PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sigma ] SIGMA 50 1.4 DG ART - opinie

Foto-Dorotka
26-06-2014, 08:25
Dzień Dobry :)
SIGMA 50 1.4 DG z serii ART - czy posiada już ktoś ten obiektyw ? będę wdzięczna za potwierdzoną praktycznie opinię o nim.
Posiadam model 35 1.4 DG Art - nic złego na jego temat nie napiszę

kcr
26-06-2014, 08:39
Też przymierzam się do zakupu jednak na obecną chwilę (poza allegro) jest problem z dostępnością:( wczoraj dzwoniłem do sigma procentrum w Chorzowie -mają mi wysłać maila jak tylko pokaże się z mocowaniem do nikona:)

Też chętnie "posłucham" opinii, a jeszcze chętniej zobaczę sample

cadman
26-06-2014, 23:03
W Krakowie Foto-Plus ma nowych A 50 Sigmy pod dostatkiem, właśnie dzisiaj mi przysłali. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Jest znacząco większy, masywniejszy niż A 35. Lepiej mi pasuje do D 800. Zrobiłem kilka fotek testowych w domu i już widzę, że warto było "spuścić do kibla" Nikkora 50 1.4g, który po nabyciu Sigmy A 35 leżał i się kurzył. Drugie odczucie - obrazek jest jeszcze lepszy niż z A 35, bardziej detaliczny. Przymierzałem się do N 85 1.4g, ale ta A 50 Sigmy lepiej mi pasuje do landszaftów i architektury, będzie częściej w użyciu. Na wesele w rodzinie, które mnie czeka w sierpniu, też się bardzo przyda. Jeśli jest kasa to nie ma się nad czym zastanawiać. Kupować i focić.

Foto-Dorotka
27-06-2014, 07:18
cadman - Dziękuję za pierwsze wrażenia - jeżeli możesz wrzuć kilka surowych fotek na f 1.4 w dzień, wieczorem , przy sztucznym świetle, i dopisz ocenę pracy AF

wiem .... wymagam poświęcenia czasu - niestety jak widzę, tylko Ty obecnie możesz mi pomóc gdyż bardzo poważnie przymierzam się do zakupu tej 50-ki. Jak wspomniałam mam 35 A , i cieszy mnie większa szczegółowość nowego egzemplarza.

pozdrawiam Dorota

sufenta
27-06-2014, 07:28
W Krakowie Foto-Plus ma nowych A 50 Sigmy pod dostatkiem, właśnie dzisiaj mi przysłali. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Jest znacząco większy, masywniejszy niż A 35. Lepiej mi pasuje do D 800. Zrobiłem kilka fotek testowych w domu i już widzę, że warto było "spuścić do kibla" Nikkora 50 1.4g, który po nabyciu Sigmy A 35 leżał i się kurzył. Drugie odczucie - obrazek jest jeszcze lepszy niż z A 35, bardziej detaliczny. Przymierzałem się do N 85 1.4g, ale ta A 50 Sigmy lepiej mi pasuje do landszaftów i architektury, będzie częściej w użyciu. Na wesele w rodzinie, które mnie czeka w sierpniu, też się bardzo przyda. Jeśli jest kasa to nie ma się nad czym zastanawiać. Kupować i focić.

ja tez mam wrazenie, ze sigma 35 jest ostrzejsza niz nikkor 50/1.4, ale bronilem sie "przed ta miloscia" (do sigmy) bo to grzech cos zlego na nikkora powiedziec

Foto-Dorotka
27-06-2014, 07:29
... przepraszam zapomniałam zapytać o coś dla mnie najistotniejszego... bokeh ? gdyż przeznaczeniem jego będzie portret.

shaolin
27-06-2014, 07:54
Malo zdjec w necie, zeby zobaczyc jaki jest bokeh?
Pierwsze z brzegu:
https://www.flickr.com/search/?q=sigma+50mm+art

cadman
27-06-2014, 09:33
Pierwsze pstryki domowe z lampą, model - kwiat doniczkowy żony, to nie jest właściwe przeznaczenie tego szkła. Jednak na tym przykładzie już widać, że AF jest celny, dość szybki, trochę gubi się na miejscach ciemnych o małym kontraście. Jednak przy wspomaganiu AF przez SB-910 trafia bez problemu na powierzchni czarnej torby foto. Bokeh, jak dla mnie jest "kremowy", podobny do tego z Nikkora 85 1.4G, ale są różne opinie i definicje bokeh. Na fotce testowej z tekstem widać delikatne odbarwienia wokół literek, widoczne w cropach 100%. W normalnych warunkach tego nie widać. Nie mogę nic wrzucić, gdyż jestem w pracy. Głębia ostrości jest tak mała, że ostry jest tylko 1 wiersz tekstu. W weekend postaram się przetestować go na powietrzu, sprawdzę go w scenach dynamicznych (sporty wodne), w plenerze, widoczki itp. Na pierwszy rzut oka AF trafia, gdzie powinien, na krótkich dystansach. Muszę sprawdzić w całym zakresie. Mam USB dock sigmy, kupiony wraz z A 35. Kupiłem tak na wszelki przypadek, ale okazało się, że trzeba było z niego skorzystać. Po korektach A 35 trafia bardzo dobrze. Być może trzeba będzie dostroić również A 50. Po testach napiszę coś więcej.

fafniak
27-06-2014, 09:50
Możesz napisać jak takie strojenie wygląda?
Czy jest zależne od odległości przedmiotowej ?

MstrG
27-06-2014, 09:52
Możesz napisać jak takie strojenie wygląda?
Czy jest zależne od odległości przedmiotowej ?

Tak dla zobrazowania:
http://blog.sigmaphoto.com/2013/usb-and-sop-demo/

fafniak
27-06-2014, 09:58
Dzięki za link
(swoją drogą jakoś u mnie to dziwnie działa ta prezentacja - cały czas wraca do pierwszej planszy)

MstrG
27-06-2014, 10:04
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/highresadjustment13_1371021897-2.jpg
źródło (http://www.ephotozine.com/articles/sigma-usb-dock-review-22170/images/highres-adjustment13_1371021897.jpg)

cadman
27-06-2014, 14:54
Dostrajanie jest bajecznie proste. Opiszę na przykładzie A 35, którą dostrajałem. Nie wiem, czy dla A 50 są te same zakresy odległości. Dla stało ogniskowych Sigma przewidziała dostrajanie w czterech zakresach odległości. Dla A 35 są to przedziały do 0,3m, 0,3-0,4m, 0,4-0,6m i od 0,6m do końca. W praktyce wygląda to tak, że po podpięciu obiektywu przez USB dock za pomocą kabla z komputerem wprowadzasz poprawki w firmware obiektywu. Odbywa się to tak jak wprowadzenie poprawek w menu aparatu, tylko w czterech zakresach odległości. Po dostrojeniu w ten sposób nie wprowadzamy już poprawki w aparacie. Wielkość poprawki szacujemy sami porównując obraz ostrzony klasycznie i przez live view. Można eksperymentować do woli +/- bez szkody dla sprzętu. Jeśli uzyskujemy to samo na zdjęciach to znaczy, że jest OK. Oczywiście zdjęcia robimy ze statywu, aby uzyskać powtarzalność wyników.

tomek67
29-06-2014, 08:11
Lepiej mi pasuje do D 800. Zrobiłem kilka fotek testowych w domu i już widzę, że warto było "spuścić do kibla" Nikkora 50 1.4g,
Miałem starszą wersję Sigmy 50mm i Nikona 50mm 1.4G
Już wtedy różnica była wyraźna na jej korzyść.
Zarówno pod względem ostrości jak i szybkości AF
Po zdjęciach w necie jakie widać, że ta nowa Sigma po prostu miażdży Nikony i Canony 1.4
Orientuje się ktoś jak wygląda sprawa ogniskowej tej Sigmy 50mm ART ??
Chodzi mi o to, że starszy model miał odczuwalnie krótszą jak Nikon,
Widać to było na zdjęciach gdy robiłem z tego samego miejsca.

fafniak
29-06-2014, 08:21
A na ile oceniłbyś tą ogniskową?
Spodziewam się że nie 43-45mm (to byłby dla mnie ideał szkła allround ;) )

tomek67
01-07-2014, 13:31
A na ile oceniłbyś tą ogniskową?
Spodziewam się że nie 43-45mm (to byłby dla mnie ideał szkła allround ;) )
Aż poszukałem po necie.
Znalazłem opinie mówiące o 46-48mm.
Natomiast nigdzie nie uzyskałem informacji czy nowa Sigma ART też jest nieco krótsza niż 50mm Nikona.

