PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia produktu

Todziu
26-06-2014, 15:32
Witam - jestem fotografem amatorem - ostatnio otrzymałem pierwsze zlecenie na stworzenie ulotki reklamowej i w związku z tym mam pytanie odnośnie fotografii reklamowej - mam sprzęt D90 z lampą SB-700 nie mam studia wszystkie zdjęcia będę robił w domu - jak najlepiej zrobić zdjęcia tak aby łatwo można było je wyciąć w Photoshopie - czy taki zest. się nadaje do tego typu fotografii - czytałem o min 2 źródłach światła ewentualnie namiot bezcieniowy lub podświetlenie od dołu ale to wszystko są koszty a nie chce dochodzić do efektu końcowego metodą prób i błędów.

Chodzi mi też o samą technikę robienie zdjęcia - aby produkt był ostry i bez refleksów

dziękuje za pomoc

sailor
26-06-2014, 16:26
Najpierw przyjmujesz komercyjne zlecenie a potem sie zastanawiasz jak je zrobic i czy umiesz je zrobic? Rewelacyjne podejscie. Nie umiesz - masz problem. Trzeba bylo myslec przed.

pawelpiotrm
26-06-2014, 16:42
To trochę pooglądaj triali. Na youtubie jest trochę tego ;-) A potem napisz jak Ci poszło i dzięki czemu uzyskałeś takie efekty ;-)

MasterM16
26-06-2014, 19:21
Da się jedną lampą, ale nie wszystko. O wiele wygodniej jest fotografować z 2 źródłami światła.
To robiłem na szybko, w pierwszym dniu posiadania błyskacza (sb-800) ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/20140213_001x-2.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/--5YIJEf9K70/Uv0bED9D5nI/AAAAAAAAAnA/ZjUKUE7q6JE/w832-h553-no/20140213_001x.jpg)
Wiem, wiem. Światło powinno być z prawej, oświetlając przód elementu ;)
Jak tło jest dobrze oświetlone, to wystarczy tylko 1 klik różdżką w PS. Zależy też czy chcesz całkowicie wyciąć element, czy może zostać jakiś cień, jak na zdjęciu u mnie.

Ja bym polecał statyw, 3 żarówki w oprawkach i jakieś odbłyśniki. O wiele wygodniejsza praca, nie ma tyle cieni, łatwiej wszystko doświetlić i widzisz na bieżąco rozkład światła.

Napisz jeszcze co będziesz fotografował.

r_m
26-06-2014, 20:10
Witam - jestem fotografem amatorem - ostatnio otrzymałem pierwsze zlecenie na stworzenie ulotki reklamowej i w związku z tym mam pytanie odnośnie fotografii reklamowej - mam sprzęt D90 z lampą SB-700 nie mam studia wszystkie zdjęcia będę robił w domu - jak najlepiej zrobić zdjęcia tak aby łatwo można było je wyciąć w Photoshopie - czy taki zest. się nadaje do tego typu fotografii - czytałem o min 2 źródłach światła ewentualnie namiot bezcieniowy lub podświetlenie od dołu ale to wszystko są koszty a nie chce dochodzić do efektu końcowego metodą prób i błędów.

Chodzi mi też o samą technikę robienie zdjęcia - aby produkt był ostry i bez refleksów

Jeśli otrzymałeś zlecenie na ulotkę, to prawdopodobnie jesteś grafikiem. Nie martw się, nie każdy musi być fotografem, aby efekt był dobry wystarczy, jeśli Ty zajmiesz się swoją działką na której się znasz, a o dostarczenie zdjęć poprosisz klienta lub polecisz mu jakiegoś fotografa z okolicy, znającego się na swojej pracy. Oczywiście ten fotograf poniósł już koszty nauki, poniósł koszty zakupu odpowiedniego sprzętu, opanował już odpowiednią technikę robienia takich zdjęć więc Ty nie będziesz musiał dołożyć do tego ani grosza. Jeśli klient nie będzie chciał wydać dodatkowej kasy na dobre zdjęcia to może je sam zrobić swoim telefonem - jak wyjdą do d..., to już jego problem i nie będzie się Ciebie czepiał, że kolory nie takie, że ostrość nie taka, że to miało wyglądać inaczej itd.

