Zobacz pełną wersję : Jakie dodatki do nikona d5100?
Witam :) od roku posiadam nikona d5100 z obiektywem 18-55 i zastanawiam się jakie dodatki warto do niego kupić?
Chodzi mi o jakieś osłony, filtry, lampy, itp.. coś co mi się przyda do fotografii krajobrazów jak i portretów plenerowo jak i w pomieszczeniach.
Liczę na Waszą pomoc nikoniarze :)
Witaj
Nie będę chyba osamotniony w sądzie pisząc, że skoro sama nie masz pojęcia czego potrzebujesz i do czego precyzyjniej to... najlepiej na razie robić zdjęcia i się uczyć :)
Lampa się przydaje, jak wiadomo, w pomieszczeniach. Dużo fotografujesz? Opanowałaś wbudowaną?
Osłony... hmm nic mi nie przychodzi do głowy.
Na filtry też jeszcze chyba za wcześniej.
Co chcesz osiągnąć? Na czym Ci najbardziej zależy?
puszosław
24-06-2014, 10:30
musisz określić budżet to coś pomyślimy ;)
A ja potwierdzę słowa mithr'a - jeśli nie wiesz co kupić, to znaczy że póki co, chyba nic dodatkowego nie potrzebujesz.
Rób na razie zdjęcia, ciesz się aparatem i tyle :)
Lampa zewnętrzna na sanki jednak IMO przyda się w pierwszej kolejności- pod warunkiem że robisz fotki we wnętrzach.
pzdr Nix
Chodzi mi głównie o filtr polaryzacyjny żeby np. niebo czy odbicie w wodzie było bardziej wyraziste, no i osłona przeciwodblaskowa tylko jaka do mojego obiektywu? tulipan czy może coś takiego: http://allegro.pl/oslona-na-obiektyw-nikon-d5200-d5100-d3200-d3100-i4310116738.html ?
Czy robisz zdjęcia pod słońce? Czy przeszkadzają Ci bardzo świetlne artefakty na fotografiach? Jeśli często - kup osłonę.
Ale dzisiejsze powłoki przeważnie dobrze sobie radzą z tego typu problemami... Dla mnie osłona jeśli już, to ma sens jako ochrona wrażliwych zewnętrznych soczewek przed paluchami i kantami.
Polarem trzeba kręcić do każdego ujęcia. Zewnętrzny pierścień Twojego obiektywu też się kręci. To problem.
Osłona gumowa czy plastik? na allegro jest bardzo dużo gumowych i o tej też myślałam, sprawdzi się? Czy lepiej szukać sztywniejszej? myślałam o tej: http://allegro.pl/oslona-przeciwsloneczna-gumowa-52-mm-3-w-1-wawa-i4312616321.html żeby na początku nie wywalać kasy na coś z czego nie będę zbyt często korzystać ale chcę przekonać się jak to się u mnie sprawdzi.
I jeszcze jakie polecacie statywy? chodzi mi o tripody, nie chcę kupować takiego na którym będę się bała postawić aparat...
Takie osłony używa się przy obiektywach, które mają problemy z bocznym światłem. 18-55VR nie ma większych problemów, więc nie warto się w coś takiego pchać. A jeśli już, to tylko plastikowe, bo gumowe nie dają żadnego zabezpieczenia przed uderzeniem czy ubrudzeniem soczewki.
Poza tym te tanie gumowe uniemożliwiają użycie filtrów, bo nie mają gwintu do ich przykręcenia.
Na coś normalnego (statyw) trzeba wydać przynajmniej 300zł
Rozumiem, chodzi mi właśnie o coś normalnego a nie jakieś byle co za 50zł na czym aparatu nie postawie... jakieś przykłady?
Velbon Sherpa 600 RN, Slik Pro 330DX & SH-705E (SL-433DXN), Slik pro 340DX.
Jak wyżej, Velbon Sherpa 600, w tej cenie sprawdza się świetnie.
Co do filtrów na obiektyw to pamiętaj że 18-55 kreci przednią soczewką podczas ostrzenia więc używanie filtrów jest utrudnione. A w ogóle to polecam zacząć od zakupu książek o fotografii czy zapisania się kurs. Z własnego doświadczenia wiem, że może to ustrzec przed zbędnymi zakupami.
