Zobacz pełną wersję : Przed pierwszym tańcem
Alkinoos
23-06-2014, 12:55
To chyba ciężki kawałek chleba, taka fotografia weselna. Trzeba spinać się, by wszystko dobrze wyszło - raczej klasycznie (ostro i ze światłem), wszelkie szaleństwa pewnie odpadają, bo "nie będzie się podobać rodzinie itp.".
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://vpx.pl/i/2014/06/23/0a.jpg)
te akurat "szaleństwo" zdecydowanie zaliczam raczej do klasycznego błędu ekspozycji niż zamierzonego efektu nieklasycznego.
Mi też się nie podoba, jakby młodzi by na tle okna i było widąc ich kontury to ok,
ale w tym wydaniu to za ciemno gdyby nie welon to ktokolwiek mógłby tam stac a nie panna młoda.
Wstępem nie poprawisz odbioru kiepskiego zdjęcia.
Dla mnie kosz.
Pozdrawiam Mirek
Jestem na nie. Na tym zdjęciu nie widać nawet pani Młodej a to przecież ona jest najważniejsza! Kolor zdjęcia również nie jest moim guście.
Jestem na nie. Na tym zdjęciu nie widać nawet pani Młodej a to przecież ona jest najważniejsza! Kolor zdjęcia również nie jest moim guście.
A że zapytam trochę złośliwie, to Młody już nie jest ważny ? ;)
Pewnie, że jest ważny ale Młoda jest najważniejsza :)
zbyszekD7000
02-07-2014, 16:30
Spróbuj się rozwieść to zobaczysz kto jest najważniejszy ;-)
Alkinoos
02-07-2014, 18:33
Wstępem nie poprawisz odbioru kiepskiego zdjęcia.
Dla mnie kosz.
Pozdrawiam Mirek
Wstęp nie miał na celu żadnego usprawiedliwienia. Obserwowałem profesjonalistę, widziałem jak zasuwał, tak jakoś pomyślałem o tych wszystkich fotach ślubnych... temat jest już mocno przemielony, a tu trzeba coś z tego wyciskać. No i to musi się podobać, ale nie zawsze autorowi...
@all
Dziękuję za komentarze. Absolutnie luzik. Nie twierdzę, że tak powinna wyglądać fotografia ślubna...to tylko pojedynczy strzał ze "zgaszonym" kolorowym światłem, które błąkało się po sali, plus oczywiście refleksy z kuli. Zrobiłem dosłownie kilkanaście zdjęć, wszystko przygodnie.
Natomiast zarzut, że nie widać panny młodej, proszę...
IMO to jest koszowe zdjęcie, niezależnie od tego czy to repo, street czy ślubna.
Chyba, że to produktowa zasłon ;)
Alkinoos
03-07-2014, 01:13
Dobrze, powiem Wam spokojnie... ;). Zdjęcie trafiło na forum z jednego powodu - jest stylizacją.
Kiedy je robiłem, miałem w pamięci niezłe zdjęcie znanego fotografa specjalizującego się w tego typu imprezach, jego fotka jest jednak inscenizowana, ale liczyłem na skojarzenia... Czy tam też był "klasyczny błąd ekspozycji"?
Liczyłem po cichu na plusik za "intertektualność" foty...
Pozdrawiam,
Marcin.
P.S. Pierwsza fota w jego portfolio (AT).
Mów że jaśniej człowieku o co Ci chodzi :-)
Dobrze, powiem Wam spokojnie... ;). Zdjęcie trafiło na forum z jednego powodu - jest stylizacją.
Kiedy je robiłem, miałem w pamięci niezłe zdjęcie znanego fotografa specjalizującego się w tego typu imprezach, jego fotka jest jednak inscenizowana, ale liczyłem na skojarzenia... Czy tam też był "klasyczny błąd ekspozycji"?
Liczyłem po cichu na plusik za "intertektualność" foty...
Pozdrawiam,
Marcin.
P.S. Pierwsza fota w jego portfolio (AT).
Zatem ode mnie plusik za dobre inspiracje.
Ale poza tym kolego róznice między wspomnianym przez ciebie zdjęciem a twoją fotką są ogromne.
Na twoim zdjeciu np nie ma żadnego światłocienia, żadnych przejść tonalnych, żadnej gry światła.
