PDA

Zobacz pełną wersję : Odstąpienie od umowy T-Mobile

fumio
24-06-2014, 08:58
Witam,
Czy jest może jakiś prawnik na forum. Jeśli tak to mam pytanie.
Podpisałem w punkcie T-Mobile umowę wyłącznie na kartę SIM (bez telefonu). Przy podpisywaniu jednak zastrzegłem, że muszę mieć od razu uruchomiony Roaming by na następny dzień wyjeżdżam za granicę. Pani powiedziała, że w normalnie Roaming jest uruchamiany po 3 mc i jeśli chcę od razu to muszę "poręczyć" kartą kredytową - co uczyniłem. Następnego dnia wyleciałem za granicę. Okazało się, że Roaming faktycznie był uruchomiony ale nie można było w żaden sposób dodzwonić się na mój nowy numer telefonu. Dzwoniący słyszał zawsze komunikat "nie ma takiego numeru". Niezwłocznie zadzwoniłem do BOKu T-Mobile aby to naprawili. Niestety minął już 7 dzień i mimo moich kilkunastu ponagleń w BOKu usługa nadal nie działa. Moje pytanie: czy w związku z nieczynną poprawnie usługą mogę odstąpić od umowy mimo, że była zawarta w autoryzowanym punkcie T-Mobile. Od podpisania minęło 7 dni.

Pozdrawiam, Fumio.

freefly
24-06-2014, 10:51
Jeśli Ty dzwoniłeś z tego numeru to znaczy, że sieć rozpoznawała ten numer. Bo gdyby nie było takiego numeru, to nigdzie byś się nie dzwonił. Usługa działała.

p.s. W umowie masz warunki rozwiązania umowy.

velaskez
24-06-2014, 11:23
Trywialne pytanie, ale czy na pewno na dobry numer ktoś dzwonił? Miałem kiedyś podobnie i się okazało, że dzwoniłem na 48### ### ###, bez 00/+ i właśnie był taki komunikat.

fumio
24-06-2014, 12:18
Numer jest taki, że ja np. dzwonie do kolegi. On odbiera. Rozmawiamy chwilę. On odkłada. Oddzwania
na numer który się mu pokazał (zgodny z tym co w umowie) i ma komunikat "nie ma takiego numeru".
Sprawdzone na kilku telefonach. Nawet pani z BOKu się nie dodzwoniła.

Pozdr.

nigel
24-06-2014, 12:33
To, że kolega oddzwania na nr który mu się prezentuje i się nie może dodzwonić to jeszcze o niczym nie świadczy. Technicznie można tak to skonfigurować, że możesz prezentować się nr 997 (to oczywiście ekstremalny przykład :)). Więc za velaskezem - niech kolega spróbuje dzwonić na pełny nr z 00/

freefly
24-06-2014, 12:34
Fumio, trudno żeby BOK dzwonił za granicę.

fumio
24-06-2014, 12:47
Fumio, trudno żeby BOK dzwonił za granicę.

Ale dzwoniła. Generalnie to nie ma takiej kombinacji, która by działała.
Sprawdzone +48, 0048, 048, z hotelu z recepcji, z włoskiej komórki, z polskiej komórki.
Zawsze ten sam komunikat.

shaolin
24-06-2014, 12:54
Daj numer na PW paru osobom, kto sie dodzwoni ten wygrywa Poloneza.

Moge sprobowac z polskiej bedac w Chinach (bo w chinskiej mam wylaczone dzwonienie za granice).

Dorian
24-06-2014, 12:54
Pewnie jakaś nowa pula numerów czy coś. Miałem podobnie, z tym, że w PL.

