PDA

Zobacz pełną wersję : Autoryzowany Serwis Tamrona a sprawa kalibracji

Nixi
25-06-2014, 01:06
Dzwoniąc do jedynego Autoryzowanego Serwisu Tamrona, dowiedziałem się, że kalibrację obiektywu pod dane body przeprowadzają
"bezpłatnie i jednorazowo" - mowa o szkle na gwarancji...

Czy faktycznie tylko raz można skorzystać z darmowej kalibracji? A co jeśli kalibracja będzie nieskuteczna/niedokładna i będzie trzeba zestaw powtórnie odesłać ?

pzdr Nix

mamil_km
25-06-2014, 09:43
Kalibrują do skutku i kresu możliwości... ich , szkła lub Twoich...

Nixi
25-06-2014, 09:47
A pytanie pomocnicze : Chcę wysłać też do kalibracji używane body i drugi używany T 17-50/2.8 VC - ile może kosztować kalibracja ? ( serwis mówi: - to zależy...)

mamil_km
25-06-2014, 13:11
kołata mi się liczba 250zł ale głowy nie dam, może ktoś kto nie dawno to robił odpłatnie się wypowie

GonzoG
25-06-2014, 13:56
Kalibrują do skutku i kresu możliwości... ich , szkła lub Twoich...

Niestety nie. To nie Sigma.
Tamron przeprowadza tylko jedną bezpłatną kalibrację i tylko do aparatu podanego przy rejestracji obiektywu.

Nixi
25-06-2014, 18:19
Niestety nie. To nie Sigma.
Tamron przeprowadza tylko jedną bezpłatną kalibrację i tylko do aparatu podanego przy rejestracji obiektywu.

Stoi tak konkretnie na stronie serwisu T? Bo to niepowinna być tylko wiedza "tajemna"- to powinno być jasne na nie ?
Szukałm takich oficjalnych informacji ale nie znalazłem...
pzdr Nix

GonzoG
25-06-2014, 19:00
Stoi tak konkretnie na stronie serwisu T? Bo to niepowinna być tylko wiedza "tajemna"- to powinno być jasne na nie ?
Szukałm takich oficjalnych informacji ale nie znalazłem...
pzdr Nix

I na stronie Tamrona i w gwarancji.

Edit:
Widzę, że Tamron EU przejął dystrybucję w Polsce i strona się zmieniła, ale jeszcze kilka miesięcy temu stało na stronie, że kalibrują tylko raz bezpłatnie i tylko z aparatem podanym przy rejestracji obiektywu na stronie. Teraz strona jest wybrakowana i jeszcze nie wszystko przetłumaczone.

mamil_km
25-06-2014, 20:03
Raz ale do skutku, to znaczy jak pisałeś do jednego body ale do uzyskania dobrych rezultatów... albo "norm" producenta...

pawl_s
25-06-2014, 20:42
Robiłem kalibrację mojego w Niemczech parę lat temu pod d70s. Po kalibracji kupiłm d200 i też jest OK. Więc wydaje się że jeśli aparaty są robione "poprawnie" to jedna kalibracja wystarczy. Problem w tym, że ja zatrzymałem się na d200 a wtedy chyba standardy w Nikonie były inne.

Nixi
25-06-2014, 23:24
A jakie były koszty kalibracji , jeśli pamiętasz ?

pawl_s
25-06-2014, 23:27
Ja miałem na gwarancji robione, więc nie znam kosztów.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Nixi
27-06-2014, 17:21
Wysłałem moje 2 szt. T17-50 do kalibracji- zobaczymy jak się serwis spisze...
Jest mały zonk, bo nie działa u nich na stronie sprawdzanie statusu naprawy...
pzdr Nix

rdcom
28-06-2014, 18:34
kołata mi się liczba 250zł ale głowy nie dam, może ktoś kto nie dawno to robił odpłatnie się wypowie

Wystarczy zadzwonić i będziesz miał informację odnośnie kwoty którą trzeba wpłacić

Darnos
28-10-2014, 23:24
Również przymierzam się do wysłania zestawu d90 + tamron 17-50 do kalibracji. Rozumiem, że serwis tamrona przy tego typu zleceniu "majstruje" jedynie przy obiektywie?

GonzoG
28-10-2014, 23:27
Również przymierzam się do wysłania zestawu d90 + tamron 17-50 do kalibracji. Rozumiem, że serwis tamrona przy tego typu zleceniu "majstruje" jedynie przy obiektywie?
A niby czemu ma majstrować przy nie swoim sprzęcie ??

Darnos
28-10-2014, 23:41
Pytam ponieważ o kalibracji d90 pod konkretny obiektyw czytałem (opisywane na forum "kręcenie śrubkami") - zastanawiam się jak można zmusić tego tamrona do poprawnej pracy z aparatem? Chyba jedynie jakaś regulacja software'owa?

GonzoG
28-10-2014, 23:55
Pytam ponieważ o kalibracji d90 pod konkretny obiektyw czytałem (opisywane na forum "kręcenie śrubkami") - zastanawiam się jak można zmusić tego tamrona do poprawnej pracy z aparatem? Chyba jedynie jakaś regulacja software'owa?
To raczej rozkalibrowaniu D90.... Kręcenie śrubami zmienia pozycję luster i rozjeżdża się wtedy AF.

A obiektywy kalibruje się tylko programowo.

Darnos
29-10-2014, 00:31
A obiektywy kalibruje się tylko programowo.

Tak myślałem ;) Zastanawiam się jeszcze nad jednym - dlaczego aparat może nie łapać ostrości w trybie LV tylko przelatuje w obie strony przez całą skalę? Nie dzieje się tak za każdym razem ale dosyć często to zjawisko się pojawia. Nie pomaga wtedy zmiana kadru ani ogniskowej tylko włącz/wyłącz lub reset do ustawień domyślnych. Przez wizjer ostrość ustawia za każdym razem tyle że ze stałym efektem BF. Oprócz tego tamrona mam jeszcze dwa inne obiektywy i tam AF w trybie LV działa precyzyjnie.