dziękuje za pomoc
Proszę bardzo :)

Aha, tak na koniec coś mi przyszło do głowy, ale to jest zbyt nieprawdopodobne, aby było prawdziwe, ale dla pewności zapytam.
Chyba nie chcesz powiedzieć, że przyjąłeś zlecenie także na zrobienie zdjęć, nie mając najmniejszego pojęcia czym i jak je zrobić, przy okazji podając nierealną cenę za "całość zlecenia" (tzn. zdjęcia plus ulotka)? Może w dodatku Twojego klienta skusiła cena, wyraźnie niższa, niż u Twojej konkurencji - nie podejrzewam, żebyś był na tyle naiwny, aby dać cenę za ulotkę i dodać klientowi "zdjęcia zrobię gratis", ale wiesz, zdarzają się różni ludzie, więc musiałem się upewnić.
Gdybyś jednak zaoferował zrobienie takiej kompleksowej usługi za grosze, nie mając ani umiejętności, ani orientacji jak to wykonać, ani nawet chęci na wyszukanie dowolnego poradnika na temat fotografii produktowej (są tego tysiące w sieci, i filmy, i strony), to pozostaje mieć nadzieję, że klient po obejrzeniu efektów poszuka normalnego wykonawcy, a Ty dostaniesz odpowiednią "reklamę" wśród jego znajomych.

Todziu
26-06-2014, 21:40
Dzieki MasterM16 za konkretną odpowiedź - a co w przypadku gdy produkt ma białą farbę np. na 50% powierzchni i ma nierównomierne kształty ? chodzi mi tutaj aby szybko wyciąć produkt w PS z tła bez cieni nie wszystkie produkty otrzymuje od zleceniodawcy zdarza się że muszę "trzasnąć" produkt sam

MasterM16
26-06-2014, 21:56
Dzieki MasterM16 za konkretną odpowiedź - a co w przypadku gdy produkt ma białą farbę np. na 50% powierzchni i ma nierównomierne kształty ? chodzi mi tutaj aby szybko wyciąć produkt w PS z tła bez cieni nie wszystkie produkty otrzymuje od zleceniodawcy zdarza się że muszę "trzasnąć" produkt sam

Jakbyś podał konkretniej o co chodzi, pewnie byłoby mi łatwiej sobie to wyobrazić. ;)
A tak to mogę napisać, że jak produkt i tło jest równomiernie oświetlony, to 1, 2, góra 3 kliknięcia różdżką w photoshopie i tła nie ma. Fakt że z białym na białym, będzie ciężko, trzeba po prostu próbować. Może dobrym sposobem byłoby np szare tło, wtedy zaznaczasz je różdżką i białe części z produktu nie powinny stanowić problemu. Ale tego pewien nie jestem, bo tak się jeszcze nie bawiłem. ;)
Ważne żeby tło było koloru neutralnego, tak aby nie zabarwiało produktu odbitym od siebie światłem.

stock
26-06-2014, 21:58
Todziu, jak masz jeszcze szanse to oddaj to zlecenie komuś. Naprawdę. Tak będzie lepiej i dla zleceniodawcy i dla Ciebie.
Jak można wpaść na pomysł i przyjąć zlecenie nie mając absolutnie doświadczenia w fotografii produktowej ? To lata doświadczeń i kupa zajechanych migawek i żarówek.

Todziu
26-06-2014, 22:54
OK dzięki MasterM16 - a innym również dziękuję przynajmniej w statystykach swoich postów są "górą" ;-)

ps. nie zawsze "zlecenie" wiąże się z korzyścią materialną jaką są pieniądze

r_m
26-06-2014, 23:37
Obawiam się, że trafiłem z drugą częścią, jest zlecenie to się bierze za wszelką cenę, nieważne, czy jest się w stanie to zrobić. W dodatku szkoda czasu na samodzielne sprawdzenie, wyszukanie rozwiązania, przecież na to brak czasu (jak się łapie wszystko faktycznie może brakować czasu na życie).