Dostałem numer w Play z nowej puli numerów. Mogłem dzwonić wszędzie, do mnie mogli dzwonić z każdej sieci poza plusem. Dzwoniłem na numer do plusa, z plusa oddzwonić się nie dało (nie ma takiego numeru). O odstąpieniu od umowy oczywiście nie było mowy. Po miesiącu zdecydowałem się zmienić numer na inny, tzw. złoty. Pomogło. Sieć zwróciła mi koszt zmiany numeru i 50% z abonamentu jednorazowo, za stracony miesiąc.

freefly
24-06-2014, 12:55
Ale dzwoniła. Generalnie to nie ma takiej kombinacji, która by działała.
Sprawdzone +48, 0048, 048, z hotelu z recepcji, z włoskiej komórki, z polskiej komórki.
Zawsze ten sam komunikat.

Masz włączony roaming w telefonie- sieci komórkowe-opcje roamingu.

!AGresT
24-06-2014, 13:24
Ale wtedy on też nie mógłby dzwonić.

fumio
24-06-2014, 13:52
Masz włączony roaming w telefonie- sieci komórkowe-opcje roamingu.

Mam włączony bo ja do Polski dzwonie.

Pozdr.

freefly
24-06-2014, 14:10
To sprawdź jeszcze ustawienie blokowania połączeń w telefonie. Tak na wszelki wypadek. Trzeba chyba wszystkie przyczyny wyeliminować.
Jest coś takiego jak blokada połączeń przychodzących w roamingu, jak również lista blokowanych połączeń przychodzących określonych z numerów.

AdamC2
24-06-2014, 14:20
To sprawdź jeszcze ustawienie blokowania połączeń w telefonie. Tak na wszelki wypadek. Trzeba chyba wszystkie przyczyny wyeliminować.
Jest coś takiego jak blokada połączeń przychodzących w roamingu, jak również lista blokowanych połączeń przychodzących określonych z numerów.

Jako były konsultant T-Mobile powiem zrób tak tak jak kolega wyżej pisze, sprawdź blokowanie połączeń w telefonie, ewentualnie sprawdź czy nie masz ustawionego przekierowania połączeń na jakiś dziwny numer. Jeżeli to nic nie pomoże to ja bym spróbował wymienić kartę SIM tylko że jak jesteś za granicą to na chwilę obecną będzie niemożliwe. Wymiana normalnie kosztuje 30,75 zł z tym że ja bym się upierał o darmową wymianę ze względu na zaistaniałą sytuację. Co do rozwiązania umowy konsultant w sklepie niestety nie pomoże tzn pomoże rozwiązać ale z karą. Jezeli bez kary to trzeba pisać reklamację którą na 99% odrzucą bo oni usługę świadczylil. Można się potem odwoływać, sądzić itd. Z praktyki wiem że są to bardzo trudne problemy do rozwiązania a według mnie to chodzi o to żeby przeciągnąć sprawę i poczekać aż opadnie kurz, klient ochłonie i będzie płacił dalej.

PS. A smsy? chodzą w obie strony?

.:Gerard:.
24-06-2014, 16:57
Opisze Ci mój przypadek, może pomoże

Ponad trzy tygodnie temu zadzwoniła Pani z T-mobile.de
abonament mam 29 € na wszystkie sieci za darmo ale ze dzwoniłem do Polski to wychodziło drożnej,
Uprzejma Pani powiadomiła mnie ze średnio place 52 € ( pierwsza myśl, skąd taka suma, skąd ta średnia, ale okej jak Pani tak mówi ) Ta sama Pani ale bardziej uprzejma zaproponowała mi szybszy internet dodatkowo za granica internet i tańsze rozmowy Roamingowe w abonamencie,
zapytałem, ile będę płacił abonament
usłyszałem, tyle samo,
potwierdzenie dostałem na maila i ze zmiana nastąpi za trzy dni.

Abonament "tyle samo" zwiększył się na 52 €, machnąłem ręką, ... internet przyda się na za granica
pojechałem na tydzień do Polski, zero internetu, żadnych zmian nie odczułem

Po powrocie z Polski 12 dni po uprzejmym telefonie zadzwoniłem najpierw do T-mobile.de gdzie także uprzejma Pani powiedziała mi ze mam 14 dni na odwołanie i żebym najlepiej jeszcze napisał maila,
dostałem odpowiedz mailowa ze Abo został ustawiony do poprzedniej wersji

zaatakuj ich jeszcze dziś, mailowo i fax-em ze rezygnujesz z powodu .....
Ne wiem jak w Polsce ale w Niemczech abonament leci 24 miesiące i jak nie zrezygnujesz do ostatnich trzech miesięcy to przedłużają o następny rok i tez pisząc o rozwiązanie umowy trzeba uważać co sie pisze.

ekonet
24-06-2014, 22:35
Gerard, misiu drogi - czemu uporczywie piszesz "Pani" zamiast "pani"?
Innych też to dotyczy...