GonzoG
01-07-2014, 14:30
Orientuje się ktoś jak wygląda sprawa ogniskowej tej Sigmy 50mm ART ??
Chodzi mi o to, że starszy model miał odczuwalnie krótszą jak Nikon,
Widać to było na zdjęciach gdy robiłem z tego samego miejsca.
Ta ogniskowa zależy od odległości na którą się ustawi ostrość.
Stara miała chyba rzeczywisty ogniskową w granicach od ~46 do ~49mm.

norty
01-07-2014, 14:40
a jak takie obiektywne odczucia,czy rzeczywiscie jest tak ostry jak pisza? i czy ktos robil moze portrety tym obiektywem na d800?

beliverman
04-07-2014, 19:49
Czyżby nikt jeszcze nie kupił tego szkiełka ? Czy może zmowa milczenia nad zaletami / wadami obiektywu ?
Kilku "Helmutów " z za Odry i "jankesów" z za oceanu rozpływa się w superlatywach. Niestety jako Polak doświadczony nierzetelnością i tendencyjnością pseudo-przyjaciół z rożnych stron świata, z umiarkowaną dozą zaufania podchodzę do ich opinii. Co innego "rodzina " Nikoniarzy - tutaj zawsze można logicznie i rzeczowo zweryfikować zilustrowane na forum opinie :)
Dlatego przyłączam się do tematu z nadzieją na uzasadnienie bądź przekreślenie moich zapędów wobec Damy o imieniu Sigma 1.4 ART
Cena odstrasza ale...... przecież są kobiety warte każdej ceny !! :)

jaś
04-07-2014, 22:55
Czyżby nikt jeszcze nie kupił tego szkiełka ? Czy może zmowa milczenia nad zaletami / wadami obiektywu ?
Kilku "Helmutów " z za Odry i "jankesów" z za oceanu rozpływa się w superlatywach. Niestety jako Polak doświadczony nierzetelnością i tendencyjnością pseudo-przyjaciół z rożnych stron świata, z umiarkowaną dozą zaufania podchodzę do ich opinii. Co innego "rodzina " Nikoniarzy - tutaj zawsze można logicznie i rzeczowo zweryfikować zilustrowane na forum opinie :)
Dlatego przyłączam się do tematu z nadzieją na uzasadnienie bądź przekreślenie moich zapędów wobec Damy o imieniu Sigma 1.4 ART
Cena odstrasza ale...... przecież są kobiety warte każdej ceny !! :)

jest tak dobrze że nikt nie chce nic powiedzieć ;) żeby inni nie robili przypadkiem "za dobrych" zdjęć

jaś
04-07-2014, 23:56
:)

ja używam i jestem zadowolony ale niestety mój aparat jest czerwony, tak naprawdę to pewnie gorzej bo korpusy canona nie przepadają za kundelkami

beliverman
05-07-2014, 07:04
aż tak dobrze nie jest - sprzedaż na allegro malutka żeby nie powiedzieć zerowa ?
jaś - niezrozumiałe przeze mnie emocje ? Dlaczego nazywasz go kundelkiem - przecież to ciężkie i sporej wielkości szko, znacznie większe od stałek nikkorów ?
Dziwnym zbiegiem okoliczności na allegro wzrosła podaż 50 -ek Sigmy i Nikkora - czyżby cisza miała na celu właśnie wyprzedanie powiedzmy "takich sobie" jakościowo obiektywów ?

sufenta
05-07-2014, 09:53
... przepraszam zapomniałam zapytać o coś dla mnie najistotniejszego... bokeh ? gdyż przeznaczeniem jego będzie portret.

Troche nie na temat: do grona znajomych i przyjaciol Najlepszej Zony Swiata nalezy urodzona w kraju kwitnacej wisni zona wlasciela jednej z lokalnych restauracji. Slowo "bokeh" nie istnieje w jezyku japonskim i zostalo wymyslone przez Amerykanow. Istnieje natomiast slowo "boke" 暈け ぼけ "nieostry". Pochodzi ten wyraz od slowa 暈ける (bokeru) co oznacza "stawac sie mniej ostrym. 写真は暈 (shashin wa boke desu) fotografia jest nieostra. milego weekendu.

jaś
05-07-2014, 11:02
aż tak dobrze nie jest - sprzedaż na allegro malutka żeby nie powiedzieć zerowa ?
jaś - niezrozumiałe przeze mnie emocje ? Dlaczego nazywasz go kundelkiem - przecież to ciężkie i sporej wielkości szko, znacznie większe od stałek nikkorów ?
Dziwnym zbiegiem okoliczności na allegro wzrosła podaż 50 -ek Sigmy i Nikkora - czyżby cisza miała na celu właśnie wyprzedanie powiedzmy "takich sobie" jakościowo obiektywów ?

:) też bym przez allegro pewnie nie kupił, jak kupowałem w sklepie to był gość z nikonem też brał tą sigmę - myślę że sprzedaż jest spora przy tej cenie - ludzie chcą przeczekać podatek od nowości (pewnie z 500zł w moim przypadku), też bym tak zrobił ale miałem już dość przeczekiwania.

Bez emocji - kundelek to "prawie oficjalna" terminologia na szkła niezależnych produdentów w czerwonym systemie - szkło jest świetne, nie trzeba pisać okrągłych marketingowych eufemizmów "używalne na 1.4", czy "kontrast poprawia się po lekkim przymknięciu" nic takiego nie musi następować jest jest świetnie od maksymalnego otworu, brak aberracji rzuca się w oczy, dobra separacja planów, bokeh bardzo kremowy może nawet w niektórych przypadkach za bardzo ale ogólnie nie narzekam.

Co do podaży/popytu na allegro to się nie wypowiem jest lato ludzie kupują na potęgę więc pewnie inni chcą sprzedać na potęgę - kiedy jak nie teraz. Podaż używanych 50L też wzrosła ;) wiem bo chciałem kupić więc od pewnego czasu obserwowałem rynek.

beliverman
05-07-2014, 11:37
jaś - dziękuję :) konkretnie skonstruowana i zadowalająca mnie odpowiedz- o to chodzi !! w tym kraju gdzie matactwo i niejasność wypowiedzi jest nawet na szczytach- niedawno słyszeliśmy o pewnej restauracji / oczywiście nie tej o której wspomina sufenta / :)
Może jeszcze ktoś wyrazi swoją opinię ? - będzie bardziej miarodajnie :)

jaś
05-07-2014, 14:16
jaś - dziękuję :) konkretnie skonstruowana i zadowalająca mnie odpowiedz- o to chodzi !! w tym kraju gdzie matactwo i niejasność wypowiedzi jest nawet na szczytach- niedawno słyszeliśmy o pewnej restauracji / oczywiście nie tej o której wspomina sufenta / :)
Może jeszcze ktoś wyrazi swoją opinię ? - będzie bardziej miarodajnie :)

Może jeszcze dodam że szkła jest ciężkie i duże, wolałbym coś mniejszego i lżejszego ale jeśli to cena za właściwości optyczne to raczej nie będę miał z tym problemu (wolę ciężkie ale dobre optycznie niż lekkie ale wymagające przymknięcia). Trzymając w ręce to raczej się ma wrażenie że się trzyma zooma typu 24-70/2.8 bo szkło waży sporo, szkła o takiej wadze są używane więc jak ktoś chce mieć dobrze niestety przy tej stałce też musi nosić.

Mnie wystarczałoby dobre szkło typu 1.8, chętnie zapłaciłbym mniej, ale takiego w czerwonym systemie brak, dodam ze nie chodzi mi o używalne 1.8 tylko o dobre 1.8 i nie interesuje mnie jak takie szkło zachowuje się po przymknięciu bo go nie będę przymykał więc z mojego podkreślam mojego punktu widzenia istotne jest jak takie szkło zachowuje się pomiędzy 1.4 a 2.8 reszta jest mało interesująca, bo po pierwsze primo i tak będzie dobrze, a po "drugie primo" jeśli ktoś nie potrzebuje tak jasnego szkła to kupuje zooma 2.8 i ma problem z głowy.

Wykonanie i materiały samego obiektywu oceniam wysoko, niektórzy narzekają na "plasticzaniść" dekielka i osłony - może rzeczywiście materiał użyty do wykonania osłony mógłby bardziej przypominać ten użyty do wykonania obiektywu, jeśli chodzi o dekielek to tak jest "plasticzany" ale z drugiej strony osiągnięcie podobnej funkcjonalności dekielka firmie canon zajęło 20 lat więc ogólnie to mało mnie to rusza, ale zamszowej wyklejki w osłonie przeciwsłonecznej brak i taki fanboy elek jak ja od razu to czuje.

Jeszcze dodam że od razu kupiłem usb docka (bo stwierdziłem że to już nie rzutuje na całokształt), i używałem go, jakby ktoś miał jakieś pytania.

look
05-07-2014, 14:54
.

Mnie wystarczałoby dobre szkło typu 1.8,.
no to pomyśl o poprzedniej wersji tej sigmy. Mam ją od jakichś dwóch lat i jedyne co mogę o niej powiedzieć, to że jest rewelacyjna, a z tego co widziałem to kosztuje połowę ceny tej nowej wersji (tyle, że chyba zostały już tylko używki. Nowa kosztowała coś koło 1900 zeta)

jaś
05-07-2014, 16:18
no to pomyśl o poprzedniej wersji tej sigmy. Mam ją od jakichś dwóch lat i jedyne co mogę o niej powiedzieć, to że jest rewelacyjna, a z tego co widziałem to kosztuje połowę ceny tej nowej wersji (tyle, że chyba zostały już tylko używki. Nowa kosztowała coś koło 1900 zeta)

Dzięki ale w temacie 50mm zakończyłem myślenie, jestem zadowolony.

