Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Coś do przesyłania zdjęć z aparatu, korekty, publikowania w internecie - może tablet?

alabaster80
23-06-2014, 12:53
Szukam taniego sprzętu (do około 500 zł, więc może to być sprzęt używany) do zastosowań związanych z fotografią.

Zastanawiam się nad zakupem używanego tabletu Nexus 7 (I generacji), ale nigdy wcześniej nie miałem do czynienia ani z tabletami ani z systemem Android - stąd moje wątpliwości. Chciałbym, żeby po zaraz po zakupie (bez konieczności stosowania żadnych większych sztuczek, bo np. na rootowaniu się nie znam i nie chcę się znać) sprzęt umożliwiał mi:

1. bezproblemowe przesłanie zdjęć z każdego aparatu fotograficznego, zarówno z lustrzanki, jak i zwykłej cyfrówki za pomocą kabla USB, którego do tej pory używałem podczas podłączania aparatu do komputera
2. podstawową koretkę zdjęć np. w Photoshopie (słyszałem, że trzeba będzie zainstalować jakąś specjalną wersję Photoshopa dla Androida, ale co ona potrafi - tego nie wiem)
3. publikowanie zdjęć w Internecie (w szczególności w albumach Picasa!)

Co myślicie?

Czy Nexus 7 (I generacji) zaspokoi moje potrzeby?

A jeśli nie tablet, to co innego (tak, jak pisałem - do około 500 zł)? Może to być sprzęt używany.

Pozdrawiam

Bemko
23-06-2014, 13:12
Z tego co wiem to Nexus 7 bez roota i sztuczek nie obsługuje hosta USB (OTG), więc z przesyłaniem zdjęć po kablu będzie pewnie problem.

Może zastanów się nad tabletem z Windowsem, np. Lenovo x61 tablet? Można zainstalować pełnego Windowsa 7/8 więc z podłączaniem żadnego sprzętu nie powinno być problemów, ma też przyzwoity ekran IPS i rysik, który jest bardzo wygodny. Wydajność może nie powala, ale do podstawowych korekt powinno być porównywalnie z Nexusem. Wadą jest na pewno rozmiar i waga - to nie jest sprzęt całkowicie podręczny, ale coś za coś.

nigel
23-06-2014, 13:20
Ja za Bemko - unikaj Androida jak ognia ! - tiaaa a teraz proszę o flejm, jaki to Andek i Linux w ogóle nie jest supcio.
A tak serio, Android mimo całej swej otwartości, całej masy softu w sklepie (moim zdaniem jest tego dużo, bo są setki tych samych apek w innych skórkach) itp itd. potrafi zamulić jak stara kobyła po żniwach.

Kurtz
23-06-2014, 17:00
Android moim zdaniem to syf i do Twoich zastosowań będzie to trochę loteria, a trochę po prostu syf. Photoshop na androidzie po pierwsze jest wolny, a po drugie ma ograniczoną funkcjonalność.
Polecam Ci MS Surface pro. Może uda się jakiś używany dorwać w miarę tanio, ale jeżeli nie, to wersja Pro Surface 3 jest moim zdaniem świetnym urządzeniem. Kosztuje? Duuuużo. Ale moim zdaniem warto, bo to nie będzie tylko zabawka do wysyłania zdjęć.