RobertMiernik
24-06-2014, 22:38
Bo "Sie" się po niemolsku tak pisze ;)

.:Gerard:.
24-06-2014, 23:00
Z szacunku do Pani, bo mila byla,:wink:
a ze mnie oszukać chciała to ....

ekonet
25-06-2014, 07:46
Formę "Pani/Pan" stosuje się wtedy, gdy zwracamy się do tej osoby BEZPOŚREDNIO i PISEMNIE, nigdy zaś wtedy, gdy piszemy O KIMŚ. To jest naprawdę proste.

fumio
26-06-2014, 13:57
Sprawdziłem w umowie ma tak. T-Mobile ma 10 dni na uruchomienie usługi. Dziś właśnie mija 10 dzień. Piszę pismo
z odstąpieniem z powodu T-Mobile bo usługa nadal nie działa. Zobaczę do odpowiedzą.

Pozdr.

fumio
31-07-2014, 13:12
Witam,
Jest ciąg dalszy jeśli kogoś zainteresuje to może przeczytać ile jak na razie straciłem nerwów,kasy i zdrowia.

Więc tak. Po 15 dniach od podpisania umowy ponieważ T-Mobile ma w umowie 10 dni na uruchomienie
usługi (aktywacja karty SIM) wysłałem oficjalne pismo do T-Mobile z informacją, że z winy T-Mobile
odstępuję od umowy. T-Mobile ma 30 dni na odpowiedz. W między czasie przyszła oczywiście faktura
za ten numer (który jak pisałem nigdy nie działał). Po około 20 dniach przyszła odpowiedź że cytart:
"dział techniczny T-Mobile zapewnił mnie, że usługa działa i w związku z tym nie widzę podstaw do
rozwiązania umowy z winy T-Mobile. Jeśli chce pan odstąpić to można lecz z karą umową wykazaną
na umowie ...". Sprawdziłem 1000zł. Dodatkowo na dole pisma jest informacja, że to pismo wyczerpuje
drogę reklamacji i że nie będzie już dalej rozpatrywane. Wysłałem oczywiście podnownie pismo z informacją
że odstępuje bo juz mija 35 dni od podpisania umowy i nadal to nie działa. Dziś jak to piszę mija już
42 dni i nadal to nie działa. Próba połączenia się z tym panem który się podpisał pod pismem zawsze
się kończą niepowodzeniem bo konsultanci nie łączą z tym panem.
Moje pytanie: czy jak przyjdzie kolejna faktura i kolejne pismo że to działa czy mogę się udać na
policje, że T-Mobile próbuje wymusić ode mnie pieniądze za usługi które nie działają i nigdy nie działały?

Pozdrawiam.

P.S. Sprawę oczywiście dziesiątki razy zgłaszałem do BOKu ale zawsze ten sam efekt. Pani mówi
faktycznie nie działa ... dziwne. Przyjmuje zgłoszenie, nadaje nr i tyle. Zero jakiejkolwiek reakcji dalej.

freefly
31-07-2014, 14:55
Tylko droga cywilno-prawna. Ewentualnie pismo do UOKiK.

jo44
31-07-2014, 19:14
P.S. Sprawę oczywiście dziesiątki razy zgłaszałem do BOKu ale zawsze ten sam efekt. Pani mówi faktycznie nie działa ... dziwne. Przyjmuje zgłoszenie, nadaje nr i tyle. Zero jakiejkolwiek reakcji dalej.
Miałem zbliżoną sprawę z bankiem (głównie internetowym). Zgłaszałem sprawę wielokrotnie, wielokrotnie dziwiono się, że nie działa, wielokrotnie zapisywano do załatwienia i... tylko czas mijał. Po miesiącu napisałem maila do prezesa d/s finansowych (zazwyczaj to imię, kropka, nazwisko, maupa i domena). Nie minęły dwie godziny i po sprawie nie było śladu. Jeszcze wino mi na przeprosiny przysłali. :)