Foto-Dorotka
11-07-2014, 14:39
Wtrącę i ja kilka słów ... a raczej opinii i zapytań
Sigma 35 1.4 A - jest bardzo, bardzo dobrym obiektywem do ślubnych zastosowań - mam ją już 2 rok więc wiem co piszę.
Pytanie moje dotyczy opinii porównawczej ; czy nowa 50 - ka jest równa starej 35- ce ?
Czy plastyka i bokeh na FF jest taka sama czy może lepsza lub gorsza ?
Co do AF - z 35 - ką bez najmniejszy problemów - i jak się domyślam tak będzie w 50 -ce

Jak na razie tylko Pan " jaś " "pochwalił się " / w dobry znaczeniu / posiadaniem przedmiotowego obiektywu.
Czy wśród nikoniarzy nikt więcej nie posiada 50 - ki ART.

Jeszce jedno pytanie ? można kupić na zachodzie z roczną gwarancją nową za 2700 - 2800 zl - czy warto ????

Dziękuje wszystkim którzy pomogą mi na forum w podjęciu decyzji i dorzucą kilka ciekawych opinii i rad

pozdrawiam D.

GonzoG
11-07-2014, 14:49
Jeszce jedno pytanie ? można kupić na zachodzie z roczną gwarancją nową za 2700 - 2800 zl - czy warto ????

Dla tylko 400-500zł nie warto.
Sigma słynie z tego że lubi się psuć mając kilka latek, a wymiana np. napędu HSM to jakieś 600-700zł.
Poza tym Sigma w PL nie kalibruje bezpłatnie szkieł nie z polskiej dystrybucji, choć już z pomocą może przyjść USB-Dock.

jaś
11-07-2014, 21:11
Wtrącę i ja kilka słów ... a raczej opinii i zapytań
Sigma 35 1.4 A - jest bardzo, bardzo dobrym obiektywem do ślubnych zastosowań - mam ją już 2 rok więc wiem co piszę.
Pytanie moje dotyczy opinii porównawczej ; czy nowa 50 - ka jest równa starej 35- ce ?
Czy plastyka i bokeh na FF jest taka sama czy może lepsza lub gorsza ?
Co do AF - z 35 - ką bez najmniejszy problemów - i jak się domyślam tak będzie w 50 -ce

Jak na razie tylko Pan " jaś " "pochwalił się " / w dobry znaczeniu / posiadaniem przedmiotowego obiektywu.
Czy wśród nikoniarzy nikt więcej nie posiada 50 - ki ART.

Dziękuje wszystkim którzy pomogą mi na forum w podjęciu decyzji i dorzucą kilka ciekawych opinii i rad

pozdrawiam D.

to może jeszcze raz ja (jak nie ma chętnych) - ale pamiętaj że ja używam canona więc nie wszystkie doświadczenia z canona się przeniosą.
cena - niewiele się zastanawiałem chociaż też chętnie bym przyoszczędził to pierwsza moja sigma :) (miałem kiedyś ze dwadzieścia lata temu zooma 24-70 do minolty ale taki sobie był), kupno w sklepie pozwoliło mi na przebieranie wśród kilku egzemplarzy w miłej atmosferze bo sprzedawca widział że nie oglądam tylko chcę kupić, gwarancja 2 + 1 rok po rejestracji na www czyli razem 3 lata (myślałem ze dają 5 i byłem lekko zawiedziony), kupiłem od razu usb docka pomimo że się wydawało że nie będzie potrzebny - przygotuj dodatkowe 200zł - mz to nie robi już wielkiej różnicy w kasie.
nie mogę porównać z 35mm bo po prostu nie mam sigmy 35mm ale wszędzie gdzie piszą coś na temat S50A piszą ze jest lepsza od S35A właściwie pod każdym względem, a już na pewno plastyki i bokehu co do af to doświadczenia nie przenoszą pomiędzy systemami (ale w canonie ogólnie jest chyba gorzej z współpracą z sigmą).
znajdź stacjonarny sklep podepnij zrób kilka zdjęć, a jeśli to nie starcza to pożycz - sigma pro centrum pożycza taki sprzęt.

shaolin
21-07-2014, 14:44
Dam tu, bo nie chce mi sie szukac watku o 58/1.4 :mrgreen:
mKR4UnC_7HI

kcr
26-08-2014, 08:09
Nareszcie mam i ja:) wybrana z 2 szt. Pierwsza odpiąłem po 2 zdjęciach, natomiast druga już została. Wystarczyła mikroregulacja na +5 i jest idealnie.
Ostro, szybko i przede wszystkim celnie:) co bardzo mnie cieszy, bo 35 zaraz po zakupie pojechała na kalibrację:/
Teraz z niecierpliwością czekam na 24 i nowe 85:)

dammiz
21-09-2014, 19:57
Właścicieli Sigmy 50A proszę o wrażenia... Najchętniej odnosząc się do Sigmy 35A.

bomb01
18-10-2014, 11:04
Hmm wrazenia.... na poczatku byl stres identyczny jak po zakupie 35ki bo nie trafial focus... ale po to wlasnie jest dock sigmy zeby sobie szklo elegancko dostroic - sloik bardzo udany zreszta jak 35ka polecam

tmk_t
16-11-2014, 00:31
https://photographylife.com/sigma-50mm-f1-4-art-sharpness-and-bokeh-comparison

chalzen
16-11-2014, 21:50
Miałem poprzednią wersję i była cacy (teraz złodzieje się powinni cieszyć ) .Mam teraz art i jest różnica na plus. Na 1.4 nie ma do czego się przyczepić,a dalej lepiej nie przymykać bez bandaża w torbie-:)

genghiskhan
19-01-2015, 11:23
Zamówiłem, może dzisiaj odbiorę to podzielę się wrażeniami. Poprzedni Art (35) miał problemy AF (spooora korekta w body), ale jakość obrazka i ostrośc miażdzy. Pewnie podobnie będzie w przypadku 50mm :) Mam zamiar dokupić usb docka do kompletu :)

Krzych179
27-02-2015, 14:53
Coś tak cichutko w tym wątku :) to napawa optymizmem. Waga i gabarety nie są dla mnie waże, że jest ostre wiem. Chciałbym prosić o więcej opini jak spisuję się AF w S50 A 1.4 w typowym reportażu ślubno/weselnym lub, warunkach zbliżonych do takowego.

Malikus
19-03-2015, 15:38
Wczoraj odebrałem swoją 50'tkę, tak na szybko:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/_dsc92235aljj-2.jpg
źródło (http://abload.de/img/_dsc92235aljj.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/_dsc923040xc9-2.jpg
źródło (http://abload.de/img/_dsc923040xc9.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/_dsc92400gl1s-2.jpg
źródło (http://abload.de/img/_dsc92400gl1s.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/_dsc9257s4by4-2.jpg
źródło (http://abload.de/img/_dsc9257s4by4.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/_dsc92692cyyg-2.jpg
źródło (http://abload.de/img/_dsc92692cyyg.jpg)

Tom W
24-03-2015, 16:04
Czy posiadaczy Sigmy 50 mm Art mogę prosić o sprawdzenie LV w trybie P i A. Podczas robienia zdjęć w tym trybie mam dziwne zgrzyty (aparat/obiektyw), które nagrałem:
https://www.dropbox.com/s/7jzbfrt2qhabtxa/Glos_004.m4a?dl=0

tych zgrzytów nie ma podczas robienia zdjęć przez wizjer...

dzięki

Tom W
24-03-2015, 16:08
Cytat:
Dla tylko 400-500zł nie warto.

Sigma słynie z tego że lubi się psuć mając kilka latek, a wymiana np. napędu HSM to jakieś 600-700zł.
Poza tym Sigma w PL nie kalibruje bezpłatnie szkieł nie z polskiej dystrybucji, choć już z pomocą może przyjść USB-Dock.

no właśnie....

kupiłem na początku marca w 2015 r. (3300 zł) w bardzo znanym w centrum Polski sklepie fotograficznym. Gdy na stronie Sigmy chciałem zarejestrować bezpłatne przedłużenie gwarancji okazało się, że nie tylko nie mogę tego zrobić, ale też, że mam roczną, europejską gwarancję.... zwracajcie na to uwagę....

HYPER
24-03-2015, 16:19
o jaki fajny rusek :)

Tom W
05-05-2015, 18:49
kupiłem na początku marca w 2015 r. (3300 zł) w bardzo znanym w centrum Polski sklepie fotograficznym. Gdy na stronie Sigmy chciałem zarejestrować bezpłatne przedłużenie gwarancji okazało się, że nie tylko nie mogę tego zrobić, ale też, że mam roczną, europejską gwarancję.... zwracajcie na to uwagę....

edit: sklep na piśmie udzielił mi również 3-letniej gwarancji

Cichy
06-05-2015, 15:15
edit: sklep na piśmie udzielił mi również 3-letniej gwarancji

A przy zakupie pytałeś, czy gwarancja jest sklepu czy polskiego dystrybutora ?

Tom W
06-05-2015, 15:47
A przy zakupie pytałeś, czy gwarancja jest sklepu czy polskiego dystrybutora ?

