie miał 5,6.
Oczywiście to moje domysły, bo szkieł tych nie posiadam. Może ktoś to sprawdzi i napisze. Miałem 18-200 w pierwszej wersji i... leżał w torbie, bo mając z tyłu głowy, że mogę mieć lepsze/ostrzejsze zdjęcia zapięte miałem stałki. Zdjęcia robiłem hobbistycznie i nie bilbordy (D300).
Co do VR. Chodzi o to, że przy 6,3 żeby zrobić nieporuszone zdjęcie to i tak musisz mieć duuużo światła. Żeby było ostro przy bawiących się dzieciach to VR Ci nie pomoże. VR może pomóc przy statycznych ujęciach i specyficznych kadrach, no ale tu nie o tym mowa. Jest pełno wątków tutaj - wystarczy poszukać.

Jeżeli zawęziłeś a priori wybór do dwóch obiektywów, to jest to trochę jak wybór miedzy dżuma a cholerą. Ze względu na ciut jaśniejszy koniec wybrałbym "Nikkor 18-300 mm F3.5-5.6 G AF-S DX ED VR II nikon". I przestał czytać marketingową papkę Nikona.

Zrobienie ankiety pod ten temat to przerost formy nad treścią.

Andrzej1974
28-06-2014, 09:43
[...] Zrobienie ankiety pod ten temat to przerost formy nad treścią.

Dokładnie. Mi w tej ankiecie brakuje opcji 3. tj. Żaden, na którą oddałbym swój głos.

adrianek32
28-06-2014, 12:44
hehe dokladnie glos na nic bylby najlepszy i nikt Ci tutaj raczej nie odpowie ktore lepsze bo takich szkiel to raczej tutaj ludzie nie posiadaja/nie posiadali a napewno juz dwoch w/w

nikoniarz
28-06-2014, 15:20
Napiszę raz jeszcze. W 18-300 szybciej zrobi się 6,3 i z tego można wnioskować, że przy 200mm (jak nie wcześniej) będzie już 6,3. 18-200 w tym miejscu będzie miał 5,6.
Oczywiście to moje domysły, bo szkieł tych nie posiadam. Może ktoś to sprawdzi i napisze.

Jest dokładnie tak jak piszesz, czyli f/6.3 od 200 mm w górę...

Edit:
Do autora- chcesz jaśniejsze tele z lepszym światłem i ceną nierujnującą kieszeni to rozważ N55-300. Przy 200 mm masz f/5. Do tego krótszy koniec jest troszkę szerszy niż w innych tele (55mm vs. 70 mm). Dobry VR... Wadą może być to, że kręci mordką. Ale to już jest uzależnione od używanych filtrów, więc kwestia subiektywna.

DotaCh
01-12-2023, 15:55
Wybrałabym 18-300 ten nowszy lżejszy pomimo ciemniejszego światła na końcu. Jednak nie ma szybkiego autofokusa ,czas nastawiania ostrości ok.1 sekundy, gdy 18-140 to 03-0,4 s. Też nie lubię ciągłej wymiany obiektywów. Szczególnie podczas wędrówek, gdy chce się zrobić fotkę krajobrazu i uchwycić ptaka w locie. Stabilizację ma bardzo dobrą. Rozdzielczość w centrum nie taka zła jak na tak duży zoom.Oczywiście ,że nie ma co porównywać go stało-ogniskowych jaśniejszych obiektywów, które mają zdecydowanie większą rozdzielczość (ale są droższe i trzeba mieć ich kilka, aby móc zrobić krajobraz , jak sięgnąć dalej)Jeśli go nabędziesz pokaz fotki z tego obiektywu.

August68
01-12-2023, 16:19
ho, ho mamy nowego mistrza wykopalisk :-)

OjTam
01-12-2023, 16:22
I to nie wątkach zdjęciowych, więc nie można na belkę zwalić.
Więc...
https://piwo.org/uploads/gallery/album_392/gallery_6077_392_13541.png

Się należy, jak psu micha. :mrgreen: