Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : malutka lampa błyskowa do dalmierza

myczek
24-06-2014, 10:43
Witam. Potrzebuje malutkiej lampy błyskowej do dalmierza (najlepiej aby była bardziej pozioma niż pionowa i nie wystawała zabardzo). Potrzebuje tylko do niewielkiego podświetlenia twarzy czasem. Wcześniej miałem canona a35f z wbudowaną lampą i mi to wystarczało. Może być pełny manual i najlepiej dość tania do 100 zł. Nie chodzi mi zabardzo o jakość tylko o rozmiary, bo lampę będę używał sporadycznie, ale dobrze byłoby mieć coś takiego zawsze przy sobie. Jakiś czas temu kupiłem dużego vivitara, ale podłączanie go do małego dalmierza to nieporozumienie.

PS
Przeszukałem allegro ale narazie nic ciekawego nie znalazłem, tylko że ona jest właśnie "pionowa"
http://allegro.pl/lampa-blyskowa-agfamatic-pocket-lux-560-i4335662974.html

max_m
30-06-2014, 21:09
Hej,

taka pionowa jest do przeżycia. Miałem kiedyś podobną, ale podpiętą do zenita, więc stosunek rozmiarów był trochę inny. :) A serio, jeśli szukasz czegokolwiek pod analoga, to najlepiej obserwować allegro i kupić coś za dychę czy dwie, o ile wygląda znośnie i stan jest też ok. Z droższych, trochę ponad budżet, zastanowiłbym się nad sunpakiem PF20XD. Z wyglądu podobny do jednej ze starych lampek pod contaxa G, ma regulację mocy, myślę że nawet spisałaby się z małym cyfrakiem.

Pozdrawiam

XXL
01-07-2014, 21:05
Malutka pozioma, jest taka, Olympus T20. Lampka naprawdę "pyciuśka" zasilana dwoma paluszkami R6, ma własną automatykę (z analogami Olympusa TTL). miałem ją i bardzo mi pozytywnie zapadła w pamięci.