Nie pytałem przy zakupie, nie wiedziałem, że Sigma może pochodzić z różnych źródeł (europejska/międzynarodowa/polska dystrybucja). Zorientowałem się dopiero jak nie mogłem zarejestrować obiektywu na stronie polskiego dystrybutora. Ale sklep w którym kupowałem tak jak wczoraj napisałem potwierdził, że w ciągu 3 lat przyjmą na gwarancji, gdybyś coś się działo z obiektywem. Nie wiem gdzie i jak będą realizować serwis, ale ważne, że nie mam gwarancji na rok, tylko na 3 lata. I to przy zakupie na firmę.

dennis8
12-11-2015, 12:32
Panowie jak jest z tą 50 art od sigmy bo czytając opinie o 35 to sie naprawde odechciewa zakupu, przymierzałem sie do niej pare razy ale no cóz .Teraz mam zamiar kupic nową 50 miałem wszystkie mozliwe od nikkora obecnie mam 1.8 g ale mi sie znudziła.Jak wiec jest z tym af z bliska ,daleka , dynamiczne ujęcia?

miz
16-01-2016, 19:15
Panowie jak jest z tą 50 art od sigmy bo czytając opinie o 35 to sie naprawde odechciewa zakupu, przymierzałem sie do niej pare razy ale no cóz .Teraz mam zamiar kupic nową 50 miałem wszystkie mozliwe od nikkora obecnie mam 1.8 g ale mi sie znudziła.Jak wiec jest z tym af z bliska ,daleka , dynamiczne ujęcia?

Dołączam się do pytania.

Myszowor
18-01-2016, 12:50
Mi ta 50 Art trafia i z bliska i z daleka i jak dzieciaki biegają to też trafia.

Aeon88
18-01-2016, 23:25
Panowie, nikonem D800 który podobno ma kiepski AF i sigmą 50 art która podobno nie jest za szybka robiłem zdjęcia nawet w sporych ciemnościach przy jedynie sztucznym świetle lamp kapeli:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/d800s50ciemno-1.jpg
źródło (http://www.adriankraska.pl/ftp/nikoniarze/d800s50ciemno.jpg)

i zestaw daje spokojnie radę. Fakt, to nie była polka, tylko coś normalnego, ale nie mogę narzekać. To samo S35 art. Niestety jak widać po komentarzach nie wszystkie sztuki są ok i zdarzają się problemy, więc przed zakupem po prostu weź aparat i przestrzel ją z bliska i daleka. Dobierałem szkła osobiście i dziś nie mam z nimi żadnych problemów ani na D700 ani na D800 (przestrzelałem je na obu body). Jest jeszcze dock, który w razie W zawsze może coś pomóc.

Mbuna
22-01-2016, 11:04
W końcu jakieś konkrety od kogoś kto ma to szkło, a nie tylko słyszał.

cadman
22-01-2016, 17:03
Sigma 50 Art to bardzo dobry obiektyw. Miałem do niedawna, użytkowałem wprawdzie sporadycznie, lecz nic złego nie mogę o nim powiedzieć. Po dostrojeniu USB-dockiem było celnie w każdym zakresie. Piękny kontrast, kolory obrazka, szybkość zadowalająca. Zamieniłem na N 85 1.4 G. Dla mnie była zbyt mała różnica zastosowań w stosunku do S 35 Art i w związku z tym używałem sporadycznie. Nie wykonuję foto zleceń, użytkuję amatorsko. Najlepiej samemu spróbować i ocenić, wagę i gabaryty, czy będzie pasowało.

bryk77
24-03-2016, 18:29
Info dla zainteresowanych Sigmą 50/1.4A :) Amazon ma aktualnie promocję na to szkło. Winszują sobie 479GBP - szybki przelicznik dał mi 2665PLN. Coś mnie tknęło i zamówiłem ;)

http://www.amazon.co.uk/Sigma-50mm-F1-4-Lens-Nikon/dp/B00ICJWP6S?ie=UTF8&psc=1&redirect=true&ref_=oh_aui_detailpage_o00_s00

Myszowor
25-03-2016, 12:19
Super tylko jeszcze cło i podatek i brak gwarancji w PL.

Cichy
25-03-2016, 13:28
Wolałbym używkę z gwarancją :)

bryk77
25-03-2016, 13:30
Super tylko jeszcze cło i podatek i brak gwarancji w PL.

Cło i podatek? Przecież to UE. Ja jestem w Irlandii. Tu trzeba doliczyć tylko dodatkowe koszty przesyłki (11GBP w tym przypadku). Z amazona już wiele rzeczy kupiłem. Zawsze wszystko było w porządku. Przesyłka wręcz ekspresowa.

Wolałbym używkę z gwarancją :)

Używek jak na lekarstwo. Jedna była. Szkło miało 8 miesięcy a sprzedający życzył sobie 700 euro.

Właśnie odebrałem 50/1.4A z poczty. Pierwsze wrażenie? Ładna!! Miałem kiedyś Nikkora 50/1.4G, ale on wygląda przy Sigmie jak chińska zabawka ?
Co jeszcze? Ciężka!! To skandal żeby 50tka tyle ważyła i do tego była tak duża, ale cóż - widać taki musi być koszt optyki z najwyższej półki.
Narazie tyle mogę powiedzieć. Może jutro będzie czas na jakieś testy. Dziś nie mam nawet aparatu przy sobie. Oby wszystko było dobrze ? <tfu tfu>

Wybaczcie kurz :grin: To nie z matrycy.. Zapomniało mi się dmuchnąć gruszką :mrgreen: 50/1.4A to prawdziwa brzytwa! Ciekawy jestem jak wypadnie w porównaniu do 50/1.8G w podobnych warunkach.

Nikkor 50/1.8G vs Sigma 50/1.4A

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/25595885954_4f1714764e_b-2.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/2/1585/25595885954_4f1714764e_b.jpg)

coldphate
05-04-2016, 10:54
I jak? Są peany na temat 35i 24, a co z 50? To moja podstawowa ogniskowa, Nikon nie daje nic w tym zakresie, czy Sigma daje radę?

bryk77
05-04-2016, 14:17
Daje radę ;) Moim zdaniem optycznie 50/1.4A jest lepsza od 35/1.4A. Jeśli z tej drugiej jesteś zadowolony to z tej pierwszej tymbardziej będziesz.

Aha, może już było wspomniane, ale warto nadmienić ponownie. Mianowicie, jedną z głównych wad poza wagą i rozmiarem tej sigmy jest pierścień ostrości a dokładnie jego bardzo krótki zakres. Ciężko jest przez to precyzyjnie ostrzyć manualnie. Dla filmowców to napewno kiepska wiadomość.

fotoon
06-04-2016, 11:27
Od wczoraj mam 35A a 50A od jakiegoś miesiąca. 50tka pod względem optycznym to najlepsza 50tka jaką miałem, żaden nikkor się nie umywa, a miałem oprócz manuali wszystkie 50ki. Ostrość, kontrast, plastyka bajkowe i perfekcyjne. Wykonanie też. Waga wydaje się być dokuczliwa, nie wiem jaka jest różnica między np 24-70 a 50A, ale ta druga jest krótka i ciężka a nikkor jest dłuższy i wygodniej się ciężar rozkłada. Af nie jest tragiczny, prędkością jest w połowie drogi między żółwiem 50/1.4G a dość dobrym 50/1.8G. Pod światło i z bocznym spisuje się jak top zoomy nikona. Budowa jak w Zeiss a nie nikonowych wydmuszkach, smutek że nie ma uszczelki przy bagnecie. Celność af w ciemnych warunkach jeszcze do przetestowania. Zauważyłem że w statyczne obiekty trafia idealnie bez potrzeby korekcji a w poruszające się obiekty to już różnie bywa, zależy od wielu czynników i umiejętności operatora ;)

Myszowor
07-04-2016, 22:19
Potwierdzam dobrą opinię o tej 50 Art, bardzo dobrze wykonana, kawał dobrego szkła, ostrzy w miarę szybko, obrazek super na f1,4 po przymknięciu do f2 jest już ostro , na f2,8 ostrość bije rekordy, bardzo ładne naturalne kolory i bokeh.
Jedynie do poprawienia wg mnie jest autofocus, ale po ustawieniu przez docka trafia mi celnie w całym zakresie. Do portretu AF daje radę, z poruszającymi się obiektami trochę gorzej.

bryk77
08-04-2016, 08:52
Do f2 można przymykać 35/1.4A. Pięćdziesiątka jest genialna :) Ja tam nie widzę potrzeby przymykania.

Dodałem profil Sigmy w LT5 aby pozbyć się winiety i pozostałych wad. Pstryki tylko dla przykładu. Oba na f1.4.