Zatem nawet jeżeli świadomie dobrałeś parametry naswietlenia - zdjęcie wygląda jakby zabrakło kilku EV
Panna młoda na zdjęciu Trzcionki jest zupełnie inaczej ustawiona i oświetlona.
A o kompozycji kadru, doborze ogniskowej już nie wspomnę.
Naprawdę nie widzisz różnicy między waszymi zdjęciami?
Pozdrawiam Mirek
Alkinoos
03-07-2014, 09:32
Naprawdę nie widzisz różnicy między waszymi zdjęciami?
Pozdrawiam Mirek
Naprawdę sądzisz, że nie widzę różnicy?
To TYLKO stylizacja - zresztą, co zaznaczyłem, nieinscenizowana, zrobiona na szybko, ale z intencją, dlatego pokazałem.
Mało tego, absolutnie nie twierdzę, że jest to coś wybitnego (mam tego świadomość), natomiast CELOWO nawiązuje do tej świetnej fotografii. Inna scenografia, inna sytuacja itd. - mianownik jest w kompozycji.
Wrzuciłem w celu skojarzeniowym, a nie w oczekiwaniu na aplauz, bo po prostu nie w tym rzecz.
Alkinoos
03-07-2014, 09:43
Zatem ode mnie plusik za dobre inspiracje.
Ale poza tym kolego róznice między wspomnianym przez ciebie zdjęciem a twoją fotką są ogromne.
Na twoim zdjeciu np nie ma żadnego światłocienia, żadnych przejść tonalnych, żadnej gry światła.
Zatem nawet jeżeli świadomie dobrałeś parametry naswietlenia - zdjęcie wygląda jakby zabrakło kilku EV
Panna młoda na zdjęciu Trzcionki jest zupełnie inaczej ustawiona i oświetlona.
A o kompozycji kadru, doborze ogniskowej już nie wspomnę.
Inspiracja wyłowiona z pamięci, czasu było bardzo mało (jak to na weselu, ktoś łazi, jakieś tłumy itd.), zdążyłem zrobić jeden strzał, potem w kadrze pojawił się "rzeczywisty" fotograf.
Ogólnie się zgadzam, nieudolna próba przeniesienia pomysłu na żywioł wesela. Źle obrobiłem, no i zbyt przyciemniłem w obróbce, w raw-ie jest więcej światła.
Jak już pisałem, wrzuciłem jako ciekawostkę skojarzeniową.
Naprawdę sądzisz, że nie widzę różnicy?
To TYLKO stylizacja - zresztą, co zaznaczyłem, nieinscenizowana, zrobiona na szybko, ale z intencją, dlatego pokazałem.
Mało tego, absolutnie nie twierdzę, że jest to coś wybitnego (mam tego świadomość), natomiast CELOWO nawiązuje do tej świetnej fotografii. Inna scenografia, inna sytuacja itd. - mianownik jest w kompozycji.
Wrzuciłem w celu skojarzeniowym, a nie w oczekiwaniu na aplauz, bo po prostu nie w tym rzecz.
Brutalna prawda jest jednak taka, że u Ciebie kompozycja leży. I choćbyś nie wiem jak, dorabiał do tego ideologię, tło historyczne i powoływał się na inspiracje, to zdjęcie niestety jest słabe. Bo nawet jeśli na szybko łapałeś ujęcie, to później trzeba było próbować przynajmniej ratować kadrowaniem w czasie obróbki. Jak się nie dało, to na klawiaturze jest magiczny guziczek, który rozwiązuje wszystkie problemy (Del :))
Borat1979
03-07-2014, 09:54
Oczywiście bo ślubu chcą zawsze baby i gdyby nie one to żaden facet by sobie głowy takim bezsensownym spędem rodzinnym nie zwracał. Pan młody na tej imprezie jest bo nie ma w sumie innego wyjścia jak to odbębnić i mieć spokój ;)
Oczywiście bo ślubu chcą zawsze baby i gdyby nie one to żaden facet by sobie głowy takim bezsensownym spędem rodzinnym nie zwracał. Pan młody na tej imprezie jest bo nie ma w sumie innego wyjścia jak to odbębnić i mieć spokój ;)
Hehe ciekawa teoria :) A np w przypadku Mundialu, albo GP w Formule 1 ? To już się nie sprawdza.
Gdybyś zmieścił ich w ramie światła to zdjęcie było by bardzo fajne. Teraz niestety jest to po prostu kadr za wcześnie lub za późno - nauczka na następne.