Jeśli tak to jakie książki polecasz? :)
puszosław
25-06-2014, 07:22
AdamC2 uważaj, bo ostatnio była tu (prawie) prawdziwa wojna, po tym jak parę osób poleciło czytanie książek :)
magda18 Polecę Ci inną drogę. W dodatku taką, którą polecam dość często, bo sam tak się zaraziłem fotografią, i wystrzygłem wielu głupich zakupów, o które na początku zabawy w fotografię nie trudno. Spotkaj się z jakimiś nikoniarzami ze swojej okolicy, na plenerze, czy przy okazji jakiejś innej imprezy. Ludzie na prawdę potrafią służyć radą, coś pokazać, w dodatku masz możliwość zapięcia jakiegoś innego szkła. Może zapniesz jakąś portretówkę, i uznasz że to jest to co cię kręci i zamiast kupować jakieś bzdety (nie mówię że to co koledzy wyżej pisali to bzdety) to zaczniesz zbierać na obiektyw. Przemyśl moją propozycję.
Co do filtrów na obiektyw to pamiętaj że 18-55 kreci przednią soczewką podczas ostrzenia więc używanie filtrów jest utrudnione.
Najnowsza wersja tego obiektywu nie kręci przednią soczewką.
Andrzej1974
25-06-2014, 10:34
[...] Może zapniesz jakąś portretówkę, i uznasz że to jest to co cię kręci i zamiast kupować jakieś bzdety [...] to zaczniesz zbierać na obiektyw. Przemyśl moją propozycję.
@magda18 posłuchaj dobrej rady @puszosław-a.
MZ lepiej Ci wyjdzie zakup np. stałki aniżeli pierdółek, o których mowa wyżej. Zawsze można udać się z aparatem do sklepu np. nie dla idiotów czy podobnego i potestować tego typu obiektywy. Wtedy zobaczysz świat... innym obiektywem. ;-) A jak nie obiektyw to lampa też bardzo dużo daje (oczywiście zewnętrzna bo to, co masz na aparacie to... porażka - mam tu na myśli głównie zdjęcia ciemnym kitem w pomieszczeniach, gdzie lampa czyni cuda).
Ja na pewno bym zaczął od lampy, prawda. 600 chodzą w dobrych cenach.
Dziękuję za dobre rady, na pewno mi się przydadzą i uratują mój budżet przed niepotrzebnym uszczupleniem ;)
magda18... odpuść sobie. Odnoszę wrażenie, iż masz trochę kasy i naszło Ciebie, aby wydać ;)
Napisz ile masz, to będą konkretne rady. Może starczy na kolejny obiektyw, lampę. A może jest tych zetów wiele i warto przejść na Hasella.
Kupowanie pierdół dla kupowania jest bez sensu. To co się kupi trzeba wykorzystać. Zwłaszcza amator foto. Zawodowiec może sobie /czasami musi/ pozwolić na utopienie kasy w drobiazgach, które nie wie czy będą przydatne ale dodadzą splendoru.
Określ kolejność co się Tobie nada /ale nie zasadzie kupię i pomyślę/, co warto i będzie przydatne.
Sugeruję kolejność: stałka /obiektywy/, lampa, zmiana aparatu, wymiana szklarni, grip, polarek, statyw, druga lampa+statywy, odpałki, parasolki+statywy, adapter wifi+tablet, kilka kolejnych obiektywów, nowy aparat, sprzedaż obiektywów - kupno nowych /lepszych/, filtry Cokin, lampy studyjne+tła, szara karta, modyfikatory światła, drugie body, stół bezcieniowy... i tak można bez końca ;)
Andrzej1974
25-06-2014, 18:33
Otóż to. Na Twoim miejscu @magda18 celowałbym w... stałkę lub lampę zewn. Każdy z tych gratów da nowy wymiar Twoim foto... ;-)
lodzermensch
25-06-2014, 18:49
Lampa się przydaje, jak wiadomo, w pomieszczeniach. (...)
Wbrew obiegowej opinii, lampa przydaje się bardziej na zewnątrz...
nikoniarz
25-06-2014, 19:16
Lampa przydaje się w zależności co chcemy osiągnąć. Bez względu czy na zewnątrz czy wewnątrz.
Ważkie słowa :)
Miałem oczywiście na myśli, że jest sporo sytuacji, w których we wnętrzu bez lampy zdjęcia nie zrobisz. Natomiast nieraz na zewnątrz nie zrobisz zdjęcia zgodnego ze swoimi założeniami :)
magda18... odpuść sobie. Odnoszę wrażenie, iż masz trochę kasy i naszło Ciebie, aby wydać ;)
Napisz ile masz, to będą konkretne rady. Może starczy na kolejny obiektyw, lampę. A może jest tych zetów wiele i warto przejść na Hasella.