Wielu kolegów jest w stanie zrobić takie zdjęcia o których piszesz praktycznie bez zastanawiania się, nawet bez wychodzenia do studia. Można to zrobić na kilkanaście różnych sposobów. Sposoby mogą się różnić, bo nie wiadomo, czy chodzi o białe pudełko papierosów, biało-srebrno-błyszczącą armaturę łazienkową, czy może o białe meble. Zasada jest taka sama: należy oświetlić przedmiot w taki sposób, aby go pokazać, aby była widoczna jego budowa, faktura powierzchni (jeśli jest istotna), kształt. Tło (do wycinania) ma być tak oświetlone, aby wycinanie było jak najprostsze. Czasem wystarczy jedna lampa, a czasem będzie potrzeba kilka lamp i ekraniki doświetlające/tłumiące światło. Fotograf "kasuje" nie za to, że ma aparat, lampę i naciśnie na spust, ale za to, że wie jak ustawić wszystkie elementy. Jak sprawa jest pilna, zależy Ci na efekcie, poszukaj kogoś, kto Ci pokaże jak to zrobić (jeśli w internecie masz za mało materiałów). Jeśli to nie jest nic pilnego, po straceniu paru godzin (dni/tygodni) pewnie dojdziesz do poprawnych efektów.

Todziu
27-06-2014, 08:57
Dzieki r-m za odpowiedź

Jacek_Z
27-06-2014, 10:01
ps. nie zawsze "zlecenie" wiąże się z korzyścią materialną jaką są pieniądze Wszyscy fotografowie zawodowi są ci niezmiernie wdzięczni za psucie rynku. Niech cie pocieszy to, że tak się dzieje nagminnie i psujących rynek są tysiące. Ten biznes się skończył.

KaarooL
27-06-2014, 10:28
Typowa polska mentalność i kombinacja na krótką metę...

stock
27-06-2014, 22:16
a gdybyś tak kolego Todziu szukał pomocy stomatologicznej bo ząb nawala tak że usiedzieć nie idzie to skorzystałbyś z usług gościa który stwierdzi "mam kilka metalowych drapaków, jakieś pilniczki więc siadaj pan powalczymy z bólem. Odpalę forum stomatologiczne to w razie czego coś dopytamy". Skorzystałbyś ? Tak to mniej więcej wyglada - nie masz wiedzy, doświadczenia, umiejętności, sprzętu a porywasz się na zlecenie fotograficzne. Gratuluje tupetu - bo inaczej tego nazwać nie można. A na dodatek jesteś tak leniwy że nie chce Ci się użyć opcji szukania na forum - odpowiedzi na Twoje pytania znajdują się na co najmniej kilkudziesięciu stronach tego forum. No ale po co się starać - lepiej zapytać po raz setny o to samo i dostać na gotowe bez wysilania się...

kurczeblade
27-06-2014, 23:26
A na dodatek jesteś tak leniwy że nie chce Ci się użyć opcji szukania na forum - odpowiedzi na Twoje pytania znajdują się na co najmniej kilkudziesięciu stronach tego forum.

Odpowiedź mi na pytanie, u Ciebie to standard wysyłać kogoś "do wujka google" na forach?
już nie pierwszy raz widzę u Ciebie tak arogancką odpowiedź i wykopywanie kogoś do wyszukiwarki.

A myślisz że te poprzednie tematy z palca się wyssały,bocian podrzucił ? chyba też ktoś musiał się zapytać i tak się stworzyły, też masz o to pretensje?!

(Stock poprzednio to samo pisałem, i najwyraźniej odwaga cywilna nie pozwoliła Ci na odpisanie, mam nadzieje że teraz zdobędziesz się na odwagę i udzielisz odpowiedzi)

PATOLOGIA! :o
napad w biały dzień !

a może to ulotka dla jego znajomego, i robią sobie na zasadzie barterowej, razem współpracując, może amatorzy bawią się razem. Po co takie najazdy ?
Jak ktoś jest profesjonalny i bardzo dobry, to nie zwraca uwagi nawet na takich amatorów co sobie coś dziubią na boku.

