Zobacz pełną wersję : Korekcja EV w trybie AV i Auto ISO z blokadą czasu
josephebeloki
23-06-2014, 08:39
Witam Was serdecznie.
Używam D600. Działam w trybie AV z Auto ISO z blokadą maksymalnego czasu otwarcia migawki.
Maksymalny czas migawki mam ustawiony na 1/80 dla 35mm w opcji AUTO ISO.
Przyjmijmy ekspozycję:
AV: f1.8 , ISO 1600, t 1/80
Co się stanie gdy dodam +1EV przy pomocy korekcji ekspozycji?
1. Czy czas ulega wydłużeniu z 1/80 na 1/40? -> jak to będzie pokazane na wyświetlaczu i w EXIF ?
2. Czy ISO zostaje zwiększone z 1600 na 3200 ? -> jak to będzie pokazane na wyświetlaczu i w EXIF ?
Czy jak?
Kręcąc ekspozycją, z tego co zauważyłem, parametry ISO i czasu jak stały tak stoją (muszę jeszcze dokładnie potestować dzisiaj), ale przed tym
Co i jak się zmienia zależy od ustawień autoISO.
Najpierw zmienia się czas, póki nie zejdzie do najdłuższego, następnie podnoszone jest ISO, do max, i na koniec, przy max ISO znowu czas z pominięciem już najdłuższego.
PS1. w Nikonie nie ma trybu Av
PS2. nie ma blokady czasu, a ograniczenie.
Chyba ucielo Ci kawalek postu.
U mnie w d700 jest tak że w pierwszej kolejności wydłuża czas w ww przypadku do 1/40. Iso pozostaje maksymalne jak zaznaczysz. Myślę że w D600 bedzie podobnie, to całkiem rozsądne rozwiazanie.
W exif zapisuje sie normalnie - czyli dokładnie takie parametry przy jakich zrobi sie fote (1.8/1600/1/40) w uwagach dalej bedzi zaznaczona korekta +1ev.
Na wyświetlaczu na drabince będziesz miał jak normalnie z korekta czyli +1ev.
...kalkulatorowane...
josephebeloki
23-06-2014, 09:44
No to lipton. Bo jak mam ustawiony maksymalny czas 1/80... i ISO 1600, to po podbiciu +1EV... lepiej by było, aby zwiększył ISO.... bo na czasie mi zależy -> po to go ograniczałem.
Sorry Gonzo... faktycznie masz rację => tryb A i ograniczenie, na szybkości pisałem :)
W dalszej części postu było, że muszę to dzisiaj potestować, ale dzisiaj rano mnie dopadła taka myśl, bo miałem kilka fotek ruszonych na 1/80 , a nie powinny być, niemniej jednak zobaczyłem +1EV stąd mój post.
No to lipton. Bo jak mam ustawiony maksymalny czas 1/80... i ISO 1600, to po podbiciu +1EV... lepiej by było, aby zwiększył ISO.... bo na czasie mi zależy -> po to go ograniczałem.
No to ustaw maksymalne ISO3200 czy 6400, a nie 1600.
josephebeloki
23-06-2014, 10:02
Znaczy maksymalne ISO mam 6400... w przykładzie podałem ekspozycję jaka była.
Znaczy maksymalne ISO mam 6400... w przykładzie podałem ekspozycję jaka była.
No to w tym przykładzie zostanie zwiększone ISO.
josephebeloki
24-06-2014, 20:58
No to w tym przykładzie zostanie zwiększone ISO.
Testowałem. Śliczne dzięki. Działa to indentycznie jak opisałeś GONZO.