Zobacz pełną wersję : Konfigurowalna seria kilku zdjęć
Czy któryś Nikon potrafi po przytrzymaniu spustu zrobić określoną, zdaną wcześniej liczbę zdjęć? Chodzi mi o efekt jak przy bracketingu, ale żeby wszystkie strzały były na tych samych ustawieniach.
nikoniarz
24-06-2014, 10:58
Każdy z interwałometrem?
Drobny szczegół... "Fotografowanie rozpocznie się ok. 3s po zakończeniu regulacji". Ja chcę wcisnąć spust, przytrzymać i dostać 2, 3 foty wykonane zaraz po sobie, jak przy bracketingu.
//EDIT
Może inaczej - czy w którymś Nikonie można ograniczyć ilość zdjęć w serii?
Mozna ograniczyc ilosc zdjec w serii i mozna tez zdjac palec ze spustu :razz: Interwalometr bylby najlepszy i tak.
EDIT: I o co chodzi, z tymi zdjeciami 3s po regulacji? Regulacji czego?
Borat1979
24-06-2014, 12:03
//EDIT
Może inaczej - czy w którymś Nikonie można ograniczyć ilość zdjęć w serii?
A co to za problem skasować zbędne zdjęcia?
Nie wiem jaki masz aparat ale w D200/300/7000/7100/600/700/800 masz dwa tryby zdjęć seryjnych CH i CL. Pierwszy szybki robi maksymalną ilość zdjęć jaką da radę aparat a CL ma możliwość regulacji. W D600 mam od 1 do 5 klatek.
Mozna ograniczyc ilosc zdjec w serii i mozna tez zdjac palec ze spustu :razz: Interwalometr bylby najlepszy i tak.
Wiem, że można zdjąć palec ze spustu, ale ja chcę inaczej :)
EDIT: I o co chodzi, z tymi zdjeciami 3s po regulacji? Regulacji czego?
To cytat z instrukcji, fragment dotyczący startu zdjęć z interwałometrem. Jak widać, to rozwiązanie raczej się nie nada.
A co to za problem skasować zbędne zdjęcia?
To tez nie problem, tak samo jak ze zdjęciem palca ze spustu, ale ja chcę inaczej :)
Nie wiem jaki masz aparat ale w D200/300/600/700/800 masz dwa tryby zdjęć seryjnych CH i CL. Pierwszy szybki robi maksymalną ilość zdjęć jaką da radę aparat a CL ma możliwość regulacji. W D600 mam od 1 do 5 klatek.
Ale rozumiem, że ta regulacja dotyczy szybkości a nie ilości, tak?
Kombinowałem jeszcze z samym bracketingiem - pomyślałem, że można ustawić bracketing WB i wykasować ustawienia balansu przy wywoływaniu RAWa. Tym sposobem, tak jak chciałem, dostanę zawsze serię 3 zdjęć niczym się nie różniących, ale jest jeden problem, bracketing WB odbywa się tylko na JPGach, czyli d*pa.
Malo interwalometrow w kosmosie? Kup sobie interwalometr na drucie i sobie ustaw co tam chcesz. Bedzie robil zdjecia od razu (chyba, ze ustawisz opoznienie).
Mozna ograniczyc ilosc i szybkosc (tylko nie w kazdej puszce i ilosc tylko JPG).
Jak chcesz 3 takie same zdjecia to nie lepiej zrobic jedno i skopiowac 3x? :twisted:
Borat1979
24-06-2014, 12:23
Tym sposobem, tak jak chciałem, dostanę zawsze serię 3 zdjęć niczym się nie różniących
Jak chcesz trzy identyczne zdjęcia to zrób jedno i skopiuj :-D
Jak chcesz 3 takie same zdjecia to nie lepiej zrobic jedno i skopiowac 3x? :twisted:
Jak chcesz trzy identyczne zdjęcia to zrób jedno i skopiuj :-D
Jakiego polecacie file managera do Nikona? ;P
Chyba muszę od początku... Zdjęcia ma robić osoba nie mająca pojęcia o fotografowaniu lustrzanką. Kombinuję jak ustawić puszkę żeby maksymalnie zwiększyć szansę na sensowne zdjęcia. Mam już pomysł na wszystko z wyjątkiem ustawienia body tak, aby klikało po 2-3 strzały a nie po 1 lub kilkanaście.
Jak będzie potrzeba, mam dostęp do różnych modeli body, stąd początkowe pytanie "czy któryś Nikon?".
:shock:
Po co robisz problem gdzie go nie ma? Dajesz serie i tyle. Osobie obslugujacej aparat powiedz, zeby nie trzymala wcisnietego spustu przez cale zycie i wtedy nawet Stevie Wonder cos ustrzeli... chyba, ze chcesz zeby kazdy strzal wygrywal World Press Photo... tak to tylko w Erze.
Może masz rację... Chyba niepotrzebnie się spinam :)
Borat1979
24-06-2014, 12:36
Jakiego polecacie file managera do Nikona? ;P
File Manager to np. Toatal Commander. Co masz na myśli? Soft do przeglądania, katalogowania czy zwykłego kopiowania i przenoszenia plików?
File Manager to np. Toatal Commander. Co masz na myśli? Soft do przeglądania, katalogowania czy zwykłego kopiowania i przenoszenia plików?
Żartowałem ;D
nikoniarz
24-06-2014, 14:50
Chyba muszę od początku... Zdjęcia ma robić osoba nie mająca pojęcia o fotografowaniu lustrzanką. Kombinuję jak ustawić puszkę żeby maksymalnie zwiększyć szansę na sensowne zdjęcia. Mam już pomysł na wszystko z wyjątkiem ustawienia body tak, aby klikało po 2-3 strzały a nie po 1 lub kilkanaście.
Jak będzie potrzeba, mam dostęp do różnych modeli body, stąd początkowe pytanie "czy któryś Nikon?".
Chyba już zostało wszystko napisane- albo interwałometr, albo body z programowalnym trybem CL gdzie ustawiasz prędkość robienia zdjęć (1-10/sek w zależności od body) oraz ile zdjęć ma być w serii.
No tak, dokładnie tego szukałem. Swoją drogą, trochę się zdziwiłem, że staruszek D300 ma już takie bajery ;)
Dzięki Panowie za wszystkie podpowiedzi.
nikoniarz
24-06-2014, 15:18
Chyba o pewnych "bajerach" nie świadczy wiek puszki, a raczej jej klasa ;)
A D300 to nawet w obliczu współczesnych aparatów jest świetnie wyposażoną puszką...