Wszyscy profesjonalni, a taki pojazd. Todziu idź sobie do sklepu papierniczego i kup za 6zł kawał dużego bristolu o grubej gramaturze, podstaw pod ścianą i podłogą, delikatnie zaginając i popróbuj sobie poukładać lampę, światło z każdej strony - później ważna też jest obróbka, jakieś syfki, niedoskonałości, załamania tła itp. można usunąć spokojnie w ligtroomie.

r_m
28-06-2014, 02:34
Odpowiedź mi na pytanie, u Ciebie to standard wysyłać kogoś "do wujka google" na forach?
już nie pierwszy raz widzę u Ciebie tak arogancką odpowiedź i wykopywanie kogoś do wyszukiwarki.

A myślisz że te poprzednie tematy z palca się wyssały,bocian podrzucił ? chyba też ktoś musiał się zapytać i tak się stworzyły, też masz o to pretensje?!

(Stock poprzednio to samo pisałem, i najwyraźniej odwaga cywilna nie pozwoliła Ci na odpisanie, mam nadzieje że teraz zdobędziesz się na odwagę i udzielisz odpowiedzi)

Wiem, że to nie do mnie, ale zastanawiam się, dlaczego personalnie odniosłeś się do "sąsiada" (patrząc na miasto w profilu), pomimo tego, że to samo pisało kilka osób?

Wszyscy profesjonalni, a taki pojazd. Todziu idź sobie do sklepu papierniczego i kup za 6zł kawał dużego bristolu o grubej gramaturze, podstaw pod ścianą i podłogą, delikatnie zaginając i popróbuj sobie poukładać lampę, światło z każdej strony - później ważna też jest obróbka, jakieś syfki, niedoskonałości, załamania tła itp. można usunąć spokojnie w ligtroomie.
Zasłużony (moim zdaniem). Na pewno nikt z piszących nie miałby uwag ani zastrzeżeń, gdyby autor wątku napisał, że coś chce zrobić (tzn. zlecenie, jako amator), że znalazł takie i inne opisy, że mając taki sprzęt jaki ma próbował zrobić zdjęcia i wyszło mu tak i tak (z przykładami), ale nie jest zadowolony i prosi o poradę, wyjaśnienie gdzie zrobił błąd albo co może zrobić inaczej, aby efekt był lepszy. Zdarzały się już takie osoby, więc można. Autor wątku przywalił "na bezczelnego" w stylu "mam coś do zrobienia, macie mi napisać jak mam to zrobić". Myślę, że nie tylko ja odniosłem takie wrażenie, sądząc po odpowiedziach.
Twoje porady są jak najbardziej słuszne, myślę, że wielu forumowiczów bez problemu zrozumie o czym pisałeś, ale może się okazać, że dla początkującego, któremu się spieszy, Twój opis będzie zbyt lakoniczny (np. dla Ciebie jest oczywiste, że nie będziesz świecił "gołym palnikiem", ale czy to jest tak samo oczywiste dla pytającego? piszesz "światło z każdej strony" - mając jedną lampę i zero doświadczenia może być ciężko to zrealizować itd itd). Pomijając drobiazg, że nadal nie wiadomo, o jak duże przedmioty chodzi, jeśli wielkości aparatu to ok, bristol wystarczy, a przy przedmiocie wielkości walizki? Poza tym - większość ludzi to wzrokowcy, po wrzuceniu kilku podstawowych haseł w googla naprawdę można znaleźć setki poradników z opisami, zdjęciami i filmami, na których dokładnie widać co, gdzie i jak ustawić.

marszull
28-06-2014, 03:58
porady sa spoko, ale naprawde trzeba wykazac troche checi i wiedziec o co pytac
bo pytanie jak zrobic zdjecia zeby wyciac w ps to nie jest takie pytanie