1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/765aca14ce42614fgen-1.jpg
źródło (http://images75.fotosik.pl/486/765aca14ce42614fgen.jpg)

crop 100%

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/e983d2c959f4d4e9gen-1.jpg
źródło (http://images77.fotosik.pl/486/e983d2c959f4d4e9gen.jpg)

2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/26501cfff4c189a5gen-1.jpg
źródło (http://images76.fotosik.pl/487/26501cfff4c189a5gen.jpg)

crop 100%

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/28c7f66d19a6a17dgen-1.jpg
źródło (http://images77.fotosik.pl/487/28c7f66d19a6a17dgen.jpg)

Czekam z niecierpliwością na 85/1.4 z serii Art :)

kurczeblade
12-04-2016, 10:36
Ja mam 24 i 35 Sigmy i jestem mega zadowolony, w sobotę robiłem nimi ślub i stwierdziłem że przydałaby się taka 50mm w połączeniu na dwóch body z 24mm + 50mm, coraz bardziej kusi mnie ta 50, ale jednak poczekam na Sigme 85 art :D

Jarecky83
12-04-2016, 10:43
Ja mam 24 i 35 Sigmy i jestem mega zadowolony, w sobotę robiłem nimi ślub i stwierdziłem że przydałaby się taka 50mm w połączeniu na dwóch body z 24mm + 50mm, coraz bardziej kusi mnie ta 50, ale jednak poczekam na Sigme 85 art :D

Podpytam, bo właśnie założyłem wątek w tej sprawie. Jesteś zadowolony z szybkości/celności AF w Sigmie 35 1.8 Art? Zastanawiam się czy jest sens wymieniać 35mm 1.8G DX na 35mm 1.8 ED, czy lepiej dozbierać do Sigmy (pod kątem repo.ślubnych)? Wiem, że robiłeś repo. ślubne D600+35mmDX więc chyba najlepiej mi powiesz bo masz porównanie;)

kurczeblade
12-04-2016, 14:05
Jestem zadowolony z Sigmy 35, i raczej w tej chwili nie zamieniłbym na żadną inną 35 - robiłem REPO ślubne 35DX na FF bo przechodziłem z Canona i miałem małą dziurę budżetową, wobec tego musiałem na chwilę coś kupić do zleceń 35DX na FF można chwile poużywać, ale to nie jest szkło na dłuższą metę z pełną klatką, na pewno trzeba wiedzieć jak takiego zestawu używać. :-)

bryk77
09-05-2016, 02:52
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/26868305776_853ff6cb48_c-2.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/8/7698/26868305776_853ff6cb48_c.jpg)

kurczeblade
11-05-2016, 13:53
a ma ktoś 50 ARTA w zestawie z 35 ARTA. Czy AF jest porównywalny ?

madebyzosiek
11-05-2016, 14:03
Ja nie miałem jeszcze w ręku 35 A, ale bawiłem się 50 Art i dla mnie jest tak samo szybka, jak Nikkor 50 1.8G, jeżeli to Ci w czymś pomoże ;) Celność po skalibrowaniu dockiem - bezbłędna :)

kurczeblade
11-05-2016, 15:50
Muszę chyba wybrać się do jakiegoś sklepu z tym szkłem ;)

bryk77
11-05-2016, 20:24
A dziś krótki dwugodzinny spacer z narzeczoną :-)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/26350747664_b6ee32a2d4_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/8/7176/26350747664_b6ee32a2d4_b.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/26956232095_81c8ddf93c_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/8/7609/26956232095_81c8ddf93c_b.jpg)

Symulacja filmu Fuji Pro 800Z w lightroomie dla zainteresowanych. Czy ktoś z Was ma może presety filmowe VSCO?

roosee
13-05-2016, 16:51
Witam,
Zamieniłem dzisiaj 35mm 1.4 ART na 50mm 1.4 ART. Podoba mi sie ten obiektyw!

Jedn z pierwszych zdjęć: http://www.adamsx.nazwa.pl/antek1.jpg

I następne: http://www.adamsx.nazwa.pl/zabawa.jpg
Co sądzicie ? ;)

pjeter
13-05-2016, 19:57
To na przyslonie 1.4? WOW ostry skurczybyk z tej sigmy

roosee
13-05-2016, 19:59
Tak wszystkie, które tutaj wrzuciłem zrobione zostały na 1.4 ;)

kilk kolejnych do obejrzenia dla chettnych w pelnym rozmiarze jpg ;)

http://www.adamsx.nazwa.pl/zabawa.jpg
http://www.adamsx.nazwa.pl/zabawa2.jpg
http://www.adamsx.nazwa.pl/zabawa3.jpg

madebyzosiek
13-05-2016, 22:04
Moim zdaniem bardzo ostro, chociaż i tak podłubałbym dockiem ;) Nie żebym widział FF/BF, tak na wszelki ;)

roosee
23-05-2016, 10:06
Witam serdecznie :)
Wczoraj miałem okazję przetestować Sigme 50 mm 1.4 art przetestować u koleżanki w kawiarni. Światło dziennie, bez lampy. Czasami szkielko miało problemy z AF, szczególnie jak dziewczyny były w ruchu. Co sądzicie o jakości optycznej oraz ostrości tych zdjęć?

http://www.adamsx.nszwa.pl/kawiarnia/DSC_1353.jpg

http://www.adamsx.nazwa.pl/kawiarnia/DSC_1356.jpg

http://www.adamsx.nazwa.pl/kawiarnia/DSC_1358.jpg

http://www.adsmsx.nazwa.pl/kawiarnia/DSC_1371.jpg

http://www.adsmsx.nazwa.pl/kawiarnia/DSC_1378.jpg

http://www.adamsx.nazwa.pl/kawiarnia/DSC_1407.jpg

http://www.adamsx.nazwa.pl/kawiarnia/DSC_1424.jpg

http://www.adamsx.nazwa.pl/kawiarnia/DSC_1441.jpg

http://www.adsmsx.nazwa.pl/kawiarnia/DSC_1458.jpg

http://www.adamsx.nazwa.pl/kawiarnia/DSC_1461.jpg

http://www.adamsx.nazwa.pl/kawiarnia/DSC_1468.jpg

http://www.adamsx.nazwa.pl/kawiarnia/DSC_1476.jpg

http://www.adamsx.nazwa.pl/kawiarnia/DSC_1486.jpg

http://www.adamsx.nazwa.pl/kawiarnia/DSC_1496.jpg

http://www.adamsx.nazwa.pl/kawiarnia/DSC_1507.jpg

http://www.adamsx.nazwa.pl/kawiarnia/DSC_1535.jpg

asche
23-05-2016, 10:34
Nie wyświetlają się zdjęcia ...

roosee
23-05-2016, 10:42
Kliknij w linki @asche.

asche
23-05-2016, 11:08
Większość się nadal nie wyświetla, a te co działają - IMO pokazują spory front focus ...

roosee
23-05-2016, 14:13
Poważnie az widać fronta?

emet_b
23-05-2016, 15:14
50 od Sigmy jest świetna (jak każdy ich art), tylko rozmiar czasami przeszkadza (choć wolę tak dużą tubę, niż malutkiego N50/1.8G- lepiej wyważony zestaw).

a

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/255i5gp-2.jpg
źródło (http://i64.tinypic.com/255i5gp.jpg)

b

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/dfuhhf-2.jpg
źródło (http://i67.tinypic.com/dfuhhf.jpg)

c

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/v8imiu-2.jpg
źródło (http://i68.tinypic.com/v8imiu.jpg)

d

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/xmvexv-2.jpg
źródło (http://i66.tinypic.com/xmvexv.jpg)

Cropów nawet nie daję, bo jest jedwabiście ostro. Af przetestuję na weselu we środę.

roosee
23-05-2016, 16:12
Ktoś mi może wytłumaczyć w jakich okolicznościach najlepiej używać pomiaru matrycowego, ważnego i punktowego..?

Nbogdan
23-05-2016, 16:23
Af przetestuję na weselu we środę.[/QUOTE]

A co będzie za obiektywem?
Tzn pomiędzy obiektywem a fotografem...

witboy
23-05-2016, 16:38
ja mialem zwykla wersje bez art przesiadal sie ktos? jak z af? bo w starej byla loteria straszna, ale ostrosc kosmos, nawet widze ze arty sa blisko tej mojej i nie widze przewagi, wiec bardziej o zmiane af mi chodzi czy jest duza poprawa

emet_b
23-05-2016, 16:41
Ktoś mi może wytłumaczyć w jakich okolicznościach najlepiej używać pomiaru matrycowego, ważnego i punktowego..?
skoro samemu nie chcesz poszukać/przeczytać, to znaczy żeś leń!

Af przetestuję na weselu we środę.

A co będzie za obiektywem?
Tzn pomiędzy obiektywem a fotografem...[/QUOTE]

D700 x2
poza tym w boju będą jeszcze 24 i 35 art

Nbogdan
23-05-2016, 17:17
To spoko.
Ja ostatnio próbowałem D90 + 50 1,8D
Porażka po całości.
Nie idźcie tą drogą !

Andrzej1974
23-05-2016, 18:33

Ło matko... przecież o tym jest naprawdę wszędzie (książki, internet).

asche
23-05-2016, 20:30
Poważnie az widać fronta?

Moim zdaniem tak.

roosee
04-06-2016, 13:27
Witajcie ;)
Niedawno miałem porobić pare fotek koleżankom. W ustawieniach puszki (D610) zrobiłem lekką kalibracje obiektywu. Teraz mam nastawione na ok +15.
Wydaje mi się, że na niektórych zdjęciach widać FF. Może ktoś ocenić ? :)
Są to jpeg prosto z puszki. Zdjęcia robiłem w AF-A i AF-S. Dwa w pojednynczym pukncie Autofocua (cyzli te 5 nikonowiskie), natomiast dwa pozostałem a AF-S auto. Aby otworzyć zdjęcia, kliknijcie w linki : )

Zdjęcie 1: http://www.adamsx.nazwa.pl/dziewczyna1.JPG

Zdjęcie 2: http://www.adamsx.nazwa.pl/dziewczyna2.JPG

Zdjęcie 3: http://www.adamsx.nazwa.pl/dziewczyna3.JPG

Zdjęcie 4: http://www.adamsx.nazwa.pl/dziewczyna4.JPG

Greg81
04-06-2016, 19:44
Niech sigma zrobi 85 1.4 Art i 105 mm F2 i 135 F2,8 ART

aldam
05-06-2016, 08:30
To spoko.
Ja ostatnio próbowałem D90 + 50 1,8D
Porażka po całości.
Nie idźcie tą drogą !

