PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon WU-1A pod D7100

Woland
24-06-2014, 23:01
Warto to kupować w ogóle? widziałem że nikona softwre pod to jest bardzo prymitywny, więc nie wiem czy warto wydać 200 zł dla takiego "bajeru"?

P.S.

pod dslr dashboard to dobrze działa?

GonzoG
24-06-2014, 23:15
Działa bez problemów z DSLRDashboard, więc jak nie chcesz się bawić z kablami, to warto.

Woland
25-06-2014, 00:07
Działa bez problemów z DSLRDashboard, więc jak nie chcesz się bawić z kablami, to warto.

ale rozumiem że tylko w domu pod wi-fi? bo w plenerze bez sieci chyba nie zadziała?

GonzoG
25-06-2014, 01:15
ale rozumiem że tylko w domu pod wi-fi? bo w plenerze bez sieci chyba nie zadziała?

Zadziała. WU-1a tworzy własny punkt dostępowy, z którym się łączysz. Nie jest do tego potrzebna żadna dodatkowa sieć WiFi.

Woland
25-06-2014, 01:17
superrrr, kupuję, czemuż mi o tym nie pisał jak szukaliśmy tabletu pod d7000? :D

GonzoG
25-06-2014, 01:39
superrrr, kupuję, czemuż mi o tym nie pisał jak szukaliśmy tabletu pod d7000? :D

Bo WU-1a/b nie działają z D7000.
Do D7000 trzeba bawić się z TP-Linkiem TL-MR3040 - funkcjonalnie trochę więcej niż WU-1a/b (np. pozwala podłączyć do 4 aparatów przez hub USB), ale znacznie większy rozmiarowo.

Woland
25-06-2014, 04:04
Bo WU-1a/b nie działają z D7000.
Do D7000 trzeba bawić się z TP-Linkiem TL-MR3040 - funkcjonalnie trochę więcej niż WU-1a/b (np. pozwala podłączyć do 4 aparatów przez hub USB), ale znacznie większy rozmiarowo.

Dzięki, teraz przynajmniej wiem że przejście na d7100 napewno mi się opłaci i nie będę żałował:)

a powiedz mi jeszcze czy da się z niego wysłać sygnał do 2 tabletów jednocześnie, aby np moja asystentka też widziała u siebie aby lepiej ustawić statyw?

GonzoG
25-06-2014, 10:26
Nie można, ale to już kwestia samego aparatu, który nie pozwala na 2 połączenia.

docxxx
25-06-2014, 11:06
Woland, jak już kupić ten gwizdek i przetestujesz, opisz wrażenia. Też się przymierzałem do kupna WU-1A, ale ten soft nikona to jakieś nieporozumienie. Widzę, że z DD ma to sens.

Woland
25-06-2014, 14:17
Nie można, ale to już kwestia samego aparatu, który nie pozwala na 2 połączenia.

a jest chyba takie urzadzenie playforTv czy coś w tym stylu i ono przesyła sygnał z tableta na TV z blutoothem, kojarzysz?

Woland
25-06-2014, 14:18
Woland, jak już kupić ten gwizdek i przetestujesz, opisz wrażenia. Też się przymierzałem do kupna WU-1A, ale ten soft nikona to jakieś nieporozumienie. Widzę, że z DD ma to sens.

oki, w weekend przetestuję w domu i na plenerze

GonzoG
25-06-2014, 14:27
a jest chyba takie urzadzenie playforTv czy coś w tym stylu i ono przesyła sygnał z tableta na TV z blutoothem, kojarzysz?

Przy tablecie z wyjściem HDMI i obsługą DualDisplay (czyli i ekran tabletu i HDMI) możesz jedynie użyć transmitera sygnału HDMI. Potrzebny Ci do tego mobilny nadajnik i odbiornik - niestety taki zestaw to koszt kilku tysięcy zł.

Ewentualnie możesz użyć sytemu przesyłania obrazu przez WiFi, ale to tylko do urządzeń to obsługujących (telewizory, odtwarzacze BR/DVD/multimedialne) (Samsung AllShare, WHDI, WirelessHD, DLNA itp).

BT nie ma wystarczającej przepustowości aby przesłać sam dźwięk, a co dopiero wideo.

Woland
01-07-2014, 22:09
spostrzeżenia; minus jest taki że z WU nie moge szybko podejrzeć zrobionej foty, przy kablu zawsze miałem wyłącznik i było cacy aby szybko oblukać na aparacie foty,, nie wiem Czy to przez WU bardzo szybko się czerpie bateria na lv, 2 godziny i pada, tablet podmienia mi często wiifi z nikona na moją jeśli na chwile wyłączę aparat,

denerwuje mnie że na tablecie kwadrat af sam szuka twarzy, mimo że nie mam na aparacie Priorytetu twarzy

docxxx
01-07-2014, 23:57
Mimo wymiany zdan przez PW dalej nie rozumiem, co masz na mysli, ze "przy kablu zawsze mialem wylacznik". Jaki wylacznik i po co? Robisz zdjecia z WU-1A, a pozniej jest jakis kabelek? A moze robiles zdjecia z kablem i... No wlasnie co, wylaczales go? Po co?

Woland
02-07-2014, 09:20
Mimo wymiany zdan przez PW dalej nie rozumiem, co masz na mysli, ze "przy kablu zawsze mialem wylacznik". Jaki wylacznik i po co? Robisz zdjecia z WU-1A, a pozniej jest jakis kabelek? A moze robiles zdjecia z kablem i... No wlasnie co, wylaczales go? Po co?

http://allegro.pl/rozdzielacz-hub-usb-2-0-1-4-jak-listwa-i4366511215.html

takie coś , do tabletu, do tego podłączony kabel od d7000, i jak chciałem prawie odrazu podgląd co zrobiłem to nie musiałem co chwile wyjmować kabla z dslr albo tabletu, tylko jednym pstryczkiem wyłączałem zasilanie i przeglądałem foty na dslr