PDA

Zobacz pełną wersję : wężyk do d5100 problem.

gswito
24-06-2014, 10:53
Witam.
Mam problem. Kupiłem niegdyś wężyk do mojego nikona i niestety otrzymałem produkt nie pasujący do mojej lustrzanki. Wtedy niestety o tym nie wiedziałem i próbowałem podłączyć kabelek. Nie wiem czy w tym momencie nie uszkodziłem wejścia w aparacie ponieważ otrzymałem inny wężyk pasujący do aparatu i po podpieciu nic się nie dzieje. Dopiero jak docisne kabel to czasem uda mi się zdjęcie zrobić (musze trzymać docisniety cały czas). Zazwyczaj jednak uda mi się tylko ostrość ustawić ale zdjęcia już nie robi jak by się zawieszało coś. Wężyk jest to zamiennik firmy aperture bodajże. Uszkodzony jest znów wężyk czy aparat? Jak by to wina wezyka była to jaki inny zamiennik kupić.
Pozdrawiam.

GonzoG
24-06-2014, 11:33
Niektóre takie wężyki/kable słabo stykają, bo mają źle zrobione wtyki. Miałem dokładnie taką samą sytuację z kablem wyzwalania aparatu od wyzwalaczy radiowych.
Musiałbyś sprawdzić z innym wężykiem, czy będzie działał poprawnie.

Borat1979
24-06-2014, 11:59
Kup za 15 zeta pilota.

gswito
24-06-2014, 12:28
Mam pilota. A wężyk potrzebuje do dłuższych czasów ekspozycji czyli do trybu bulb. A może ktoś jakąś firmę poleci sprawdzona jeśli o zamiennik chodzi.

Bemko
24-06-2014, 12:39
W trybie bulb pierwszym wciśnięciem przycisku na pilocie otwierasz migawkę a drugim zamykasz - tak przynajmniej jest w D90, w innych Nikonach przypuszczam, że jest podobnie.

gswito
24-06-2014, 12:51
Hmm nie wiedziałem, sprawdzę jak wrócę z pracy i dam znać.

GonzoG
24-06-2014, 13:29
W trybie bulb pierwszym wciśnięciem przycisku na pilocie otwierasz migawkę a drugim zamykasz - tak przynajmniej jest w D90, w innych Nikonach przypuszczam, że jest podobnie.

We wszystkich z obsługą pilota tak jest.

Fejton
26-06-2014, 19:14
Odgrzewam kotleta,

We wszystkich z obsługą pilota tak jest.

Padła mi bateryjka w pilocie, chciałem go wyrzucić i kupić wężyk spustowy, ale naszło mnie pytanie - wie ktoś może czy w trybie bulb można działać poprzez pilota na podczerwień tak jak jest to opisane wyżej ? Tj, 1 start, 2 klik stop czy jednak wymagany do tego jest wężyk ?

GonzoG
27-06-2014, 01:48
Odgrzewam kotleta,

Padła mi bateryjka w pilocie, chciałem go wyrzucić i kupić wężyk spustowy, ale naszło mnie pytanie - wie ktoś może czy w trybie bulb można działać poprzez pilota na podczerwień tak jak jest to opisane wyżej ? Tj, 1 start, 2 klik stop czy jednak wymagany do tego jest wężyk ?

Przecież o tym właśnie jest wyżej.

Fejton
27-06-2014, 08:07
Zrozumiałem to w ten sposób, że wymagany jest wężyk, a nie pilot. Zakładam, że z pilota w takim razie również działa, także lecę do zegarmistrza po nową baterię.