Możesz rozwinąć .

myrele
05-06-2016, 09:17
Ja nie miałem jeszcze w ręku 35 A, ale bawiłem się 50 Art i dla mnie jest tak samo szybka, jak Nikkor 50 1.8G, jeżeli to Ci w czymś pomoże ;) Celność po skalibrowaniu dockiem - bezbłędna :)

A jak jest w tych sigmach z celnoscia na bocznych punktach ?
Ja jak kupowalem 35 podpinalem nikona i sigme art
Na nikonie trafial w punkt na wszystkich punktach, na sigmie srodkowy byla bajka, ale boczne juz nie.
Da sie to pozniej skalibrowac dockiem?

madebyzosiek
05-06-2016, 11:23
A jak jest w tych sigmach z celnoscia na bocznych punktach ?
Ja jak kupowalem 35 podpinalem nikona i sigme art
Na nikonie trafial w punkt na wszystkich punktach, na sigmie srodkowy byla bajka, ale boczne juz nie.
Da sie to pozniej skalibrowac dockiem?
No to jest jednak delikatny temat... Dock kalibracje środkowy, więc inne działają "poprawnie", ale ja na przykład do skrajnych nie mam zaufania... W 51 polowym AFie mam zaufanie tylko do ścisłego środka, reszta jakoś nigdy nie daje mi poczucia przewidywalności i powtarzalności, ale to się tyczy nie tylko Sigmy, z Nikkorami też tak jest, chociaż nie ukrywam, że z jest najczęściej lepiej.
Muszę też powiedzieć, że 50 Art miałem pożyczoną na kalibrację i jakoś mało ją męczyłem, ale na pewno mam w planach. Kolega @kurczeblade używa Artów i nie pisze o problemach z bocznymi punktami, więc może się da ;) Pozdrawiam serdecznie

przemas-J
06-06-2016, 04:17
Wszystko zależy też od puszki.
U mnie co prawda 35 na D610 na skrajnych bida.Zaś na D750 jest ok

Grzesiulla Osobiście wolałbym 135 2.0 lub znając sigme może zaskoczyć 1.8

Łolt Diznej
23-10-2016, 21:44
Jako że to mój pierwszy post, witam wszystkich,
noszę się z zamiarem zakupu trochę lepszej 50-tki do szerszych portretów/zastosowań ogólnych i wydaje się, że w przedziale sum czterocyfrowych ta Sigma jest obecnie najlepsza optycznie na rynku. Nie preszkadza mi ciężar ani rozmiar, ale po lekturze internetów, m.in. tego wątku, mam poważne wątpliwości nt. AF.

No to jest jednak delikatny temat... Dock kalibracje środkowy, więc inne działają "poprawnie", ale ja na przykład do skrajnych nie mam zaufania... W 51 polowym AFie mam zaufanie tylko do ścisłego środka, reszta jakoś nigdy nie daje mi poczucia przewidywalności i powtarzalności, ale to się tyczy nie tylko Sigmy, z Nikkorami też tak jest, chociaż nie ukrywam, że z jest najczęściej lepiej.
Muszę też powiedzieć, że 50 Art miałem pożyczoną na kalibrację i jakoś mało ją męczyłem, ale na pewno mam w planach. Kolega @kurczeblade używa Artów i nie pisze o problemach z bocznymi punktami, więc może się da ;) Pozdrawiam serdecznie

No właśnie, pytanie do właścicieli D750: jak wygląda celność tego szkła z ww. korpusem, w szczególności ostrzenie punktami bocznymi i przy słabszym/sztucznym-zastanym oświetleniu? Od roku robię głównie portrety, używam najczęściej N85 1.8G i N70-200 2.8VR2, najczęściej na pełnej dziurze. Przyzwyczaiłem się do celności tego zestawu, jak widzę na zdjęciach jakiś problem w pierwszej kolejności podejrzewam siebie (D750 wymaga pewnej ręki). Na FF przeniosłem się z D90, którego kapryśny AF czasem doprowadzał mnie do szału. Będę się frustrował tą Sigmą?

bryk77
02-11-2016, 20:39
Czy ten bokeh jest aż tak kiepski jak mówią?

1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/b38e0e9cb037de97-1.jpg
źródło (http://images84.fotosik.pl/132/b38e0e9cb037de97.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/95fe39388398d9b2-1.jpg
źródło (http://images83.fotosik.pl/133/95fe39388398d9b2.jpg)

03-11-2016, 07:36
Czym doświetlanie te zdjęcia są ?

wyklepane z telefonu x mi note

Krzychoo_
03-11-2016, 09:16
Źrenice pokazują 2 źródła światła, mocniejsze z prawej i słabsze z lewej. Cienie są delikatne więc parasolka/softbox.

Rycerz
03-11-2016, 09:27
te ostatnie bardzo fajne

madebyzosiek
03-11-2016, 10:07
Pierwsze jest chyba za mocno wyostrzone, drugie bardzo fajne i bokeh ładny moim zdaniem :)

bryk77
03-11-2016, 11:33
Czym doświetlanie te zdjęcia są ?

Nie były doświetlane. Mieliśmy gdzieś jechać, ale było już dość późno i zrezygnowaliśmy. Zdjęcia z parku zrobione w alejce pod osłoną drzew. Nieco rozjaśniłem, bo były za ciemne. Może dlatego wydają się jakby były doświetlane.

03-11-2016, 21:12
Bardzo przyjemne. Ładne rozmycie tej sigmy.

wyklepane z telefonu x mi note

Jarecky83
04-11-2016, 10:08

Ostatnio miałem okazję oglądać ze znajomymi foty ślubne zrobione 5DMKIII+S50 1.4A, kilka fotek było z pleneru w parku. Reakcja większości znajomych: "wyglądają jakby tło było wklejone", "tło wygląda jak fototapeta" ;))

Rossi_PL
04-11-2016, 11:31

1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/b38e0e9cb037de97-1.jpg
źródło (http://images84.fotosik.pl/132/b38e0e9cb037de97.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/95fe39388398d9b2-1.jpg
źródło (http://images83.fotosik.pl/133/95fe39388398d9b2.jpg)

Mi osobiście taki bokeh jak na powyższym pierwszym zdjęciu zwyczajnie się nie podoba, jest taki szorstki, poszarpany i równomierny - odczucia subiektywne;) Drugi bokeh znacznie lepszy. Z góry przepraszam, że pomijam w tych zdjęciach kwestie modelki i światełka:)
Dla przykładu pokażę jaki bokeh mi się spodobał co zaowocowało kupieniem N50 1.8G. Finanse na S50A są tylko nie przekonuje mnie ten "obrazek". Niestety takie same odczucia mam w stosunku do S35A... zdecydowanie lepszy bokeh ma dla mnie N35 1.4G, tylko niestety optycznie odstaje od ARTów dlatego zadowoliłem się N35ED;)

01.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.v88.neostrada.pl/n5018g/01.jpg)

02.

źródło (http://www.v88.neostrada.pl/n5018g/02.jpg)

Jarecky83
04-11-2016, 11:43
Mi osobiście taki bokeh jak na powyższym pierwszym zdjęciu zwyczajnie się nie podoba, jest taki szorstki, poszarpany i równomierny - odczucia subiektywne;) Drugi bokeh znacznie lepszy. Z góry przepraszam, że pomijam w tych zdjęciach kwestie modelki i światełka:)
Dla przykładu pokażę jaki bokeh mi się spodobał co zaowocowało kupieniem N50 1.8G. Finanse na S50A są tylko nie przekonuje mnie ten "obrazek". Niestety takie same odczucia mam w stosunku do S35A... zdecydowanie lepszy bokeh ma dla mnie N35 1.4G, tylko niestety optycznie odstaje od ARTów dlatego zadowoliłem się N35ED;)

Ja mam podobne odczucia, z dwójki sigm 35 i 50 wybrałbym 35. 50-tka jak dla mnie "za bardzo" odseparowuje od tła, jakkolwiek to brzmi. Czasem wygląda to tak, że jest osoba na pierwszym planie a za nią rozmazana ściana. W nikonach te przejścia są delikatniejsze, płynniejsze.

Rossi_PL
04-11-2016, 11:49
Oczywiście balansujemy tutaj na mocno subiektywnych odczuciach. Z nikkora 85 1.8G, 50 1.8G, 105 2.8 micro, 80-200NEW da się uzyskać bardzo przyjemny lekko zakręcony bokeh. Niektóre tła/sceny w tym pomagają bardziej, niektóre mniej. Zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim się to podoba. Kiedyś nawet znalazłem wątek o 105 2.8 VR Micro na którymś z zagranicznych forów gdzie użytkownik wkleił parę zdjęć z lekko zakręconym bokehem pytając przy tym czy obiektyw nie jest... uszkodzony:) Serio:)

emet_b
04-11-2016, 12:06
Ja lubię bokeh a 50 art
W dodatku ostrość ukazuje każdy szczegół ;)

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/frot8xp9jpxu6z9/AiP-58%20mniejsze.jpg)

https://www.dropbox.com/s/v2r37rjvrgfja2o/AiP-58.jpg?dl=0

bryk77
04-11-2016, 13:39
Osobiście lubię zdolność szkła do takiej separacji obiektu fotografowanego. Można nieco wtedy przymknąć przysłonę dla uzyskania większej głębi ostrości. Jest jeszcze jedno szkiełko w podobnym zakresie, które zamierzam sprawdzić - Voigtlander 58/1.4 SLII. 58mm a nie 50mm i brak AF-u więc zastosowanie i specyfikacja nieco inne, ale za to bokeh ma piękny.

