PDA

Zobacz pełną wersję : Wizytówka - można "fotograf"?

klojt
25-06-2014, 14:29
Witam

Jestem na etapie tworzenia własnej minimalistycznej wizytówki fotograficznej. Nie mam firmy, nie żyje z fotografii, ale czasem zdarza się robić ślub czy jakąś inną imprezę płatnie, albo nawet reporterkę lub sesje całkiem za darmo, i przydaje się mieć co dać drugiej osobie która chce się ze mną skontaktować. Wizytówkę sobie zaprojektowałem, miało być prosto więc zawiera tylko imię, nazwisko, kontakt i tytułowy napis "fotograf" pod nazwiskiem. Jak dam wizytówkę komuś randomowemu, to mnie nie będzie pamiętać, więc "fotograf" pozwoli przypomnieć jemu kim byłem.
I tu się rodzi moje pytanie. Dowiedziałem się od znajomej że ponoć gdy nie mam działalności gospodarczej, nie mogę napisać sobie "fotograf" gdyż będę miał problemy ze skarbówka lub innym urządem. Czy jest to prawdą i czy ktoś ma doświadczenie w tej kwestii? Jeśli tak, to jak najkorzystniej ten problem obejść?

GonzoG
25-06-2014, 14:33
Możesz napisać co chcesz. A problemy możesz mieć zawsze, jeśli nie rozliczasz się z zarobku z fiskusem, bez znaczenia co masz na wizytówce.
A jak robisz to w sposób "ciągły i zorganizowany", to jeszcze możesz mieć jeszcze problemy z ZUSem.

stock
25-06-2014, 14:35
napisz photograph :) Takie cos we wpisach do ewidencji nie istnieje.
A co ma do tego skarbówka - jesli robisz, zarabiasz na umowe o dzieło, odprowadzasz stosowne daniny dla tfu panstwa - to w czym problem ?

elanek
25-06-2014, 14:39
Możesz mieć wizytówkę jaką chcesz

GrzesiekM
25-06-2014, 15:45
... skoro można "kur...tyzana", to i fotograf nie wstyd :)

shaolin
25-06-2014, 16:08
Wizytowka to tylko kawalek papieru. End of story.

velaskez
25-06-2014, 16:29

Tylko one nie są opodatkowane :mrgreen: Wręcz wolałbym kurtyzane pod tym względem :D

PiotrekW
25-06-2014, 22:01
Jak już skończysz to pochwal się swoim projektem wizytówki :)

Śprotek
25-06-2014, 22:11
Tylko nie pisz "Photography" bo większość fotoziutków i nastolatek tak robi :-)

:-):-):-) Teraz to nie wiadomo już który zawód cieszy się większą estymą i poważaniem

morzon
25-06-2014, 22:13
Kurde, nastolatkiem już nie jestem więc zostałem ziutem :(

Śprotek
25-06-2014, 22:15

Nie no, zawsze są wyjątki od każdej reguły^_^

sailor
26-06-2014, 13:47

nie ty jeden .. nei martw sie :)

amirez
26-06-2014, 21:34
Napisz "dyrektor" (http://www.youtube.com/watch?v=d738Nvr6QCQ) do tego nikt się nie przyczepi ;)

GrzesiekM
26-06-2014, 21:35
... Teraz to nie wiadomo już który zawód cieszy się większą estymą i poważaniem
no, w zasadzie, w fotografii chodzi o to, żeby nie dać d*** ! ;)

lodzermensch
26-06-2014, 21:41
Witam

Jestem na etapie tworzenia własnej minimalistycznej wizytówki fotograficznej. Nie mam firmy, nie żyje z fotografii, ale czasem zdarza się robić ślub czy jakąś inną imprezę płatnie, albo nawet reporterkę lub sesje całkiem za darmo (...)

Jeśli robisz za darmo, to przed skarbówką powinien się martwić obdarowany...
Poza tym: no cóż...

J@sió
28-06-2014, 22:05
A co ma do tego skarbówka - jesli robisz, zarabiasz na umowe o dzieło, odprowadzasz stosowne daniny dla tfu panstwa - to w czym problem ?

Dwie osoby fizyczne nie mogą podpisać między sobą umowy o dzieło lub umowy-zlecenia. Wiem, że to chore, bo niejako zmusza do kombinatoryki, ale to Polska.

Tylko one nie są opodatkowane :mrgreen: Wręcz wolałbym kurtyzane pod tym względem :D

Od stycznia się to zmieni. Wchodzi przepis, że jeśli twierdzisz, że dochody masz z nierządu, to musisz to udowodnić. Już widzę, jak klienci cichodajek podpisują im stosowne oświadczenia :-)

Stawiu
28-06-2014, 22:21
Dwie osoby fizyczne nie mogą podpisać między sobą umowy o dzieło lub umowy-zlecenia. Wiem, że to chore, bo niejako zmusza do kombinatoryki, ale to Polska.

Oczywiście, że mogą podpisać.

elanek
28-06-2014, 22:46
Od stycznia się to zmieni. Wchodzi przepis, że jeśli twierdzisz, że dochody masz z nierządu, to musisz to udowodnić. Już widzę, jak klienci cichodajek podpisują im stosowne oświadczenia :-)

Dziewczyny powołają się na klauzulę sumienia :)

ku6i
02-07-2014, 23:27

Zawsze mogą robić nagrania :D To ostatnio w modzie.

GonzoG
02-07-2014, 23:42

To jakim cudem wielu fotografów robi np. śluby na umowy o dzieło / zlecenie ??

ZgReDoL
03-07-2014, 13:55
Dziewczyny powołają się na klauzulę sumienia :)

.... i nie będą brały w piątek mięsa do ust.... :smile:

sorry za OT ;)

Jacol
03-07-2014, 17:53

Wklej mi fragment kodeksu cywilnego, w którym jest podane, że nie mogą.