Kupowanie pierdół dla kupowania jest bez sensu. To co się kupi trzeba wykorzystać. Zwłaszcza amator foto. Zawodowiec może sobie /czasami musi/ pozwolić na utopienie kasy w drobiazgach, które nie wie czy będą przydatne ale dodadzą splendoru.
Określ kolejność co się Tobie nada /ale nie zasadzie kupię i pomyślę/, co warto i będzie przydatne.
Sugeruję kolejność: stałka /obiektywy/, lampa, zmiana aparatu, wymiana szklarni, grip, polarek, statyw, druga lampa+statywy, odpałki, parasolki+statywy, adapter wifi+tablet, kilka kolejnych obiektywów, nowy aparat, sprzedaż obiektywów - kupno nowych /lepszych/, filtry Cokin, lampy studyjne+tła, szara karta, modyfikatory światła, drugie body, stół bezcieniowy... i tak można bez końca ;)
Na jakiej podstawie sądzisz że chcę wydać kasę aby wydać? nie zamierzam zajmować się tym zawodowo, więc aż tyle tego nie potrzebuję, chcę tylko powoli ulepszać swój sprzęt ale nie do aż takich wymiarów jak to opisałeś 'nowy obiektyw, druga lampa, nowy aparat, itp...'
puszosław
25-06-2014, 19:40
magda18 kolega amirez napisał, jak wygląda droga osoby która lubi fotografię i ma na tyle kasy i czasu by się rozwijać i bawić, nie koniecznie na tym zarabiając. Ja już wcześniej proponowałem, by określić budżet, to będzie łatwiej Ci coś podpowiedzieć. Ciężko też tak doradzać nie wiedząc w jaką stronę fotografii się wybierasz :) statyw to dobry pomysł, ale jeśli chcesz zająć się jedynie np streetfoto to będzie to zwykle zbędny balast. tak samo np stałka. jeśli robisz krajobrazy to nie odczujesz zmiany między stałką a kitem, bo i tak dajesz dużą przysłonę...
lodzermensch
25-06-2014, 20:06
Wbrew obiegowej opinii, lampa przydaje się bardziej na zewnątrz...
To jest moja osobista, subiektywna opinia...
A tak właściwie, to przepraszam za OT...
Na jakiej podstawie sądzisz że chcę wydać kasę aby wydać? nie zamierzam zajmować się tym zawodowo, więc aż tyle tego nie potrzebuję, chcę tylko powoli ulepszać swój sprzęt ale nie do aż takich wymiarów jak to opisałeś 'nowy obiektyw, druga lampa, nowy aparat, itp...'
Ja też nie zajmuję się fotografią zawodowo. Czysto amatorsko, hobbystycznie, dla zabawy, odreagowania życia zawodowego, dla przyjemności... a w szafie coraz więcej. System to worek bez dna. Nawet jak wydasz 200k to i tak stwierdzisz, że potrzebujesz koniecznie jeszcze to i owo ;) Fajnie, że chcesz "ulepszać swój sprzęt". Napisz ile masz do wydania, poradzimy co warto dokupić. Z doświadczenia, by nie było wywożenia drewna do lasu.
A decyzja i tak będzie należała do Ciebie, bo to Twoja kasa!
ps. "jak to opisałeś 'nowy obiektyw, druga lampa, nowy aparat, itp..." - poczekamy, pogadamy za kilka lat. Takich, co tak myśleli jest na tym forum baaaaardzo wielu ;) Niektórzy amatorzy z forum mają po kilka lamp i jeszcze im mało ;)
Ja też nie zajmuję się fotografią zawodowo. Czysto amatorsko, hobbystycznie, dla zabawy, odreagowania życia zawodowego, dla przyjemności... a w szafie coraz więcej. System to worek bez dna. Nawet jak wydasz 200k to i tak stwierdzisz, że potrzebujesz koniecznie jeszcze to i owo ;) Fajnie, że chcesz "ulepszać swój sprzęt". Napisz ile masz do wydania, poradzimy co warto dokupić. Z doświadczenia, by nie było wywożenia drewna do lasu.