Sigma 50/1.4A @f1.8

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/26868305776_853ff6cb48_c-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/8/7698/26868305776_853ff6cb48_c.jpg)

Sigma 50/1.4A @f2

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/26350747664_b6ee32a2d4_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/8/7176/26350747664_b6ee32a2d4_b.jpg)

Nikona 50/1.8G polecałem i będę polecał każdemu. Malutka, lekka i wdzięczna 50tka. Z AF-em za te pieniądze nie można dostać nic lepszego. Ba! Nawet 50/1.4G nie dorównuje wersji 1.8G.

Nikon 50/1.8G @f2.2

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/24566121010_3c5a277e21_c-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/2/1569/24566121010_3c5a277e21_c.jpg)

aldam
04-11-2016, 15:20
Ja odpuściłem S50A ze względu na gabaryty i wagę.
Uwag do obrazka nie mam natomiast żadnych.

Mam jeszcze ochotę sprawdzić T45

bryk77
12-11-2016, 22:33
@f2.8

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/25306151689_875ce01328_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/6/5531/25306151689_875ce01328_b.jpg)

@f2.8

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/30640169930_3cec50d598_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/6/5662/30640169930_3cec50d598_b.jpg)

Cichy
16-11-2016, 13:24
Ja właśnie popełniłem recenzję Sigmy 50Art. Zapraszam :) http://www.canon-board.info/testy-sprzetu-25/recenzja-sigma-50-1-4-art-104545/#post1335920

MstrG
16-11-2016, 15:56
Ja też przerobiłem wszystkie chyba 50ki pod Nikona (nie miałem tylko właśnie Art), ostatecznie wszystkie jednak trafiały na giełdę. Jakoś z żadnym obiektywem się nie polubiłem na tyle, żeby został w torbie. Mam Planara T* 50mm f/1.4 przerobionego pod Nikona, ale z przeznaczeniem raczej na plener a nie reportaż.
Musze kiedyś sięgnąć po tego Arta, nie ma to jak wyrobić sobie opinię samemu. Dzięki Kuba za kilka słów z własnego doświadczenia.

aldam
17-11-2016, 23:18
Ja właśnie popełniłem recenzję Sigmy 50Art. Zapraszam :) http://www.canon-board.info/testy-sprzetu-25/recenzja-sigma-50-1-4-art-104545/#post1335920

Czytałem twoją recenzje T45 1.8
Jak wypada wg ciebie w porównaniu do S50A ?

kurczeblade
14-01-2017, 21:11
Możecie porównać działanie AF'a do Sigmy 35ART ?

fotoon
15-01-2017, 01:13
Mam 50 i 35, obydwie kalibrowałem ale 50tka o wiele chętniej trafia, bardzo pewnie się z nią czuję. 35A przeleżała głównie w torbie przez swój af, jeszcze muszę ją ścignąć dockiem i może wyjdzie na ludzi.

Viking89
15-01-2017, 11:06
Ja również potwierdzam ze 50 art ma bardziej powtarzalny af. Obecnie to dla mnie podstawowe szkło które przejęło funkcje 35tki (zostala rozszczepiona na 24 i 50). Co do szybkości jest ok. Moj egzemplarz potrzebował co prawda kontaktu z dockiem ale teraz trafia pewnie nawet przy większych odległościach.

kurczeblade
15-01-2017, 11:47
Chcę się przeprosić z ogniskową 50mm. Chociaż po Nikkorach 50 1.8G i 1.4G mam kiepskie wspomnienia z tą ogniskową, przez to że były generalnie słabymi szkłami, leżały u mnie większość czasu w torbie i później sprzedane. Ale chciałbym zobaczyć sobie, jak to jest pracować na FF z takim dobrym standardem 50mm :) Zastanawiam się nad kupnem używki S50 - ale widzę mało używek, a jak jest to praktycznie nie różni się od ceny sklepowej. W sklepie 3200-3300 na allegro używane 2800-3000zl. Także pójdzie nowa, bo raczej za używanymi nie przemawia cena :)

Z drugiej strony, martwię się tym że wcześniejszymi 50tkami nie polubiłem się, i tu zastanawiam się czy to dlatego że te Nikkory nie miały aż takiej mocy i nie chciało mi się ich używać, głównie 50 1.8G w którym AF wariował i nawet w dobrym świetle szatanśko nie trafiał, a jak trafił to jakieś mydło było i trzeba było otwierać minimum 2,2-2,5 żeby coś ostro było, podobnie w wersji 1.4 - przyzwoita ostrość od 2.2 - chociaż używałem go sporadycznie. Czy to dlatego że ogniskowa mi nie odpowiadała. Może jest ktoś z Wrocławia kto ma tą Sigme ?:)

madebyzosiek
15-01-2017, 12:25
Ja jestem po dwutygodniowym męczeniu 50 Art z D700. Jest rewelacyjna. Jej ostrość na 1.4 nie jest do opisania...

https://dl.dropboxusercontent.com/s/o11ljyzfbpx19qg/DSC_0824.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/o11ljyzfbpx19qg/DSC_0824.jpg)

https://dl.dropboxusercontent.com/s/dy3fvaosxann8j4/DSC_0831.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/dy3fvaosxann8j4/DSC_0831.jpg)

https://dl.dropboxusercontent.com/s/ton09ubjf9sohxe/DSC_0745.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/ton09ubjf9sohxe/DSC_0745.jpg)

Żeby nie było, że tylko w dobrych warunkach światła dziennego ją męczyłem, była też ze mną na studniówce, sztuczne światło, dynamicznie. Jest jak każda Sigma art jeżeli chodzi o kaprysy AF, czyli raz na 30 zdjęć potrafi zrobić coś nieprzewidywalnego... Ale też może być to winą mojego nieprzyzwyczajenia do pracy z przysłoną 1.4. Co do prędkości, jest wolniejsza od Nikkora 50 1.8G, ale znacznie szybsza od 85 1.8G. Z celnością bez problemu, ale kalibrowałem dockiem. Ze studniówki nie pokaże nic, bo jeszcze nie obrobiłem ich, ale jest tak dobrze, że przestają mnie cieszyć szkła dotychczasowe... Musiałem Sigmę oddać :( Ale z pewnością ją kupię i to szybko :) Generalnie bardzo polecam.

fafniak
15-01-2017, 12:35
Co do prędkości, jest wolniejsza od Nikkora 85 1.8G, ale znacznie szybsza od 85 1.8G. .

No bądź tu czlowieku mundry ło co jemu chodzi ;)

emet_b
15-01-2017, 12:59
Ja jestem po dwutygodniowym moczeniu 50 Art z D700. Jest rewelacyjna. Jej ostrość na 1.4 nie jest do opisania...

[IMG

Jak się moczy Sigmę 50/1. 4 Art? ?

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

fafniak
15-01-2017, 13:02
Jak się moczy Sigmę 50/1. 4 Art? ������

Są dwie metody - wkładanie do wody lub obsikiwanie sigmy. Druga metoda sprawdza szczelność szkła znacznie dokładniej.

emet_b
15-01-2017, 13:26
Stąd pewnie psy, do pomocy w obsikiwaniu.

fafniak
15-01-2017, 13:34
Stąd pewnie psy, do pomocy w obsikiwaniu.

No właśnie !!!

Viking89
15-01-2017, 14:10
Ja długo szukałem ogniskowych dla siebie. Po zamianie 35 na 24 i 50 jestem zadowolony. Też przez pewien czas nie lubiłem używać ogniskowej 50 w nikkorze 24-70 ale zakup stałki sigmy art zmienił moje podejście. Dzięki 50tce nie muszę tak blisko podchodzić i to jest na plus. W ciasnych pomieszczeniach 24 jest lepszym rozwiązaniem niż 35 także gorąco polecam 24 i 50 art.

aldam
15-01-2017, 14:16
I wszystko jasne ;)

Btw ja wstrzymałem sie z zakupem T45 .
Trafiłem na plotki ze Nikon w tym roku wypuści nowe szkło 50 1.4E

- - - - kolejny post - - - - - -

Chcę się przeprosić z ogniskową 50mm. Chociaż po Nikkorach 50 1.8G i 1.4G mam kiepskie wspomnienia z tą ogniskową, przez to że były generalnie słabymi szkłami, leżały u mnie większość czasu w torbie i później sprzedane. Ale chciałbym zobaczyć sobie, jak to jest pracować na FF z takim dobrym standardem 50mm :) Zastanawiam się nad kupnem używki S50 - ale widzę mało używek, a jak jest to praktycznie nie różni się od ceny sklepowej. W sklepie 3200-3300 na allegro używane 2800-3000zl. Także pójdzie nowa, bo raczej za używanymi nie przemawia cena :)

Z drugiej strony, martwię się tym że wcześniejszymi 50tkami nie polubiłem się, i tu zastanawiam się czy to dlatego że te Nikkory nie miały aż takiej mocy i nie chciało mi się ich używać, głównie 50 1.8G w którym AF wariował i nawet w dobrym świetle szatanśko nie trafiał, a jak trafił to jakieś mydło było i trzeba było otwierać minimum 2,2-2,5 żeby coś ostro było, podobnie w wersji 1.4 - przyzwoita ostrość od 2.2 - chociaż używałem go sporadycznie. Czy to dlatego że ogniskowa mi nie odpowiadała. Może jest ktoś z Wrocławia kto ma tą Sigme ?:)

Ja trafiłem na dobry egzemplarz 50 1.8G
Pięknie rysuje juz od 1.8 . Zdjecia ostre i kontrastowe.
Na ostatnich wakacjach używałem 50 1.8g na przemian z S18-35 Art
Powiem szczerze ze przy oglądaniu materiału zdarzyło sie kilka razy ze musiałem sprawdzić exif w celu upewnienia sie jakim szkłem zostało wykonane zdjecie

madebyzosiek
15-01-2017, 14:50
No bądź tu czlowieku mundry ło co jemu chodzi ;)
Oczywiście chodziło mi w przypadku pierwszego o 50 1.8G :)

Jak się moczy Sigmę 50/1. 4 Art? ?

