PDA

Zobacz pełną wersję : POMOC PRZY WYBORZE LAPTOPA matryca Full HD

pawcio0404
26-06-2014, 19:14
Witam Was serdecznie
mam zamiar kupić laptop o parametrach
min 17cali (FHD)
i7
16gb ram
1000gb dysk
windows 7

wpadł mi w oko: http://www.x-kom.pl/p/189848-notebook-laptop-17-3-lenovo-z710-i7-4700mq-16gb-1000-dvd-rw-7hp64x-gt745m-fhd.html

wiem ze lepiej było by kupić słabszego lapka i oddzielny monitor... jednak muszę być mobilny pracuje w terenie w Polsce i za granicą.

proszę o informację czy matryca FHD będzie w dobrze odzwierciedlać kolory? podobno jest możliwość jej kalibracji...
czy ktoś wie jak można kalibrować takie matryce w laptopach ?

z góry bardzo dziękuję za pomoc i cenne odpowiedzi. !

Pozdrawiam

GonzoG
27-06-2014, 01:59
Witam Was serdecznie
mam zamiar kupić laptop o parametrach
min 17cali (FHD)
i7
16gb ram
1000gb dysk
windows 7

wpadł mi w oko: http://www.x-kom.pl/p/189848-notebook-laptop-17-3-lenovo-z710-i7-4700mq-16gb-1000-dvd-rw-7hp64x-gt745m-fhd.html

wiem ze lepiej było by kupić słabszego lapka i oddzielny monitor... jednak muszę być mobilny pracuje w terenie w Polsce i za granicą.

proszę o informację czy matryca FHD będzie w dobrze odzwierciedlać kolory? podobno jest możliwość jej kalibracji...
czy ktoś wie jak można kalibrować takie matryce w laptopach ?

z góry bardzo dziękuję za pomoc i cenne odpowiedzi. !

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o kalibrację - to nie ma. To mają tylko monitory z wyższej półki.
Natomiast każdy monitor można oprofilować - jest to tylko zmiana wyświetlania przez komputer.

Czy będzie wyświetlać prawidłowo - nie. W tej klasie nie ma laptopów ze skalibrowanymi fabrycznie matrycami.
Zawsze będziesz miała mniejsze lub większe odchyły, czy to od temperatury, czy to od poprawności kolory.

Ten model ma pokrycie ok 66% przestrzeni sRGB i do tego wyraźne odchylenie od barwy rzeczywistej (wg. testów).

A jak ma to być komputer do pracy ze zdjęciami, to raczej szukaj z matową matrycą - jest o wiele lepsza, bo niewiele się w niej odbija.