A decyzja i tak będzie należała do Ciebie, bo to Twoja kasa!
ps. "jak to opisałeś 'nowy obiektyw, druga lampa, nowy aparat, itp..." - poczekamy, pogadamy za kilka lat. Takich, co tak myśleli jest na tym forum baaaaardzo wielu ;) Niektórzy amatorzy z forum mają po kilka lamp i jeszcze im mało ;)
Okej :) w takim razie załóżmy że chcę przeznaczyć 300zł na jakiś przydatny dodatek, często zdarza mi się fotografować kwiaty, zwierzęta i małe dzieci, chociaż robię też dużo zdjęć ludzi (typowe pamiątki z wycieczek 'bo tu jest fajne miejsce', 'bo tu może być ładne zdjęcie') co polecacie? :)
Odbiegając trochę od tematu może macie jakieś dobre rady jak robić zdjęcia nad morzem, na plaży, itp.? Chodzi mi głównie o zdjęcia ludzi, chłopak z dziewczyną, jakieś ciekawe pomysły na zdjęcia? Jak ich ustawić itp. :)
puszosław
27-06-2014, 07:08
Chodzi mi głównie o zdjęcia ludzi, chłopak z dziewczyną, jakieś ciekawe pomysły na zdjęcia? Jak ich ustawić itp. :)
W takim przypadku polecił bym Ci jednak lampę błyskową. Można wiele fajnych/ciekawych efektów uzyskać, stawiając modeli nieco pod słońce i dopalając lampą. Ale trzeba do tego nieźle opanować lampę w manualu, i ogólnie błyskanie. Mi nie do końca zawsze udaje się uzyskać zamierzony efekt. Tyle, że do takich zabaw przydało by się znów jasne szkiełko, a jak jest dość jasno to i filtr ND... i tak się kółko zamyka, a system rozrasta. każdy zbiera rożne klamoty :) a jeśli chodziło Ci o gotowy przepis na zdjęcia na plaży... to trudna sprawa. Jedyne co mogę Ci poradzić, to oglądaj strony ze zdjęciami, i staraj się uzyskać takie efekty które gdzieś podpatrzysz, a które Ci odpowiadają.
Andrzej1974
27-06-2014, 07:46
300 zł... ciut mało na ciekawszą lampę czy obiektyw... ;-)
puszosław
27-06-2014, 08:22
Zgoda, sam nie mam kasy, i wiem że sprzętu pro nie kupi za 300zł. ale zawsze zostają półśrodki :) które do zastosowań typu eksperymenty też się sprawdzą. Zresztą to o czym pisałem (czyli foty pod światło) i tak zwykle robię w manuału. Więc moja pierwsza lampa, którą nabędę w przypływie wolnej gotówki będzie manualna. Pewnie że marzy mi się jakiś SB-xxx ale niestety za wysokie progi.
Jako totalny amator, nie mając opanowanej nawet lampy wbudowanej pożyczyłem od znajomego Yongnuo YN-460II i powiem szczerze bardzo fajnie da się pobawić tym błyskaniem i mogę powiedzieć, że przy zdjęciach obiektów statycznych nie przeszkadza tak bardzo pełny manual. Wiadomo, jakbym miał lampę na spacerze, chciał z niej szybko skorzystać bo kadr ucieka to byłoby raczej trudno trafić z ustawieniami, ale do zastosowań czysto amatorskich i nauki jest całkiem niezła i za ok 200zł spokojnie kupisz nowy egzemplarz i zostanie Ci na jakąś blendę czy coś :)
Zawsze będzie mało kasy ;) Rzeczywiście lampa i ew. blenda pod warunkiem, że będzie się Tobie chciało to wszystko "taśtać" na zdjęcia. Do blendy potrzebny trzymacz ręczny.
Blenda jak największa, np. 5 w1. I nie przejmuj się opiniami, że musi być profi, bo inne nie działają. Przejrzyj ten sklep (http://www.ebay.pl/itm/YN460-II-Flash-Speedlite-4-Nikon-D300-D700-D90-D80-D70s-/320499673159?hash=item4a9f44e847) lub aledrogo (http://allegro.pl/lampa-yongnuo-yn460ii-canon-nikon-pentax-i4347971269.html). Ew. dopożyczyć i kupić coś lepszego.
W pierwszym kupowałem blendę i doszła i działa /ale nie namawiam!/.
Jak robić zdjęcia nad morzem i inne:
1. trenować,
2. trenować,
3. trenować,
4. oglądać zdjęcia i tutki innych (http://www.kpaprocki.com/) /na youtubie są fajne filmiki z sesji,
5. trenować ;)
nikoniarz
27-06-2014, 22:13
Za niespełna 400 zł kupisz YN468-II. Warto ją kupić mając ograniczony budżet na lampę...
atlantyn
28-06-2014, 12:01
U
atlantyn
28-06-2014, 12:05
U
Przepraszam. Nowy tapatalk i nowy fon. I się "napisało" ;(.