A sobie powtarzam zawsze po sto razy - jak piszesz z telefonu, to przeczytaj sobie dwa razy :)
Już się poprawiłem i zawstydzony poczerwieniałem...

emet_b
16-01-2017, 10:44
Trzeba czegoś więcej od ostrości?!

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/2mg38fc-1.jpg
źródło (http://i65.tinypic.com/2mg38fc.jpg)

kurczeblade
16-01-2017, 10:49
No już sprawdzałem. Generalnie kolejne genialne szkło Sigmy :) ale jeszcze się zastanawiam nad wymianą 85. Więc zobaczymy czy fundusze uzbieram na 50mm. emet_b ale u Ciebie widzę że "Clarity" nie ma wybacz :D

fafniak
16-01-2017, 11:28
emet_b

Takie bliskie kadry niewiele powiedzą o ostrości

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/original-1.jpg
źródło (http://www.pbase.com/fafniak/image/164844187/original.jpg)
To jest 85 1.4 D (pierwsze z brzegu - robione na plenerku i kacu więc podejrzewam lekuchne "kiwanie się" :D)

sufenta
08-03-2017, 20:07
Grüß Gott, kupilem Sigme 50 art, wyslalem do serwisu. Fokusuje przez wizjer (nikon 810) raz bardzo dobrze a raz zle. Przez LV bez zarzutu- zalozyc, ze ktos w Rödermark (jedyny servis point Sigmy w DE) mial zly dzien, kupic dock i zrobic dobrze samemu czy przyjac do wiadomosci, ze tak ma byc? pzdr.

Viking89
08-03-2017, 21:42
Ja bym wolał ustawić to samodzielnie dockiem. A serwis nie udziela gwarancji na swoje usługi w zakresie kalibracji?

sufenta
08-03-2017, 21:53
Udziela, ale ja sie obrazilem. Sprobuje dockiem. Pytanie pozostaje jednak: skad roznica?

Viking89
08-03-2017, 22:02
Przez Lv ostrości jest ustawiana na innej zasadzie niż gdy używasz do kadrowania wizjera.

witboy
08-03-2017, 22:18
ja używałem arta na około 1tys może 2 tys zdj i mi autofocus bez docka płatał figle na ok 10 zdj 6 było trafionych. Szklo ostre bardzo, ale na d700 było dla mnie osobiście tak samo ostra jak wersja ex wiec dla mnie bez sensu cena i ta waga ...dlatego teraz korzystam z 1.2

Paw-Bor
30-06-2018, 19:15
Witam.
Odkopując temat, chciałbym się doradzić[emoji57]
Mam możliwość kupna zestawu: używana S50 f/1,4 ART razem z filtrem UV plus USB dock.
Cena jaką koleś chce to około €430, czy to dobra oferta?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

bryk77
02-07-2018, 02:40
Dobra cena o ile stan obiektywu jest bez zarzutu.

Paw-Bor
02-07-2018, 06:55
Dzięki. Dzisiaj jadę zobaczyć. Koleś pisze, że mało ją używał. Był wolontariuszem i zakupił 2,5 roku temu bo mu była potrzebna w pracy. Teraz od pół roku leży nie używana i chce sprzedać. Czy na coś konkretnego muszę zwrócić uwagę przy zakupie? Nigdy nie kupowałem używanego obiektywu[emoji57]

Krzychoo_
02-07-2018, 08:23
Mam pytanie do właścicieli obiektywu: czy da się tym szkłem robić zdjęcia na AF-C i F1.4? Mam obecnie Sigmę 50/1.4 HSM i odsetek nietrafionych zdjęć na AF-C 3D przekracza 50%. Czy ja zbyt wiele oczekuję czy też starsze szkło nie wyrabia?

madebyzosiek
02-07-2018, 08:29
Ale co chcesz fotografować w taki sposób? Szybki sport zapewne odpada, ale ludzi w tańcu spokojnie da się zrobić. AF nie jest demonem prędkości, ale nie mam z nim problemów.
Ps. Do ceny takiej Sigmy dobrze jest doliczyć niecałe 300 zł na koszt kalibracji (być może) lub 200 na USB Docka. Zwróciłbym uwagę na to czy nie ma rys oraz czy silnik chodzi cicho. Koniecznie sprawdź czy jest celna z Twoim aparatem i czy na przykład z bliska i z daleka trafia. Jeśli nie, to kalibracja to załatwi, ale warto negocjować cenę.

Krzychoo_
02-07-2018, 08:45
Fotografuję 1,5 roczne dziecko i w sytuacji gdy buja się na huśtawce AF nie wyrabia. Przy bieganiu podobnie. Warunki oświetleniowe na dworze w słoneczny dzień doskonałe. Ale porównanie do tańczącej pary już mi wystarczy, dziękuję za odpowiedź.

Paw-Bor
02-07-2018, 08:54
Do ceny takiej Sigmy dobrze jest doliczyć niecałe 300 zł na koszt kalibracji (być może) lub 200 na USB Docka. Zwróciłbym uwagę na to czy nie ma rys oraz czy silnik chodzi cicho. Koniecznie sprawdź czy jest celna z Twoim aparatem i czy na przykład z bliska i z daleka trafia. Jeśli nie, to kalibracja to załatwi, ale warto negocjować cenę.

W tej cenie już jest USB Dock i filtr UV Hoya.
Dzięki za wskazówki, postaram się dobrze go obejrzeć i sprawdzić[emoji16]

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/07/d9b18b65af86f9eb9ecac1149b4c60fb-2.png
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180702/d9b18b65af86f9eb9ecac1149b4c60fb.png)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/07/aa36fe73f70e91248020b2a5eaddebde-2.png
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180702/aa36fe73f70e91248020b2a5eaddebde.png)

witboy
02-07-2018, 10:18
szkło fajne czasem używam, ale jakoś najmniej z całego mojego zestawy sigm, jakoś nigdy nie mogłem na fx sie przekonać do 50mm po sezonie może będę sprzedawał bo jednak waga szkła jest baaardzo duza, ale ostrość bajka.

Paw-Bor
02-07-2018, 21:50
Szkło zakupione :D
Bardzo zadbany egzemplarz(brak nawet najmniejszego śladu użytkowania), użyta była dosłownie 5 razy, i zrobiła około 200 zdjęć.
Ostatni rok przeleżała w szafie i koleś zdecydował się sprzedać, bo już nie potrzebuje.
USB dock nigdy nie użyty, nawet nie rozpakowany z oryginalnej folii :D
Teraz tylko wolny czas i próby z nowym nabytkiem 8-)

Boguss1982
07-04-2025, 08:27
Witam wszystkich. ze względu na to że pada tutaj temat USB DOCK, chciałem zadać pytanie. Kopiłem sigmę 30mm 1.4 EX, ( ze względu na to że jestem amatorem i uczę się dopiero) czy ten obiektyw można skalibrować poprzez USB dock ? Ewentualnie, czy ktoś z forumowiczów jest z gdańska i mógłby polecić jakiś serwis do kalibracji AF gdyby była taka potrzeba??

z góry bardzo dziękuję za odpowiedź , przepraszam jeśli umieściłem pytanie w nieodpowiednim miejscu.

MstrG
07-04-2025, 08:38
Ta Sigma ma już 20 lat i USB Dock jej nie ogarnie. Tylko obiektywy z serii Art, Contemporary i Sport są wspierane.

Boguss1982
07-04-2025, 08:52
Wielkie dzięki za odpowiedź . Może jest ktoś z 3miasta i zajmuje się kalibracją, gdyby była taka potrzeba?

MstrG
07-04-2025, 08:58
Wielkie dzięki za odpowiedź . Może jest ktoś z 3miasta i zajmuje się kalibracją, gdyby była taka potrzeba?

Foto – Service
ul. Fleszarowej - Muskat 3
81-589 Gdynia

251kris
11-10-2025, 17:20
Też myślałem trochę o tej sigmie, ale przeraziły mnie gabaryty i waga jak na "standard". Mam też takiego "dziwnego" 50 1,8G, który jest ostry na pełnej do tego stopnia, że w bardzo niewielkim stopniu poprawia się ostrość po przymykaniu. Specjalnie ostrzyłem na powierzchnie pod kątem, aby nie wpaść w ew. pułąpke BF -FF. Np. ten test na optycznych ma sie nijak do mojego nikkora. Zatem zostaje ze mną do końca. Mały, leciutki, ostry, a konstrukcja taka, że nie trzeba mu zapinać raczej oryginalnego tulipana. Grzech to sprzedać.