Jacol
01-08-2014, 09:14
Witam,
Jest ciąg dalszy

Dzwoniłeś do PRu z opisem sytuacji i pytaniem, czy serio musisz nagrać film na youtube czy jednak będą w stanie w cywilizowany sposób zakończyć sprawę ?
Napisz im, że masz nagrania rozmó z różnymi konsultantami, którzy potwierdzają, że nie działa - inna sprawa, że serio powinieneś zadzwonić kilka, kilkanaście razy i rzeczywiście ich nagrać aby mieć dodatkowy materiał dowodowy.

http://firma.t-mobile.pl/pl/dla-mediow/kontakt-dla-mediow

fumio
01-08-2014, 11:45
Dzwoniłeś do PRu z opisem sytuacji ...

http://firma.t-mobile.pl/pl/dla-mediow/kontakt-dla-mediow

Co to jest PR (chodzi o dział Public Relations)?
A jeśli chodzi o nagrania to fakt mam kilka nagranych rozmów z konsultantami
nawet niektórzy się zbyt "wypuścili" z prywatnymi komentarzami, więc nagrania
mam ciekawe. Ale wszyscy jedno głośnie potwierdzali, że oczywiście mam prawo
do odstąpienia i że to już zdecydowanie za długo trwa. I że dawno to powinno
być załatwione. Jednej "lasce" na koniec powiedziałem, że to nagrywałem o mało
co by nie rzuciła na mnie klątwy ;-).

Pozdr.

Jacol
01-08-2014, 14:37
Tak, chodzi o PR. Dzwoń do nich a jak oleją temat to pisz na fejsbooku, nagraj film na youtube, upublicznij nagrania.

fumio
08-09-2014, 10:06
Jest koniec tej historii.
W między czasie znowu przyszło pismo, że ze strony T-Mobile jest wszystko ok tylko,
wystąpiły małe trudności techniczne (a przypomnę, że od podpisania umowy minęło prawie 3mc).
Więc odpisałem im po raz kolejny z informacją, że mam nagrania rozmów z ich pracownikami,
którzy zdecydowanie i stanowczo stwierdzają podczas rozmowy, że to wina T-Mobile i że
mam pełne prawo do odstąpienia od umowy. Dodatkowo udało mi się kilku naciągnąć na
prywatne wywody na ten temat tego problemu i też to nagrałem. Napisałem, że jak jeszcze
raz dostanę takiego maila od nich to wystawiam te nagrania na wszystkich portalach
społecznościowych. Za jakiś czas dostaję maila, że T-Mobile odstępuje od umowy i że zwracają
mi wszystkie poniesione koszty ;-) Trwało to 3 miesiące.

Pozdrawiam,

P.S. Nadal twierdzę, że T-Mobile ma najlepiej rozbudowaną sieć w naszym kraju.

Pienia
08-09-2014, 11:13
podepnę się pod temat, jakiś czas temu chyba opisywałem to na forum...miałem taki problem z polskim serwisem NOKIA,że nie potrafili naprawić telefonu, za każdym razem twierdząc, że działa, więc po chyba 7 bądź 9 serwisie powiedziano mi, że nic się nie uda zrobić i zostawili mnie z niesprawnym telefonem...wysłałem wtedy całą dokumentację do NOKIA Finlandia i... za tydzień przysłali mi wyższy model z przeprosinami...więc czasami warto uderzyć "wyżej"

