Zobacz pełną wersję : D700 i migający Err ...
piotr_82
26-06-2014, 12:57
Wyciągnąłem body z plecaka, zapiąłem 70-200 VRII, przymknąłem przysłonę do f/4 i ... po naciśnięciu migawki na LCD pojawia się Err! Krótka konsternacja, przepiąłem obiektyw do D300 i wszystko gra, Err się nie pojawił. Z powrotem wróciłem do D700, zmieniłem obiektyw na 14-24 i dalej, Err miga po zrobieniu każdego zdjęcia. Co ciekawe, nie pojawia się tylko wówczas, gdy oba obiektywy (700-200 i 14-24) pracują maksymalnie otwarte na f/2.8. Nie ma znaczenia tryb pracy (A,S,M) czy pomiar światła. Jak tylko choćby minimalnie domknę przysłonę, natychmiast pojawia się Err który miga przez 10-12 sek i potem "znika", aż do kolejnego wciśnięcia spustu ;(
Miał ktoś z Was podobny problem ? Styki wyglądają na czyste, tym bardziej szkła powinny być ok skoro ten problem nie występuje na innym body.
Będę wdzięczny za pomoc bo szykuje mi się cały weekend pracy i będzie zonk jak nic z tym nie zrobię. Co prawda zdjęcia nawet z Err wychodzą naświetlone poprawnie ale mimo wszystko ...
Popychacz przysłony?
Tyle, że wtedy chyba by zdjęcia nie wychodzily poprawnie naświetlone...
Nie napisałeś, czy przesłona się domyka. Ustaw coś pow. 2.8 i wciśnij przycisk podglądu.
rychu_cmg
27-06-2014, 00:29
Wyczyść styki w obiektywie i body ? Robiłeś może ostatnio zdjęcia w deszczu ?
piotr_82
11-07-2014, 11:51
Styki wyczyściłem, bez poprawy. Zdjęcia w deszczu i owszem, ale raczej nie zmoczyło mi aż tak bardzo sprzętu, tym bardziej że zarówno 14-24 jak i 70-200 mają gumowe uszczelnienia bagnetu i przy normalnym użytkowaniu powinny dać radę.
Sprzęt wysłałem do serwisu Nikona, zobaczymy co im wyjdzie na teście. Przez tel postraszono mnie że być może padł mechanizm sterowania przysłoną (wymiana ok 1000 pln) ale gdyby tak się stało w puszce o przebiegu 4500 klatek, która służy jako zapas to dziękuję za taki sprzęt ... ;-(
Nic, serwis zarejestrował sprzęt, czekam na diagnozę i wycenę ...
Swoją drogą, ciekawe że tylu użytkowników pro nikona i nikt nie miał podobnego przypadku, a jeszcze lepie recepty na jego rozwiązanie.
Bo może dlatego, że się nie psuje?
piotr_82
11-07-2014, 12:02
Bo może dlatego, że się nie psuje?
Ale jak to się nie psuje jak się zepsuł ? Gdyby się nie psuł to nie pytałbym, czy ktokolwiek ma pomysł co jest grane.
to że się ci popsuła sztuka nie oznacza że się masowo sypie i jest pełno informacji w sieci na ten temat. Popsuć się może wszystko. Generalnie żywotność D700 jest mocną stroną tej puchy.
piotr_82
11-07-2014, 12:47
jest pełno informacji w sieci na ten temat.
Nie bardzo rozumiem na jaki temat ? Nie chcę się przepychać, wiem że to tylko sprzęt i ma prawo się wysypać w każdym momencie. Trochę dziwi mnie natomiast to że dość często na tym forum powstają wielkie dywagacje o sprzęcie, jego niezawodności, itp. a jak pojawia się problem to jakoś nie widać na horyzoncie konkretnych sugestii. Nie czepiam się, po prostu takie odniosłem wrażenie - subiektywnie, więc każdy może mieć inne zdanie.
Tyle ode mnie. Sam jestem ciekaw co się stało więc jak tylko serwis się odezwie, dam znać na forum coby innym, na przyszłość było łatwiej znaleźć rozwiązanie tego rodzaju problemów.
Chyba od początku masz złe nastawienie. Zadałeś pytanie. Nie ma odpowiedzi co by mogło sugerować, że nie jest to częsty problem, więc nie ma kto odpisać w temacie. Nie miałem na myśli wytykanie ci czegokolwiek, po prostu podałem informację, że możesz nie doczekać się konkretnych odpowiedzi i uzasadniłem dlaczego. Tylko tyle. Jak będziesz miał odpowiedź z serwisu to napisz w wątku, chętnie przeczytam (i pewnie nie tylko ja).
Obstawiam problem z popychaczem przysłony. Daj znać po powrocie aparatu z serwisu
nikoniarz
11-07-2014, 13:45
jest pełno informacji w sieci na ten temat
Nie bardzo rozumiem na jaki temat ?
Wyrywasz zdanie z kontekstu i dziwisz sie ze nie rozumiesz? Przeciez deep wyraznie napisal ze gdyby sie psul czesto to info w sieci byloby wiecej. A D700 to jedna z solidniejszych puszek wiec jest jak jest. Wyglada na to, ze awaria dotyczy popychacza przyslony.
Przypomniało mi się - wymieniałem w D700 mechanizm naciągu lustra i wybierania przysłony, serwis podliczył mnie na 950zł.
piotr_82
16-09-2014, 21:29
Po miesiącu korpus wrócił. Diagnoza: do wymiany mechanizm sterowania przysłoną. Sam w sobie kosztuje 440 PLN ale ponieważ "wydarcie go" wiąże się z rozbebeszeniem prawie całego korpusu, serwis musiał doliczyć jeszcze koszt wymiany gum, później kalibrację wg zaleceń producenta ... suma sumarum 1100 zł z głowy.
Najśmieszniejsze jest to że paczka wróciła zdekompletowana (bez pudełka i baterii), trzeba się było upomnieć i poczekać jeszcze tydzień ;) Ale przynajmniej za drugą przesyłkę już nie płaciłem.
Teraz body śmiga aż miło. Szkoda że złośliwość rzeczy martwych dość często mi się trafia w sprzęcie serii "pro" ... rok temu ot tak sobie padł silnik AF w 14-24 ... jedyne 1300 pln ;) Coż, sprzęt "pro" kosztuje ;-)