Greg77
08-09-2014, 11:50
Oj tak, wyzej...
Od ponad roku dostaje czyjes faktury z PLAY i UPC na moj email, na to samo nazwisko (takie samo jak moje), ale adres w Warszawie, pisalem dziesiatki emaili do UPC i PLAY, odpowiedz - "email prawidlowy" i kurde zadekz tym zrobie!
UPC poinformowalo mnie, ze wyjasnili sprawe, ale zauwazylem, ze dostaje glownie smieciowe reklamy UPC Polska, srednio co 3 dni email reklamujacy uslugi, wiec wciagneli mnie na liste, a na dodatek rachunki po 6 mies zaczely przychodzic znowu.
PLAY - doradzono mi tutaj na forum zeby pisac "wyzej" i dostalem namiary na szefa PR PLAYa, olal mnie po calej linii, grzecznie - zero odpowiedzi, mniej grzecznie ze slowami, ze opisze ich w mediach - olew...
Od jakiegos czasu dostaje faktury z adresem zamieszkania czlowieka ktory jest podobno mna, postanowilem sie z nim skontaktowac poczta, bo numery telefonow sa widoczne tylko czesciowo :(
Wiem jednak, ze te firmy nie przejmuja sie za bardzo nami malutkimi, jestesmy tylko kolejnym trybikiem w machinie robienia pieniedzy i "co on moze sam zrobic", szkoda, ze wmawiaja mi rachunki w PL jak ja od 10 lat tam nie mieszkam :D

MstrG
08-09-2014, 12:11
zgłaszaj to jako spam :) może mają listę newslettera z której można się wypisać? Na dole takich wiadomości czasem jest taka informacja.

Greg77
08-09-2014, 13:20
zgłaszaj to jako spam :) może mają listę newslettera z której można się wypisać? Na dole takich wiadomości czasem jest taka informacja.

Zgloszone jako spam bylo setki razy, do skrzynki leci jako spam, ale moj telefon sciaga wszystko a na nim glownie odczytuje emaile...
Nie ma mozliwosci "wypisania sie", bo teoretycznie to jest droga kontaktu ze mna wybrana podczas podpisywania z nimi umowy ;)

Seś@
08-09-2014, 14:33
Oj tak, wyzej...
Od ponad roku dostaje czyjes faktury z PLAY i UPC na moj email, na to samo nazwisko (takie samo jak moje), ale adres w Warszawie, pisalem dziesiatki emaili do UPC i PLAY, odpowiedz - "email prawidlowy" i kurde zadekz tym zrobie!
UPC poinformowalo mnie, ze wyjasnili sprawe, ale zauwazylem, ze dostaje glownie smieciowe reklamy UPC Polska, srednio co 3 dni email reklamujacy uslugi, wiec wciagneli mnie na liste, a na dodatek rachunki po 6 mies zaczely przychodzic znowu.
PLAY - doradzono mi tutaj na forum zeby pisac "wyzej" i dostalem namiary na szefa PR PLAYa, olal mnie po calej linii, grzecznie - zero odpowiedzi, mniej grzecznie ze slowami, ze opisze ich w mediach - olew...
Od jakiegos czasu dostaje faktury z adresem zamieszkania czlowieka ktory jest podobno mna, postanowilem sie z nim skontaktowac poczta, bo numery telefonow sa widoczne tylko czesciowo :(
Wiem jednak, ze te firmy nie przejmuja sie za bardzo nami malutkimi, jestesmy tylko kolejnym trybikiem w machinie robienia pieniedzy i "co on moze sam zrobic", szkoda, ze wmawiaja mi rachunki w PL jak ja od 10 lat tam nie mieszkam :D
Ja na takie uporczywe spamy odpisuję tak :

Art. 190a. Uporczywe nękanie - stalking
§ 1. Kto przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby jej najbliższej wzbudza u niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia lub istotnie narusza jej prywatność,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto, podszywając się pod inną osobę, wykorzystuje jej wizerunek lub inne jej dane osobowe w celu wyrządzenia jej szkody majątkowej lub osobistej.
§ 3. Jeżeli następstwem czynu określonego w § 1 lub 2 jest targnięcie się pokrzywdzonego na własne życie, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

I działa :-) Co niektórzy piszą i przepraszają :-D